Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Έγινε και το δεύτερο βήμα στον Ελαιώνα

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6932 424547 6976 266387 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

15-05-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έγινε και το δεύτερο βήμα στον Ελαιώνα

Με μεγάλη χαρά η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αναγγέλλει ότι σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία λήφθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή των 130 πολιτών κατά του Εμπορικού Κέντρου στον Ελαιώνα. Και η απόφαση αυτή είναι θετική υπέρ της προσφυγής των 130 πολιτών.
Μετά την Αναστολή εργασιών που είχε κερδηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2008 και ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα σήμερα γίνεται το δεύτερο: ακυρώνεται το Εμπορικό Κέντρο, το Δημαρχιακό Μέγαρο και το δεύτερο Εμπορικό Κέντρο του κ. Κακλαμάνη.
Η τσιμεντοποίηση που σχεδίασε ο κ. Σουφλιάς, με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Παπουτσή, με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, η τσιμεντοποίηση που τόσο ένθερμα υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα.

Η Επιτροπή μας συνεχίζει, αποφασιστικά, μαχητικά και με όραμα, τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη: την υλοποίηση του Πάρκου στον Ελαιώνα, την υλοποίηση του κοινόχρηστου πρασίνου.
Οφείλουμε και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα Ελαιώνα με 700 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου στην Αθήνα και 2.000 στρέμματα πρασίνου συνολικά.

Η Επιτροπή μας εκφράζει τις θερμότερες αγωνιστικές ευχαριστίες σε όλα τα κινήματα, τις συλλογικότητες, τις οργανωμένες δυνάμεις και τους ενεργούς πολίτες, που τη στήριξαν με την αλληλεγγύη τους.
Σε όλους όσους αυτό το διάστημα επιτέθηκαν στο ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, συκοφάντησαν και απείλησαν τους 130 πολίτες, διαστρέβλωσαν και έθεσαν πέπλο σιωπής στις απόψεις και τη δράση της Επιτροπής μας, ένα έχουμε να πούμε: σήμερα πρέπει να ντρέπονται για όλα όσα έγραψαν, είπαν, έκαναν.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΔΚΠ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δια ΘΑΛΑΣΣΗΣ







ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΔΚΠ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δια ΘΑΛΑΣΣΗΣ






Αγαπητοί φίλοι,σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή, στις 12:00 το μεσημέρι, θα γίνει στο λιμάνι της Ελευσίνας (δείτε την αφίσα) :ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δια ΘΑΛΑΣΣΗΣ.Θα επιβιβαστούμε σε δύο μεγάλες βάρκες (λάντζες) και θα πάμε να δούμε το χώρο των επεκτάσεων του νέου διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ και τις διαρροές των πετρελαιοειδών στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και ευρύτερα. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την Χαλυβουργική όπου γίνονται οι επιχωματώσεις της θάλασσας με απόβλητα από το εργοστάσιο για την κατασκευή της κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.Η ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΣ δηλώνει την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των ανθρώπων του Θριασίου αλλά και την δυναμική παρουσία μας στους χώρους που σχεδιάζονται ΔΥΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.Ένα από τα πανό που θα έχουμε :'' η ζωή μας και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη σας ΠΔΚΠ''ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 12:00

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ



ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ



ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2009
«Μια ελπίδα ανθίζει…. Τα κινήματα πόλης»

Αγαπητοί συναγωνιστές,
Ένας χρόνος πέρασε από την προηγούμενη συνάντησή μας στον Άγιο Κοσμά. Στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκαν μεγάλοι και μικροί αγώνες για την προστασία του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, για τα δικαιώματα των πολιτών, για την υπεράσπιση των ακτών, για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστική μας κληρονομιάς. Όλοι εμείς ξεχωριστά σαν φορείς ή άτομα, αλλά και συντονισμένα ως δίκτυο, συγκρουστήκαμε με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, ήρθαμε αντιμέτωποι με τη διαπλοκή, αντέξαμε όμως & σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε μεγάλες ή μικρές νίκες.


Την Κυριακή 17 Μαΐου καλούμαστε να συμμετέχουμε στη συνέλευση των εταίρων του ΠΔΚΠ. Επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνέλευσή μας στην ιστορική πόλη της Ελευσίνας ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγώνες που αναπτύσσονται εκεί για την απορρύπανση της περιοχής αλλά και για την απόκρουση των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων [επέκταση των ΕΛΠΕ (ΠΕΤΡΟΛΑ), εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Χαλυβουργικής/ΔΕΗ κ.λπ].

