Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-Νέα επιβάρυνση για τον Κηφισό

http://www.skai.gr/master_story.php?id=68998

Περαιτέρω επιβάρυνση του Κηφισού σηματοδοτεί η πρόταση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να εκτρέψει προς τον ποταμό τον αγωγό λυμάτων του κυκλοβόρου, τα νερά του Ιλισού και το ρέμα του προφήτη Δανιήλ. Οι κάτοικοι του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου εκφράζουν το φόβο, ότι η εκτροπή του Ιλισού θα διευκολύνει τη μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Ο Απόστολος Αλωνιάτης από την κίνηση πολιτών "Κηφι-sos" δήλωσε στην "Καθημερινή της Κυριακής" ότι τα έργα θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου.

Απαντώντας στο επιχείρημα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για ρίψη επεξεργασμένων λυμάτων διερωτήθηκε πως θα είναι επεξεργασμένα, αφού δεν θα περνούν από την Ψυττάλεια. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεν τους έχει ενημερώσει ακόμη.

Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τη νομαρχία Αθηνών δήλωσε στο σταθμό μας ο Ντίνος Λάσκαρης, γραμματέας του φορέα διαχείρισης και ανάπλασης του Κηφισού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη εκστρατεία του ΣΚΑΪ για τον Κηφισό, κάτοικοι και φορείς των περιοχών που διέρχεται ο ποταμός, ζήτησαν από κοινού την αποκατάσταση του Κηφισού σε όλο το μήκος του.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τώρα να εκτρέψει προς το ποτάμι τα νερά δύο άκρως ρυπογόνων ρεμάτων

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_972401_23/12/2007_253412
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-12-07

Νέα επιβάρυνση για τον Κηφισό
Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τώρα να εκτρέψει προς το ποτάμι τα νερά δύο άκρως ρυπογόνων ρεμάτων

Του Σπυρου Καραλη

Σχέδιο υπήρχε. Να βυθιστούν οι γραμμές του τραμ στις εκβολές των ρεμάτων του φαληρικού όρμου, για να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν και οι γραμμές του τραμ σήμερα λειτουργούν σαν «φράγμα» των όμβριων υδάτων σε έντονες βροχοπτώσεις. Ποια λύση προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ; Ο υπόγειος αγωγός λυμάτων Κυκλοβόρος, τα νερά του Ιλισού και το ρέμα Προφήτη Δανιήλ να χυθούν στον ανοιχτό ανεμπόδιστο προς τη θάλασσα Κηφισό. Τα σχέδια αυτά προκαλούν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτών και ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κάτοικοι του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου εκφράζουν παράλληλα τον φόβο πως η εκτροπή του Ιλισού θα διευκολύνει τη μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, απαραίτητη για την εμπορική αξιοποίηση της παραλίας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Είναι απαράδεκτη η επιπλέον φόρτιση του Κηφισού ποταμού με νερά σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και με επιπλέον μόλυνση. Η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη. Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν υλοποιηθεί βασικοί περιβαλλοντικοί όροι του οδικού έργου, όπως λ.χ. σφράγιση των παρανόμων συνδέσεων απόρριψης λυμάτων, ανάπτυξη πρασίνου, ηχοπετάσματα» σημειώνει ο Σπύρος Πάγκαλος από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» και συνεχίζει.
«Η απόρριψη λυμάτων μέσω του Κηφισού στη θάλασσα συνιστά επιπλέον μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής Μοσχάτου – Νέου Φαλήρου και του ευρύτερου Σαρωνικού».

Μόλυνση

«Σήμερα η μόλυνση του Κηφισού είναι ήδη αφόρητη.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ποταμό, τόσο από πλευράς υδάτινων φορτίων όσο και από πλευράς ρύπανσης, με την εκτροπή σε αυτόν δύο αποδειγμένα ρυπογόνων ρεμάτων» σημειώνει ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών «ΚΗΦΙ-SOS» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ποταμό της Αθήνας.
«Πρόκειται για έργα που θα εντείνουν τα προβλήματα των κατοίκων και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω δραματικά την ποιότητα ζωής τους».

