Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Προς όλους τους φορείς και συλλογικότητες
που ενδιαφέρονται για μια κοινή μαζική και πολύχρωμη συγκέντρωση – διαδήλωση
στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής


Το Παναττικό Δίκτυο, στο οποίο μετέχουν περίπου 100 συλλογικότητες κινημάτων πόλης, παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει κινήσεις πολιτών, συνδικάτα, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες των μαθητών και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, για να συζητήσουμε και να συνδιοργανώσουμε μια μεγάλη και πολύχρωμη συγκέντρωση – διαδήλωση στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής.
Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Στο διάστημα 4–15/12 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί. Επειδή το πρόβλημα του κλίματος δεν αφορά σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά γίνεται ήδη αντιληπτό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επιδεινώνεται με τις πυρκαγιές, που κατέστρεψαν φέτος στη χώρα μας 3.000.000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, υπάρχει ανάγκη άμεσων δράσεων. Χρειάζεται να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σ’ αυτούς που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές οικονομικές επιλογές, θυσιάζοντας τον πλανήτη στο βωμό του κέρδους. Χρειάζεται να επιβάλλουμε τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η συνάντηση για τη συζήτηση της πρότασής μας, θα πραγματοποιηθεί στις
5 Νοεμβρίου, 7μμ, αίθουσα ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 3ος όροφος.
Επισυνάπτουμε ένα σχέδιο κειμένου για το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής καθώς και για το περιεχόμενο, τα αιτήματα και τον χαρακτήρα της κοινής διοργάνωσης.


8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Όλοι και όλες στο Σύνταγμα στις 8 Δεκέμβρη, στη 1.00 το μεσημέρι
Ø Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη
Ø Στέλνουμε μήνυμα στην παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
Ø Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν 3. 0000 000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ξηρασία και οι πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όλ’ αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν οι σημερινοί πόλεμοι σε Ιράκ Αφγανιστάν, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, γίνονται για το πετρέλαιο, οι αυριανοί θα γίνονται για το νερό. Ήδη οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική και οι υπεύθυνοι ισχυροί του πλανήτη σπεύδουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Δεν εφαρμόζει ακόμα και τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο και παρ’ όλ’ αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προχωρεί σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.
Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ κατασκευάζονται νέα, απαράδεκτα περιβαλλοντικά τεχνικά έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, για την εξυπηρέτησή του.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν αναβαθμίζονται επαρκώς και το ποδήλατο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας και όχι μετακίνησης.
Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι θετική, όμως οι ανεμογεννήτριες πρέπει να χωροθετούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες των τοπικών οικοσυστημάτων και όχι με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.
Ενώ τα προβλήματα της επάρκειας και της διαχείρισης του νερού οφείλονται σ’ ένα εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο και στις συνθήκες ξηρασίας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή τους γίνεται με οικολογικά απαράδεκτα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
Τα δάση, το αστικό και περιαστικό πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι μένουν απροστάτευτοι και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες και παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.
Όλα τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.
Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας μεγάλης πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Προβάλλουμε τα κοινά αιτήματα συλλογικά και ταυτόχρονα κάθε συλλογικότητα εκφράζει ελεύθερα το δικό της στίγμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø Να εφαρμόσει επιτέλους η Ελλάδα το πρωτόκολλο του Κιότο και να συμμετάσχει ενεργά σε μια νέα συμφωνία για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.
Ø Να περιοριστούν δραστικά τα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσουν οι νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ενέργειας με λιθάνθρακα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Ø Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Ø Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
Ø Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
Ø Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Να μην επεκταθεί η Αττική οδός. Οχι σε νέα οδικά έργα.
Ø Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
Ø Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της Αττικής χωρίς εξαιρέσεις, όπως έγινε με το καζίνο στην Πάρνηθα. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Ø Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους της Αττικής.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Learning from Seoul 2

1 Αεροφωτογραφία του αυτοκινητοδρόμου, 2003
3 Το Palseokdam αποτελεί την αφετηρία του νέου έργου. Ο χείμαρρος εμφανίζεται με τη μορφή σιντριβανιού
6 Υποστυλώματα του παλαιού αυτοκινητοδρόμου, τα οποία έχουν διατηρηθεί στην παλαιά τους θέση ως μνημεία μιας παρωχημένης νεωτερικότητας
5 Εγκατάσταση στα νερά του Cheonggyecheon
4 Η άλλη άποψη του Palseokdam
2 Άποψη του αυτοκινητοδρόμου, 2003



Learning from Seoul

http://athens9.blogspot.com/2006/11/learning-from-seoul.html








Learning from Seoul
Για περισσότερα από 600 χρόνια, ο χείμαρρος Cheonggyecheon διέσχιζε το κέντρο της πόλης της Σεούλ, αποτελώντας χώρο παιγνιδιού, ψαρέματος ή ακόμη και πλύσης ρούχων. Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σεούλ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες, ενώ με την ανάπτυξη της πόλης τα νερά του χειμάρρου άρχισαν να μολύνονται. Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων τα οποία προέβλεπαν την κάλυψη του χειμάρρου. Το τέλος του Cheonggyecheon γράφτηκε κατά τη δεκαετία του 1970 όταν επάνω από την καλυμμένη κοίτη κατασκευάστηκε ένας υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας.
1 Αεροφωτογραφία του αυτοκινητοδρόμου, 2003

2 Άποψη του αυτοκινητοδρόμου, 2003
Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Κορέα, η αναπτυσσόμενη οικολογική συνείδηση προκάλεσε τις πρώτες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αποκατάστασης του χειμάρρου. Το συγκεκριμένο θέμα έγινε αντικείμενο διένεξης στις τοπικές εκλογές του 2002 όταν ένας από τους υποψηφίους το προέβαλε ως βασικό άξονα του προεκλογικού του προγράμματος. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος επικράτησε και προχώρησε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του.Ο υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος Cheonggye –ένα ισχυρό σύμβολο νεωτερικότητας κατά τον προηγούμενο αιώνα- κατεδαφίστηκε, προκειμένου η πόλη να ανακτήσει τη χαμένη οικολογική δομή της. Η νέα μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ έκρινε ότι το έργο μπορεί να επηρεάσει δραστικά την οικονομική ανάπτυξη των γύρω περιοχών που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο εμπορικές δραστηριότητες και χώρους γραφείων. Ακόμη όμως περισσότερο έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να προωθήσει μια νέα ταυτότητα της πόλης, άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της, και να προβάλει ένα φιλικό προς το περιβάλλον, διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

3 Το Palseokdam αποτελεί την αφετηρία του νέου έργου. Ο χείμαρρος εμφανίζεται με τη μορφή σιντριβανιού
4 Η άλλη άποψη του Palseokdam
Το έργο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2005. Ένα γραμμικό πάρκο διατρέχει πλέον το κέντρο της πόλης, ανάμεσα από τους χαρακτηριστικούς πύργους της Σεούλ. Πολύ σύντομα ο Cheonggyecheon κατόρθωσε όχι μόνο να προσελκύσει τους εργαζόμενους της περιοχής αλλά και να γίνει ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της πόλης. Το υλοποιημένο έργο –συνολικής επιφάνειας 5,8 χλμ- είχε 10.000.000 επισκέπτες σε δύο μόλις μήνες. Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ και ήδη πολλές πόλεις της Κορέας έχουν αρχίσει να μελετούν αντίστοιχα προγράμματα.

5 Εγκατάσταση στα νερά του Cheonggyecheon
6 Υποστυλώματα του παλαιού αυτοκινητοδρόμου, τα οποία έχουν διατηρηθεί στην παλαιά τους θέση ως μνημεία μιας παρωχημένης νεωτερικότητας
Τα στοιχεία είναι από το UPwords, Vol. 11 Number 2, Fall 2005.Για περισσότερες πληροφορίες βλ.
http://www.urban.uiuc.edu/SPO/UPwords






Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Με απόφαση της Επιτροπής η υπόθεση του Κηφισού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Με απόφαση της Επιτροπής η υπόθεση του Κηφισού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
02-08-2007

Επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα -στην οποία εμπίπτει και το θέμα του Κηφισού- «στις 21 Μαρτίου 2007, η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο». Αυτό απάντησε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την συνεχή υποβάθμιση του Κηφισού και της γύρω περιοχής, η οποία κατατέθηκε με αφορμή και την εκστρατεία πολιτών και φορέων με την συνδρομή της εφημερίδας «Καθημερινή» και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Σκάι».
Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος, στην απάντησή του επισημαίνει ότι: «η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του Κηφισού.» και διευκρινίζει ότι: «Στα έγγραφα που έχουν υποβάλει ...οι ελληνικές αρχές βεβαιώνουν ότι η ποιότητα υδάτων του ποταμού Κηφισού πληροί τα βασικά γεωπονικά κριτήρια για την άρδευση. Από ακρετούς σταθμούς στον ποταμό Κηφισό παρέχονται κάποια στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση των χημικών παραμέτρων αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση του ποταμού, όπως αναγνωρίζεται ρητά στην έκθεση.»
Όσον αφορά συνολικά την εφαρμογή της οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) στην Ελλάδα, ο κ. Δήμας υπογραμμίζει ότι: «τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντική και οικονομική εκτίμηση των λεκανών απορροής των ποταμών και να διαβιβάσουν περιληπτική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι τον Μάρτιο του 2005. ...Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει την ενδεδειγμένη περιβαλλοντική και οικονομική εκτίμηση που απαιτεί η ΟΠΥ. Ειδικότερα, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες προσδιορισμού των υδατικών συστημάτων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι της ΟΠΥ.»
Καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα προσεχή μέτρα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και την εξελισσόμενη διαδικασία παράβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι ελληνικές αρχές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα όσον αφορά την ΟΠΥ, η Επιτροπή θα φροντίσει να εκτελεστεί η ενδεδειγμένη περιβαλλοντική ανάλυση με την οποία θα προκύψουν στοιχεία για την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης της λεκάνης των ποταμών και για το πρόγραμμα μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που ορίζονται στην οδηγία.»
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι κυβερνητικές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης της ξηρασίας και των φαινομένων λειψυδρίας, είναι μεγάλες και προφανείς. Το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα. Είναι προκλητική η καθυστέρηση στην στελέχωση και λειτουργία της «Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων» καθώς και των αντίστοιχων περιφερειακών υπηρεσιών, χωρίς την λειτουργία των οποίων είναι εντελώς αδύνατη η αποτελεσματική εφαρμογή και ο έλεγχος μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Η ουσιαστική ανυπαρξία της εθνικής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτων αποτελεί δείγμα αφροσύνης και εξακολουθητικό περιβαλλοντικό έγκλημα."

Επισυνάπτεται η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου κ. Στ. Δήμα


http://www.syn-europe.gr/fullarticle.php?id=1355
E-2673/07EL
Απάντηση του κ. Δήμα
εξ ονόματος της Επιτροπής
(16.7.2007)


Η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ)[1] έχει ως στόχο την προστασία όλων των επιφανειακών και των υπογείων υδάτων, με την υποχρέωση να αποτελέσουν κανόνα η πρόληψη κάθε υποβάθμισης και η διασφάλιση καλής κατάστασης των υδάτων μέχρι το έτος 2015. Σύμφωνα με την ΟΠΥ, τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντική και οικονομική εκτίμηση των λεκανών απορροής των ποταμών και να διαβιβάσουν περιληπτική έκθεση στην Επιτροπή μέχρι τον Μάρτιο του 2005 (άρθρο 5 παράγραφος 1 και άρθρο 15 παράγραφος 2 της ΟΠΥ). Η ανάλυση αυτή αποτελεί τη γραμμή βάσης για την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών των ποταμών, τα οποία πρέπει να δημοσιευθούν τον Δεκέμβριο του 2009. Σημαντικό συναγόμενο της περιβαλλοντικής ανάλυσης θα πρέπει να είναι ο προσδιορισμός των υδατικών συστημάτων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της ΟΠΥ το 2015. Τέλος, τα υδατικά συστήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο θα αποτελέσουν το αντικείμενο του προγράμματος μέτρων που προβλέπονται στην οδηγία, ώστε να διασφαλιστεί καλή κατάσταση μέχρι το 2015 ή, εφόσον εφαρμοστούν ορισμένοι αυστηροί όροι, να αποτελέσουν το αντικείμενο εξαιρέσεων.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει την ενδεδειγμένη περιβαλλοντική και οικονομική εκτίμηση που απαιτεί η ΟΠΥ. Ειδικότερα, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες προσδιορισμού των υδατικών συστημάτων για τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι της ΟΠΥ.

Στα έγγραφα που έχουν υποβάλει με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 15 παράγραφος 2 της ΟΠΥ οι ελληνικές αρχές βεβαιώνουν ότι η ποιότητα υδάτων του ποταμού Κηφισού πληροί τα βασικά γεωπονικά κριτήρια για την άρδευση. Από ακρετούς σταθμούς στον ποταμό Κηφισό παρέχονται κάποια στοιχεία σχετικά με την παρακολούθηση των χημικών παραμέτρων αυτό όμως δεν είναι αρκετό ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση του ποταμού, όπως αναγνωρίζεται ρητά στην έκθεση. Επομένως, η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του Κηφισού.

Τον Οκτώβριο του 2005 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης για μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και άρθρο 15 παράγραφος 2 της ΟΠΥ. Επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις, στις 21 Μαρτίου 2007 η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Σχετικά με την αναφορά σε θέματα που δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν σε επίπεδο κράτους μέλους (άρθρο 12 της ΟΠΥ), η περίπτωση αυτή αφορά διαμεθοριακή ρύπανση προερχόμενη από άλλο κράτος μέλος και δεν καλύπτει τον ποταμό Κηφισό.

Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τα προσεχή μέτρα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και την εξελισσόμενη διαδικασία παράβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι ελληνικές αρχές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα όσον αφορά την ΟΠΥ, η Επιτροπή θα φροντίσει να εκτελεστεί η ενδεδειγμένη περιβαλλοντική ανάλυση με την οποία θα προκύψουν στοιχεία για την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης της λεκάνης των ποταμών και για το πρόγραμμα μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που ορίζονται στην οδηγία.
[1] Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, ΕΕ L 327 της 22.12.2000.

[1] Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, ΕΕ L 327 της 22.12.2000.

Ετσι έπρεπε να είναι ο Κηφισός

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-04-07
Ετσι έπρεπε να είναι ο Κηφισός Η «Κ» παρουσιάζει την πρώτη αρχιτεκτονική πρόταση για την ανάπλαση μέρους του ποταμού και την ένταξή του στη ζωή της πόλης
Του Σπυρου Καραλη
Ο Κηφισός, ως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, συνιστά στην πραγματικότητα την ακτινογραφία της σύγχρονης Ελλάδος. Την ώρα που στην Ευρώπη η αντίληψη περί προστασίας του νερού και επαναφοράς των ποταμών στη αρχική τους μορφή υπερνικά την τσιμεντοποίησηση, στην Αθήνα ο μαγευτικός Κηφισός, θεοποιημένος στην αρχαιότητα, παραμένει στο σύνολό του οχετός απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων και τμήμα υπερυψωμένης λεωφόρου. Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα μια αρχιτεκτονική πρόταση ανάπλασης μέρος του Κηφισού, που αν μη τι άλλο καταδεικνύει τα τεράστια oφέλη που απώλεσε η πρωτεύουσα από την άνευ όρων παράδοση του ποταμού της σε συντεχνιακά συμφέροντα και τη μη αξιοποίησή του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πάρκα, χώροι αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πεζόδρομοι κ.ά. διαμορφώνουν μια εικόνα ειδυλλιακή, όπως θα έπρεπε να είναι το παρακηφίσιο τοπίο. Αντ' αυτού, οι χώροι αυτοί σήμερα καταλαμβάνονται από παράνομα μπαζώματα, σωρούς απορριμμάτων και κάθε λογής αυθαίρετα κτίσματα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ με θέμα την ανάπλαση του ποταμού, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, BGS, και του συντονιστή της επιστημονικής ομάδας, αρχιτέκτονα - πολεοδόμου και προέδρου του Συνδέσμου κ. Βασίλη Ζώτο. Οι αρχιτέκτονες που υπογράφουν τη μελέτη είναι οι Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Σοφός.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100024_15/04/2007_223429

Αλλα άρθρα την ίδια ημερομηνία

Τι περιλαμβάνει η μελέτη ανάπλασης και αποκατάστασης
Σκοπός της μελέτης ήταν η ευαισθητοποίηση όλων, αρμοδίων και πολιτών, για την αποκατάσταση του Κηφισού και την ανάπλαση των παραποτάμιων περιοχών. Στην πραγματικότητα, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εκκίνηση διαλόγου σε θέματα που αφορούν στον ποταμό. Η αρχιτεκτονική πρόταση αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις. Αρχικά εξετάζονται περιοχές καθ’ όλο το μήκος του ποταμού και εντοπίζονται ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες και προβλήματα. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στην περιοχή Κόκκινος Μύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε ακριβώς επειδή πρόκειται για μια παραμελημένη ελεύθερη ζώνη εντός του αστικού ιστού, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής των κατοίκων.
Ειδυλλιακή εικόνα
Για το συγκεκριμένο τμήμα, η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει: δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού και σύνδεση με τον προτεινόμενο παραλιακό ποδηλατοδρόμιο Ν. Φαλήρου - Βάρκιζας, δημιουργία αστικού πάρκου για τους κατοίκους της περιοχής και παραποτάμιου μονοπατιού καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού, καθώς επίσης παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την πρόσβαση στον ποταμό. Περιλαμβάνει επίσης, σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες), δημιουργία πόλων πρασίνου, χώρους υπαίθριας αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και μείωση της ηχορρύπανσης από παρακείμενες οδούς μέσω πυκνής φύτευσης δένδρων και θάμνων.
Η διάθεση της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να κινηθεί στο χώρο του εφικτού, με παρεμβάσεις απόλυτα εφαρμόσιμες, χαμηλού κόστους και χωρίς άλλους εντυπωσιασμούς. Το αποτέλεσμα εκπλήσσει, κυρίως διότι μας δίνει αφενός τη δυνατότητα να φανταστούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η Αθήνα και η ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα αν είχε αξιοποιηθεί η έκταση των χιλιάδων στρεμμάτων στις κοίτες του Κηφισού και αφετέρου τις μεγάλες, αλλά δυστυχώς χαμένες περιβαλλοντικές ευκαιρίες.
Ζώνες Προστασίας
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόταση ανάπλασης, ενώ απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας, επεκτείνεται και στις άλλες περιοχές που διατρέχει ο ποταμός ακόμη και στο εγκιβωτισμένο πλέον, τμήμα του. Ετσι, για την Α΄ Ζώνη Προστασίας προτείνεται η διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, πυκνή φύτευση δένδρων και θάμνων για την ανάπλαση και σταθεροποίηση των πρανών και την προστασία της χλωρίδας και πανίδας, σύνδεση με τον οικιστικό ιστό μέσω ειδικών προσβάσεων στην όχθη και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, ενοποίηση των κατοικημένων περιοχών κατά μήκος του ποταμού με δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων για περιπάτους και αναψυχή. Αντίστοιχες παρεμβάσεις προβλέπονται και για τη Β΄ Ζώνη Προστασίας, ενώ για το εγκιβωτισμένο τμήμα που σήμερα έχει παραδοθεί στα σκουπίδια και σε υποκοσμιακούς τύπους προβλέπεται η κατά το δυνατόν αξιοποίηση του χώρου κάτω από τη λεωφόρο με ενοποίηση των περιοχών Μοσχάτου, Ρέντη και Φαλήρου μέσω ειδικών γεφυρών και πεζοδρόμων, δημιουργία χώρων για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, υπαίθριας αγοράς και ενός πάρκου skateboard για τους εφήβους.


Στοίχημα για την αρχιτεκτονική ομάδα
Η ομάδα των αρχιτεκτόνων (Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Σοφός), όλοι απόφοιτοι αγγλικών πανεπιστημίων, εξέτασαν με την καθοδήγηση του κ. Νώντα Λάσκαρη, γραμματέα του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού», ολόκληρο το μήκος του ποταμού πριν τελικά καταλήξουν στο τμήμα που διατρέχει τη Νέα Φιλαδέλφεια για να προχωρήσουν στην προοπτική ανάπλαση. Και καθώς η μελέτη έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, η συγκεκριμένη επιλογή έγινε προκειμένου να αναδειχθεί η περιβαλλοντική σημασία του Κηφισού στο ευρύτερο αστικό τοπίο, μιας και το τμήμα που διέρχεται τη Νέα Φιλαδέλφεια παραμένει ορατό στους διερχόμενους, βρίσκεται εντός της πόλης και είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο.
«Θέλαμε να αναδείξουμε τα μεγάλα οφέλη συνολικά για την πρωτεύουσα που θα προέκυπταν από την ανάπλαση μιας έκτασης, η οποία πρωτίστως συνιστά έναν τεράστιο ελεύθερο χώρο και τη μετατροπή της σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Για εμάς ήταν επίσης και ένα στοίχημα σε σχέση με την επιστήμη που υπηρετούμε, το πώς δηλαδή η αρχιτεκτονική συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προστασία του. Η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να περιορίζεται απλώς στις οικοδομές και ο αρχιτέκτονας να συνδέει τη δουλειά του αποκλειστικά και μόνο με την ανέγερση κτιρίων», λέει ο αρχιτέκτων Δημήτρης Σοφός.
«Παρά το γεγονός ότι το ποτάμι σε πολλά σημεία του κρύβεται πίσω από οδικούς άξονες, μπαζώματα, κ.ά. και δεν φαίνεται, συνεχίζει να συνιστά κομμάτι της πόλης. Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, πώς τόσα χρόνια κανείς εκ των αρμοδίων δεν ενδιαφέρθηκε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», συμπληρώνει ο αρχιτέκτων - πολεοδόμος Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος. «Ακόμη και για εμάς η όψη που παρουσιάζει σήμερα ο Κηφισός αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ηταν πραγματικά θλιβερή η εικόνα με τα κάθε λογής αυθαίρετα στις όχθες, τις διάφορες βιομηχανίες, τα σκουπίδια και τα βρώμικα νερά. Και όμως, το ποτάμι παραμένει ζωντανό, κι αυτό επιχειρήσαμε να αναδείξουμε στη δουλειά μας», προσθέτει η αρχιτέκτων Ναταλία Κοκοτού. «Θελήσαμε να καταδείξουμε ότι μια υπόθεση ξεχασμένη απ’ όλους (διότι τον Κηφισό τον έχουν ξεχάσει όλοι) μπορεί να αποτελέσει ένα κεντρικό ζήτημα, σε μια εποχή που ασχολούμαστε με διάφορα επουσιώδη. Και μάλιστα ένα ζήτημα με πολλές και ουσιαστικές προσδοκίες για το μέλλον της πρωτεύουσας. Αλλωστε ο Κηφισός είναι η σύγχρονη εικόνα του αττικού περιβάλλοντος, την οποία θα πρέπει άμεσα να αναστρέψουμε, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για μια βιώσιμη Αθήνα», συμπληρώνει η αρχιτέκτων Κλαίρη Ξενοφώντος.
Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχε και ο Αγγλος αρχιτέκτονας Τζέιμς Χολ με καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της τελικής μελέτης ανάπλασης. Τι αποκόμισε από την επαφή του με το ποτάμι της Αθήνας ο Αγγλος αρχιτέκτονας; Εκπληξη από το μέγεθος της αυθαιρεσίας, την καταστροφή του φυσικού τοπίου και την τραγική αδράνεια των αρμόδιων φορέων όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπετε, η τάση στην Ευρώπη και με δεδομένα τα προβλήματα από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές είναι πλέον η ανάδειξη και προστασία των ποταμών και των χειμάρρων και όχι η κατάργησή τους, όπως συμβαίνει εντός των ελληνικών συνόρων.

Ο Ελληνας που άλλαξε τον Τάμεση
Ο «Γκάρντιαν» στη δεκαετία του ’60 παρουσίασε την εργασία του με τον τίτλο «Χρειάστηκε ένας Ελληνας για να μας δείξει τι θα πρέπει να κάνουμε με τον Τάμεση». Ο λόγος για τον αρχιτέκτονα–πολεοδόμο κ. Βασίλη Ζώτο, πάνω στη μελέτη του οποίου στηρίχτηκε μεγάλο μέρος της προσπάθειας των Βρετανών για τον καθαρισμό και την ανάπλαση του ποταμού Τάμεση. Σήμερα, ο κ. Ζώτος, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, BGS, και ο συντονιστής της προσπάθειας για την περιβαλλοντική ανάπλαση του Κηφισού. Ο ίδιος χαμογελά όταν του επισημαίνουμε ότι πρέπει να είναι κάτι σαν γραφτό ν’ ασχολείται με την ανάπλαση ποταμών. «Οταν η “Κ” και ο “ΣΚΑΪ” ξεκίνησαν την εκστρατεία για τη διάσωση του Κηφισού, σκέφθηκα ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δραστηριοποιηθούμε εθελοντικά ως BGS για το θέμα, και με δεδομένη την εμπειρία μου από την περίπτωση του Τάμεση, όταν βρισκόμουν στην Αγγλία».
Αδιαφορία και αδράνεια
«Βεβαίως, υπάρχουν σαφείς διαφορές στις δύο περιπτώσεις, που δεν προκύπτουν τόσο από τη διαφορά των μεγεθών όσο από τη φιλοσοφία προσέγγισης των προβλημάτων. Για να γίνω πιο σαφής. Παρά το γεγονός ότι ζω στην Ελλάδα, εξακολουθεί να μου κάνει μεγάλη εντύπωση όχι μόνον η αδιαφορία των κρατικών φορέων που αφήνουν να εξελίσσεται η καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και η αδράνεια που επέδειξε η επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι εντυπωσιακό ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν ξεκίνησε απολύτως τίποτα από τις πανεπιστημιακές σχολές, έστω και ως μεταπτυχιακή εργασία για τον Κηφισό; Εναν ποταμό που εντέλει διατρέχει ολόκληρη την πρωτεύουσα, βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια μας, και που λογικά θα έπρεπε η περίπτωσή του να είχε απασχολήσει τους ειδικούς. Κυριαρχεί όμως, η λογική του “εγώ θα βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά;” και το επακόλουθό της, που είναι η πλήρης αδιαφορία για τα κοινά. Ετσι, όμως, δεν πάμε μπροστά...» σημειώνει ο κ. Ζώτος και συνεχίζει: «Οι αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στην ομάδα μελέτης και ανάπλασης είναι όλοι απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων. Είναι νέοι άνθρωποι με πλούσιες ιδέες και με διάθεση να προσφέρουν έργο. Δούλεψαν στον Κηφισό εθελοντικά, στον ελεύθερο χρόνο τους, και παρουσίασαν την πρώτη εργασία πάνω στην προοπτική αποκατάστασης του ποταμού, θέλοντας κυρίως να καταδείξουν αυτό που στην Ελλάδα συνήθως ξεχνάμε. Οτι για να υπάρξει αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας, χρειάζεται να γίνουμε πιο ευαίσθητοι για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Και να συμμετέχουμε στην επίλυσή τους. Από την αφασία του καναπέ και από την καφετέρια δεν θα δούμε προκοπή...».


Ενα πικρό μάθημα από τη Σεούλ
Ο ποταμός Τσεονγκιετσόν της Σεούλ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ακριβές αντίγραφο του ποταμού Κηφισού. Εχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις, διασχίζει μεγάλο μέρος της κορεατικής πρωτεύουσας και στα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε για τους κατοίκους τόπο αναψυχής, ψαρέματος και άλλων δραστηριοτήτων. Με την ανάπτυξη και διόγκωση της πόλης, καθώς και τη βιομηχανοποίησή της, τα νερά του μικρού ποταμού άρχισαν να μολύνονται ενώ παρουσιάστηκαν και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες λόγω μπαζωμάτων και αλλοιώσεων στην κοίτη του. Με αφορμή τις πλημμύρες ξεκίνησαν οι πρώτες σκέψεις για μια σειρά έργων, τα οποία προέβλεπαν και την κάλυψη του ποταμού και τη μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας· ό,τι δηλαδή έγινε και στην περίπτωση του Κηφισού.
Στη δεκαετία του 1970 οι σκέψεις έγιναν σχέδια, τα σχέδια έργα, ο ποταμός καλύφθηκε και πάνω του κατασκευάστηκε ένας υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος. Οι Κορεάτες, όμως, φαίνεται πως το ξανασκέφτηκαν στη συνέχεια και έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αποκατάστασης του φυσικού τοπίου. Το θέμα στη Σεούλ πήρε διαστάσεις και αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στις δημοτικές εκλογές του 2002, όταν ένας από τους υποψηφίους το προέβαλε ως βασικό άξονα του προεκλογικού του προγράμματος. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος τελικά επικράτησε εκμεταλλευόμενος κατά τον καλύτερο τρόπο τις οικολογικές ευαισθησίες των ψηφοφόρων, προχώρησε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του και ο υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος κατεδαφίστηκε μαζί με τους συμβολισμούς μιας στρεβλής νεωτερικότητας, προκειμένου η πόλη να ανακτήσει τη χαμένη οικολογική δομή της.
Η νέα δημοτική αρχή έκρινε, και ορθά, ότι η ανάπλαση του ποταμού μπορεί να βελτιώσει δραστικά όχι μόνον το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής αλλά και την οικονομική ανάπτυξη των παραποτάμιων περιοχών, που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο εμπορικές δραστηριότητες και χώρους γραφείων. Ο ποταμός Τσεονγκιετσόν παραδόθηκε εκ νέου στους κατοίκους τον Οκτώβριο του 2005 με πάρκα, χώρους αναψυχής και πεζοδρόμους στις κοίτες του, στα σημεία που επί τρεις δεκαετίες έκρυβε η υπερυψωμένη λεωφόρος και πολύ σύντομα έγινε ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της πόλης, ενώ παράλληλα αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση επαγγελματικών χώρων πέριξ αυτού.
Περηφάνια για τη νέα λεωφόρο
Αυτά έγιναν στην Κορέα. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Η Αθήνα εν έτει 2004 επέλεξε ό,τι λανθασμένα έπραξε η Σεούλ στη δεκαετία του ’70, με τη διαφορά ότι οι Κορεάτες κατάλαβαν το λάθος τους και επανόρθωσαν. Στην Αθήνα, εφησυχασμένοι οι αρμόδιοι αισθάνονται ευφορία, διότι παρέδωσαν προς χρήση στους οδηγούς έναν ακόμη δρόμο. Το γεγονός ότι κάλυψαν με τσιμέντο το ποτάμι, αφού προηγουμένως και επί δεκαετίες είχαν φροντίσει να το απαξιώσουν μολύνοντάς το με τόνους βιομηχανικών αποβλήτων και σκουπιδιών, ότι προσέθεσαν αισθητική βαρβαρότητα αφαιρώντας από την πρωτεύουσα εκατοντάδες στρέμματα ελεύθερης έκτασης και πρασίνου, ότι παρενέβησαν άγρια στην ιστορικότητα του φυσικού τοπίου, δεν φαίνεται να τους απασχολεί ουδόλως. Αντιθέτως, εξακολουθούν να φουσκώνουν από χαρά και περηφάνια για τη νέα λεωφόρο, η οποία, εντέλει, μόνο ταχείας κυκλοφορίας δεν αποδείχτηκε...

Πώς ο Κηφισός μολύνει τον Σαρωνικό

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-03-07
Πώς ο Κηφισός μολύνει τον Σαρωνικό Χρώμιο, μόλυβδος, νικέλιο, σίδηρος, που μεταφέρει ο ποταμός στο Δέλτα, απλώνονται και ρυπαίνουν το θαλάσσιο μέτωπο ώς το Πέραμα
Του Σπυρου Καραλη
Χρώμιο και μόλυβδος κατά κύριο λόγο, αλλά και νικέλιο και σίδηρος χύνονται σε μεγάλες ποσότητες από τον Κηφισό ποταμό στο Φαληρικό Δέλτα και διαχέονται στη συνέχεια σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο που αρχίζει από τις εκβολές του ποταμού και εκτείνεται ώς το Πέραμα. Τα άκρως επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα ανιχνεύονται σε συγκεντρώσεις κατά πολύ πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια, στο σημείο όπου ο Κηφισός τείνει να συναντήσει τον Σαρωνικό, μολύνοντας τη θάλασσα και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των Αθηναίων και των Πειραιωτών, που επιλέγουν τις πλαζ στα Βοτσαλάκια και τη Φρεατίδα για τα καλοκαιρινά τους μπάνια.
Οπως καταδεικνύει διδακτορική διατριβή του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά υπό τον τίτλο «Εξέταση της θαλάσσιας ρύπανσης στην παράκτια ζώνη από τον Πειραιά ώς το Πέραμα», την οποία υπογράφει ο χημικός-μηχανικός κ. Απόστολος Μουστάκης, το χρώμιο σε ορισμένα σημεία του εγκιβωτισμένου τμήματος και ειδικά στη γέφυρα της Αγ. Αννης ανιχνεύεται κατά μέσο όρο έως 350% πάνω από τα όρια, ενώ η μέγιστη τιμή ξεπερνά συχνά το 1.600%. Στην κατάληξη του ποταμού μετρήθηκε κατά μέσο όρο έως 220% πάνω από τα όρια, ο μόλυβδος έως 120% και το νικέλιο έως 50%.
Επιδείνωση μετά την κάλυψη
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη το χρονικό διάστημα 1999 - 2003 και η δεύτερη το 2005, την περίοδο μετά τη μετατροπή του ποταμού σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, δείχνει επίσης ότι η κάλυψη του ποταμού αντί να ωφελήσει, όπως ισχυρίζονταν οι εμπνευστές της, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα ύδατα του Κηφισού. Μάλιστα, το χρώμιο εμφανίζει αύξηση της τάξης του 30% μετά την κάλυψη του συγκεκριμένου τμήματος έναντι των αντίστοιχων τιμών που είχαν μετρηθεί την περίοδο1999-2003.
«H κάλυψη του Κηφισού ποταμού απέδωσε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονταν από την αποβιομηχάνιση των νότιων περιοχών και τη μετεγκατάσταση αρκετών μικρών μονάδων. Το σκέπασμα του Κηφισού με την επέκταση της εθνικής οδού φαίνεται ότι δημιούργησε νέα προβλήματα. Οι μονάδες που έριχναν τα απόβλητά τους στην περιοχή συνέχισαν, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος (υψηλές περιεκτικότητες χρωμίου στο ποτάμι), με μεγαλύτερη ακόμη ένταση τη χωρίς έλεγχο απόρριψη λόγω και της δυσκολίας πρόσβασης στην περιοχή. Οι μεγάλες διαφορές στις συγκεντρώσεις χρωμίου μετά το 2004 έναντι των αντίστοιχων τιμών για την περίοδο 1999-2003 τόσο στη γέφυρα Αγ. Αννης όσο και στο Νέο Φάληρο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», τονίζει ο κ. Μουστάκης.
Oι αιτίες για τις υψηλές τιμές σε χρώμιο και μόλυβδο και σε άλλα βαρέα μέταλλα που εντοπίζονται στις παρακηφίσιες εκβολές αποδίδονται στην απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων από βυρσοδεψεία και πιθανόν από βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων και τσιμέντων στο ανοιχτό τμήμα, και μέσω παράνομων αγωγών αποβλήτων στο νότιο. Το δε ποσοστό συμμετοχής τους στη θαλάσσια ρύπανση υπολογίζεται στο 62% έναντι 38% της Ψυττάλειας.
«Ο Κηφισός δεν είναι ρέμα»
«Ο ποταμός θα μπορούσε να σωθεί μόνο αν διαμορφωνόταν μια άλλη πολιτική προστασίας του και κατ' επέκταση του θαλασσίου περιβάλλοντος με παράλληλη συνεχή παρακολούθηση των παραμέτρων.
Αν γίνονταν υποχρεωτικοί οι βιολογικοί και χημικοί καθαρισμοί των αποβλήτων στις βιομηχανικές μονάδες και βεβαίως αν λειτουργούσε στην περιοχή κεντρική μονάδα επεξεργασίας των μετά την επεξεργασία στην πηγή τελικών απορροών, έτσι ώστε οι περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα να είναι κάτω από τα νέα σύγχρονα όρια», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Βασίλης Τσελέντης, και καταλήγει: «Χρειάζεται άμεσα να αλλάξει η αντίληψη ότι ο Κηφισός είναι πλέον ρέμα και παράλληλα να απαγορευτεί η διοχέτευση των βιομηχανικών αποβλήτων σε αυτόν και με ταυτόχρονη αστυνόμευση της κοίτης του».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_961148_11/03/2007_219045

Αλλα άρθρα την ίδια ημεριμηνία

Τοξικά από τον Κηφισό στον Σαρωνικό Επικίνδυνες οι παραλίες από Φαληρικό Δέλτα έως Πέραμα
Τοξικά απόβλητα ξεβράζει ο Κηφισός στο Σαρωνικό. Βαρέα μέταλλα, χρώμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, νικέλιο, σίδηρος, χαλκός, που απορρίπτουν στον ποταμό βιομηχανίες και βυρσοδεψεία, χύνονται στη θάλασσα, ρυπαίνοντας τις παραλίες από το Φαληρικό Δέλτα έως το Πέραμα (η ρύπανση του Κηφισού συμβάλλει σε ποσοστό 62% στη συνολική ρύπανση του Σαρωνικού).
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Πειραιά, υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις του χρωμίου, ενός ιδιαίτερα τοξικού στοιχείου, σε παραλίες (Βοτσαλάκια, Φρεαττύδα, Πέραμα) που πολλοί Αθηναίοι και Πειραιώτες επιλέγουν για τα καλοκαιρινά τους μπάνια. Οι μετρήσεις έγιναν σε βάθος 8ετίας, σε 19 σημεία στον ποταμό και το θαλάσσιο μέτωπο. Σημείο «πρωταθλητής» στη ρύπανση αναδείχθηκε η γέφυρα της Αγίας Αννης στο εγκιβωτισμένο τμήμα του Κηφισού, όπου το χρώμιο ανιχνεύεται σε συγκεντρώσεις πολλές φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_402611_11/03/2007_219101

Ακτινογραφία της κοινωνίας είναι ο Κηφισός
Του Δημητρη Κουτσογιαννη*
Ο Κηφισός, χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοποίησης του φυσικού μας περιβάλλοντος, είναι μια ακτινογραφία της κοινωνίας μας. Τη στιγμή που διεθνώς (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) κυριαρχεί η αντίληψη της προστασίας του νερού και της επαναφοράς των κακοποιημένων ποταμών στη φυσική τους κατάσταση, στην Αθήνα μετατρέπουμε τον Κηφισό σε οδικό άξονα και σε οχετό. Η κοινωνία μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν διαμαρτυρήθηκε. Οι κυβερνήσεις μας και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι ήταν ευτυχείς για τη συνδυαστική λύση «δύο σε ένα» που τους γλίτωσε από απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του οδικού έργου, υλοποιώντας έναν υδραυλικό σχεδιασμό περασμένων δεκαετιών, ανεπαρκή για τα σημερινά δεδομένα, και αδιαφορώντας για τα προβλήματα από την κάλυψη του ποταμού καθώς και από την εκβάθυνση της κοίτης (στάσιμα νερά, δυσωδία). Στο ανάντη τμήμα του Κηφισού, εκεί που η κεντρική κυβέρνηση δεν έδειξε καταστροφικό ενδιαφέρον, το έργο ανέλαβαν δήμοι (με έργα οδοποιίας και επεκτάσεις πολεοδομικών σχεδίων), δημόσιοι οργανισμοί (με κτίρια και αμαξοστάσια), καθώς και ιδιώτες (με βιομηχανικές δραστηριότητες, αυθαίρετη δόμηση, απόρριψη υλικών και κάθε είδους ρύπανση). Δυο αναλαμπές κρατικού ενδιαφέροντος για την αντιστροφή της υποβάθμισης (καθορισμός ζωνών προστασίας το 1994 και δημιουργία φορέα προστασίας το 2002) έμειναν στα λόγια: Ο φορέας δεν χρηματοδοτήθηκε (ούτε με 1 ευρώ) και οι πρωτοβουλίες του προς την Ε.Ε. δεν υποστηρίχτηκαν.
* Ο Δ. Κουτσογιάννης είναι αν. καθηγητής, τομέας Υδατικών Πόρων, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (http://www.itia.ntua.gr/dk).