Τα κινήματα πόλης και οι ενεργοί πολίτες καλούνται να παρουσιάσουν τα υλικά τους (αφίσες, εκδόσεις, παρεμβάσεις κ.λπ.) και να συμμετάσχουν:
1. Στην παρέμβαση δια θαλάσσης από το λιμάνι της Ελευσίνας, 12:00.
2. Στη συνέλευση του ΠΔΚΠ από 4:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.

Στη συνέλευση μεταξύ των άλλων θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και θα χαράξουμε τους γενικούς άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα. Μεταξύ των άλλων θεμάτων ιδιαίτερα θα συζητήσουμε για:
Την οργάνωση του ΠΔΚΠ και την λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής.
Για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Τους αγώνες για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
Την αλληλεγγύη στους αγωνιστές & στις συλλογικότητες που δέχονται επιθέσεις.
Τους αγώνες για τους ορεινούς όγκους, τις ακτές, τα μεγάλα και τα μικρά πάρκα.
Τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα.

H ΣΥΜΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Ενημερωνόμαστε – Συζητάμε – Συντονιζόμαστε – Δρούμε
Η Αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας

Πως φτάνουμε στο χώρο της Συνέλευσης:
‘'Ιερά οδός & Αφών Μουρίκη Ελευσίνα-Παλαιά Ελαιουργεία''Λεωφορεία :
Από Πειραιά -> 845 από Πλατεία Καραϊσκάκη μέσω Θηβών-Λ.Καβάλας προς Ελευσίνα

-> 871 από Πλατεία Καραϊσκάκη μέσω Λ.Σχιστού προς Ελευσίνα ΣΤΑΣΗ Αφοί Μουρίκη
Από Αθήνα ->Α16, Β16,Ε16 από Πλατεία Κουμουνδούρου προς Ελευσίνα ΣΤΑΣΗ ΡΕΞ
Προαστιακός -> ΣΤΑΣΗ Μαγούλα και μετά λεωφορείο 863 προς Ελευσίνα ΣΤΑΣΗ ΡΕΞ
Δείτε και στο σύνδεσμο http://www.oasa.gr/

Με αυτοκίνητο :από Αθήνα ->Εθνική οδός προς Κόρινθο, διακλάδωση δεξιά για Ελευσίνα (ύψος Χαλυβουργικής) από Αττική οδό -> έξοδος αρ.1 προς Ελευσίνα
Χάρτες: από Αθηνών και Αττική οδό)

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Εικόνα εγκατάλειψης στην παραλία Μοσχάτου

Εικόνα εγκατάλειψης στην παραλία Μοσχάτου
13/05/2009

Ο ΣΚΑΪ πριν από δύο χρόνια είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία καθαρισμούΣτο έλεος των σκουπιδιών και της εγκατάλειψης βρίσκεται και πάλι η παραλιακή περιοχή του Μοσχάτου. Ο ΣΚΑΪ πριν από δύο χρόνια είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία καθαρισμού, σήμερα όμως το σκηνικό συνθέτουν ξερά χόρτα και απεριποίητα δέντρα. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στους χώρους στάθμευσης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τον χώρο στη μαρίνα Νέου Φαλήρου, τους χώρους στάθμευσης κάτω από τον κόμβο Κηφισού - Ποσειδώνος και την περιοχή ανάμεσα στις κοίτες Κηφισού και Ιλισού. Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση στην υπόγεια διάβαση της παλιάς παραλιακής στο Νέο Φάληρο.
Εικόνα εγκατάλειψης
Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν επίσης, τα δένδρα και τα φυτά στα διαζώματα κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Πειραιά και Μοσχάτου επισήμαναν ότι την ευθύνη για τη συντήρηση τους έχει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και την έχει αναθέσει σε εργολάβους. Τα περισσότερα δενδρύλλια φυτεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρέμειναν ως διακοσμητικό πράσινο των Αγώνων αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη συντήρησή τους, σχολίασε μέσω του ΣΚΑΪ, το μέλος της κίνησης πολιτών "Κηφισός" Απόστολος Αλωνιάτης.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=120607

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΡΕΝΤΗ

ΑΙΤΗΣΗ

ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΡΕΝΤΗ
(Πέντε Σελίδες)
Πειραιάς 29-4-2009
Προς :

1. Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά
2. Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
3. Συνήγορο του Πολίτη


Κύριοι,
Σε συνέχεια της αιτήσεώς μας προς τη Διεύθυνση Οδικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ9) του ΥΠΕΧΩΔΕ, που σας κοινοποιήθηκε με συστημένη επιστολή ( Αποστολή 7-1-2009 ) και αφορά την υλοποίηση των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων του Οδικού Έργου υπεράνω του Κηφισού ποταμού στις περιοχές των Δήμων Ρέντη, Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου, σας στέλνουμε συνημμένα την απάντηση της ανωτέρω διεύθυνσης, από την οποία επίσης προκύπτει σαφώς η μη υλοποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του οδικού έργου υπεράνω του Κηφισού ποταμού στις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου. Η ανωτέρω απάντηση, κατά τη γνώμη μας, δεν αντέχει σε κριτική, αφού βασίζεται στον προφανώς ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η χρονική διάρκεια ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης οδικού έργου αποτελεί την προθεσμία υλοποίησής τους. Ούτε επίσης χρήζουν απαντήσεως οι αιτιάσεις για την απόπειρα δικαιολόγησης του απαράδεκτου γεγονότος, ότι τέσσερα και μισό χρόνια μετά τη λειτουργία του οδικού έργου δεν έχουν υλοποιηθεί κρίσιμοι για την υγεία των κατοίκων περιβαλλοντικοί όροι, όπως η λήψη μέτρων για την αποτελεσματική προστασία των κατοίκων από το θόρυβο (ηχοπετάσματα, ηχοαπορροφητικοί ασφαλτοτάπητες), η ανακύκλωση των στάσιμων υδάτων, η ανάπτυξη πρασίνου κ.ά. Η ανωτέρω απάντηση αποτελεί ομολογία και ενισχύει τη θέση μας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις να εξεταστούν από τις αρμόδιες αρχές :

1. Για κάθε αρμόδιο και εμπλεκόμενο δημόσιο λειτουργό του ΥΠΕΧΩΔΕ, η παράβαση καθήκοντος σε βάρος των κατοίκων, κατά την έννοια του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα για την σοβαρή και κατ’ εξακολούθηση παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας. Επί πλέον, οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 28 του Ν. 1650/86 για την παράβαση της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας που επιβάλλει την υλοποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων πριν την λειτουργία κάθε έργου, κατά μείζονα λόγο όταν αυτό το έργο κατατάσσεται σε εκείνα της υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης.

2. Η παράβαση καθήκοντος για την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του ΥΠΕΧΩΔΕ, εφόσον δεν έχει εκτελέσει ελέγχους υλοποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου και για τις παραβάσεις δεν έχουν επιβληθεί οι νόμιμες κυρώσεις.

Έχοντας υπόψη :

1. Την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων του Οδικού Έργου στον Κηφισό (Α.Π. 22589/95/7-3-1997).

2. Το γεγονός ότι το ανωτέρω έργο κατατάσσεται στην κατηγορία υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης, σύμφωνα με την προηγούμενη κατάταξη (ΚΥΑ 69269/90, ΦΕΚ 678Β/1990), όσο και με την ισχύουσα (Απόφαση 15393/2332, ΦΕΚ 1022Β/2002).

3. Το γεγονός ότι έχουν παρέλθει πλέον των τεσσάρων ετών από τη λειτουργία του έργου.

4. Το γεγονός ότι η μη υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων στην περιοχή του έργου και υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα της ζωής μας.

5. Το γεγονός ότι η κατάφωρη και κατ’ εξακολούθηση παράβαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας υποσκάπτει την αξιοπιστία της Διοίκησης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας καθώς αποτελεί το υπόβαθρο της εκδήλωσης αντιδράσεων των πολιτών ακόμα και σε περιπτώσεις αναγκαίων έργων και δράσεων όπως ΧΥΤΑ κλπ, δεδομένου ότι τέτοιες κραυγαλέες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τη Διοίκηση συμβάλουν, ώστε οι πολίτες πλέον να μην την εμπιστεύονται, ούτε και να πείθονται για την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, που σκοπό έχουν την προστασία τους.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας .

Με εκτίμηση
Οι κάτοικοι Μοσχάτου, Νέου Φαλήρου και Ρέντη