Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
13 Απρίλη: δίνουμε τη μάχη του Ελαιώνα
Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν.
Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το μοναδικό αδόμητο χώρο στο κέντρο της Αθήνας
Ο Ελαιώνας βρίσκεται μόλις σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το κέντρο της Αθήνας κι έχει έκταση 9.500 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων τα 3.500 στρέμματα (δηλαδή πολύ μεγάλη έκταση, περίπου όσο 10 φορές το Πεδίον Άρεως) έχουν χαρακτηριστεί σαν χώροι κοινόχρηστου πρασίνου. Κι ενώ στην υπόλοιπη έκταση προωθούνται διάφορες κατασκευές, σ’ αυτά τα τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όσα όφειλαν να γίνουν (απαλλοτριώσεις, πολεοδομικές μελέτες, πάρκα). Αντίθετα έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία αλλοίωσης αυτού του σχεδιασμού και το πρώτο μεγάλο βήμα σ’ αυτήν κατεύθυνση είναι το φαρωνικό εμπορικο-αθλητικό συγκρότημα που προωθούν Δήμος Αθηναίων, Βωβός και ΠΑΟ και καταλαμβάνει 220 στρέμματα κοινόχρηστου πρασίνου. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, που αν πετύχει θα ανοίξει το δρόμο για να τσιμεντοποιηθεί το σύνολο των τρεισήμισι χιλιάδων στρεμμάτων.
Βρισκόμαστε, αυτές τις εβδομάδες, στο πιο κρίσιμο σημείο. Γιατί και το «μπλοκ της τσιμεντοποίησης» επιχειρεί να λάβει τις κρίσιμες άδειες και να ξεκινήσει το έργο αλλά και το κίνημα των πολιτών κορυφώνει την αντίσταση του. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Και πρέπει να τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε;
Κατηγορηματικά ναι, συνδυάζοντας την κινηματική δράση, την πλατιά ευαισθητοποίηση και τις νομικές ενέργειες.
Γιατί πρώτον αυτό που προωθείται είναι εγκληματικό, ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας. Όσο ο κόσμος ενημερώνεται –κι ξεπερνιέται η μεθοδευμένη παραπληροφόρηση τύπου «μα εκεί θα γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ που θα αναβαθμίσει την περιοχή» -τόσο ευαισθητοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη «ημέρα δράσης», που διοργάνωσε με ελάχιστα μέσα η Επιτροπή Πολιτών, πήραν μέρος πάνω από 400 πολίτες.
Γιατί δεύτερον, αυτό που προωθείται είναι μια αλυσίδα σκανδάλων, με ληστρικές για το Δημόσιο συμφέρον συμβάσεις και σκανδαλώδεις, χαριστικές (!!!) παροχές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: 67,5 ευρώ στον Βαρδινογιάννη, 49 εκατ ευρώ στο Γιαννακόπουλο, 13 εκατ ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, από τα δημόσιο Ταμείο –κι όλ’ αυτά με δάνεια, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο την αφαίμαξη.
Γιατί τρίτον, είναι απλή, ρεαλιστική και πειστική η εναλλακτική μας πρόταση: αν αυτά τα ποσά δεν χαρίζονταν στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά δινόντουσαν για να γίνει πάρκο, τότε μέσα σε 12 μήνες θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή ένας θαυμάσιος πνεύμονας υψηλού πρασίνου.
Γιατί τέταρτον, για την υπεράσπιση του Ελαιώνα οικοδομείται ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης (από κόσμο και δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον αντεξουσιαστικό χώρο κι από κινήματα πόλης μέχρι συνδικαλιστές και καλλιτέχνες).

Σας καλούμε,
να συμμετέχετε δραστήρια και πρωταγωνιστικά, όπως μέχρι σήμερα, σε δύο μεγάλες πρωτοβουλίες:
 Δενδροφύτευση αντίστασης στις 13 Απρίλη. Φυτεύουμε ελιές εκεί που οι άλλοι θέλουν να φυτέψουν μπετόν. Πρέπει όλες και όλοι, να είμαστε εκεί, μαζί με τα παιδιά μας και τις παρέες μας. Η μαζική συμμετοχή θα φέρει αποτέλεσμα και είναι πιο αναγκαία από ποτέ!!!
 Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Χρειάζεται να υπογραφούν από πολλές δεκάδες πολίτες και ειδικά από όσες/όσους έχουν επίσημη και θεσμική θέση.

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21 - Ρουφ – Αθήνα Τηλ.: 210. 3459882 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com