Αντίθετη στα αντιπλημμυρικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανίζεται και η νομαρχία Πειραιά. Υστερα από πρόταση του κ. Γιάννη Μίχα, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί το έργο της εκτροπής.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μίχας καταλογίζει στο υπουργείο αδιαφορία και προχειρότητα. «Το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί για το γεγονός ότι η μόλυνση του Κηφισού είναι αφόρητη για τους κατοίκους των όμορων δήμων.
Αδιαφορεί που ο ποταμός έχει μετατραπεί σε ανήλιαγο οχετό αποβλήτων, όπου ευδοκιμούν μικρόβια. Αδιαφορεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αντιπλημμυρική θωράκιση. Οχι όμως με έργα που μετατρέπουν τα ποτάμια σε αγωγούς μόλυνσης και σε λεωφόρους για επιχειρηματικά όνειρα και εργολαβικά κέρδη».

Ο άγνωστος Κυκλοβόρος

Σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ, το 1840, για πρώτη φορά στη νεότερη Αθήνα, έγινε η πρώτη συστηματική κατασκευή παντορροϊκού συστήματος συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων. Το δίκτυο συνέλεγε ακάθαρτα ύδατα από τις οδούς Κολοκοτρώνη, Αιόλου, Ερμού και Αγίου Μάρκου, όπως επίσης και από την οδό Αδριανού ώς το Θησείο και τα έριχνε σε κάποιο ανοικτό ρέμα στην περιοχή Κεραμεικού.
Την ίδια περίοδο (1860) σκεπάστηκε το ρέμα που διέρρεε τη σημερινή οδό Σταδίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Στη δεκαετία 1860-1870 το δίκτυο στο κέντρο επεκτάθηκε με την κατασκευή έργων στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και Δεληγιώργη - τα όμβρια χύνονταν στο ανοιχτό ακόμη τότε ρέμα του Κυκλοβόρου (στις σημερινές οδούς Μάρνη και Καρόλου). Στη δεκαετία 1880-1890 καλύφθηκε το ανοιχτό ρέμα του Κυκλοβόρου με λιθόκτιστο αγωγό διαμέτρου περίπου τριών μέτρων. Ο αγωγός κατασκευάστηκε στις οδούς Μάρνη - Καρόλου - Οδυσσέως και Αχιλλέως. Ξεκινά δίπλα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Μουσείο, και καταλήγει στο Μεταξουργείο.

Την ίδια περίοδο συνδέθηκε ο αγωγός της οδού Ερμού μέσω των οδών Σαλαμίνος, Αχιλλέως και Καβάλας με τον χείμαρρο του Προφ. Δανιήλ. Τα λύματα από αυτό το στοιχειώδες παντορροϊκό δίκτυο απομακρύνονταν προς τη δυτική πλευρά της πόλης και μέσω του κεντρικού αγωγού κατέληγαν στην ύπαιθρο ή και στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ.

Σήμερα ο Κυκλοβόρος παραμένει ο αποδέκτης της απορροής ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της Αθήνας και χύνεται στο ρέμα Προφήτης Δανιήλ στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη εκτροπή, ο Κυκλοβόρος θα ακολουθήσει υπογείως την οδό Κωνσταντινουπόλεως για μήκος τεσσάρων χλμ. και στη συνέχεια, μαζί με το ρέμα Προφήτης Δανιήλ, θα χυθούν στον Κηφισό.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

PANATTIKO DIKTYO KINHMATWN POLHS & ENERGWN POLITWN
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 19 Δεκ. 2007

Φίλοι και φίλες, εταίροι του Παναττικού Δικτύου,
Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 15 Δεκ. 2007, στην "Δημοτική Αγορά Κυψέλης", συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του "Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών".
Σε αυτή συμμετείχαν οι παρακάτω 18 Εταίροι:
Αγγελοπούλου Ελθήνα, (Δημοτ. Κίνηση Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη»)
Βρασιβανοπούλου Μίτση, (Αγορά Πολιτών Κυψέλης)
Βωβός – Τουμπάνης Παναγιώτης, (Παρέμβαση Κατοίκων)
Δούλη Βίκυ, (Δημοτ. Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας)
Θεοχάρη Κατερίνα, (Αγορά Πολιτών Κυψέλης)
Καραμάνος Χρίστος, (Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα)
Καφαντάρη Χαρά, (Δίκτυο Πολιτών Χολαργού)
Λευκιμμιάτης Χάρης, (Δημοτ. Κινηση «Ηράκλειο η Επόμενη Μέρα»)
Μακαρώνης Χρ. («Πολίτες για της την Προστασία Υγείας & Περιβάλλοντος από Νέες Τεχν.)
Μαρκαντωνάτου Στέλλα, (Συντ. Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου)
Μαρτέν Νίκος, (Πρωτοβουλία Πολιτών 3ου Διαμ/τος για Υπόγειο Προαστιακό & άλλες Κινήσεις 3ου Δ/τος)
Μπέϊλι Πωλ, (Παπάγου & μέλη Οικολογικής Ομάδας ΕΟΣ)
Παπαϊωάννου Παναγιώτης, (Αγορά Πολιτών Κυψέλης)
Πορτάλιου Ελένη, (Δημοτ. Κίνηση Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη»)
Τότσικας Πάνος, (Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού)
Τσαουσάκης Νίκος, (Δημοτ. Κίνηση Υμηττού «Πολίτες σε Κίνηση»)
Φρεζούδη (?) Ερμιόνη, (Οικοκοινωνική Ομάδα Δικτύου Πολιτικών & Κοινωνικών Δικαιωμάτων)
Χαλάτσης Δημήτρης, (ως Ενεργός Πολίτης)

Τα θέματα Η.Δ. που συζητήθηκαν ήταν:
1. Απολογισμός της διοργάνωσης της 8ης Δεκέμβρη για την "Κλιματική Αλλαγή"
2. Προγραμματισμός επόμενων Ενεργειών

Απολογισμός
Η συγκέντρωση της 8ης Δεκέμβρη στο Σύνταγμα κρίθηκε ικανοποιητική, όχι βέβαια ανάλογη της σημασίας του προβλήματος.. Ηταν όμως ένα σημαντικό βήμα συντονισμού και κοινής παρουσίας των κινημάτων πόλης, για το μεγάλο πλανητική ζήτημα της «κλιματικής αλλαγής». Η παρουσία των διαφόρων συλλογικοτήτων της γειτονιάς ήταν κυρίαρχη, ενώ η παρουσία των φορέων, συνδικάτων και των οργανώσεων που συμμετείχαν στη διοργάνωση ήταν συμβολική.
Εκτιμήθηκε, ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής και η σύνδεσή του με τα τοπικά κινήματα αποτελεί προτεραιότητα.
Ο αγώνας για διατήρηση και επέκταση του πράσινου, η προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής και η δημιουργία μικρών και μεγάλων πνευμόνων πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας, είναι θέμα ζωτικής σημασίας και κύριος άξονας δράσης των κινημάτων.

Προγραμματισμός δράσης
Α . ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ο αγώνας του Δήμου Ελληνικού μετά τα σημαντικά αποτελέσματα του καλοκαιριού συνεχίζεται. Τα κινήματα θα εκφράσουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που γίνεται για την δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Η Δημοτική Κίνηση «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό» (Χρ. Κορτζίδης), ζητά την συμμετοχή και συμβολή των κινημάτων στο τριήμερο που διοργανώνει 18, 19 και 20 Ιανουαρίου (ακολουθεί το κείμενο αυτούσιο)
---------------------------------------------
Αγαπητοί φίλοιΣας ενημερώνουμε οτι στρις 18, 19 & 20 Ιανουαρίου οι δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης & Γυφάδας και η Συσπείρωση φορέων και δημοτικών παρατάξεων των 4 δήμων, με τη συμμετοχή του ΕΜΠ , του Γεωπονικού πανεπιστημίου και άλλων οργανισμών αυτοδιοίκησης διοργανώνουν σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου – συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που χρησιμοποιεί ο Πανιώνιος – προσπαθώντας να προβάλουν το αναγκαίο και εφικτό της διεκδίκησης για: ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ .Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, δενδροφυτεύσεις, συναυλίες, συζητήσεις, παρουσίαση της δράσης και των διεκδικήσεων των κινημάτων πόλης. Οι συλλογικότητες θα μπορούν να προβάλλουν με περίπτερα, ταμπλώ, τοποθετήσεις στις συζητήσεις τις διεκδικήσεις και τη δράση τους. Παρακαλούμε μέχρι τις 27/12/2007 να δοθούν οι συμμετοχές για να διευθετηθούν τα ζητήματα του χώρου.Οι συμμετοχές των κινημάτων μπορούν να δηλωθούν με mail στο ή στο τηλέφωνο6932 254 161
------------------------------------------------

