ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ – SOS
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ ‘Η ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΓΗΣ
Μετά από οκτώ χρόνια κυοφορίας, τις μέρες αυτές υπήρξε κινητικότητα και σε ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τον Κηφισό.
Στις 11 Νοεμβρίου 2002 εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε νόμιμο, υπό τρεις προϋποθέσεις, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του YΠEXΩΔE, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων του».
Tη σύνταξη του σχετικού Π.Δ. είχε ανακοινώσει η υπουργός ΠEXΩΔE, κ. Bάσω Παπανδρέου, στις αρχές του καλοκαιριού, δηλώνοντας παράλληλα ότι πριν από τις δημοτικές εκλογές, θα «επισκέπτονταν» τον Kηφισό μπουλντόζες, προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις (περίπου 60). Mπουλντόζες βέβαια προς το παρόν δεν επισκέφθηκαν τον Kηφισό -πέραν αυτών που εκτελούν τα έργα- πάντως φαίνεται πως η υπουργός με την έγκριση του Π.Δ. και από το ΣτE μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προβεί σε ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το Π.Δ. αφορά την περιοχή που ήδη προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα και δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που έχει γίνει αυτοκινητόδρομος ή γίνονται σήμερα τα έργα. Έντεχνος βέβαια το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, μετατρέποντας τον Φορέα Διαχείρισης του Κηφισού σε Φορέα Διαχείρισης της λαϊκής οργής από την τετραπλή πλημμύρα.
Οι επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας
Όσον αφορά την επεξεργασία του Π.Δ. από το ΣτE, το Ανώτατο Δικαστήριο με το πρακτικό του θυμίζει σε όλους μας τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων μηνών και επισημαίνει ότι ο Κηφισός «αποτελεί το μεγαλύτερο υδατόρεμα της Αττικής και έχει μεγάλη σημασία τόσο ως αυτοτελές περιβαλλοντικό στοιχείο όσο και ως παράγων αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου».
Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ αναφέρεται στις συνταγματικές επιταγές που επιβάλλουν για τα ρέματα «τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία της απορροής των υδάτων». Υπό το πνεύμα αυτό, το ΣτΕ λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά πορίσματα για τη διασφάλιση των φυσικών λειτουργιών του Κηφισού, θέτει ένα πλαίσιο προϋποθέσεων που πρέπει να τηρηθούν κατά τις εργασίες ανάπλασης του ποταμού:
- Τη διατήρηση της φυσικής του μορφής και την αποφυγή της στεγανοποίησης, που καταστρέφει τη μορφή του και μειώνει την απορροφητική του ικανότητα.
- Τη δημιουργία ζωνών πρασίνου σε ικανή απόσταση από τις όχθες του για την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους με παράλληλη προστασία της υφιστάμενης βλάστησης και τη διενέργεια φυτεύσεων.
- Τη διατήρηση ως ελεύθερων χώρων των υφισταμένων φυσικών περιοχών πλημμύρας στη λεκάνη απορροής για την καθοδηγούμενη εκτόνωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και τη δημιουργία τέτοιων διεξόδων, όπου κρίνεται αναγκαίο και εφικτό.
Συμφωνούμε απόλυτα με την προστασία του Κηφισού.
Ζητάμε όμως η εφαρμογή των αποφάσεων προστασίας, να εφαρμοστεί για όλο το ποτάμι και όχι μόνο για τις περιοχές υψηλών εισοδημάτων.
Τα έργα που γίνονται στον Κηφισό στην περιοχή των δήμων Ρέντη, Μοσχάτου, Ν. Φαλήρου έρχονται σε κατάφορη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ αφού:
1. Καταστρέφουν την μορφή του ποταμού και μειώνουν
Τελειώνοντας θα θέλαμε να προσθέσουμε απλά ότι τα έργα που γίνονται στην περιοχή μας (Μοσχάτο-Ν. Φάληρο – Ρέντη) βρίσκονται στον αντίποδα των επιταγών που εξήγγειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου