Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ»

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΩΝ ΑΛΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
xaidari.blogspot.com
«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ»
Η διάνοιξη δρόμου που να συνδέει το Άνω Δάσος με το Δαφνί, έργο που επισήμως έχει ονομαστεί «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ» ενώ προς καθησυχασμόν των πολιτών χαρακτηρίζεται ‘διαμόρφωση του υπάρχοντος μονοπατιού’, μας βρίσκει αντίθετους για τους παρακάτω λόγους:
1. Είναι το πρώτο πονηρό βήμα για τη μετατροπή του μονοπατιού σε αυτοκινητόδρομο. Που σημαίνει: ηχορύπανση, καυσαέριο, άνοδος της θερμοκρασίας, αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.
2. Θα αποτελέσει το έναυσμα για την αναζωπύρωση ιδιοκτησιακών απαιτήσεων από φορείς και ιδιώτες, με απώτερο σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης και την οικοπεδοποίηση. Που σημαίνει: φωτιά στο δάσος απ’ όσους έχουν συμφέροντα, ανέγερση κτηριακών συγκροτημάτων, υποδομές που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
3. Γίνεται μέσα στα όρια του Ποικίλου όρους και του υπάρχοντος δάσους (πράγμα που και νομικά είναι ανεπίτρεπτο), και έτσι αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο Ποικίλον όρος, που έρχεται να προστεθεί στη διάνοιξη του τούνελ στο άλσος Δαφνίου, στη μελλοντική διέλευση εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην πλημμελή έως μηδενική προσπάθεια αναδάσωσης, στο σκάνδαλο της λειτουργίας του Copa Copana κ.λπ.
Η ζωή μας παραέχει γίνει το τελευταίο που λαμβάνεται υπόψη. Το Ποικίλον όρος είναι από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο και πρέπει να το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι φωτιές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο ‘κρανίου τόπο’, έτοιμο για ‘μοντέρνα οικονομική αξιοποίηση’ είναι πολύ πρόσφατες για να μπορούμε να ξεχάσουμε.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να πράξει με κριτήριο την ποιότητα ζωής των πολιτών και να σταματήσει άμεσα το έργο. Στην προσπάθεια αυτή ήδη δραστηριοποιείται η Κίνησή μας σε συντονισμό με τον Σύλλογο Δαφνίου, τον Σύλλογο Άνω Δάσους και τον Σύλλογο του Χαϊδαρίου ‘Οικόπολις’. Ήδη με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο πετύχαμε δύο μικρές νίκες: α) Η μπουλντόζα που είχε αρχίσει να ρίχνει δέντρα αποσύρθηκε με εντολή του δημάρχου, β) ο δήμαρχος υποσχέθηκε επανεξέταση του ζητήματος. Με τη σειρά μας υποσχεθήκαμε στον δήμαρχο ότι δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την τελική ΑΠΟΦΑΣΗ διακοπής του έργου. Με βάση αυτή την υπόσχεση συνεχίζουμε και συγκεντρώνουμε υπογραφές πολιτών που καλούν τη δημοτική αρχή να διακόψει το έργο και να το μετατρέψει σε έργο θετικό για το δάσος: αναδάσωση, κρουνοί πυρόσβεσης κ.λπ.
Παράλληλα, ζητάμε τη συνδρομή και την αλληλεγγύη όλων των περιβαλλοντολογικών και οικολογικών κινήσεων της Αττικής, γιατί το συγκεκριμένο έργο και, κυρίως, η προοπτική μέσα στην οποία εντάσσεται αφορά τους πολίτες όλων των δήμων.
Χαϊδάρι 28.12.2007
Θεωρείτε ορθή τη στάση μας και τις μεθόδους δράσεις μας; Πείτε μας την κριτική σας και τις προτάσεις σας. Είστε αλληλέγγυοι; Αν ναι δηλώστε το μας μέχρι 7-01-08. Έχουμε την πρόθεση να δημοσιοποιήσουμε την αλληλεγγύη σας στο Δ.Σ. Χαϊδαρίου τις 10-01-08.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σε όλες τις συλλογικότητες και τους πολίτες που μετέχουν στο Δίκτυο

Αγαπητές φίλες , αγαπητοί φίλοι

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Το 2008 ξεκινά με ένα μεγάλο και σημαντικό αγώνα για τα κινήματα πόλης και τους ενεργούς πολίτες, που διεκδικούν πράσινους πνεύμονες παντού στην Αττική ως απάντηση στην οικολογική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
Ο δήμος Ελληνικού, μαζί με τους δήμους Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και τη Συσπείρωση φορέων και δημοτικών παρατάξεων των τεσσάρων δήμων , οργανώνουν στις 18, 19,20 Ιανουαρίου 2008 ένα 3ήμερο κινητοποίησης και δράσης των πολιτών, επιστημονικού διαλόγου και συνάντησης των κινημάτων, με κεντρικό περιεχόμενο :
ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.
Στη διοργάνωση συνεργάζονται η Νομαρχία, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής ( ΤΕΔΚΝΑ), το ΤΕΕ, ο ΔΣΑ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ΕΜΠ, το ΕΚΑ και άλλοι φορείς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ

18 /1
πρωί : Δενδροφύτευση με συμμετοχή σχολείων της περιοχής.
Μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πρωτοβουλία μετέχουν η ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας και σύλλογοι δασκάλων .
13:00 : Μαθητική συναυλία με μαθητικά σχήματα
15:30 : Διημερίδα ( χαιρετισμοί , εισηγήσεις : Αθήνα , περιβάλλον, μητροπολιτικά πάρκα).

19/1
πρωί : Διημερίδα ( μελέτες υπουργείου , εισηγήσεις με θέματα της περιοχής του αεροδρομίου, παρουσίαση της θέσης των 4 δήμων – επιστημονική τεκμηρίωση)
7:00-10:00 μ.μ. : Συνέλευση κινημάτων με θέμα « Πράσινοι πνεύμονες , ελεύθεροι χώροι : από τους τοπικούς αγώνες στο εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία της Αττικής»

20/1
πρωί : Δενδροφύτευση από φορείς και κατοίκους της περιοχής,
πολίτες και κινήματα της Αθήνας
απόγευμα : μεγάλη συναυλία

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα για τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Αττικής, όπου θα μπορούν να εκθέσουν το θέμα τους και να διανείμουν το υλικό τους.
Για όλα τα παραπάνω ενημερωθήκαμε στη συνάντηση του Συντονιστικού του Παναττικού Δικτύου, που έγινε στην Αγορά της Κυψέλης, την Παρασκευή 28/12 , από τους δημάρχους Ελληνικού και Αλίμου κ.κ. Κορτζίδη και Ορφανό, από την αντιδήμαρχο Ελληνικού κα Γεωργακάκη και τον σύμβουλο δήμου Ελληνικού κ. Μπαδογιάννη
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αποφασίσαμε να καλέσουμε τις συλλογικότητες του Παναττικού Δικτύου να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις και πρωτ’ απ’ όλα στη Συνέλευση των Κινημάτων και τη Δενδροφύτευση στις 20 Ιανουαρίου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα σας παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο χώρο των περιπτέρων των κινημάτων, που θα λειτουργεί στη διάρκεια του 3ημέρου, γιατί πρέπει να σχεδιαστεί και να στηθεί η υποδομή σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες.
Η παρουσία των κινημάτων στο χώρο αυτό δηλώνει , από τη μια, τη στήριξη στο αίτημα : ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ και , από την άλλη, φέρνει σε επαφή τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες στην Αττική και δημιουργεί δεσμούς για μελλοντικές κοινές δράσεις.

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε
Κορωνάκης Τάσος : 6944740587, tkoronakis@gmail.com
Μαρτέν Νίκος : 210-3453877 , nmarten@otenet.gr
Πορτάλιου Ελένη : 210-7512560 , portel@central.ntua.gr
Τότσικας Πάνος: 2103815430, ptots@tee.gr
Χαλάτσης Δημήτρης : 6948034131, halatsisd@yahoo.gr

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Παναττικού Δικτύου αποφασίστηκαν , επίσης, πλην της συμμετοχής των συλλογικοτήτων στις βασικές δράσεις, η έκδοση φυλλαδίου και η διανομή του πριν το 3ήμερο με εξόρμηση στο Σύνταγμα και κατά τη διάρκεια του 3ημέρου, καθώς και η παρουσία με πανώ και υλικά στο χώρο των περιπτέρων. Συζητείται, επίσης, η έκδοση αφίσας του Παναττικού Δικτύου ή της συνέλευσης των κινημάτων, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την κεντρική διοργάνωση.



Την ενημέρωση συνέταξε η Ελένη Πορτάλιου

Αυτή είναι η Ελλάδα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_982094_29/12/2007_253858
MONIMEΣ ΣTHΛEΣ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-12-07

Αυτή είναι η Ελλάδα
Του Σωκρατη Τσιχλια
Φίλος δικηγόρος μού διηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα περιστατικό αγοραπωλησίας εξοχικής κατοικίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι και η περίληψη του ελληνικού τραγέλαφου. Ο φίλος μου εκπροσωπούσε έναν αλλοδαπό αγοραστή από κάποια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. «Δεν μου φαινόταν και ο πλέον νομοταγής πολίτης», μου είπε χαρακτηριστικά, «αλλά ήταν εντάξει στις εδώ συναλλαγές του». Οταν άρχισε η ανάγνωση του συμβολαίου, με τις περιγραφές και τις υποσημειώσεις, τότε άρχισαν τα γλέντια. Διότι, ως συνήθως, το μισό κτήμα ήταν δασικό, το άλλο μισό εκτός σχεδίου και με μικρότερου πλάτους δρόμο από τον επιτρέποντα ανοικοδόμηση, το ευρισκόμενο στο κτήμα κτίσμα ήταν παράνομο, νομιμοποιηθέν κατά το ήμισυ εκ των υστέρων, και πάει λέγοντας. Ο αλλοδαπός κινδύνεψε από εγκεφαλικό. Κατελήφθη από καλπάζουσα ανασφάλεια αλλά κυρίως από απόγνωση και απορία: Γιατί; Γιατί να κτίσεις αφού απαγορεύεται; Γιατί να μην αγοράσεις κάπου που επιτρέπεται; Πώς πωλείται κάτι ενώ η πώλησή του είναι παράνομη; Ο αλλοδαπός από τη χώρα του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν αδύνατον να συλλάβει, να κατανοήσει έννοιες που είναι το ψωμοτύρι του νεοέλληνα. Εννοείται ότι το ίδιο σοκ θα πάθει και οποιοσδήποτε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε το περιβαλλοντοκτόνο χωροταξικό μας αλαλούμ.
Το ελληνικό παράδοξο είναι μοναδικό. Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν μπορεί να εκλάβει το αδιανόητο ως καθημερινή ρουτίνα. Στην Ελλάδα μπορούμε, καθώς αυτή η μηχανή νομότυπης παρανομίας ή πλήρους ανομίας που καλύπτεται από το δαιδαλώδες σύστημα συναρμοδιοτήτων, φορέων και υπουργείων, παράγει πολύ, ζεστό, μαύρο χρήμα. Ετσι δούλεψε και το 2007 που φεύγει, η πατρίδα μας.

Ακουγα χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ τον γενικό γραμματέα του ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Κατσιγιάννη να παραδέχεται με τον πιο φυσικό τρόπο κάτι που για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι αδιανόητο: υπάρχουν παράνομοι αγωγοί βιομηχανικών λυμάτων που εκβάλλουν στον Κηφισό, αλλά γι’ αυτό το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός από δειγματοληπτικούς ελέγχους! Τα υπόλοιπα κατά τον κύριο γενικό ανήκουν στη Νομαρχία, ενώ ο πολιτικός οργανισμός που έχει χρεωθεί τη στοιχειώδη φροντίδα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας σηκώνει τα χέρια.

Θέλετε κι άλλο αδιανόητο από αυτά που θα αφήσουν οποιοδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο με ανοιχτό το στόμα; Χθες το πρωί σε ένα από τα δύο λατομεία του Μαρκόπουλου οι περίοικοι κατήγγειλαν δραστηριότητες! Λειτουργεί, για όνομα του Θεού, ακόμα το λατομείο στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να κλείσει ένα παράνομο, ρυπογόνο, επικίνδυνο λατομείο. Μήπως δεν θέλει;
Αυτή είναι η Ελλάδα και κανείς δεν επιχείρησε να την αλλάξει ούτε τη χρονιά που φεύγει. Χρονιά των πιο καταραμένων πυρκαγιών, των πιο περίεργων εκλογών, χρονιά του Μαγγίνα και του Ζαχόπουλου. Βοήθειά μας.

Στο έλ(ε)ος της αδιαφορίας

http://www.skai.gr/master_story.php?id=69636


Στο έλ(ε)ος της αδιαφορίας
29/12/2007

Σε χωματερή αποβλήτων έχει μετατραπεί το κλειστό τμήμα του Κηφισού.Παρέμβαση της δικαιοσύνης για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα του Κηφισού ζητούν τοπικοί φορείς, ενώ το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει την εκτροπή στον ποταμό και άλλων λυμάτων...Την ίδια ώρα, κάτοικοι και φορείς σε Ρέντη, Μοσχάτο και Νέο Φάληρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μελλοντικές πλημμύρες μετά από δυνατές νεροποντές εάν γίνουν πράξη οι σχεδιασμοί του υπουργείου.
Μιλωντας στο ΣΚΑΪ ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-ΣΟΣ κατήγγειλε ότι στο κλειστό τμήμα του Κηφισού καταλήγουν αγωγοί βιομηχανιών.Επέρριψε ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στην ΕΥΔΑΠ, καθώς -όπως είπε-, αυτή είναι η υπεύθυνη εταιρία για το αποχετευτικό σύστημα και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.Ανάλογη καταγγελία για ρίψη βιομηχανικών λυμάτων στο ποτάμι έκανε μέσω του ΣΚΑΪ και ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, λέγοντας ότι παρότι έχει ζητήσει βοήθεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και δύο χρόνια (αφού η νομαρχία δε διαθέτει μηχανισμό ελέγχου), δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια συνάντηση.Εν τω μεταξύ, μη επεξεργασμένα λύματα καταλήγουν και στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, το οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ προτίθεται να εκτρέψει προς τον Κηφισό.

Ρύπανση με την άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=69219

Ο Α. Αλωνιάτης για Κηφισό

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=69648

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 18-20 ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 18-20 ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ www.koinidrasi.gr:"Το ραντεβού μας είναι με τη νέα χρονιά, στις 18 Ιανουαρίου, στο αεροδρόμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο FORUM για το μητροπολιτικό πάρκο και το περιβάλλον. Συμμετέχουν η Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, η Νομαρχία Αθηνών, η ΤΕΔΚΝΑ ,το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Τ.Ε.Ε. ,ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Ε.Κ.Α και η WWF. Δεκάδες οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή.Να προσπαθήσουμε ο καθένας από την πλευρά του ,να γίνει το FORUM το μεγάλο οικολογικό γεγονός της χρονιάς. Όπως και το όραμά μας. Να γίνει στο Ελληνικό το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο της Ευρώπης."
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 3ΗΜΕΡΟΥ
18 /1
πρωί : Δενδροφύτευση με συμμετοχή σχολείων της περιοχής.
Μέρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην πρωτοβουλία μετέχουν η ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας και σύλλογοι δασκάλων .
13:00 : Μαθητική συναυλία με μαθητικά σχήματα
15:30 : Διημερίδα ( χαιρετισμοί , εισηγήσεις : Αθήνα , περιβάλλον, μητροπολιτικά πάρκα).
19/1
πρωί : Διημερίδα ( μελέτες υπουργείου , εισηγήσεις με θέματα της περιοχής του αεροδρομίου, παρουσίαση της θέσης των 4 δήμων – επιστημονική τεκμηρίωση)
7:00-10:00 μ.μ. : Συνέλευση κινημάτων με θέμα « Πράσινοι πνεύμονες , ελεύθεροι χώροι : από τους τοπικούς αγώνες στο εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία της Αττικής»
20/1
πρωί : Δενδροφύτευση από φορείς και κατοίκους της περιοχής,
πολίτες και κινήματα της Αθήνας
απόγευμα : μεγάλη συναυλία
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν περίπτερα για τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Αττικής, όπου θα μπορούν να εκθέσουν το θέμα τους και να διανείμουν το υλικό τους.

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Κινήματα Πόλης - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ



Δεν ξέρω αν σας αρέσει η κηπουρική. Πάντως αν θέλετε να φυτεύετε δεντράκια κακό του κεφαλιού σας. Ειδικά αν αυτά τα δεντράκια θέλετε να τα βάλετε στο Πεδίον του Άρεως."
της Ν.Δασκαλοπούλου & Ε.Φραντζόγλου
Χρέη χειριστών sonar: ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΡΑΝΤΖΟΓΛΟΥ
(dida@enet.gr)
Την ψάχνω με νέες μεθόδους, με νέους τρόπους.
Μου λες ότι δεν μοιάζω μ' όλους τους άλλους τους ανθρώπους, δυστυχώς,
επειδή δεν είμαι λογικός.
Τ' όνομά μου γραμμένο σε μαύρες λίστες.
Επικυρηγμένος από τις αρχές κι από φασίστες.
Όχι, δεν έχω σκοπό τον κόσμο να αλλάξω,
αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάτσω
και θ' αράξω με τα χέρια σταυρωμένα.
Καταστρέφω ένα-ένα όλα τα σχέδια τα προκατασκευασμένα,
που γίνανε για το καλό μου, χωρίς να ρωτηθώ από κανένα.

Γιατί δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει.
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση.
Στίχοι:Terror X Crew

Δεν ξέρω αν σας αρέσει η κηπουρική. Πάντως αν θέλετε να φυτεύετε δεντράκια κακό του κεφαλιού σας. Ειδικά αν αυτά τα δεντράκια θέλετε να τα βάλετε στο Πεδίον του Άρεως. Ειδικότερα αν τα έχει προηγουμένως ξεριζώσει ένας μεγαλοεπιχειρηματίας. Τότε δικαίως και τα ΜΑΤ θα σας επιτεθούν και θα σας συλλάβουν και στο κρατητήριο θα περάσετε πολλές χαρούμενες ώρες με άλλους εγκληματίες του επιπέδου σας. Αυτά έγιναν στην μικρή μας πόλη τον Απρίλιο.

Αλλά πάντα η βία ήταν η μαμή της ιστορίας. Την άνοιξη λοιπόν ξεγέννησε ένα ωραιότατο βρέφος. Την πρώτη μέρα ήταν μόλις 10 ακτιβιστές που μαζεύτηκαν στην κατειλημμένη Αγορά της Κυψέλης ώστε να οργανώσουν τη νομική υποστήριξη των συλληφθέντων. Την επομένη της απελευθέρωσής τους μαζεύτηκαν καμιά 60αριά για να το γιορτάσουν. Εκεί έπεσε κι η ιδέα της ίδρυσης μιας μόνιμης δομής που θ’ αντιμετωπίζει ανάλογες καταστάσεις. Ένα μήνα αργότερα, τριακόσιοι ακτιβιστές από σαράντα συλλογικότητες δημιούργησαν το "Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών". Σήμερα οι συνδεδεμένες συλλογικότητες ξεπερνούν τις εκατό και συνεχίζουν ν’ αυξάνονται. Ο Νίκος Μαρτέν της οργανωτικής επιτροπής του δικτύου θα μας πει περισσότερα.

- Τα βάζετε με οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκτός της συμπάθειας όλων μας, έχετε κερδίσει επί της ουσίας κάποια παρτίδα;
Η παρτίδα θα αργήσει πολύ να τελειώσει. Καθημερινά προστίθενται απ’ τη μεριά των πολιτών καινούριοι παίκτες κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλο κέρδος. Η άλλη πλευρά έχει ήδη χάσει και το ξέρει καλά. Προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι οι κάτοικοι θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι. Η πρακτική τους περνάει συνήθως από τα παρακάτω στάδια: α) κατασυκοφάντηση, β) απόπειρα δωροδοκίας, γ) απειλές κάθε τύπου, δ) παράνομες ή νομιμοφανείς επιθέσεις με συλλήψεις, μηνύσεις, αγωγές.
- Μήπως σας ιντριγκάρει και λίγο το παιχνίδι κλέφτες κι αστυνόμοι;
"Δεν με ερεθίζει καθόλου η ιδέα να φάω μια φυσουνιά peper spray κατάμουτρα ούτε να περάσω μια νύχτα στο κρατητήριο, έστω κι αν πρόκειται να αθωωθώ την επομένη στο Αυτόφωρο. Όποιος μπαίνει σε τέτοιες ιστορίες αναλαμβάνει και ρίσκα. Το πρόβλημα γεννιέται μόνο όταν σε πιάσουν απροετοίμαστο, όταν βρεθούν λάθος άνθρωποι σε λάθος ενέργειες και σε λάθος ώρα".
- Λέγεται ότι είστε το ακτιβιστικό σκέλος του Συνασπισμού. Λοιπόν;
Οι πολίτες που διεκδικούν ένα πάρκο ή μια ελεύθερη παραλία, δεν αποτελούν ομάδα κρούσης κανενός. Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή άλλος φορέας που τους συμπαραστέκεται είναι καλοδεχούμενο. Βέβαια, η ιδιαίτερη ευαισθησία των ανθρώπων που είναι ενταγμένοι στην Αριστερά, τους οδηγεί να συμμετέχουν ενεργά. Αλλά μέχρις εκεί.
- Λέγεται επίσης ότι φιλοδοξείτε να φτιάξετε ένα κόμμα ως αντίπαλο δέος στο Συνασπισμό...
Αυτό θα 'χε μεγάλη πλάκα. Μπορεί να υπάρχουν και μερικοί που ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα «πάνε Ζάππειο». Συλλογικά δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση. Πολλά όμως κινήματα κατοίκων έχουν εξελιχθεί σε δημοτικές παρατάξεις. Πολλές αποτελούν τη δημοτική αντιπολίτευση και στο Ελληνικό εξέλεξαν και δήμαρχο. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που με ρωτάτε. Όχι δηλαδή να εξελιχθούν τα κινήματα πολιτών σε κόμματα, αλλά τα αριστερά κόμματα να υιοθετήσουν τη δημοκρατική δομή των κινημάτων. Το αριστερό κόμμα του μέλλοντος δεν μπορεί να βασίζεται σε οργανωτικά στερεότυπα του 1907: τις «πυραμιδωτές» δομές, τα ανά 3ετία Συνέδρια, τη «Δημοκρατία αντιπροσώπευσης» και τα υπόλοιπα βαρίδια που ταλανίζουν την Αριστερά.
- Χρηματοδοτείστε από κάποιο δημόσιο φορέα;
Τελικά έχετε ωραίο χιούμορ, αν και κάπως εγγλέζικο. Ο κουμπαράς αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 200 ευρώ που τα μαζέψαμε «δια περιφοράς δίσκου» από τα μέλη μας στην τελευταία γενική συνέλευση.

- Οι κουτσομπόλες γλώσσες λένε ότι οι ηγέτες τέτοιων κινημάτων είναι συνήθως αριστεροί με δεξιά τσέπη.
Οταν αναφέρετε τη λέξη «ηγέτης» μου έρχεται στο μυαλό κάτι μεταξύ Αδόλφου στη χειρότερη και Ευάγγελου Βενιζέλου στην καλύτερη περίπτωση. Πάντως δεν έχω δει ποτέ να έρχεται κάποιος με Πόρσε σε διαδήλωση. Αν παρόλα αυτά ξέρετε κάτι που αγνοώ, σας παρακαλώ να μου το πείτε για να το σφυρίξω στον ταμία μας.
- Πως εξηγείτε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στα κινήματα πόλης είναι πάνω από σαράντα χρονών;
Δεν είναι αλήθεια. Οι σαραντάρηδες πλειοψηφούν μόνο στις συνελεύσεις ρουτίνας. Όταν όμως συμβαίνουν διάφορες «αγριάδες» σπάνια θα δείτε να μπαίνουν μπροστά άνθρωποι άνω των 30 και αυτό το θεωρώ απολύτως φυσικό. Στις Λαϊκές Συνελεύσεις ανταλλάσσουν γνώμες άνθρωποι από 15 ως άνω των 80 ετών.
- Γιατί να ενταχθώ σε ένα κίνημα πόλης κι όχι σε ένα κόμμα ή σε μια δημοτική παράταξη;
Να ενταχτείτε όπου γουστάρετε. Το πρόβλημα θα το έχετε από τη στιγμή που αποφασίσετε να ενταχτείτε μόνο στον καναπέ σας. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που κάτι γύρω σας δε σας αρέσει καθόλου, μην κάτσετε με σταυρωμένα τα χέρια. Κι αν αντιμετωπίσετε τεχνικές δυσκολίες ή αν αισθάνεστε κάπως μόνοι σας, μην ανησυχείτε καθόλου. Για κάτι τέτοια υπάρχει το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης.

Κινήματα Πόλης


* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ SOS
Για τους αρχαίους ήταν ιερός, αναδείχθηκε σε θεότητα και η μορφή του απεικονίστηκε στις μετώπες του Παρθενώνα. Σήμερα το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, ο Κηφισός, κατέληξε οχετός. Στις όχθες του κάνουν πάρτι τα σκουπίδια, οι καταπατήσεις και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Κατά μήκος του υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες επιχειρήσεις.
Όλα αυτά χτύπησαν κόκκινο στον εγκέφαλο μερικών συμπολιτών μας. Το 1995 ήταν καμιά δεκαριά γραφικοί, σήμερα είναι μια δυναμική ομάδα δεκάδων ανθρώπων που δε φοβούνται να τα βάλουν με την κυβέρνηση, τα δημοτικά συμβούλια, τους μεγαλοεργολάβους - κατασκευαστές, τους επιχειρηματίες.
http://khfi-sos.blogspot.com/

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
Όλο και σε κάποιο κανάλι θα έχει πάρει το μάτι σας τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη αγκαζέ με καμιά 20 παρατρεχάμενούς του, να καμαρώνει για το "το πιο φιλόδοξο έργο στην Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών". Αυτήν την εικόνα την έχετε δει.
Αυτή που δεν έχετε δει στα κανάλια είναι οι μούντζες που τρώει από τους κατοίκους της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τους αρχιτέκτονες και τους πανεπιστημιακούς. Οχι, δεν τρελάθηκαν και ρίχνουν φάσκελα. Ο λόγος που έχουν εξαγριωθεί είναι η κατεδάφιση του κτιρίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17. Η πολυκατοικία του Κουρεμένου, ένα από τα καλύτερα έργα της αρτ ντεκό, αποχαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κινδυνεύει από μπουλντόζα.
http://areopagitou17.blogspot.com/

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων "Cushman & Wakefield" αναφέρει ότι στην ελληνική αγορά προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία σχεδόν 200.000 τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων έως τα τέλη του 2008. Τι έγινε ρε παιδιά; Θα πήξουμε στο MALL;
Ένα από αυτά πρόκειται να ανεγερθεί στο κτήμα Ζωγράφου. Ή, τουλάχιστον έτσι νομίζει η δημοτική αρχή κι οι κληρονόμοι του Ι. Ζωγράφου. Οι δημότες πάντως δεν το βάζουν κάτω. Ζητούν απαλλοτρίωση του κτήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μετατροπή του σε πάρκο.
http://www.vilazografou.gr

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ"
Μεσοποταμία ονομάστηκε η περιοχή μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη - ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος. Εμπνευσμένη από την ιστορική περιοχή, μια κίνηση πολιτών από το Μοσχάτο (με πικρό χιούμορ σίγουρα) αποφάσισε να ονομαστεί Μεσοποταμία, η "αττική Μεσοποταμία". Ο συσχετισμός είναι προφανής: ο δήμος Μοσχάτου οριοθετείται από δύο ποτάμια, τον Κηφισό και τον Ιλισό, που τον χωρίζουν από το Νέο Φάληρο και την Καλλιθέα. Η κίνηση πρωτοστατεί στον αγώνα για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και για να γίνει πάρκο η παραλία Μοσχάτου.
www.mesopotamia.gr

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έκλεισε το 2003. Παρότι είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠ.ΠΟ διατηρητέο κτίριο, αφέθηκε για τα επόμενα τρία χρόνια στην τύχη του. Όταν οι κάτοικοι της περιοχής είδαν πως το κτίριο μετατράπηκε σε στέκι ναρκομανών και σε παράνομο πάρκινγκ αποφάσισαν να καταλάβουν το χώρο. Από το Δεκέμβριο του 2006 η Δημοτική Αγορά είναι ανοικτή σε μια σειρά από πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή κατοίκων, φορέων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και θεραπευτικών ομάδων απεξαρτημένων ατόμων της περιοχής.
http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
"Θέλουμε πάρκο και όχι VOVO-πόλη". Αυτή είναι η βασική επιδίωξη μιας ομάδας κατοίκων της περιοχής που διεκδικεί την διάσωση του Αθηναϊκού Ελαιώνα από τα σχέδια οικοδόμησης. Ζητούν να γίνουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στον Ελαιώνα, που αφορούν πεντακόσια είκοσι στρέμματα και "κρατάνε" από το 1995.
http://elaionas.wordpress.com

* ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Όταν το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού αποπειράθηκε να περιφράξει το Λόφο του Φιλοπάππου για πρώτη φορά στην ιστορία της Αθήνας οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν. Τα τελευταία πέντε χρόνια γκρεμίζουν κάγκελα, τα βάζουν με το δήμο, αλλά και διάφορους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν ο λόφος να περιφραχθεί και να μπαίνει κανείς ... με εισιτήριο.
http://filopappou.wordpress.com/2007/09/30/hello-world/

* ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Ανεβαίνουν στις ταράτσες και ξηλώνουν τις παράνομες, καμουφλαρισμένες σε θερμοσίφωνες και καμινάδες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι πολλοί, είναι παντού κι έχουν νομικό σύμβουλο. Τα δίνουν όλα για να αλλάξει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και γουστάρουν τρελά να υπερασπίζονται την υγεία όσων αποκοιμούνται κάθε βράδυ μπροστά από την TV. Είναι οι "ταραξίες" του Πολύδωρα και θέλουν καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους.
http://indy.gr/community/keraies

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ "ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ"
Είναι καμιά σαρανταριά σύγχρονοι Ρομπέν των δασών. Από το λημέρι τους στη σπηλιά του Νταβέλη κυνηγούν το παπαδαριό της μονής του Αγίου Παντελεήμονα που την έχει δει να καταπατήσει ολόκληρη τη Πεντέλη. Είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση που επέτρεψε να καεί το σύμπαν και ορκίζονται να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να προστατεύσουν το οικοσύστημα του νομού. Το δάσος του Σέργουντ μετακόμισε στην αττική γη και κανείς πια (καταπατητές, επιχειρηματίες και πολιτικοί) δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος.

Απόψεις ακτιβιστών:

"Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και τον υπερασπιζόμαστε όπως ο κάθε ένας υπερασπίζεται την οικογενειακή εστία. Είμαστε το πρόβλημα του «φιλήσυχου» πολίτη; Εμείς λέμε πως το πρόβλημα είναι ο «φιλήσυχος» πολίτης".
ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


"Διεκδικούμε μια αλάνα, δηλαδή το δικαίωμα στην αλληλεγγύη, την αντίσταση και την αξιοπρέπεια. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και μεγάλο πάθος. Μ' αρέσει αυτή η ζωή και δεν θα την άλλαζα με μια πιο “νοικοκυρεμένη”, παρότι κατανοώ και επικοινωνώ θαυμάσια και με “νοικοκυραίους”.
ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ


"Το να θες να αλλάξεις ό,τι συμβαίνει γύρω σου δεν έχει να κάνει με την ηθική σου, είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα. Δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια!”.
ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

"Μας θέλουν όμηρους στο σπίτι μας για να λυμαίνονται τα έξω. Με απρόσκοπτη αποκομιδή κερδών. Και φυσικά ο λογαριασμός θα έρθει σε μας. Αυτό που έχεις να κερδίσεις από τη συμμετοχή είναι πρώτα από όλα αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, συντροφικότητα. Και λίγους πόντους καλύτερης ζωής".
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

"Εμείς είμαστε οι φιλήσυχοι,οι σώφρονες και οι συνετοί. Μας ταράζουν και μας προκαλούν εκείνοι οι άλλοι που καίνε, καταπατούν, μολύνουν, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και σχεδόν διέλυσαν τη Γη. Είμαστε τα πιο καλά παιδιά (ανήλικα, ενήλικα και τρίτης ηλικίας). Κάποιοι έλεγαν να σώσουν το Α του Κενταύρου, αλλά η Δημοτική Αγορά Κυψέλης πέφτει πιο κοντά".
ΜΗΤΣΙ ΒΡΑΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

"Δεν είμαστε καλοί άνθρωποι. Είμαστε απλά άνθρωποι. Θέλουμε μια ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη, που απειλείται από τη ζούγκλα του κέρδους και της αγοράς. Δεν έχω ακούσει κανέναν φιλήσυχο πολίτη να διαμαρτύρεται εναντίον μας. Έχω ακούσει τη Vodafone, το Βωβό, τον Σουφλιά, τον Μίνωα Κυριακού, τα κυκλώματα της νύχτας, τον Νικήτα Κακλαμάνη.".
ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

"Σηκωθήκαμε από το καναπέ για να μην μας κάψει το λίπος τον εγκέφαλο. Κερδίσαμε τον εγκέφαλό μας. Είμαστε οι κακοί άνθρωποι που θέλουμε να σώσουμε το πλανήτη. Μην μας βρίζεις. Νοικοκυραίος είσαι και φαίνεσαι".
ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

"Ο κόσμος πιστεύει ότι θα καθαρίσει ο καθένας μόνος του. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα. Είναι μια ψευδαίσθηση που μας οδηγεί στην αβάσταχτη μοναξιά του καναπέ. Όσο πιο "φιλήσυχοι" είμαστε, το νέφος, η έλλειψη πρασίνου, η κυκλοφοριακή ασφυξία, η άναρχη δόμηση, η ανυπαρξία ελεύθερου χώρου και χρόνου διαλύουν την καθημερινότητά μας".
ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

"Το θέμα είναι να κάθεσαι στον καναπέ και να τον φχαριστιέσαι. Αλλά πόσο να το φχαριστηθείς όταν βλέπεις μόνο τοίχους και κεραίες, μυρίζεις εξατμίσεις και σκουπίδια στους 48 βαθμούς Κελσίου ; Είμαστε κάτοικοι της Αθήνας και θέλουμε να ζούμε σε ανθρώπινη πόλη. Δεν κάνουμε καριέρα στην πολιτική. Όποιος έχει τέτοια χούγια δεν έχει δουλειά μαζί μας. Αράχνες μου θυμίζουν τα κόμματα και κλεισούρα".
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

Οι κάτοικοι επί ποδός για τον Κηφισό - Κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης του ποταμού

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-12-07

Οι κάτοικοι επί ποδός για τον Κηφισό Κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης του ποταμού
Του Σπυρου Καραλη
Σοβαρά ερωτήματα για τις δυνατότητες του συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων προκαλεί η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτροπή, με συνοπτικές διαδικασίες, στον Κηφισό του υπόγειου αγωγού λυμάτων Κυκλοβόρου, καθώς επίσης του Ιλισού αλλά και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου με απόβλητα ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Στα σχέδια αντιδρούν έντονα κάτοικοι και φορείς όλων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο Κηφισός, ενώ οι νομαρχίες Πειραιά και Αθήνας απέρριψαν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο φόβος πλημμύρας
«Φοβούνται πλημμύρες σε περίπτωση ακραίων βροχοπτώσεων κι όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιχειρούμενη νέα επιβάρυνση του Κηφισού» σημειώνει στην «Κ» ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών «ΚΗΦΙ-SOS» και προσθέτει: «Ο Κηφισός για μια ακόμη φορά είναι η εύκολη λύση. Απορούμε, όμως, γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ που κόπτεται για την ασφάλεια των πολιτών παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών δήμων που προέβλεπαν την υπογειοποίηση των γραμμών του τραμ. Αναρωτιόμαστε ακόμη πού πήγαν οι δεσμεύσεις για τη διάσωση του ποταμού».
Ενστάσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου εκτροπής εκφράζονται και από τους καθηγητές στον Τομέα Υδραυλικών Πόρων του ΕΜΠ Μανώλη Αυτιά και Δημήτρη Κουτσογιάννη σε γνωμοδοτική έκθεση. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «παραμένει ερώτημα εάν πράγματι είναι θετική η μεταφορά ρύπων ανεπεξέργαστων σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτογραμμή του Φαληρικού όρμου» και υπογραμμίζεται ότι το έργο «δεν αποτελεί μέρος του απαραίτητου στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης των απορροών στο Λεκανοπέδιο που παραμένει πάντα ζητούμενο».
Παράνομοι αγωγοί
Οι κάτοικοι Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός και δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τη νέα υποβάθμιση των περιοχών τους, επισημαίνοντας ότι λύματα και σκουπίδια συνεχίζουν να καταλήγουν στον Κηφισό από παράνομους αγωγούς που κρύβονται κάτω από το εγκιβωτισμένο τμήμα της κοίτης του. «Ακόμα και τις βραδινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες ελέγχου γίνεται παράνομη απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων από βυτιοφόρα και φορτηγά στον Κηφισό, στο κλειστό κομμάτι, από το ύψος του Ρέντη και προς τον κόμβο του Νέου Φαλήρου», τονίζει ο κ. Αλωνιάτης. Την ίδια ώρα, σε έναν ανοιχτό βόθρο στον οποίο καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από περίπου 2.000 βιοτεχνίες και βιομηχανίες έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα.
Στο ρέμα του Ελαιώνα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι σε γεωτρήσεις και πηγάδια της περιοχής κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι το ρέμα δημιουργεί μεγάλους κινδύνους στη δημόσια υγεία και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκτροπής του στον Κηφισό θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Για το ίδιο θέμα βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταθέσει επερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις για τις 100 περίπου οικογένειες που ζουν στην περιοχή Μαρκόνι, στην καρδιά του Ελαιώνα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_220424_28/12/2007_253708

Γνωμοδότηση για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «κατασκευής εκτροπής Κυκλοβόρου, εκτροπής Ιλισού και διευθέτησης Ιλισού»

Φ.Δ.Α.Κ.
Ν.Π.Ι.Δ/Π.Δ.346/ΦΕΚ 287/28-11-02
«Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης
του ποταμού Κηφισού Αττικής
και των παραχειμάρρων»
ΕΔΡΑ: ΑΧΑΡΝΕΣ
Τηλ. 2102415453
Αριθμ. Πρωτ. 156
2/7/07

ΠΡΟΣ
Τη Νομαρχία Αθηνών
Υπ' όψιν Αντινομάρχη Περιβάλλοντος κ. Δ. Αντωνάκου

ΘΕΜΑ:
Γνωμοδότηση για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
του έργου «κατασκευής εκτροπής Κυκλοβόρου, εκτροπής
Ιλισού και διευθέτησης Ιλισού»


Κατόπιν κοινοποίησης της Μ.Π.Ε. του έργου «κατασκευή εκτροπή Κυκλοβόρου, εκτροπή Ιλισού και διευθέτηση Ιλισού» προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ καθηγητές στον Τομέα Υδραυλικών Πόρων του Ε.Μ.Π. κ.κ. Μανώλη Αυτιά και Δημήτρη Κουτσογιάννη, σας διαβιβάζουμε τη γνωμοδοτική έκθεσή τους που αφορά στο περιβαλλοντικό μέρος του έργου.

Η Αν. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΤ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ακριβές αντίγραφο
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977287596 - F: 2102312531



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
σχετικά με τη

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΒΟΡΟΥ,
ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΙΛΙΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΙΛΙΣΟΥ

1. Οι παρατηρήσεις αναφέρονται στο περιβαλλοντικό μέρος. Ο υδραυλικός σχεδιασμός και οι αντίστοιχοι υπολογισμοί δεν τέθηκαν υπόψη μας.
2. Η παρούσα Μ.Π.Ε. ανατέθηκε μετά από υποβολή της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία έχει ήδη εγκριθεί (11-09-2006)
3. Μέχρι σήμερα ο Κυκλοβόρος και οι άλλοι παντορροϊκοί αγωγοί του ιστορικού κέντρου των Αθηνών οδηγούνταν στον K.Α.Α. Με την εκτροπή τους προς τον Κηφισό η μελέτη επισημαίνει τη μείωση της εισροής ομβρίων προς το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Ψυτάλλειας ως θετική συνέπεια. Είναι εξεταστέο. Ο Κηφισός με την εκβάθυνση στο κατάντη τμήμα του ήδη παρουσιάζει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα με ρυπογόνα ιζήματα. Ο ισχυρισμός ότι με πρόσθετη παροχή ομβρίων τα ιζήματα μεταφέρονται προς τη θάλασσα δεν γνωρίζουμε εάν έχει μελετηθεί από υδροδυναμική άποψη.
4. Είναι γνωστό ότι στα έργα του συγκροτήματος Κ.Ε.Α.Ψ. περιλαμβάνεται ο συμπληρωματικός Κ.Α.Α. Επειδή από πλευράς παροχετευτικότητας οι δύο Κ.Α.Α. αρκούν ο καθένας ξεχωριστά για τις ανάγκες του Κέντρου θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η διοχέτευση ποσότητας του παντορροϊκού προς την θαλάσσια περιοχή της Ψυτάλλειας ως εναλλακτική της συγκέντρωσης όλων των απορροών στο Ν. Φάληρο.
5. Η μελέτη προβλέπει ότι με την εκτροπή των χαμηλών παροχών του Ιλισού, του Κυκλοβόρου και του ρέματος Προφήτη Δανιήλ προς Κηφισό, οι ρυπογόνες παροχές θα μεταφέρονται στα ανοιχτά του Φαληρικού όρμου. Υπάρχει ήδη η επιφύλαξη για το κατά πόσο θα επιδεινωθεί ή όχι το πρόβλημα της χαμηλής κοίτης με αρνητικές στάθμες. Παραμένει ερώτημα αν πράγματι είναι θετική η μεταφορά, χωρίς άλλη πρόβλεψη, ρύπων ανεπεξέργαστων σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτογραμμή του Φαληρικού όρμου.
6. Η πρόταση εκβάθυνσης του Ιλισού στο κατάντη ανοιχτό τμήμα προς την εκβολή του αναφέρεται στη μελέτη ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση πλημμύρων. Παραμένει ερωτηματικό αν πράγματι δεν υπήρχε καταλληλότερη και οικονομικότερη λύση με εξωτερικά έργα για το πρόβλημα των πλημμυρικών παροχών, η οποία δεν θα επαναλάμβανε το πρόβλημα της συσσώρευσης ρυπογόνων φερτών στον πυθμένα, όπως συνέβη στον Κηφισό.
7. Γενική παρατήρηση είναι ότι ο όλος σχεδιασμός αντιμετώπισης της επιφανειακής έκπλυσης στηρίζεται σε υδραυλική λύση μεταφοράς στη θάλασσα. Είναι σκόπιμο το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί, εξειδικευμένα με έλεγχο της απορροής στην πηγή, συγκράτηση και επεξεργασία των ρύπων.
8. Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές απόψεις η καθοδήγηση των παντορροϊκών συστημάτων προς τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων είναι περιβαλλοντικά ορθότερη από την αντικατάστασή του με χωριστικά και καθοδήγηση των ομβρίων προς τους φυσικούς αποδέκτες. Ανάλογος σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και την κατασκευή γεωγραφικά κατανεμημένων έργων ανάσχεσης και συγκράτησης των ρύπων.
9. Η μετάθεση της παραλιακής λεωφόρου και η παρεμβολή ανάμεσα σε αυτήν και την περιοχή του Μοσχάτου παραθαλάσσιας τάφρου κρίνεται καταρχάς από υδραυλική άποψη ως ενδεικνυόμενη για την αντιμετώπιση του ελέγχου των ομβρίων στην εγκλωβισμένη περιοχή του Μοσχάτου, Από περιβαλλοντική άποψη τα μέτρα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν τους κινδύνους στάσιμων νερών, ιζημάτων κλπ, Εξεταστέα η αξιοπιστία των συστημάτων, και η αρμοδιότητα της λειτουργίας και συντήρησης αυτών.
10. Θα ήταν σκόπιμο στα πλαίσια της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να εξεταστεί η συμπεριφορά των προτεινόμενων έργων σε εναλλακτικά σενάρια αύξησης της στάθμης της θάλασσας και του κυματικού καθεστώτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις κλιματικών μοντέλων.
11. Λόγω της κλίμακας και πολυπλοκότητας των έργων αλλά και των φυσικών φαινομένων βροχής και απορροής, θα ήταν σκόπιμη η εισαγωγή μηχανισμών και συστημάτων που θα επιτρέπουν τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας των έργων, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες διοδεύσεων.
12. Η όλη επιχείρηση αν και αναπτύσσεται σε μια ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί οργανικό μέρος του απαραίτητου συνολικού Master Plan (Στρατηγικού Σχεδίου) διαχείρισης των απορροών στο λεκανοπέδιο της Αθήνας που παραμένει πάντα ζητούμενο.

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2007

Εμ. Αφτιάς & Δ. Κουτσογιάννης

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

ΡΕΜΑ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Goal" 08:00 18/5

http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10534&subid=2&pubid=493790

Το σχέδιο του «παλατιού»
Των ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΑΚΗ & ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ

Το γήπεδο του Βοτανικού (και, δη, το θέμα της «διπλής ανάπλασης») πέρασε από πολλά «κύματα», ωστόσο φαίνεται να έχει πάρει πλέον για τα καλά το... δρόμο του, με τους φίλους του «τριφυλλιού» να αδημονούν για την ολοκλήρωση των εργασιών, που θα σημάνει μία νέα «χρυσή» εποχή για τον Παναθηναϊκό.
Οι πρώτες μπουλντόζες μπήκαν στην περιοχή τον περασμένο μήνα (παρουσία του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη) και σήμερα, λίγες εβδομάδες προτού εγκριθεί η πολεοδομική άδεια, το «Goal» σας παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις κατευθύνσεις και τις λεπτομέρειες του σχεδίου του γηπέδου στο Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες το ΔΣ του δήμου Αθηναίων.
Ενα από τα πρώτα στοιχεία που αποσαφηνίστηκαν στο σχέδιο που παρουσιάστηκε ήταν οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου του νέου γηπέδου, οι οποίες ορίζονται στα 105Χ68 μέτρα (διαστάσεις που ισχύουν στο ΟΑΚΑ και σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά γήπεδα).
Από εκεί και πέρα, με βάση την περιφερειακή ζώνη ασφαλείας του αθλητικού χώρου, την επέκταση του χλοοτάπητα και τη βέλτιστη καμπύλη θέασης (η οποία εξαρτάται άμεσα από το ύψος και την απόσταση του πρώτου θεατή), ο «μεικτός» αγωνιστικός χώρος μέχρι την έναρξη των κερκίδων θα έχει συνολικά διαστάσεις 125Χ87 μέτρα.
Ασφάλεια και ζώνεςΣτο μεταξύ, η «διαμερισματοποίηση» των κερκίδων, με στόχο τη μη επικοινωνία μεταξύ τους και την ασφάλεια των φιλάθλων, οδηγούν εκ των πραγμάτων στη μη ένταξη θέσεων στις τέσσερις γωνίες και στο σχεδιασμό τεσσάρων αυτόνομων ενοτήτων κερκίδων. Από εκεί και πέρα, τα σχέδια περιλαμβάνουν και περιμετρικές ελεγχόμενες ζώνες κυκλοφορίας θεατών. Η πρώτη ζώνη θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κτίριο, θα είναι ελεγχόμενη κατά τη διάρκεια των αγώνων και σε αυτή θα εισέρχονται θεατές αποκλειστικά με εισιτήριο.
Επίσης, θα υπάρχουν πολλά σημεία ελέγχου που θα αντιστοιχούν στην πύλη, που θα βρίσκεται σε άμεση απόσταση από το σημείο ελέγχου. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπονται οι περιφερειακές κινήσεις θεατών, ιδίως στους αγώνες υψηλής επικινδυνότητας (ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος) ή στα ευρωπαϊκά ματς, όπου οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιοι. Ενας δεύτερος έλεγχος θα εξασφαλίζει ότι οι θεατές θα εισέρχονται στο διάζωμα του εισιτηρίου τους. Τέλος, έξω από την περιμετρική ελεγχόμενη ζώνη θα υπάρχει και άλλη μία περιφερειακή ζώνη, στην οποία θα κινούνται οι θεατές, ώστε να προσεγγίσουν την πύλη του εισιτηρίου τους.
Το πρόβλημα με το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ

Ενα από τα κύρια «αγκάθια» του γηπέδου στο Βοτανικό έχει να κάνει με το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Στη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση του νέου γηπέδου και των συνοδών εγκαταστάσεων εμφανιζόταν ως απαραίτητη η μετατόπιση και η διευθέτηση του τμήματος του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ από την οδό Αγίου Πολυκάρπου έως την οδό Ορφέως, για μήκος περίπου 700 μέτρων. Στη συνέχεια, μετά από μία πιο προσεκτική ματιά των ειδικών, φάνηκε ότι λόγω ειδικών συνθηκών απαιτείται επέκταση της διευθέτησης για άλλα 500 μέτρα από την οδό Ορφέως ως τη Λ. Πέτρου Ράλλη.
Οι τελικές μελέτες, ωστόσο, έδειξαν ότι για λόγους ασφαλείας πρέπει να διατηρηθεί ανοικτή η κοίτη του ρέματος και να μετατραπεί σε πραγματικό αποδέκτη όμβριων υδάτων. Για να γίνουν, ωστόσο, τα παραπάνω, το ρέμα δεν πρέπει να καλυφθεί και το γήπεδο θα πρέπει να μετατεθεί προς τα βορειανατολικά. Ητοι, προς το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, προκειμένου να μη βρίσκεται εντός της κοίτης του ρέματος, αλλά σε αρκετά μεγάλη απόσταση από αυτό, όπως απαιτείται από τους σχετικούς κανονισμούς. Η παραπάνω «μετακίνηση» φαίνεται να δημιουργεί δύο νέα «προβλήματα», τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι ειδικοί.
Το πρώτο είναι η έλλειψη ικανού χώρου γύρω από το γήπεδο (όπως αυτό απαιτείται) και το δεύτερο η δυσκολία πρόσβασης στο γήπεδο από τη Λεωφόρο Προφήτη Δανιήλ. Στις προτάσεις που έγιναν ήταν η μερική ή ολική κατεδάφιση του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, προκειμένου να αναμορφωθεί το σχήμα του και να προκύψει ένα κτίριο, που δεν θα εμποδίζει την ορθολογική ανάπτυξη του γηπέδου. Και η πρόταση αυτή, πάντως, παραμένει προς το παρόν «ανοικτή» και την τελική απόφαση θα κληθεί να πάρει ο δήμος και η ΕΕΣ. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να γίνουν αρκετές ακόμη επιδιορθώσεις (κι από την ΕΥΔΑΠ) στις όχθες του ρέματος (αρκετά σημεία έχουν καταπατηθεί), σε φρεάτια, αποχετεύσεις, υδροροές, αγωγούς και αντιπλημμυρική προστασία.

Το εμπορικό κέντρο

«Κολλητά» στο ποδοσφαιρικό γήπεδο προβλέπεται η δημιουργία κτιρίου του Δήμου Αθηναίων, (37.000 τ.μ. και υπογείου 14.000 τ.μ., με μέσο ορόφων τα 5 μέτρα), το οποίο προορίζεται για εμπορικό κέντρο (με εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων κ.ά.). Για το εμπορικό κτίριο -ως γνωστόν- έχει προταθεί η αξιοποίηση του υφισταμένου κτιρίου της ΕΛΑΤΕΞ.
Τα δύο κτίρια θα «προσκολλούνται» και θα είναι έτσι προσαρμοσμένα, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα στοάς και να ολοκληρώνεται η περιφερειακή κίνηση της πρώτης ελεγχόμενης ζώνης του γηπέδου. Το βορειοανατολικό τμήμα του γηπέδου θα αποτελεί την κύρια είσοδο του χώρου, καθώς από αυτό το σημείο θα προσέρχονται οι φίλαθλοι, που θα χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το ΜΕΤΡΟ (από την Πολυκάρπου). Από εκεί και πέρα, η έκταση μεταξύ του Δημοτικού Εμπορικού κτιρίου και της Αγίας Αννης θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης.
Δύο εναλλακτικές θέσειςΟι άνθρωποι που συνέταξαν την τεχνική μελέτη της «Διπλής Ανάπλασης» στο κομμάτι του Βοτανικού εξέτασαν δύο εναλλακτικές θέσεις του νέου γηπέδου. Και στις δύο το κτίριο του γηπέδου προσκολλάται στο εμπορικό κέντρο νοτιοδυτικά. Στην πρώτη το γήπεδο απομακρυνόταν από την οδό Αγίου Πολυκάρπου κατά 20 μέτρα.
Κάτι που ουσιαστικά απορρίφθηκε, αφού δημιουργεί στενότητα χώρου, ενώ η τοποθεσία του γηπέδου θα απέκρυπτε το Εμπορικό Κέντρο από την Ιερά Οδό. Ετσι αποφασίστηκε το κέντρο του γηπέδου να μετατεθεί ελαφρά νοτιοανατολικά, ώστε να προκύπτει η απαραίτητη απόσταση από την οδό Αγίου Πολυκάρπου. Η χωροθέτηση αυτή θεωρήθηκε βέλτιστη, καθώς επιτρέπει α) τη διατήρηση ελεύθερης ζώνης 40 μέτρων περιφερειακά του γηπέδου και β) τη βέλτιστη ανάδειξη του εμπορικού κέντρου από την Ιερά Οδό.
Δύο εκδοχές για το ΜουσείοΣε ό,τι αφορά τώρα τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο αρχικό σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης» προβλέπεται η δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, υπόγειου χώρου στάθμευσης 900 θέσεων περίπου, κτιρίων με συνοδευτικές εμπορικές χρήσεις 600 τ.μ. και εγκαταστάσεων μέγιστου εμβαδού 2.000 τ.μ. που θα φιλοξενούν το Μουσείο του Παναθηναϊκού (μαζί με κατάστημα πώλησης σχετικών ειδών και χώρους αναψυχής).
Από τους πρώτους μήνες που φάνηκε να προχωράει το θέμα του γηπέδου στο Βοτανικό, η αρχική πρόταση ήταν το «πράσινο» Μουσείο να αναγερθεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Θύρα 13, ως στοιχείο ιστορικής μνήμης. Στο σχέδιο που κατατέθηκε ωστόσο στο Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία συμφωνεί με τις παραπάνω προδιαγραφές και μία άλλη «προτείνει» την ανέγερση του Μουσείου στις απέναντι θύρες (6-7) στην οδό Κυριακού (σε τοξοειδή μορφή, σαν αμφιθέατρο) και το γκρέμισμα της Θύρας 13!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προτεινόμενη διαμόρφωση μπορεί να εφαρμοστεί και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυριότερα ο Δήμος Αθηναίων. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα στελέχη του δήμου δεν προτίθεται να... «αυθαιρετήσουν» και θα διατηρήσουν «ζωντανό» το πιο ιστορικό «κομμάτι» του «Απόστολος Νικολαϊδης».
Αποτύπωση στο έδαφοςΜια τρίτη πρόταση (και όχι τόσο πιθανή) ήταν η διατήρηση των δύο πρώτων κερκίδων σε όλη την ανάπτυξή τους (μαζί με τη σέντρα) και τη μια μεγάλη περιοχή ως πλακόστρωτο ή ακόμη και η αποτύπωσή τους στο έδαφος με διαφορετικά υλικά πλακόστρωσης. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός ιστού βασικών πεζόδρομων σχήματος «Τ» με μία κυκλική διαμόρφωση του κόμβου στη θέση που βρίσκεται σήμερα η «σέντρα» του προς κατεδάφιση γηπέδου.
Στην υπόλοιπη επιφάνεια προβλέπεται η δημιουργία πάρκου με φύτευση χαμηλού και υψηλού πρασίνου, καθώς και ένα σύστημα δευτερευόντων πεζόδρομων ελεύθερου σχήματος. Οι είσοδοι-έξοδοι του υπόγειου χώρου στάθμευσης προβλέπονται επί της οδού Παναθηναϊκού, κοντά στη γωνία με τη §. Αλεξάνδρας, επί της οδού Τσόχα, κοντά στη γωνία με την οδό Παναθηναϊκού και στην οδό Κυριακού, κοντά στη γωνία με την Τσόχα.
Οι τρεις ζώνες στάθμευσηςΗ κυκλοφορία 40.000 θεατών κατά την έναρξη ή τη λήξη ενός αγώνα (ή άλλων εκδηλώσεων) απαιτεί σημαντικές εκτάσεις ελεύθερες, αλλά και τους κατάλληλους χώρους στάθμευσης, προκειμένου να μετακινούνται χωρίς προβλήματα οι φίλαθλοι. Οι χώροι στάθμευσης που έχουν σχεδιαστεί στο νέο γήπεδο του Βοτανικού στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του νέου γηπέδου, του εμπορικού κέντρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Σε ό,τι αφορά το γήπεδο, θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης: α) Σε μία ζώνη εντός της εγκατάστασης, β) σε μία δεύτερη ζώνη στην άμεση περιφέρεια και γ) σε μία τρίτη ζώνη στην ευρύτερη περιοχή. Μια λογική που ακολουθείται σήμερα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου η έλευση και η αποχώρηση των θεατών να γίνεται άνετα και πιο λειτουργικά, χωρίς παρεμπόδιση (και κυρίως συμφόρηση). Η χωροθέτησή τους σε κλιμακωτή απόσταση επιτρέπει τη διάχυση των κινήσεων των αυτοκινήτων και στους τρεις κύριους κυκλοφοριακούς άξονες της περιοχής (λεωφόρος Αθηνών, Ιερά Οδός, Πέτρου Ράλλη).
Μνημειακός χαρακτήραςΚοντά στις εγκαταστάσεις του νέου γηπέδου θα επιλεγούν σημεία, τα οποία θα διαμορφωθούν με τα στοιχεία της σύγχρονης αστικής πλατείας. Σε αυτές τις περιοχές θα επιδιώκεται η ανάδειξη του κεντρικού στοιχείου του χώρου, που δεν είναι άλλο από το γήπεδο. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν ως σχεδιαστικές γραμμές αναφοράς ομόκεντροι κύκλοι με κέντρο το κέντρο του γηπέδου και δημιουργούνται άξονες προοπτικής που κατευθύνονται στο κέντρο του κτιρίου. Κατά μήκος της κύριας εισόδου θα προβάλλεται η διαχρονική πορεία του Παναθηναϊκού, καθώς προβλέπονται σημεία εγκατάστασης στοιχείων αναφοράς στις σημαντικές στιγμές της ομάδας, τονίζοντας έτσι το μνημειακό χαρακτήρα του χώρου. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, από το ρυμοτομικό σχέδιο έχει προβλεφθεί ένας διάδρομος 70 μέτρων.
Το γήπεδο μπάσκετΣτη δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδίου προβλέπεται η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ που θα στεγάσει την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Μαζί με τα ερασιτεχνικά τμήματα της ομάδας που προβλέπεται να ενταχθούν στο περίγραμμα του ποδοσφαιρικού γηπέδου (όπως είναι τώρα στη Λεωφόρο), ενοποιούνται οι κύριες εγκαταστάσεις της ομάδας. Το κτίριο του μπάσκετ θα χωροθετηθεί ανατολικά του ποδοσφαιρικού γηπέδου και της νέας λεωφόρου Προφήτη Δανιήλ.
Οι εταιρείεςΣτην περιοχή του Βοτανικού δραστηριοποιούνται πολλές μεταφορικές εταιρείες με προορισμούς προς όλα τα μέρη της Ελλάδος και συνεπώς η καθημερινή κίνηση οχημάτων βαρέως τύπου (νταλίκες, φορτηγά κ.λπ.) έχουν καταντήσει το εσωτερικό οδικό δίκτυο σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ παράλληλα μερικές από τις υπάρχουσες οδούς είναι ακόμη χωματόδρομοι. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ανθρώπων του δήμου, οι μεταφορικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν αναχωρήσει έως το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Ο νέος άξοναςΒάσει του σχεδίου ο Βοτανικός και η περιοχή του Ελαιώνα εντάσσονται στο νέο άξονα της πόλης, όπως αυτός επεκτείνεται από τα δυτικά. Η Ιερά Οδός αποτελεί την ιστορική φυσική προέκταση της κεντρικής περιοχής προς τον Ελαιώνα, αλλά και τους δυτικούς δήμους της πρωτεύουσας. Η περιοχή της ανάπλασης εκτείνεται μεταξύ των βασικών καθέτων προς τη λεωφόρο Κηφισού αρτηριών της Ιεράς Οδού και της Πέτρου Ράλλη και ορίζεται από τις οδούς Αγίας Αννης, Αγίου Πολυκάρπου, Δημαράκη και Ορφέως.

ΕΥΔΑΠ- Ιστορική Αναδρομή Αποχέτευσης 1840-1930

ΕΥΔΑΠ- Ιστορική Αναδρομή Αποχέτευσης 1840-1930


http://www.eydap.gr/index.asp?a_id=164

1840-1930
Νεότερη εποχή - Περίοδος 1840-1930
Για πρώτη φορά στη Νεώτερη Ιστορία της Αθήνας, περί το 1840, έγινε η πρώτη συστηματική κατασκευή παντορροϊκού συστήματος συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων στις οδούς Κολοκοτρώνη, Αιόλου, Ερμού και Αγίου Μάρκου με αποδέκτη κάποιο ανοικτό ρέμα στην περιοχή Κεραμικού καθώς και στην οδό Αδριανού προς το Θησείο με τον ίδιο αποδέκτη. Ακόμα την ίδια περίοδο (1860) σκεπάστηκε το υπάρχον ρέμα της οδού Σταδίου από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Ο παντορροϊκός αυτός αγωγός της Σταδίου είχε διαστάσεις 2,00 μ. x 2,10 μ. και άρχιζε από τη σημερινή οδό Βουκουρεστίου μέχρι τη σημερινή πλατεία Ομονοίας και κατασκευάστηκε από την πρώτη Γαλλική Αποστολή Δημοσίων Έργων. Στα πλαίσια των έργων αυτής της ίδιας γαλλικής αποστολής κατασκευάστηκε και δίκτυο αποχέτευσης (παντορροϊκό πάντοτε) σε διάφορους δρόμους της παλαιάς Αθήνας, όπως στις οδούς Χρυσοσπηλιωτίσσης, Κηρυκείου, Βραχείας κ.ά.
Στη δεκαετία 1860-1870 το δίκτυο της Σταδίου επεκτάθηκε με την κατασκευή έργων στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και Δεληγιώργη με αποδέκτη το ανοιχτό ακόμη τότε ρέμα του Κυκλοβόρου (στις σημερινές οδούς Μάρνη και Καρόλου).
Στη δεκαετία 1880-1890 καλύφθηκε το ανοιχτό ρέμα του Κυκλοβόρου με λιθόκτιστο αγωγό μεγάλης διαμέτρου (περίπου 3 μ.). Ο αγωγός κατασκευάστηκε στις οδούς Μάρνη - Καρόλου - Οδυσσέως και Αχιλλέως. Ξεκινά από το Μουσείο και φτάνει στο Μεταξουργείο ενώ έχει πλάτος 3 μ. και ύψος στον άξονα 2,43 μ. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε ο αγωγός της οδού Ερμού μέσω των οδών Σαλαμίνος, Αχιλλέως και Καβάλας (σημερινή Λεωφ. Αθηνών) με τον χείμαρρο του Προφ. Δανιήλ.
Το παραπάνω βασικό δίκτυο παντορροϊκών συλλεκτήρων συμπληρώθηκε με μικρότερα δίκτυα, τοπικής κυρίως σημασίας και διαμέτρων, σε διάφορους δρόμους πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της πόλης των Αθηνών και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα στοιχειώδες δίκτυο.
Τα λύματα που παραλάμβανε αυτό το στοιχειώδες παντορροϊκό δίκτυο απομακρύνονταν προς τη δυτική πλευρά της πόλης και μέσω του "Κεντρικού Αγωγού" κατέληγαν στην ύπαιθρο ή και στο ρέμα του Προφ. Δανιήλ.
Σε διάφορα σημεία της διαδρομής αυτού του παντορροϊκού φορτίου τα νερά χρησιμοποιήθηκαν για άρδευση, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν προβλήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας με εμφάνιση ασθενειών τύφου, δυσεντερίας, αμοιβάδων και άλλων ενδημικών εντερικών νοσημάτων στην Αθήνα αυτής της εποχής.
Μέχρι το 1893 το συνολικό κατασκευασμένο παντορροϊκό δίκτυο είχε συνολικό μήκος περίπου 11,5 χλμ. ενώ ο βαθμός αστικής ανάπτυξης της πόλης ήταν τέτοιος που απαιτούσε δίκτυα μήκους 90 χλμ. Οι ανάγκες δηλαδή ήταν οκταπλάσιες περίπου. Η Αθήνα καλυπτόταν σε ποσοστό 12%.
Οι προτάσεις που διατυπώνονταν υιοθετούσαν μονόπλευρα τη μία ή την άλλη επιλογή με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μείνει άλυτο και στα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ και λόγω του ισχυρού προσφυγικού ρεύματος που προκάλεσε η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 η ανάγκη κατασκευής έργων αποχέτευσης έγινε επιτακτική λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης και επέκτασης των δικτύων ύδρευσης και γενικά της κατανάλωσης νερού, η οποία προκαλούσε σημαντικές πλέον αυξήσεις των παροχών ακαθάρτων στα δίκτυα αποχέτευσης.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης το 1925, ο Δήμος Αθηναίων με τον τότε Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χρ. Γούναρη μελέτησε και κατασκεύασε το "Νέο Μεγάλο Αγωγό" στις οδούς Παιωνίου - Μαρωνείας και Μύλων ο οποίος κατέληγε, όπως και τα προηγούμενα δίκτυα, στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Παράλληλα την ίδια περίοδο κατασκευάστηκε ένα μεγάλο τεχνικό έργο, η συμβολή των δύο "Μεγάλων Αγωγών" στις οδούς Μάρνη και Παιωνίου. Μέχρι το 1926 είχε κατασκευαστεί δίκτυο παντορροϊκών συλλεκτήρων, μήκους 17 χλμ. Επιπλέον ένα αγνώστου μήκους δίκτυο μικρότερων αγωγών πυκνώσεως είχε κατασκευαστεί για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών στις περιοχές όπου αυτό ήταν εφικτό.
Αν και το θέμα παντορροϊκό ή χωριστικό ήταν ακόμα αναπάντητο, η τάση είχε ήδη ξεκαθαρίσει και έδειχνε το χωριστικό σύστημα. Το 1930 ολοκληρώθηκε ο αγωγός ακαθάρτων του ρέματος Προφήτη Δανιήλ με αποδέκτη το Φαληρικό Δέλτα. Ήταν ένας αγωγός ωοειδής 0,80 μ. x 1,20 μ. και είχε χερσαίο μήκος περίπου 6,5 χλμ. και υποθαλάσσιο μήκος περίπου 700 μ.
Το 1929 κλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ο Ιταλός καθηγητής της Υδραυλικής Γκαουτέντσιο Φαντόλι, ο οποίος, αφού μελέτησε το αποχετευτικό πρόβλημα των Αθηνών, εισηγήθηκε συνδυασμό παντορροϊκού συστήματος για το Δυτικό μέρος της πόλης (λεκάνη Κηφισού) και χωριστικό σύστημα για το Ανατολικό μέρος της πόλης (λεκάνη Ιλισού), ως προς δε την απόληξη του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, το άκρον της Πειραϊκής χερσονήσου στον Ακροκέραμο.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΛΟΒΟΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΗΙΛ



ΠΕΡΑ ΑΠΟ
ΤΟ ΡΕΜΑ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΗΙΛ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΡΕΜΑ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΗΙΛ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ

Παραπόταμος λυμάτων- Το ρέμα της ντροπής.
Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ Σε... Ασωπό της Αθήνας έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα. Ο παραπόταμος του Κηφισού αποτελεί πλέον έναν ανοιχτό βόθρο όπου καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από τις περίπου 2.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή και οι οποίες θα έπρεπε- στη συντριπτική τους πλειονότητα- να είχαν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες βιομηχανικές ζώνες.Σ ύμφωνα με πηγές της Νομαρχίας Αθηνών, «οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έπρεπε να είχαν ήδη απομακρυνθεί από το 2006 - με νόμο του... 1994- καταφέρνουν και παίρνουν συνεχώς παράταση παραμονής από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όποια χρηματικά πρόστιμα επιβάλλονται, δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν...». Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα θεωρείται ιδιαίτερα ρυπασμένος και επιβαρημένος. Σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο και χλώριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρα Ευθύμη Λέκκα, «από έρευνα του Τμήματος σε γεωτρήσεις και πηγάδια του Ελαιώνα, κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις: τα νερά του Ελαιώνα είναι κακής ποιότητας, ακατάλληλα όχι απλώς για ύδρευση, αλλά και για άρδευση». Στον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων, ζουν και εργάζονται γύρω στους 40.000 ανθρώπους. Τα σπίτια παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανική χρήση, αλλά και για πότισμα. «Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς καμία δραστηριότητα για να καθαρίσει το υπέδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις σύνθετες χημικές ενώσεις», σημειώνει. «Το μαγνήσιο, τα θειικά, αλλά και το χλώριο, όταν συναντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες που ευθύνονται μεταξύ άλλων, για εμφάνιση καρκίνων και υπογονιμότητα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Σταμάτη- Νικολοπούλου, που σπεύδει πάντως να συστήσει «ψυχραιμία» και «αποφυγή του πανικού», αφού «η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες». Λαβύρινθος αγωγών Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ, «δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, με συνέπεια τώρα να μη μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και κανείς δεν ξέρει ποια βιομηχανία ρίχνει τι στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ». Όπως εξηγούν, «ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή ξεχασμένη όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Άλλωστε, ο λαβύρινθος των αγωγών που καταλήγουν στο ρέμα δεν μπορεί να εντοπιστεί, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον σκεπασμένο». -------------------------------------------------Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΟΣ:Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο ΣουφλιάΥπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί
,
Σε έναν ανοιχτό βόθρο στον οποίο καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από πάρα πολλές βιομηχανίες έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ επιβαρυντικά. Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα έχει ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο και νιτρικά ιόντα. Κατά συνέπεια το νερό είναι ακατάλληλο τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.
Στην περιοχή ζουν και εργάζονται περίπου 40.000 άνθρωποι, σε συνθήκες όχι απλώς ακατάλληλες, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις για τις 100 περίπου οικογένειες που ζουν στην περιοχή Μαρκόνι στην καρδιά του Ελαιώνα. Όπως συχνά καταγγέλλουν οι ίδιοι oι κάτοικοι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι βόθροι που έχουν ρυπάνει το έδαφος και η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα οικιακά λύματα καταλήγουν στους βόθρους οι οποίοι συχνά ξεχειλίζουν.
Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση και να προστατευτεί το περιβάλλον αλλά και η υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία των βιομηχανιών.
Οι ερωτώντες βουλευτές Γιώργος ΜαυρίκοςΛιάνα ΚανέλληΛίλα ΚαφαντάρηΕλπίδα Παντελάκη
Η υπόγεια Αθήνα
Του Σταύρου Οικονομίδη
.....................................
Yπόνομοι
Oι υπόνομοι είναι ένα ακόμη θέμα που αφορά στη νεώτερη φάση ανοικοδόμησης της Aθήνας. Tο δίκτυο των υπονόμων όντως συνδέει κάθε γωνιά και συνοικία της πόλης. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναφέρουμε σαν υπόγειο δίκτυο και τις κοίτες των δύο ποταμών της Aθήνας που κατήντησαν υπόγειες σήραγγες: του Kηφισού και του Iλισού. Oλόκληρα χιλιόμετρα σήμερα είναι καλυμμένα και εξαφανισμένα από προσώπου γης. Σε αυτά καταλήγει πλήθος αγωγών, σηράγγων των αποβλήτων. Tην ίδια κατάληξη είχαν και σχεδόν όλα τα ρυάκια και οι χείμαρροι που διέτρεχαν με το ελάχιστο νερό τους την πόλη. O Ποδονίφτης, το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, ο Bοϊδοπόταμος, μέρος του Hριδανού, είναι κλειστοί αποχετευτικοί αγωγοί και εξακολουθούν να ρέουν κρυφά, σαν από ντροπή για τον ξεπεσμό τους. Eκτός από τη χρησιμοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων ποταμών, χρησιμοποιήθηκαν για καιρό και κάποιες παλιές σήραγγες υδραγωγείων σαν αποχετεύσεις, όπως της Aγίας Tριάδας στον Kεραμεικό, της Mεταμόρφωσης στα Πετράλωνα και του Aλή Xασεκή στον Bοτανικό. Πολλά παρακλάδια χειμάρρων του Λυκαβηττού χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν σωληνώσεις και μικρούς αγωγούς ακαθάρτων υδάτων.Έτσι διαρθρώνεται ό,τι μπορούμε να θεωρήσουμε "Yπόγειο Δίκτυο" (ή καλύτερα δίκτυα) στοών της Aθήνας. Eίναι από μόνα τους πολύ μεγάλα, δαιδαλώδη, ιστορικά και σημαντικά. Aς ελπίσουμε ότι μετά το πέρας των εργασιών της κατασκευής του Mετρό δεν θα εκλείψει το ενδιαφέρον για τον υπόγειο κόσμο της πόλης μας. Θα ήταν σκόπιμο να αναδειχθεί όπως πρέπει από τους υπεύθυνους οργανισμούς και να ενταχθεί στην τρισχιλιετή ιστορία της Aθήνας ξεδιαλύνοντάς το από τα νέφη της ασάφειας, του φανταστικού και του νοσηρά μυστηριώδους. Eίναι γεγονός ότι ο νέος αστικός μύθος της Aθήνας δεν έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους του επαγγέλματος. Kανένας αρχαιολόγος ή ιστορικός δεν έγραψε έναν αντίλογο, κανένας ειδικός δεν φώτισε το όλο θέμα. Oι δημιουργοί του κόσμου των υπόγειων δικτύων είναι κάποιοι που χρησιμοποιώντας ένα απλοϊκό έως λαϊκίστικο είδος γραφής προσπάθησαν να αναπτύξουν θεωρίες βασισμένες κατά κύριο λόγο στη φαντασία και όχι στην έγκυρη γνώση.
BIBΛIOΓPAΦIA H Πόλη κάτω από την Πόλη - Eυρήματα από τις ανασκαφές του Mητροπολιτικού Σιδηροδρόμου των Aθηνών.Yπουργείο Πολιτισμού - Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, 2000.Δ. Γέροντα: Tο χρονικόν της υδρεύσεως των Aθηνών, 1963.A. Παππά: H ύδρευσις των αρχαίων Aθηνών, 1999.S. Leigh: The aqueduct of Hadrian and the water supply of Roman times, 1998.I. Σβορώνος: B' Tόμος των Mνημείων του Eθνικού Mουσείου
Περίοδος Φεβρουαρίου 2006
"Ήπιες αναπλάσεις στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ" Κατσιμπάρδη Ασημίνα, Γενετζάκη Βασιλική

http://147.102.12.19:8086/RESOURCE/L0/3935/5084.html
Τίτλος
:
"Ήπιες αναπλάσεις στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ" Κατσιμπάρδη Ασημίνα, Γενετζάκη Βασιλική
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η περιοχή του Προφήτη Δανιήλ βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δυτικά του κέντρου της Αθήνας. Οριοθετείται από μεγάλους οδικούς άξονες όπως την Λεωφόρο Αθηνών από βορρά, την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στα ανατολικά και την Ιερά Οδό στα νότια, ενώ από την δυτική πλευρά, όριο αποτελεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μια μεταβατική ζώνη ο Προφήτης Δανιήλ, βρίσκεται ανάμεσα σε περιοχές με διαφοροποιημένες διεκδικήσεις(αστική συνοικία στο Μεταξουργείο, χώροι διασκέδασης στο Γκάζι, πράσινο και εκπαίδευση σε Βοτανικό Κήπο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα) περιλαμβάνοντας στοιχεία από όλες, με αποτέλεσμα την δημιουργία αντιθετικών σχέσεων.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.
Κυρίαρχη χρήση στην περιοχή είναι σήμερα η γενική κατοικία με μεγάλο αριθμό συνεργείων, μηχανουργείων και άλλων χρήσεων περί το αυτοκίνητο, να συγκεντρώνονται στο ισόγειο. Είναι μια πυκνοδομημένη συνοικία που τείνει να αποκτήσει όλο και περισσότερους χώρους με χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας εις βάρος της κατοικίας ακολουθώντας τις τάσεις από τις γειτονικές περιοχές του Μεταξουργείου και του Γκαζοχωρίου. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται στα λίγα κενά οικόπεδα από τις απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομή υπηρεσιών και κοινόχρηστων λειτουργιών επιπέδου γειτονιάς. Στην περιοχή κατοικούν κυρίως παλιοί κάτοικοι μεγάλης ηλικίας, τσιγγάνοι και οικονομικοί μετανάστες.
Αρκετά από τα κτίσματα παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Τμήμα της συνοικίας του Προφήτη Δανιήλ, αποτελεί η ενότητα των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, ή αλλιώς η «ζώνη μετάβασης» μεταξύ της οδού Σπύρου Πάτση και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου την οποία και μελετάμε πιο διεξοδικά. Στην ζώνη αυτή, υπάρχουν σήμερα χρήσεις βιοτεχνίας και ελαφριάς βιομηχανίας μεταφορικών εταιριών, αποθηκών και συνεργείων σε πρόχειρες κατασκευές.
ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
· Διατήρηση και ενίσχυση της κατοικίας.
· Οικονομική ενδυνάμωση μέσα από την διατήρηση των βιώσιμων
Επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν και δημιουργίας κινήτρων για νέες επενδύσεις.
· Καθορισμός και ισοκατανομή των χρήσεων.
· Σύνδεση της γειτονιάς με την ζώνη των μεγάλων τετραγώνων δίπλα στο
Πανεπιστήμιο.
· Δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
· Ύπαρξη πόλων έλξης.
· Βελτίωση και προσαρμογή του οδικού δικτύου, σύνδεση με τα μέσα μαζικής
μεταφοράς.
· Εξασφάλιση ελεύθερης κίνησης πεζών.
· Στέγαση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
· Συσχετισμός του Προφήτη Δανιήλ τόσο με τις πλησιέστερες περιοχές όσο
και με την πόλη.
ΣΤΟΧΟΣ
Η πρότασή μας επιχειρεί να συνδέσει και να ενδυναμώσει τα κατακερματισμένα κύτταρα της αστικής περιοχής του Προφήτη Δανιήλ με σκοπό να μπορούν να συνδυαστούν, αποτελώντας μια ευρύτερη σύνθεση η οποία να γεφυρώνει τις αντικρουόμενες συνθήκες διαβίωσης αυτής της περιοχής και να συμβάλλει στην διατήρηση του χαρακτήρα της. Αντιμετωπίζουμε τον Προφήτη Δανιήλ ως ένα ενιαίο τμήμα του αστικού τοπίου, όπου μια σειρά από ιδιαιτερότητες αλλά και δυναμικές διαμορφώνουν μια μεταβατική πραγματικότητα.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Στόχος μας είναι να αναζητηθεί ένα μοντέλο αστικής σύνθεσης για την μεταβατική ζώνη που θα συμφωνεί με τον χαρακτήρα και τις χρήσεις που έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γενικότερες ανάγκες του Προφήτη Δανιήλ. Έτσι προτείνουμε׃

· Ενίσχυση της κατοικίας με νέες κατασκευές. Δημιουργία χώρων διαμονής
και υποστήριξης των φοιτητών καθώς και απαιτούμενοι χώροι
εξυπηρέτησης του συνόλου των εστιών όπως εστιατόριο, αίθουσα
πολλαπλών χρήσεων, καθιστικά κ.λπ.
· Σύνδεση της ζώνης με την γειτονιά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μέσω
ανοιχτού υπαίθριου χώρου πλατείας και επανάχρηση κάποιων από τα
κτίσματα που ήδη υπάρχουν εκεί.
· Δημιουργία δικτύου δρόμων και αστικών τετραγώνων ανάλογης κλίμακας
με τη γειτονιά, με χρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών στο ισόγειο, κατοικίας και
γραφείων στους ορόφους.
· Διάνοιξη της οδού Τζανή κατά μήκος του ανατολικού ορίου του
Πανεπιστημίου.
· Πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Σπύρου Πάτση, διατήρηση των χρήσεων
εμπορίου στα μέτωπα, διαμόρφωση και εμπλουτισμός του δρόμου με στοά
και συστοιχίες δένδρων.
· Απαλλοτρίωση κάποιων κτισμάτων και πρόχειρων κατασκευών στην
μεταβατική ζώνη, δίνοντας στους ιδιοκτήτες κίνητρα για εκμετάλλευση
των ιδιοκτησιών τους.
· Αξιοποίηση του υπάρχοντος πεζόδρομου της οδού Πέλλης, σύνδεση με την
οδό Κορυτσάς, που προτείνουμε να πεζοδρομηθεί, διαμορφώνοντας έτσι
μια ενιαία χωρική και λειτουργική πορεία τόσο από τις γύρω περιοχές όσο
μέσα στον Προφήτη Δανιήλ.
· Διαμόρφωση ανοιχτού χώρου μικρής πλατείας μέσα στην γειτονιά στην οδό
Ακρολαμίας και Κορυτσάς, με παιδική χαρά και φύτευση.


Στρώνουν τον… δρόμο για τον Βοτανικό
Γιωργος Λιαλιος
Την εκταμίευση εννέα εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση των πρώτων οδικών έργων στον Βοτανικό ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για την ανάπλαση μικρού τμήματος δύο οδών, στο σημείο που περικλείουν τον χώρο ανέγερσης του γηπέδου του ΠΑΟ. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση... μισών διανοίξεων οδών στην περιοχή, μετά την κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμου Αθηναίων να προωθήσουν μόνον όσα έργα ανάπλασης σχετίζονται με τα επιχειρηματικά σχέδια της ΠΑΕ και του δήμου στον Βοτανικό. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ποσό θα διατεθεί για τη διάνοιξη-διαπλάτυνση της οδού Αγίας Αννης, από την Ιερά Οδό έως την οδό Ορφέως και της οδού Πολυκάρπου, από την οδό Αγίας Αννης έως το ρέμα Προφήτη Δανιήλ. Σε δεύτερη φάση θα διατεθούν ακόμα 35 εκατ. ευρώ, για τη διαπλάτυνση τμήματος της οδού Προφήτη Δανιήλ και τη διευθέτηση του ομώνυμου ρέματος.
Τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ, που έσπευσε να υποσχεθεί προ ενός έτους περίπου ο υπουργός Οικονομικών, θα διατεθούν για απαλλοτριώσεις οικοπέδων. Οι χώροι αυτοί, καθώς και τα «τμηματικά» οδικά έργα θα είναι η «προίκα» της Πολιτείας στο εμπορικό κέντρο-γήπεδο του ΠΑΟ και στο εμπορικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης στον Βοτανικό (όπως αυτά ορίζονταν από προεδρικά διατάγματα του 1996) αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2006 να αναβληθούν.

Hμερομηνία : 16/10/07
Copyright: http://www.kathimerini.gr
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ
http://www.minenv.gr/download/2007-10-15.egkrisi.diathesis.pistosis.gia.odika.erga.sto.botaniko.doc

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 9 εκατ. ευρώ
για οδικά έργα στον Βοτανικό

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά η διάθεση πίστωσης ποσού εννέα (9) εκατ. ευρώ για την εκτέλεση οδικών έργων στην περιοχή του Βοτανικού.
Τα έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής, που είναι αναγκαίες και για την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης που προωθείται σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας.
Περιλαμβάνουν την πρώτη φάση των έργων υποδομής που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα την διάνοιξη – διαπλάτυνση στα τμήματα της οδού Αγίας Άννας από την Ιερά Οδό έως την οδό Ορφέως και της οδού Πολυκάρπου από την οδό Αγίας Άννας έως το ρέμα Προφήτη Δανιήλ.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εγκριθεί και τα τεύχη δημοπράτησης για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο δημοπρατείται άμεσα.

Παράλληλα, έχει αρχίσει η διαδικασία ανάθεσης των μελετών και για τα έργα της δεύτερης φάσης, τα οποία έχουν συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση των έργων περιλαμβάνει την διαπλάτυνση της οδού Ορφέως από το ρέμα Προφήτη Δανιήλ έως την οδό Αγίας Άννας, την κατασκευή οδικού έργου τμήματος 1,3 χλμ. στο ρέμα Προφήτη Δανιήλ από την Ιερά Οδό έως την Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη και υδραυλικά έργα στο Ρέμα Προφήτη Δανιήλ.

Αναλυτικότερα, με την κατασκευή των έργων της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ πρόκειται να διαμορφωθούν:
- Η Οδός Αγίας Άννας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50 μ. η καθεμία, κεντρική νησίδα πλάτους 4,00 μ. και πεζοδρόμια εκατέρωθεν πλάτους κατ΄ ελάχιστον 2,50 μ. (συνολικό πλάτος οδού 23,00 μ.)
- Η Οδός Αγίου Πολυκάρπου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50 μ. η καθεμία, κεντρική νησίδα πλάτους 2,00 μ. και πεζοδρομία εκατέρωθεν πλάτους 2,00 μ. (συνολικό πλάτος οδού 20,00 μ.)
Στην εργολαβία περιλαμβάνονται, επίσης, η διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων, υδραυλικών έργων, υποδομών ηλεκτροφωτισμού και σηματοδότησης κ.ά.
Η διάνοιξη – διαπλάτυνση των δύο οδών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν (έργα ανάπλασης, αποχέτευσης κ.ά.), αποβλέπουν στην εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και στην ανάδειξη της γειτονιάς στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής του Βοτανικού, ενώ παράλληλα, με τα έργα αυτά αναμένονται θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Αντιπλημμυρική προστασία λεκανοπεδίου Αθήνας (Κηφισός-Ιλισός)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΩΝ



ΗΜΕΡΙΔΑ

«Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής»



Αντιπλημμυρική προστασία λεκανοπεδίου Αθήνας (Κηφισός-Ιλισός)

Εισηγητής : Μ.Σάρρος

Αθήνα 2 Νοεμβρίου 2004

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΗΦΙΣΟΣ - ΙΛΙΣΟΣ

Α΄ Τμήμα Εισήγησης



Εισηγητής: Μ. Σάρρος


1. Σύντομο ιστορικό του Κηφισού-Υφιστάμενη κατάσταση



Ο Κηφισός είναι ο χείμαρρος που αποτελεί τον αποδέκτη των πλημμυρικών νερών του
μεγαλύτερου μέρους του λεκανοπεδίου της Αττικής και όπου συμβάλλουν τα κυριότερα
ρέματά του. Η λεκάνη απορροής του φθάνει τα 380Km2 και περιλαμβάνει το μέγιστο τμήμα της αστικής περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πρωτεύουσας με όρια τα πέριξ βουνά Αιγάλεω, Πάρνηθα, Πεντέλη και τον λόφο του Λυκαβηττού στο κέντρο της πόλης. Το μήκος του Κηφισού από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος μέχρι την συμβολή της Πύρνας, δηλαδή το τμήμα που διέρχεται από αστική περιοχή, είναι 18,40 Km.



Η διευθέτηση του Κηφισού άρχισε το 1900 σε τμήμα κατάντη της οδού Πειραιώς, μήκους 1.00 Km, έπειτα από σοβαρή πλημμύρα κατά την βροχή της 18-11-1889, της γνωστής σαν βροχής του Αγίου Φιλίππου, που είχε ημερήσιο ύψος 150,2 mm. Μέχρι τότε, τα νερά του Κηφισού και του Ιλισού (ο οποίος συνέβαλλε σ΄αυτόν μέσω Χαμοστέρνας) ξεχυνόταν σε τέλμα που υπήρχε στις σημερινές περιοχές Καλλιθέας και Μοσχάτου. Το τέλμα χωριζόταν από το Φαληρικό όρμο με χαμηλές εκτάσεις και με σειρά από θίνες. Τα έργα ανάντη της οδού Πειραιώς άρχισαν το 1935 και ολοκληρώθηκαν το 1956. Διευθετήθηκε ο Κηφισός μέχρι τις
«Τρεις Γέφυρες» (ΧΘ 10+300). Κατασκευάστηκε ακάλυπτη τραπεζοειδής λιθένδυτη
διατομή. Τα έργα στηρίχθηκαν στις μελέτες του 1934, που συντάχθηκαν όταν ο πληθυσμός της πρωτεύουσας ήταν 800.000 άτομα και η κατοικημένη περιοχή περί τις 7.000 εκτάρια, ενώ τα συμβάλλοντα στον Κηφισό ρέματα ήταν αδιευθέτητα και αποχέτευαν όμβρια νερά αγροτικών κυρίως περιοχών. Έτσι ο Κηφισός διευθετήθηκε για παροχές μόνον 400-600 m3/s.



Στο τμήμα μεταξύ της οδού Κωνσταντινουπόλεως (όπου σήμερα η λαχαναγορά) και των
Σεπολίων, δηλαδή από την ΧΘ 1+800 έως την ΧΘ 7+500, η διευθέτηση του Κηφισού δεν
ακολούθησε την βαθιά γραμμή, αλλά χαράχθηκε δυτικότερα εκτός του σχεδίου πόλεως του 1932. Η διευθέτηση έγινε με αναχώματα ψηλότερα κατά 1,00 – 1,50m από το πέριξ έδαφος.
Στην στέψη των αναχωμάτων διαμορφώθηκαν αργότερα οι Παρακηφίσιοι δρόμοι, ενώ οι
ερυθρές των πέριξ δρόμων προσαρμόσθηκαν στην στάθμη του φυσικού εδάφους. Το γεγονός αυτό ερμηνεύει την πιθανότατα εύλογη απορία, γιατί μέχρι και σήμερα ακόμα πλημμυρίζουν περιοχές δίπλα στο ποτάμι.

Στην κοίτη του Κηφισού, όπως άλλωστε συμβαίνει και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν παλαιά παντορροϊκά δίκτυα, διοχετεύθηκαν οι υπερχειλίσεις από το παντορροϊκό δίκτυο της πρωτεύουσας , το οποίο εξυπηρετεί τις κεντρικές περιοχές της. Διοχετεύονται επίσης, παρανόμως, ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητα ,τα νερά πλύσης των φίλτρων των σταθμών επεξεργασίας πόσιμου νερού Γαλατσίου και Μενιδίου της ΕΥΔΑΠ και τέλος, μέσω του ρέματος της Πύρνας, διοχετεύονται τα επεξεργασμένα λύματα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης, επίσης της ΕΥΔΑΠ.

Στο μεταξύ ο πληθυσμός της πρωτεύουσας ξεπέρασε τα 3.500.000 κατοίκους και η
κατοικημένη έκταση ξεπέρασε τις 30.000 εκτάρια.

Τα φυσικά ρέματα διευθετήθηκαν και πολλές φορές καλύφθηκαν για την κατασκευή
λεωφόρων. Έτσι αυξήθηκαν οι πλημμυρικές παροχές και η διευθετημένη κοίτη του Κηφισού (διευθέτηση 1936) αποδείχθηκε ανεπαρκής. Σημειώθηκαν πλημμύρες από υπερχείλιση των νερών του Κηφισού και έγιναν εκτεταμένες κατακλύσεις σε παρόχθιες και παραλιακές περιοχές κατά τις βροχοπτώσεις στις 18-9-1949, 6-11-1961, 31-10-1972, 2-11-1977, 13-12- 1988, 21-10-1994, 1/1996 και 7-8-9/2002.

Μετά τις πλημμύρες του 1961 ο τότε Οργανισμός Αποχετεύσεως Πρωτευούσης εξέτασε
την ανάγκη αναδιευθέτησης του Κηφισού. Από τις μελέτες προέκυψε η ανάγκη διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης της κοίτης του Κηφισού, ώστε στο τμήμα κατάντη της συμβολής του ρέματος Λιοσίων, να διοχετεύονται παροχές 900 έως 1400m3/s, με στάθμη νερού χαμηλότερη από την στάθμη του πέριξ φυσικού εδάφους ώστε να είναι δυνατή η αποχέτευση όμβριων των παρακηφίσιων περιοχών.

Οι παροχές υπολογισμού προέκυψαν από εκτιμήσεις βροχομετρικών στοιχείων με μεθόδους ορθολογικές, σε συνδυασμό με την χάραξη (ουσιαστικά αυθαιρέτων) υδρογραφημάτων, αφού σε ολόκληρη την περιοχή της Πρωτεύουσας δεν υπήρχαν (αλλά δυστυχώς ούτε και σήμερα, 40 χρόνια μετά εξακολουθούν να μην υπάρχουν) μετρήσεις πλημμυρικών παροχών. Αν και η ανάγκη μετρήσεων παροχών και η ανεπτυγμένη μεθοδολογία συσχετίσεως παροχών με βροχοπτώσεις είναι καλώς γνωστή στην Ελλάδα και γίνονται, από πολλών ετών, μετρήσεις παροχών ρεμάτων στην ύπαιθρο, τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από την ΔΕΗ, έχει εγκαταλειφθεί προ ετών το δίκτυο μέτρησης παροχών που εγκατεστάθη το 1998 από την ΕΥΔΑΠ σε 8 σημεία του Κηφισού και βασικών συμβαλλόντων ρεμάτων.
Στις προμελέτες που είχαν συνταχθεί το 1968 προβλεπόταν η διαμόρφωση ακάλυπτης κοίτης με τραπεζοειδή διατομή και ορθογωνικό αύλακα για την εκβάθυνση του πυθμένα.
Προβλεπόταν επίσης, η διαμόρφωση εκβολής με επέκταση της κοίτης μέσα στον Φαληρικό Όρμο, σε μήκος περί τα 250m κατάντη της τότε παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος με Στάθμη Πυθμένα –2,50. Λόγοι τουριστικής εκμετάλλευσης του Φαληρικού Όρμου και κυκλοφοριακές ανάγκες, δεν επέτρεψαν την εφαρμογή της προμελέτης του Ο.Α.Π.
Η αξιοποίηση του Φαληρικού Όρμου βασίσθηκε τελικά σε βραβευθείσα λύση
Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1963. Τα έργα στον Φαληρικό Όρμο, καθώς και τα έργα εκβολής του Κηφισού, άρχισαν το 1972. Η επίχωση θαλάσσιας ζώνης 400m για να
κατασκευασθεί το Palais de Sports και η πρόβλεψη διαμόρφωσης λιμένος θαλαμηγών μεταξύ της Πειραϊκής και εκβολής Κηφισού, οδήγησαν στην επιμήκυνση της κοίτης του Κηφισού μέσα στην θαλάσσια περιοχή του όρμου, κατά 680m σε βαθύμετρο θάλασσας –9,50. Η εκβολή του Κηφισού προβλεπόταν να αποτελέσει τον υπήνεμο μόλο του υπόψη λιμένος.

Η διαμόρφωση του λιμένος εγκαταλείφθηκε, χωρίς να κατασκευασθεί η επέκταση του
προσήνεμου κυματοθραύστη του Τουρκολίμανου, που θα προστάτευε και την χοάνη εκβολής του Κηφισού. Τα κύματα όμως, προξένησαν ζημιές στα βάθρα του Κηφισού, διαπιστώθηκε δε ότι ο ανάρρους των κυμάτων καθιστούσε προβληματική την εκβολή των νερών των παραλιακών συλλεκτήρων όμβριων. Έτσι το 1983, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των έργων της χοάνης εκβολής του Κηφισού και η κατασκευή του κυματοθραύστη προστασίας της.
Κατασκευάσθηκε έργο εκβολής μήκους 880 m με στάθμη πυθμένα στο σημείο εκβολής –
10.00 m. Η εκβολή προστατεύεται από τους θαλάσσιους κυματισμούς με κυματοθραύστη.
Η ανάγκη αναμόρφωσης των Παρακηφισίων λεωφόρων και κατασκευής ανισόπεδων κόμβων
οδήγησαν το 1971, το τέως Υ.Δ.Ε. στην απόφαση «Αναδιευθετήσεως του Κηφισού από του ρεύματος Αχαρνών μέχρι της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος με πρόβλεψη επικαλύψεως της κοίτης αυτού και διαμόρφωσιν κατακόρυφων παρειών». Τα έργα διευθέτησης του Κηφισού κατασκευάζονται από το 1972 μέχρι σήμερα με βάση τις προβλέψεις αυτές.

Η ύπαρξη του παρακηφισίου συλλεκτήρα ακαθάρτων και των Παρακηφισίων λεωφόρων με
τα επ’αυτών Fly Over, που κατασκευάσθηκαν περί το 1979-80 και κυρίως η ατολμία στην διενέργεια απαλλοτριώσεων, αποτέλεσαν δεσμευτικά στοιχεία στην επιλογή του πλάτους της κοίτης του Κηφισού. Έτσι με πλήρως διαμορφωμένη την πέριξ «πολεοδομική κατάσταση»
(σχήμα οξύμωρο αφού το μεγαλύτερο τμήμα είναι εκτός σχεδίου…) δεν υπήρξε η παραμικρή δυνατότητα για μεγαλύτερη διαπλάτυνση της κοίτης.

«Επείγουσες ανάγκες» κυκλοφοριακών έργων οδήγησαν στην διευθέτηση ενδιάμεσων
τμημάτων του Κηφισού, μη συνδεομένων μεταξύ τους, αφού ο βασικότερος επισπεύδων
παράγων για την κατασκευή και διευθέτηση του Κηφισού καθώς και για την εν γένει
κατασκευή μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικών έργων μέχρι σήμερα είναι τα έργα της
οδοποιίας.

Ενδεικτικά παρατίθεται η διαχρονική εξέλιξη της τμηματικής διευθέτησης του Κηφισού με την σειρά που έγιναν τα έργα :

α. Κατασκευάσθηκε το έργο εκβολής του Κηφισού στον Φαληρικό Όρμο, μήκους 880 m.
Στην θέση της εκβολής , το βαθύμετρο του πυθμένα της θάλασσας είναι στα -
10.00m. Δέκα περίπου χρόνια αργότερα, η εκβολή προστατεύθηκε από τα κύματα του
Αιγαίου Πελάγους με κυματοθραύστη.

β. Κατασκευάσθηκε η γέφυρα της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και διευθετήθηκε σαν ακάλυπτο τμήμα 140m ανάντη της υπόψη γέφυρας.

γ. Κατασκευάστηκαν αλληλοτεμνόμενοι φρεατοπάσσαλοι μέχρι την ΧΘ 0+740, ώστε να
προστατεύονται οι παρόχθιες χαμηλές περιοχές Μοσχάτου από τυχόν θραύση των παλιών πλευροτοίχων.

δ. Διευθετήθηκε και καλύφθηκε το τμήμα του Κηφισού όπου ευρίσκονται οι ανισόπεδοι κυκλοφοριακοί κόμβοι της Ιεράς Οδού και της Λεωφ. Καβάλας, δηλαδή το τμήμα μεταξύ ΧΘ 5 + 060 και 6 + 720. Κατασκευάσθηκε η εκβολή στον Κηφισό, του Δαφνορέματος και του ρέματος Μάσχα Περιστερίου παροχετευτικότητας 900m3/s. Το τμήμα μεταξύ ΧΘ 0+140 και 5+060 που αποτελεί τον αποδέκτη του προαναφερθέντος παρέμεινε επί δεκαετίες με την παλιά ανεπαρκή διατομή που είχε δυνατότητα παροχέτευσης περί τα 600m3/s, ενώ η γέφυρα της οδού Πειραιώς η οποία ευρίσκεται στο τμήμα αυτό είχε δυνατότητα παροχέτευσης περί τα 400m3/s.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα από ΧΘ 0+000 έως ΧΘ 3+060 ευρίσκεται σήμερα υπό
κατασκευή.


ε. Διευθετήθηκε και καλύφθηκε το τμήμα από ΧΘ 9 + 030 έως 10 + 100 στην περιοχή
των Τριών Γεφυρών, για να συνδεθεί η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας με τις Παρακηφίσιες οδούς και κατασκευάσθηκε το έργο συμβολής του ρέματος Λιοσίων στον Κηφισό, ώστε να επαρκεί για την διοχέτευση της αυξημένης πλημμυρικής παροχής που προέρχεται τώρα από τις Ευπυρίδες και την Εσχατιά προς προστασία των Άνω Λιοσίων και της Αττικής Οδού.

στ. Κατασκευάσθηκαν τα έργα του οδικού κόμβου της οδού Αχαρνών με την Εθνική Οδό, περί την ΧΘ 12 + 400 του Κηφισού.

ζ. Κατασκευάσθηκε το έργο διευθέτησης του Κηφισού στην διασταύρωση του με τη
λεωφόρο Σταυρού-Ελευσίνας περί την ΧΘ 16 + 500.

η. Διευθετήθηκε το τμήμα από ΧΘ 6+720 έως ΧΘ 9+030 καθώς και το τμήμα από ΧΘ
3+060 έως ΧΘ 5+060.

θ. Κατασκευάζεται το τμήμα από ΧΘ 0+000 έως ΧΘ 3+060. Με το έργο αυτό,
ολοκληρώνεται η αναδιευθέτηση του Κηφισού από εκβολής μέχρι τις Τρεις Γέφυρες. Στο έργο αυτό θ’αναφερθούμε εκτενέστερα στην συνέχεια.

ι. Ανάντη των Τριών Γεφυρών και μέχρι τον μαίανδρο του Κόκκινου Μύλου δεν
προχωρεί καμία διευθέτηση, παρ’ότι η από 40ετίας υφισταμένη λιθένδυτη κοίτη αλλά και ο πυθμένας έχουν υποστεί από ετών εκτεταμένες και επικίνδυνες φθορές.

ια. Ανάντη του Κόκκινου Μύλου δεν έχει γίνει καμία διευθέτηση παρά μόνον στην περιοχή της διασταύρωσης με την Αττική Οδό (περί την ΧΘ 16+500).


2. Σύντομο ιστορικό του Ιλισού-Υφιστάμενη κατάσταση

2.1Ο Ιλισός, ο αρχαιότερος ποταμός στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με λεκάνη απορροής 48,3 km2 πηγάζει από τον Υμηττό και εκβάλλει στο Φαληρικό όρμο , διασχίζει σχεδόν το κέντρο της πόλεως των Αθηνών και πολλούς πυκνοδομημένους Δήμους, έχει μακρό παρελθόν επεμβάσεων και μελετών καθώς και μακρά ιστορία μυστηρίων, από τις Νύμφες της αρχαιότητος μέχρι την σκοπιμότητα της εκτροπής του ή όχι στον Κηφισό, που αποτελεί μυστήριο της σύγχρονης εποχής.

2.2Ο Ιλισός προ του 20ου αιώνα δεν είχε ξεχωριστή εκβολή στο Φαληρικό Όρμο, αλλά
συνέβαλε με τον Κηφισό στην περιοχή Χαροκόπου- Χαμοστέρνας. Το 1905 μελετήθηκε
ξεχωριστή κοίτη και εκβολή του Ιλισού από τη Γέφυρα Χαροκόπου μέχρι το Φαληρικό
Όρμο. Με βάση τη μελέτη αυτή ο Ιλισός διευθετήθηκε πριν από το 1930 στο τμήμα από τη θάλασσα μέχρι τη γέφυρα Χαροκόπου σε απόσταση περίπου 3,0 km. Οι πρώτες μελέτες για τη συστηματική διευθέτηση του Ιλισού έγιναν το 1931-35 από την «Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Κατασκευής Υπονόμων Αθηνών-Πειραιώς και Περιχώρων Α.Ε.» (μετέπειτα ΥΔΡΕΞ), για το τμήμα από τη γέφυρα Χαροκόπου και προς τα ανάντη. Η διευθέτηση προέβλεπε ανοικτές διατομές με την κατασκευή δύο πλευρικών τοίχων από αρμολογημένη λιθοδομή και κοιτόστρωση του πυθμένα με λιθεπένδυση, αλλά η πυκνή ανοικοδόμηση, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, οδήγησε στην κάλυψη της κοίτης.



2.3Οι εργασίες διευθέτησης άρχισαν το 1937 από την περιοχή της διασταύρωσης των οδών Μεσογείων - Κατεχάκη και συνδυάστηκαν με την κάλυψη και άλλων ρεμάτων που
συνέβαλαν με τον Ιλισό καθώς και με την κατασκευή συλλεκτήρων του κέντρου της Αθήνας.
Οι εργασίες διευθέτησης του κύριου κλάδου του Ιλισού (κλάδος Μιχαλακοπούλου –
Σωτηρίας) άρχισαν το 1937 από το Χώρο της Σχολής Χωροφυλακής και μέχρι το 1939
κατασκευάστηκε το τμήμα υπό τις οδούς Μεσογείων και Μιχαλακοπούλου μέχρι την οδό
Παπαδιαμαντοπούλου.

2.4Ο Ιλισός στο τμήμα μεταξύ της οδού Παπαδιαμαντοπούλου και Παναθηναϊκού Σταδίου ακολουθεί τις οδούς Μιχαλακοπούλου και Βασ. Κωνσταντίνου και είναι διευθετημένος με δίδυμη κυκλική διατομή διαμέτρου 2Χ D=3.80 μέχρι τη Λ. Βασ. Αλεξάνδρου (συμβολή με Ηριδανό) και 2Χ D=4.20 μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

2.5Στο τμήμα μεταξύ Παναθηναϊκού Σταδίου και οδού Φορνέζη (πέρας καλυμμένου
τμήματος),ακολουθεί πορεία δια μέσου των οδών Βασ. Κωνσταντίνου, Καλλιρρόης, μέχρι την οδό Χαροκόπου και στη συνέχεια μεταξύ των οδών Σαλαμίνος – Ιλισού και Παν. Τσαλδάρη ως την οδό Φορνέζη, όπου περατώνεται το κλειστό τμήμα. Η αρχική μελέτη (1931-1936) προέβλεπε το τμήμα του Ιλισού από την γέφυρα στο Στάδιο μέχρι τη Γέφυρα στη Λ. Συγγρού να μείνει ακάλυπτο και έτσι κατασκευάστηκε αρχικά. Η διατομή ήταν τραπεζοειδής με πλάτος πυθμένα 8,00 μ. για το τμήμα Στάδιο – οδός Αναπαύσεως και 12,00 μ. για το υπόλοιπο τμήμα έως τη γέφυρα της Λ. Συγγρού. Στη συνέχεια με βάση τη μελέτη της «ΥΔΡΕΞ Α.Ε.» καλύφθηκε η ανοικτή κοίτη και οι διαστάσεις της κλειστής διατομής προσαρμόστηκαν στις διαστάσεις της υφιστάμενης ακάλυπτης κοίτης. Αργότερα, η επικάλυψη επεκτάθηκε μέχρι την οδό Φορνέζη (Χ.Θ. 2+100).



2.6Για το κατάντη της Οδού Φορνέζη (Χ.Θ. 2+100 από την Λ. Ποσειδώνος) ανοικτό τμήμα του Ιλισού διαπιστώθηκε, ότι τα στοιχεία της μηκοτομής έχουν αλλάξει και δεν βρίσκονται σε συμφωνία με την μελέτη («Προμελέτη διευθέτησης των εκβολών Κηφισού και Ιλισού», Σ. Δάλλας, 1969). Το πλάτος της διατομής άλλαξε και καταργήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι στην αρχική μηκοτομή αναβαθμοί, 6 στον αριθμό. Από τη Χ.Θ. 2+100 (χιλιομέτρηση από τη χαμηλή λεωφόρο Ποσειδώνος) έως τη Χ.Θ. 1+980 (πεζογέφυρα οδού Σκίπη) ο αγωγός συνεχίζει ανοικτός με b=12 μ.Στο μέσον περίπου μεταξύ των πεζογεφυρών των οδών Σκίπη (Χ.Θ. 1+960) και Πλωμαρίου (Χ.Θ. ~1+660), γίνεται διαπλάτυνση της διατομής σε πλάτος πυθμένα 14,0 μ. Από τη διασταύρωση των οδών Ελλησπόντου και Ιλισού αλλάζει η μορφή της δεξιάς παρόχθιας ζώνης, με την υψομετρική διαφορά μεταξύ της οδού Ιλισού και της γύρω περιοχής να μειώνεται μέχρις ότου μηδενιστεί. Αυτό συμβαίνει όμως γιατί τα κτίρια της παρόχθιας ζώνης έχουν οικοδομηθεί στη στάθμη της οδού Ιλισού, η οποία παραμένει
περίπου 1,0 μ. υψηλότερα από τη στάθμη της υπόλοιπης περιοχής. Παρατηρείται επίσης μια ανισοσταθμία μεταξύ των δύο οχθών, με τη στάθμη της αριστερής όχθης να βρίσκεται κατά 1,5 μ. υψηλότερα αυτή της δεξιάς. Στη μέση της απόστασης μεταξύ των πεζογεφυρών των οδών Πλωμαρίου (Χ.Θ. ~1+660) και Αρτέμιδος (Χ.Θ. 1+380) πραγματοποιείται και δεύτερη διαπλάτυνση της διατομής σε πλάτος πυθμένα b. 22,00 μ. Η ανιστοσταθμία μεταξύ των δύο οχθών μειώνεται στην τάξη του 0,80 μ. Οι παρόχθιες ζώνες συνεχίζουν να βρίσκονται σε στάθμη υψηλότερη από την υπόλοιπη περιοχή κατά 1,5 έως 2,0 μ. Στο τμήμα μεταξύ της πεζογέφυρας της οδού Αρτέμιδος (Χ.Θ. 1+380) και της οδογέφυρας της οδού Μεταμορφώσεως (Χ.Θ. 0+840) τα γεωμετρικά στοιχεία της διατομής του αγωγού παραμένουν τα ίδια (πλάτος πυθμένα ~22,0 μ. ελεύθερο ύψος ~3,0 μ.), οι δε παρόχθιες ζώνες συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλότερη στάθμη από την υπόλοιπη περιοχή. Στο τμήμα μεταξύ της οδογέφυρας της οδού Μεταμορφώσεως (Χ.Θ. 0+840) έως την πεζογέφυρα της οδού Λάμπρου Κατσώνη (Χ.Θ. 0+480) η διατομή του αγωγού δεν αλλάζει ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της. Οι στάθμες των οδών Π. Τσαλδάρη και Ιλισού συνεχίζουν
να βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη στέψη του αγωγού (η στάθμη της οδού Ιλισού είναι κατά 0,60 μ. χαμηλότερη από τη στέψη). Παράλληλα διατηρείται η ανισοσταθμία μεταξύ των οδών αυτών και της υπόλοιπης περιοχής με τις στάθμες των παροχθίων οδών να βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο. Στο τμήμα μεταξύ των πεζογεφυρών των οδών Λάμπρου Κατσώνη (Χ.Θ. 0+480) και Φλέμιγκ (Χ.Θ. 0+240) η διατομή του αγωγού δεν μεταβάλλεται.
Οι στάθμες των οδών Π. Τσαλδάρη και Ιλισού έχουν εξισωθεί με τη στάθμη της γύρω
περιοχής. Η στάθμη στέψης του αγωγού παραμένει κατά 1,5 μ. υψηλότερα από τη γύρω
περιοχή. Στο τελευταίο τμήμα μεταξύ της πεζογέφυρας της οδού Φλέμιγκ (Χ.Θ. 0+240) και της γέφυρας της Παλαιάς Λεωφόρου Ποσειδώνος η διατομή του αγωγού παραμένει αμετάβλητη μέχρι λίγο ανάντη της διασταύρωσης των οδών Ιλισού και Αγ. Κωνσταντίνου.
Από εκείνο το σημείο και μετά έχουν καθαιρεθεί οι παλαιοί τοίχοι της διατομής και έχουν κατασκευαστεί νέοι από σκυρόδεμα, με στάθμη στέψης κατά 0,50 μ. χαμηλότερη από τους παλαιούς. Η διατομή συνεχίζει με πλάτος πυθμένα περί τα 22 μ. μέχρι τη διασταύρωση των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Ιλισού. Από εκεί και προς τα κατάντη ξεκινά η τρίτη διαπλάτυνση του αγωγού σε σχήμα χοάνης μέχρις ότου φθάσει το πλάτος τω 40 περίπου μέτρων, στο ύψος της γέφυρας της Παλαιάς Λεωφόρου Ποσειδώνος. Οι στάθμες των οδών Π. Τσαλδάρη και Ιλισού παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με τη γύρω περιοχή και η στέψη του αγωγού κατά 1,0 έως 1,5 μ. υψηλότερα. Στην αριστερή όχθη στο ύψος της διασταύρωσης των οδών Αγ. Κωνσταντίνου και Ιλισού υπάρχει ράμπα καθόδου, η οποία φράσσεται με μεταλλική θύρα δύο φύλλων. Η γέφυρα της Παλαιάς Λεωφόρου Ποσειδώνος είναι μια πέτρινη κατασκευή, πέντε τοξοτών ανοιγμάτων πλάτους 7,20 μ. και μήκους 2,00 μ. περίπου.
Η στάθμη του πυθμένα στο σημείο της γέφυρας βρίσκεται περίπου στο ± 0,0.Τριάντα
περίπου μέτρα προς τα κατάντη βρίσκεται η γέφυρα της Νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, η
οποία είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα, ενός ανοίγματος με πλάτος όμως 25 μ. αρκετά μικρότερο από 40 μ. και ελεύθερο ύψος μεγαλύτερο των 2,00 μ. Η στάθμη πυθμένα στη νέα γέφυρα βρίσκεται περίπου στο ± 0,00 και η θάλασσα έχει εισχωρήσει μέχρι το σημείο αυτό.
Κατάντη της νέας γέφυρας, ο Ιλισός συνεχίζει ανεπένδυτος πλέον, για κάποια μέτρα σε ευθυγραμμία και έπειτα σε καμπύλη προς τα δεξιά έως ότου εκβάλλει στο Φαληρικό Όρμο.

2.7 Η διοχετευτική ικανότητα του Ιλισού θεωρήθηκε ήδη από τη δεκαετία του 60
ανεπαρκής και είχε προταθεί από την ΥΔΡΕΞ η κατασκευή περιφερειακής τάφρου κατά
μήκος των κλιτύων του Υμηττού με εκβολή στο ρ. Πικροδάφνης, που στη συνέχεια
μελετήθηκε σε οριστικό στάδιο υπό της «ΥΔΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε.», αλλά δεν υλοποιήθηκε
.Το 1985 στην Προμελέτη του Ρ.Πικροδάφνης, από την ΥΔΡΟΜΕΤ ΕΠΕ, έγινε
λεπτομερέστερη έρευνα της σκοπιμότητος κατασκευής της ΠΤ Υμηττού και δεν προέκυψε ουσιαστική απομείωση παροχών του Ιλισού δια της κατασκευής της.

2.8Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επεμβάσεις στην ανάντη λεκάνη του Ιλισού, όπως κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λ. Υμηττού, κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στη Λ. Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, κατασκευή ΜΕΤΡΟ με προβλεπόμενους σταθμούς μετεπιβίβασης και στάθμευσης, συνεχείς επεκτάσεις στην δόμηση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου καθώς και κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γουδί, όπου εκτελούνται έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης του περιβάλλοντα χώρου καθώς και παρεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων.

Τ’ ανωτέρω έργα δυσμενοποιούν σημαντικά την κατάσταση στην λεκάνη απορροής του
Ιλισού. Ήδη έχουν παρατηρηθεί, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, φαινόμενα
εκτίναξης καλυμμάτων φρεατίων του Ιλισού στην περιοχή του χώρου της ΕΡΤ (πλησίον Λ. Κατεχάκη), όπου ο αγωγός είναι επιφανειακός και αναγκαστικά έγινε σφράγιση των καλυμμάτων των φρεατίων.

2.9Στα πλαίσια της «Προμελέτης αποχέτευσης Ομβρίων και Ακαθάρτων Δήμου Παπάγου», ΕΥΔΑΠ, 2000, έγινε έλεγχος της διοχετευτικότητας των κατάντη αποδεκτών και βρέθηκαν να είναι ανεπαρκείς για την παραλαβή πλημμυρών ακόμη και για περίοδο επαναφοράς Τ = 10 έτη. Επίσης στα πλαίσια της ανωτέρω μελέτης προτάθηκε η σύνταξη υδραυλικού μαθηματικού ομοιώματος για το σύνολο της λεκάνης του Ιλισού μέχρι τη διασταύρωση των οδών Μιχαλακοπούλου και Βασ. Κωνσταντίνου, ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από τις διευθετήσεις λόγω κατασκευής της Δ.Π.Λ.Υ., αλλά και να εκτιμηθεί η υδραυλική επάρκεια των των κυρίων αποδεκτών, δηλαδή του Ιλισού και των συμβαλλόντων του. Η ΕΥΔΑΠ έδωσε εντολή στους μελετητές να προχωρήσουν στην σύνταξη του υδραυλικού μαθηματικού ομοιώματος, με την σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Δ10, έκτοτε όμως λόγω της αλλαγής των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ, το θέμα παράμεινε σε εκκρεμότητα.

2.10Στην εγκεκριμένη «Μελέτη σκοπιμότητας εκτροπής Ιλισού στον Κηφισό», ΕΥΔΑΠ, 2000, ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ: Κ. Ζέρης - Π. Αντωναρόπουλος & Συνεργάτες ΕΠΕ, έγινε προσπάθεια
εκτίμησης της διοχετευτικής ικανότητας του Ιλισού στο καλυμμένο τμήμα και
προσδιορίστηκε η δυσμενέστερη από άποψη διοχετευτικής ικανότητας περιοχή του Ιλισού.
Αυτή είναι η περί το Παναθηναϊκό στάδιο περιοχή, όπου η συμβολή του Ηριδανού. Στο τμήμα αυτό η διοχετευτική ικανότητα, με εξάντληση όλων των περιθωρίων εκτιμήθηκε σε Q=220 μ3/δλ. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι υδραυλικοί υπολογισμοί ανομοιόμορφης ροής που παρέχονται στη μελέτη Σ. Δάλλα (1969). Αν το τμήμα αυτό τεθεί υπό πίεση με την Π.Γ. να βρίσκεται κάτω ή στο όριο του φ. εδάφους η ικανότητα μπορεί να ανέλθει σε Q=270 μ3δλ.Στα πλαίσια των ολυμπιακών έργων στον Φαληρικό Όρμο από την ΕΥΔΕ / ΟΕ 2004 στην «Προμελέτη διευθέτησης Ιλισού και μερικής εκτροπής στον Κυκλοβόρο», (ΕΝΜ, 2002) από τον υδραυλικό έλεγχο διοχετευτικότητας που έγινε, υπολογίστηκε η μέγιστη διοχετευτικότητα του Ιλισού, ανάντη της εκτροπής που προτείνεται στην οδό Χαμοστέρνας, να είναι της τάξεως των 330 μ3/δλ.

3. Ιστορικό εκτροπής του Ιλισου στον Κηφισό.

Όπως ανεφέρθη και ανωτέρω ο Ιλισός προ του 20ου αιώνα δεν είχε ξεχωριστή εκβολή
στο Φαληρικό Όρμο, αλλά συνέβαλε με τον Κηφισό στην περιοχή Χαροκόπου-
Χαμοστέρνας. Το 1905 μελετήθηκε ξεχωριστή κοίτη και εκβολή του Ιλισού από τη Γέφυρα Χαροκόπου μέχρι το Φαληρικό Όρμο. Η χάραξη της ξεχωριστής αυτής κοίτης δεν ακολούθησε τα χαμηλά σημεία της λεκάνης αλλά τοποθετήθηκε σχεδόν στον υδροκρίτη, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερείς οι εκβολές αγωγών ομβρίων των εκατέρωθεν περιοχών Μοσχάτου και Καλλιθέας.Το ζήτημα της εκτροπής του Ιλισού προς Κηφισό δια της Χαμοστέρνας - Κων/πόλεως ετέθη για πρώτη φορά από τον κ. Σ. Δάλλα μετά τη σύνταξη της Προμελέτης έργων διευθετήσεως των εκβολών Κηφισού και Ιλισού το 1968. Η ιδέα εκτροπής του Ιλισού δια της Χαμοστέρνας - Κωνσταντινουπόλεως προς Κηφισό που διατυπώθηκε τότε για πρώτη φορά από τον κ. Σ. Δάλλα, έγινε αποδεκτή από τον ΕΟΤ και στη συνέχεια συντάχθηκε για λογαριασμό του ΕΟΤ η Οριστική μελέτη εκτροπής Ιλισού προς Κηφισό, το 1973.

Τα κύρια επιχειρήματα για την υποστήριξη της πρότασης συνοψίζονται ως εξής :

Α) Η κατασκευή του έργου εκβολής που εθεωρείτο τότε ότι συντελεί στην κατάτμηση
του όρμου, θα είχε σαν πιθανές συνέπειες την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μεταβολή του μικροκλίματος και την εξασθένηση της κίνησης των ασθενών παράκτιων ρευμάτων που συντελούν στην αναγέννηση των υδάτων του όρμου.

Β) Ο Ιλισός, όπως και ο Κηφισός, δεν παροχετεύουν μόνο όμβρια ύδατα αλλά και πάσης φύσεως ρύπους, οι οποίοι τόσο κατά το θέρος όσο και σε ώρες χαμηλών παροχών, ρυπαίνουν την ανοικτή κοίτη και την εκβολή στον όρμο. Με την εκτροπή του Ιλισού και διοχέτευση προς Κηφισό των απορροών της υψηλής ζώνης Μ-Κ και την κατασκευή των παραλιακών συλλεκτήρων θα αποφεύγεται η ρύπανση του Ιλισού.

Γ) Λόγω της δραστικής απομείωσης της παροχής κατάντη της εκτροπής σε σχέση με την μεγάλη παροχετευτικότητα της υφιστάμενης κοίτης, θα ήταν δυνατή η ταπείνωση της στέψης των οχθών σε υψόμετρα χαμηλότερα της πέριξ περιοχής και ως εκ τούτου θα ήταν δυνατή η λειτουργία της κοίτης ως αντιπλημμυρικού έργου, αφού θα είχε την δυνατότητα να συλλέγει τις επιφανειακές απορροές.

Έκτοτε η μεν εκτροπή του Ιλισού δια της Χαμοστέρνας παρέμεινε σε εκκρεμότητα, οι δε κύριοι αποχετευτικοί αγωγοί της περιοχής Μοσχάτου-Καλλιθέας δεν ολοκληρώθηκαν όπως προεβλέπετο.

Η εκτροπή του Ιλισού έχει ολικό μήκος 3.141 μ. Κατά τα πρώτα 1.241 μ. (Χ.Θ. 3+141 έως 1+900) διατρέχει την οδό Χαμοστέρνας - Π. Τσαλδάρη, κατά δε τα υπόλοιπα 1.900 μ.
την οδό Κων/πόλεως. Στη Χ.Θ. 1+900 συμβάλλει η κοίτη εκτροπής του Κυκλοβόρου, στη δε Χ.Θ. 0+266 το ρέμα του Π. Δανιήλ.

Το έργο εκτροπής του Ιλισού στις προβλεπόμενες διαστάσεις (με πλάτη που κυμαίνονται από 11 έως και 30 μέτρα) για ικανότητα Q=270 μ3/δλ είχε σαν σπουδαιότερα τεχνικά έργα :

δύο αναβαθμούς με λεκάνες ηρεμίας εντός της κλειστής διατομής

τη διασταύρωση με τις γραμμές ΗΣΑΠ στην οδό Θεσ/νίκης

τη διάβαση από τη Χαμοστέρνας στη Λ. Κων/πόλεως στο ύψος της οδού Πειραιώς όπου
σήμερα υπάρχει ένα Κέντρο Νεότητας και Κρατικός Παιδικός Σταθμός.

Το έργο αυτό μελετήθηκε σε φυσικό υδραυλικό ομοίωμα. Σήμερα βέβαια έχουν αλλάξει κατά πολύ οι συνθήκες. Η Χαμοστέρνας με τη σύνδεσή της με την Καλλιρρόης και την Κων/πόλεως - Π. Ράλλη και την κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων ΕΗΣ και οδού Πειραιώς έχει μετατραπεί σε οδικό άξονα βαρέως οδικού φορτίου και πράγματι αν κατασκευάζονταν σήμερα το τμήμα Χαμοστέρνας στις προβλεπόμενες διαστάσεις του 1973 θα απαιτούσε πολύ μεγάλο κόστος και θα προξενούσε τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που θα είχαν αντίκτυπο στη ζωή όλης της πόλεως.

Η σκοπιμότητα μερικής εκτροπής του Ιλισού έχει διερευνηθεί πρόσφατα στη μελέτη
«Μελέτη Σκοπιμότητας Εκτροπής Ιλισού στον Κηφισό» (Μελετητής Κ. Ζέρης – Π.
Αντωναρόπουλος και Συνεργάτες Ε.Π.Ε., Ιανουάριος 2000), η οποία έχει εγκριθεί από την Ε.ΥΔ.Α.Π.

Στο πλαίσιο των ολυμπιακών έργων στον Φαληρικό Όρμο από την ΕΥΔΕ / ΟΕ 2004
ετέθη εκ νέου το θέμα της εκτροπής του Ιλισού και εκπονήθηκε «Προμελέτη διευθέτησης Ιλισού και μερικής εκτροπής στον Κυκλοβόρο», (ΕΝΜ, 2002). Βασική αναγκαιότητα της μερικής εκτροπής του Ιλισού είναι η αποφόρτισή του στον Κηφισό μέσω του Κυκλοβόρου ώστε να διοχετεύονται εκ του ασφαλούς οι ρύποι σε ένα σημείο στο Φαληρικό Όρμο και μάλιστα στην ισοβαθή -10,00.Έτσι, λόγω της μείωσης της παροχής που διοχετεύεται στον Κηφισό μέσω του Συλλεκτήρα ομβρίων υψηλών περιοχών Μοσχάτου – Καλλιθέας ,στην εν λόγω μελέτη προτείνεται εκτροπή των πρώτων 50 μ3/δλ μέχρι 100 μ3/δλ το μέγιστο, αντί της μέγιστης των 50 μ3/δλ που προβλέπει η μελέτη σκοπιμότητας Κ. Ζέρη - Π. Αντωναρόπουλου.
Επισημαίνεται ότι η διοχετευτική ικανότητα του συστήματος (Κηφισός-Ιλισός) των
1.400+270=1.670 μ3/δλ διατηρείται, χωρίς να μειώνονται τα περιθώρια ασφάλειας στον Κηφισό, δεδομένου ότι στην παροχή των 1.400 μ3/δλ του Κηφισού, έχει ληφθεί υπόψη η συμβολή των 440 μ3/δλ της εκτροπής Κυκλοβόρου κλπ.

Ο Αγωγός μερικής εκτροπής Ιλισού που προτείνεται στην ανωτέρω μελέτη, συνολικού
μήκους 1.181 μ. σχεδιάστηκε για μέγιστη παροχή έως 100 μ3/δλ, αρχίζει από το έργο μερισμού παροχής Ιλισού (Χ.Θ. 1+181) κατάντη της υφιστάμενης καλυμμένης κοίτης του Ιλισού στην οδό Καλλιρρόης (Χ.Θ. Ιλισού 3+323,75) και ακολουθεί χάραξη με εσωτερικές διαστάσεις 5.50x3.00 για 190 μ. περίπου και αφού διασχίσει την γέφυρα ΗΣΑΠ στην οδό Θεσσαλονίκης συνεχίζει επί της οδού Χαμοστέρνας (νότιος κλάδος) για μήκος 1013 μ.
περίπου και εσωτερικές διαστάσεις 5.50x3.50 μέχρι την Ανατολική Κωνσταντινουπόλεως και την συμβολή του με τον αγωγό εκτροπής Κυκλοβόρου.

Για την μερική εκτροπή της υφιστάμενης καλυμμένης κοίτης του Ιλισού στην οδό
Καλλιρρόης προβλέπεται έργο μερικής εκτροπής για παροχή έως 100 μ3/δλ, το οποίο
λειτουργεί με βάση τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του (κρίθηκε επισφαλής η χρήση άλλων διατάξεων με ηλεκτρική ενέργεια, ιδιαίτερα σε περίοδο πλημμυρών). Η χάραξη του αγωγού μερικής εκτροπής Ιλισού προτείνεται τέτοια ώστε να επηρεάζεται μόνο η κυκλοφοριακή λειτουργία του νότιου κλάδου της Οδού Χαμοστέρνας.


3. Προτάσεις για τον Κηφισό


3.1 Όπως φάνηκε και απ’ όσα προαναφέρθηκαν στο ιστορικό, ο σχεδιασμός της
αναδιευθέτησης του Κηφισού, έγινε αφ’ενός αποσπασματικά και αφ’ ετέρου ως έργου
απαραίτητου για την κατασκευή έργων οδοποιίας. Αυτό, σε συνδυασμό με την διαχρονική ανάγκη κατασκευής των έργων, είχε σαν αποτέλεσμα οι μελέτες να μην έχουν αντιμετωπίσει ως ένα ενιαίο σύνολο την λεκάνη απορροής του Κηφισού, οι περισσότερες δε έχουν συνταχθεί με παλαιότερες υδρολογικές μεθόδους (ορθολογική μέθοδος-ισόχρονες καμπύλες)
αφού η εκπόνησή τους χρονολογείται εδώ και μερικές δεκαετίες. Θα ήταν σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να γίνει έλεγχος της παροχετευτικότητος του υφιστάμενου διευθετημένου τμήματος του Κηφισού με την χρήση σύγχρονων υδρολογικών μεθόδων και μοντέλων υπολογισμού, αφού όμως πρώτα ληφθούν τα πραγματικά γεωμετρικά στοιχεία της διευθετημένης κοίτης και γίνει εκτίμηση των απαραίτητων υδρογραφημάτων (με τα όσα διατιθέμενα στοιχεία προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη υδρογραφημάτων πλημμύρας που θα είχαν προκύψει από μετρήσεις).Με τον τρόπο αυτό, θα καταδειχθούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου – εάν βεβαίως αποδειχθεί ότι υπάρχουν .

3.2 Ένα άλλο θέμα ,το οποίο έχει απασχολήσει έντονα ,ειδικούς και μη, είναι το για ποιά περίοδο επαναφοράς βροχόπτωσης επαρκεί σήμερα η διευθετημένη κοίτη του Κηφισού. Έχει διατυπωθεί η άποψη, ότι η διευθετημένη κοίτη ,λόγω μεταβολής επί το δυσμενέστερο των συνθηκών απορροής από τον χρόνο που διέρρευσε από την σύνταξη των μελετών μέχρι την κατασκευή των έργων, δεν επαρκεί για να καλύψει την περίφημη «πεντηκονταετία» (νοούμενης ως περίοδος επαναφοράς βροχόπτωσης).Είναι αλήθεια ότι κατά την εποχή της εκπόνησης της φάσης της μελέτης όπου προσδιορίσθηκαν οι παροχές υπολογισμού,(δεκαετία του ’70),οι εκτιμήσεις είχαν γίνει για να καλύπτουν περίοδο επαναφοράς βροχόπτωσης 50
έτη με κανονικά περιθώρια ασφαλείας στην διεθετημένη κοίτη. Είναι επίσης αλήθεια, ότι η απρόσμενη και εν πολλοίς άναρχη επέκταση της πόλης, με την αύξηση των αδιαπέρατων επιφανειών και την σύντμηση των χρόνων διαδρομής των πλημμυρικών υδάτων, οδήγησε στην εύλογη ανησυχία ότι οι παροχές για τις οποίες μελετήθηκαν και κατασκευάσθηκαν τα έργα του Κηφισού, καλύπτουν μικρότερη περίοδο. Σ’ αυτό επίσης συνετέλεσε και η κατασκευή σημαντικών οδικών έργων καθώς και η ανεξέλεγκτη κατασκευή (μικρού ευτυχώς αριθμού) τοπικών δικτύων ομβρίων υδάτων. Δεν είναι βέβαια εύκολο, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση ,να υποστηριχθεί ούτε ο «αφορισμός» της ανεπάρκειας, αλλά ούτε και η βεβαιότητα της επάρκειας. Προκειμένου να υπάρξει μία υπεύθυνη απάντηση στο θέμα θα ήταν ,κατά την άποψη μου, απαραίτητη μία εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση με συνολική θεώρηση της λεκάνης απορροής, σύγχρονες υδρολογικές μεθόδους και ρεαλιστικές
παραδοχές των παραμέτρων υπολογισμού. Επίσης θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός βασικών εννοιών για την περίπτωση του Κηφισού. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να δεχόμαστε σήμερα την έννοια «πεντηκονταετία» ως περίοδο επαναφοράς βροχόπτωσης για την οποία θα πρέπει να επαρκεί η διευθετημένη κοίτη ,όταν αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ομοιόμορφης βροχόπτωσης αυτής της έντασης στο σύνολο της λεκάνης του Κηφισού ταυτόχρονα?

Έχω την άποψη ότι και μόνο αυτό το γεγονός για μία λεκάνη απορροής εκτάσεως 380 km2 ενέχει πολύ μεγαλύτερη περίοδο επαναφοράς. Άλλωστε, όλες οι καταιγίδες στην Αττική έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά σε πιο περιορισμένη έκταση και έχουν μάλλον τοπικό χαρακτήρα, που εκφράζεται σε κάποιες δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι σύγχρονες υδρολογικές και υπολογιστικές μέθοδοι μπορούν να προσομοιώσουν και να προσεγγίσουν πολύ καλύτερα την πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μεταξύ άλλων, την μετακίνηση της καταιγίδας, την ανάσχεση που δημιουργείται λόγω «αποθήκευσης» στον αγωγό και πολλές άλλες πραγματικές συνθήκες ,οι οποίες κατά τούς παλαιότερους υπολογισμούς απουσίαζαν πλήρως χάριν απλουστεύσεως των μαθηματικών προβλημάτων, αφού η έλλειψη υπολογιστών θα καθιστούσε τις επιλύσεις αδύνατες. Με τον τρόπο αυτό ,θα μπορούσε υπεύθυνα να δοθεί μια απάντηση περί της επάρκειας της διευθετημένης κοίτης του Κηφισού,
όχι πια για περίοδο επαναφοράς βροχόπτωσης, αλλά για περίοδο επανεμφανίσεως παροχής στην υπό εξέταση διατομή. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί, ότι η ανωτέρω ανάλυση θα ήταν ακριβέστερη, εάν υπήρχαν μετρήσεις της παροχής του Κηφισού και θα ήταν σκόπιμο να επανενεργοποιηθούν και να πυκνώσουν οι σταθμοί μέτρησης παροχής στον Κηφισό ,σε συνδυασμό μάλιστα με εγκατάσταση βροχομετρικών σταθμών σε επιλεγμένα σημεία.

Κατά την άποψή μου, οι δύο προαναφερθέντες έλεγχοι παροχετευτικότητος της υφιστάμενης διατομής και περιόδου επαναφοράς θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις περί της αναγκαιότητος κατασκευής δαπανηρότατων ανακουφιστικών έργων ,όπως για παράδειγμα εκτροπές βασικών συμβαλλόντων ρεμάτων κλπ. Επίσης, θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα κατασκευής έργων ανάσχεσης – επιβράδυνσης παροχής στην ορεινή λεκάνη του Κηφισού και φυσικά η αποτελεσματικότητα των έργων αυτών στην μείωση των αιχμών παροχής, αφού η κατασκευή τους παρουσιάζει και προβλήματα απαλλοτριώσεων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως συντήρησης.

Ένα θέμα που επίσης έχει απασχολήσει ειδικούς και μη, είναι το κατά πόσον η κάλυψη του Κηφισού ήταν ορθή επιλογή ή όχι. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω την άποψη ότι η κάλυψη ή μη του Κηφισού στην περιοχή της αστικής διαδρομής αυτού δεν είναι θέμα υδραυλικό. Για τις παροχές υπολογισμού, η στάθμη του νερού βρίσκεται όχι μόνο χαμηλότερα από την οροφή της κάλυψης, αλλά χαμηλότερα και από την στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη εισροή των συμβαλλόντων ρεμάτων καθώς και των τοπικών δικτύων. Άρα από υδραυλική άποψη, θα ήταν σκόπιμο να έμενε ακάλυπτος ο Κηφισός μόνο εάν υπήρχε η δυνατότητα να εισρέουν σ’ αυτόν τα επιφανειακώς ρέοντα πλημμυρικά νερά. Αυτό όμως θα είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ταπείνωση της ερυθράς των παρακηφισίων λεωφόρων, πράγμα το οποίο υπό τις ήδη διαμορφωθείσες συνθήκες των βασικών οδικών έργων, μάλλον θα πρέπει ν’ αποκλεισθεί. Επομένως , η κάλυψη του Κηφισού δεν δυσμενοποιεί την αντιπλημμυρική προστασία της Πρωτεύουσας ,αφού πριν τα πλημμυρικά νερά φθάσουν στην οροφή του Κηφισού, θα έχουν κατακλυσθεί
ευρείες περιοχές εκατέρωθεν αυτού. Αντιθέτως, είναι επιβεβλημένη η διατήρηση του
Κηφισού ως ανοικτού ρέματος στην μη αστική περιοχή, όπου εκεί πλέον λειτουργεί ως αποδέκτης των επιφανεακών πλημμυρικών νερών και όπου χρειάζεται επέμβαση
οποιασδήποτε αιτιολογίας, είτε λόγω ανεπάρκειας κοίτης, είτε γιά σταθεροποίηση πρανών κλπ, αυτή να γίνεται κυρίως με τα κριτήρια της περιβαλλοντικής διευθέτησης.

Το τελευταίο θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η
συντήρηση του Κηφισού. Γενικά η έννοια της συντήρησης των Δημόσιων Τεχνικών Εργων στην Ελλάδα, κατά την άποψή μου , δεν ευρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε.
Δαπανηρότατες επενδύσεις αφήνονται στην τύχη τους και τις περισσότερες φορές , οι όποιες επεμβάσεις γίνονται όταν πια τα φαινόμενα της φθοράς αποκτήσουν χαρακτήρα επικινδυνότητας. Τα έργα στον Κηφισό, θα πρέπει να επιθεωρούνται βάσει προγράμματος και οι φθορές που επισημαίνονται ν’αποκαθίστανται άμεσα. Οι εργασίες επιθεώρησης και αποκατάστασης στην κλειστή διατομή του Κηφισού, δεν είναι και ότι απλούστερο, αφού υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια πρόσβασης προσωπικού και μηχανημάτων και ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εργασίας σε περιβάλλον χωρίς αερισμό και φωτισμό και με μόνιμη παρουσία νερού. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα της συντήρησης θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί με την δέουσα σοβαρότητα , προκειμένου το δαπανηρότατο αυτό έργο να «επιζήσει» στο μέγιστο του χρόνου ζωής του και να επιτελεί με αποτελεσματικότητα τον σκοπό γιά τον οποίο κατασκευάσθηκε.


4. Προτάσεις για τον Ιλισό




Θα πρέπει να ελεγχθεί η ήδη περιορισμένη διοχετευτική ικανότητα του Ιλισού και των συμβαλλόντων του, στο κλειστό τμήμα από την οδό Φανερωμένης στο Χολαργό μέχρι την οδό Χαμοστέρνας, βάσει υδραυλικού μαθηματικού ομοιώματος, σε συνδυασμό με την διενέργεια επί τόπου μετρήσεων, ώστε να υπάρξει ορθή εκτίμηση των επιπτώσεων κατασκευής της Δ.Π.Λ.Υ., να γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κατασκευή έργων ανάσχεσης στα ανάντη και να διερευνηθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων με ανακουφιστικούς αγωγούς και με ανάπτυξη δικτύων αποχέτευσης ομβρίων.

Θα πρέπει να προχωρήσει η μερική εκτροπή του Ιλισού στον Κηφισό σε συνδυασμό και με την ταπείνωση της στέψης των οχθών του σε υψόμετρα χαμηλότερα της πέριξ περιοχής (όπου αυτό είναι δυνατόν), ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της κοίτης ως αντιπλημμυρικού έργου, αφού έτσι θα είχε την δυνατότητα να συλλέγει τις επιφανειακές απορροές.

Ισχύει και για τον Ιλισό η ανάγκη συχνής επιθεώρησης και συντήρησης – αποκατάστασης των φθορών που θα διαπιστωθούν.