Β.ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Εγινε ενημέρωση από εκπρόσωπο της αντίστοιχης συλλογικότητας, για την προετοιμασία δράσης για τον Ελαιώνα την 27η Ιανουαρίου 2008.
Χτες Τρ. 18/12/07 πραγματοποιήθηκε συνάντηση Κινημάτων του 3ου Διαμερίσματος, μετά από πρόσκληση της «Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα» που συζήτησε μορφές συντονισμένης δράσης για το θέμα. Σύντομα θα έχετε σχετική ενημέρωση – πρόσκληση για συμμετοχή στις δράσεις, κατευθείαν απο τους οργανωτές.
Ακολουθεί προγενέστερο κείμενο πρόσκληση της συλλογικότητας:
----------------------------------------------------------------------------
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ
Συμπαράταξη για τον Ελαιώνα ΤΩΡΑ
Το πώς θα εξελιχθεί ο Ελαιώνας θα κριθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο . Το αν θα μετατραπεί σε μια περιβαλλοντική βόμβα και σε ένα κατασκευαστικό ελντοράντο ή αν θα γίνει ένας μεγάλος πνεύμονας υψηλού πρασίνου κρίνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Ελαιώνας, μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων με θεσμοθετημένα 3.500 στρέμματα πρασίνου, δεν αφορά μόνον τους λιγοστούς κατοίκους του. Αφορά ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και ειδικά την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του, την Δυτική Αθήνα.
Η κυβέρνηση Καραμανλή και η Δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη σε αγαστή συνεργασία με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (Βαρδινογιάννη, Βωβού, Γιαννακόπουλου, Μπόμπολα, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς) και με τη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το μπλοκ της τσιμεντοποίησης, είναι συνυπεύθυνοι για τη περιβαλλοντοκτόνα παρέμβαση στον Ελαιώνα. Οι επιπτώσεις σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο θα είναι δραματικές –ειδικά μετά την εγκληματική καταστροφή της Πάρνηθας- καθώς θα υπάρξει πολεοδομική και κυκλοφοριακή ασφυξία και δραματική χειροτέρευση της ρύπανσης.
Παράλληλα οι προκλητικές και σκανδαλώδεις επιδοτήσεις και δωρεοδοτήσεις από το δημόσιο ταμείο των επιχειρηματικών ομίλων–63 εκατ ευρώ πριν καν ξεκινήσει το έργο- θα αρκούσαν για να γίνουν τα πάρκα υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα βομβαρδισθούμε από ένα ακόμη μεγάλο ψέμα: ότι δήθεν η ΠΑΕ ΠΑΟ θα κατασκευάσει με δικά της χρήματα το νέο γήπεδο.
Ο Ελαιώνας είναι αυτήν τη στιγμή ένα από τα πιο κρίσιμα μέτωπα αντίστασης των πολιτών στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Αν αυτή προχωρήσει τότε θα αποτελέσει μοντέλλο για όλους τους μεγάλους ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο.
Καλούμε όλες και όλους
Να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα για τον Ελαιώνα. Να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση. Να αντισταθούμε στον πολιτιστικό εκβαρβαρισμό των εμπορικών κέντρων τύπου MALL και των γηπέδων –αρένες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε !!!
Να κερδίσουμε πάρκα υψηλού πρασίνου στον Ελαιώνα, στο Ελληνικό, στο Γουδή, στο Ίλιο, στο Χαϊδάρι, στην παραλία Μοσχάτου και τον πρώην ιππόδρομο, στη Δραπετσώνα.
Καλούμε όλες και όλους
Να στηρίξουν και να διαδώσουν τις δράσεις της Επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Ειδικά η Κυριακή 27 Γενάρη να αφιερωθεί από όλα τα κινήματα πόλης στον Ελαιώνα –καμιά άλλη δραστηριότητα .
Κυριακή 27 Γενάρη 11 π.μ., όλες και όλοι, στη Γεωπονική: ημέρα δράσης για τον Ελαιώνα

Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Ελασιδών 21, Ρουφ – Αθήνα Τηλ: 2103459882 e-mail: outbind://35-00000000E34ECA5638FD6A4A917917FFC83CD4B8A4319300/Compose?To=leonkar@otenet.gr http://elaionas.wordpress.com/
------------------------------------------------------------------------------------

Με θέμα τη δράση των κινημάτων για το Ελληνικό θα συγκληθεί το επόμενο Συντονιστικό του Δικτύου (πάντα ανοικτό σε συμμετοχές) την Παρασκευή 28.12.2007 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (8.00μμ).