«Να μας δώσουν αποζημιώσεις»
Την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος για τον Κηφισό με γνώμονα την προστασία των επιχειρήσεών τους και του περιβάλλοντος, ζητάει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Παρακηφίσιων Περιοχών, με ανακοίνωσή του στην «Κ». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή πολλά χρόνια πριν από την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος ακολουθώντας τις, τότε, νομοθετικές επιταγές των Π.Δ. 81/1980, 791/1981 και του 84/1984 και αφού προηγουμένως εγκατέλειψαν τις περιοχές όπου λειτουργούσαν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν περιοχές κατοικίας.
Υπό ομηρία
Σημειώνουν επίσης, ότι οι μονάδες του Συνδέσμου έχουν λάβει νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, ότι πληρώνουν τακτικά υψηλά δημοτικά τέλη, φόρους και ΦΠΑ και ότι πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας, καθώς οι περισσότερες είναι εταιρείες μέτριας όχλησης και μηδενικής ρύπανσης, όπως υποστηρίζουν.
«Με το Π.Δ. προστασίας του Κηφισού η Πολιτεία έρχεται ν’ αλλάξει και πάλι τη χρήση γης οδηγώντας τις βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες και τους επιχειρηματίες σε απόγνωση και μαρασμό. Το σχετικό Π.Δ. ορίζει ότι τα εργοστάσια που είναι 50 μ. εκατέρωθεν του άξονα του ποταμού (ουδείς γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο άξονας, αφού ποτέ δεν έχει γίνει η οριοθέτησή του στην πράξη) δεν μπορούν επί 13 έτη να εκσυγχρονιστούν, να επεκταθούν και τελούν υπό ομηρία διότι και πάλι πρέπει να μετεγκατασταθούν. Πού όμως; Ούτε το Π.Δ., αλλά ούτε και κάποιο άλλο νομοθέτημα, ορίζει χώρους μετεγκατάστασης ή σχετική διαδικασία αποζημιώσεων. Τι θα γίνει με το ζήτημα των ιδιοκτησιών μας; Πώς θα παρέμβει η Πολιτεία για ν’ αναπλάσει την περιοχή χωρίς πρώτα να μας αποζημιώσει; Τι θ’ απογίνουν οι χιλιάδες των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αναγκαστικά τις κλείνει το κράτος χωρίς να δίνει διέξοδο στους επιχειρηματίες; Ποιος θα αποζημιώσει τους εργαζομένους;»
Απαλλοτριώσεις
«Επειδή και εμείς σε αυτή την πόλη ζούμε και θέλουμε, με την ίδια ζέση και δύναμη με τους “οικολόγους” να προστατευτεί το περιβάλλον μας για να παραδώσουμε μια βιώσιμη γη στα παιδιά μας, δηλώνουμε το αυτονόητo: Αν η Πολιτεία έχει όντως οργανωμένο σχέδιο ανάπλασης, ας κινήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες περί απαλλοτριώσεων και ας αποζημιώσει τους πολίτες της ώστε να μη νιώθουν ότι ζουν σε δικτατορικό ή αποικιοκρατικό καθεστώς. Μετά θα είμαστε μαζί της για την ανάπλαση του Κηφισού», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ασίγαστη οργή για έναν απροκάλυπτο βιασμό
Της Διονυσιας Κοπανα*
Ξεκίνησα το ταξίδι μου στον Κηφισό πριν από 6 χρόνια. Αφορμή στάθηκε η επιθυμία μου να γράψω ένα άρθρο σχετικά με το ποτάμι. Ετσι ξεκίνησα μια κρύα μα φωτεινή μέρα του Φλεβάρη αναζητώντας το αεικίνητο, λεηλατημένο σώμα του ξεχασμένου θεού. Ακολούθησα τα χνάρια του στο αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα. Αφουγκράστηκα τις σιωπές και τις ανάσες του. Αφέθηκα στη γαλήνη της ροής του εκεί κοντά στις πηγές του, στα ψήγματα της όποιας εναπομείνασας ομορφιάς του. Μάζεψα τη θλίψη, την οδύνη, τη λυσσασμένη του επιθυμία να ρέει «αεί». Ενιωσα ασίγαστη οργή βλέποντας την κακοποίηση, τη λεηλασία, τον απροκάλυπτο βιασμό του, τις διαψευσμένες δυνατότητές του, το τετελεσμένο παρόν του. Σιχτίρισα τους κωφεύοντες που μαίνονται στο κορμί του. Βίωσα καλά την αντιφατικότητα της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, με πρόσχημα την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ημουν μάρτυρας σε όλη την αφύσικη διαδικασία της μετατροπής του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, μέσα στον ιστό της ασφυκτικής πόλης. Σιωπηλή χαρά φούντωνε μέσα μου κάθε φορά που η δική του οργή ξεχείλιζε, παρασύροντας με θεϊκή μεγαλοπρέπεια τα έργα των ασεβών. Εγραψα εκείνο το άρθρο για το δισυπόστατο της ύπαρξής του, καθώς το σώμα του απλώνεται μέσα στο φυσικό και αστικό τοπίο. Για την ξέφρενη ζωή των ανθρώπων που ζουν γύρω του. Το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Η επαφή μου όμως με το ποτάμι γέννησε μια ταινία για την πρόσκαιρη νάρκη του Κηφισού.
* Η Διονυσία Κοπανά είναι σκηνοθέτις, δημιουργός της ταινίας «Kifissos, a God’s Awakening».

Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-03-07
Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια! Δυσοσμία από νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων – Υποφέρουν χιλιάδες κάτοικοι σε Ρέντη, Μοσχάτο, Ν. Φάληρο
Του Σπυρου Καραλη
Συνεχίζουν να νικούν κατά κράτος την πολιτεία οι καταστροφείς του Κηφισού, απτόητοι από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά περί παραδειγματικής τιμωρίας όσων ρυπαίνουν, περιφρονώντας με τη δράση τους κάθε έννοια νομιμότητας.
Καταγγελίες που κατέφθασαν στην «Κ», καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», έκαναν λόγο για νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων στον ποταμό, που «έπνιξαν» στη δυσοσμία τη Μεταμόρφωση, τη Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Φάληρο και άλλες περιοχές.
Καταγγελίες για μπαζώματα
Την ίδια ώρα ο συντονιστής της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής» κ. Παναγιώτης Τσίτουρας καταγγέλλει ευθέως, μιλώντας στην «Κ», ότι στην Ανοιξη και το Κρυονέρι τοπικοί άρχοντες κρύβονται πίσω από τα μπαζώματα ρεμάτων που τις μέρες αυτές σημειώνονται στις περιοχές τους. «Είναι πλέον ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Καταπατητές προχώρησαν στο μπάζωμα πέντε ρεμάτων στις περιοχές αυτές με την ανοχή των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Προσέφυγα ήδη στα δικαστήρια μηνύοντας τον Δήμο Ανοιξης και την κοινότητα Κρυονερίου, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να επέμβει η πολιτεία, να εφαρμοστούν οι νόμοι, καθώς η αυθαιρεσία στον Κηφισό συνεχίζεται. Κάνουν ό,τι θέλουν οι παρανομούντες σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά ουδείς εξ αυτών διώκεται ποινικά», σημειώνει ο κ. Τσίτουρας και προσθέτει. «Η προστασία των ρεμάτων και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αυτών, αλλά και των παραρεμάτιων περιοχών θα έπρεπε να στοχεύει στην ένταξή τους στο ενιαίο δίκτυο των χώρων πρασίνου της Αττικής. Τα αναμενόμενα οφέλη θα ήταν η ανανέωση του αέρα των αστικών περιοχών, ηπιότερο κλίμα των περιοχών απ' όπου διέρχονται, αύξηση της φυτοκάλυψης και σύνδεση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Αντ' αυτών, έγιναν οικόπεδα, βιοτεχνίες, πολυτελείς κατοικίες ή βόθροι».
Δεν έχει τέλος η δυσοσμία
«Περιμέναμε ότι μετά την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών για τον Κηφισό και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων θα σταματούσαν οι παράνομες ρίψεις αποβλήτων. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες, στη Νέα Φιλαδέλφεια η δυσοσμία ήταν πιο έντονη από ποτέ. Το παράδοξο δε είναι ότι αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύει το ποτάμι παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια κι αναρωτιώμαστε όλοι για την αιτία» λέει ο κ. Βασίλης Κακαλής, κάτοικος της Ν. Φιλαδέλφειας. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Σκέφτομαι να πουλήσω το σπίτι μου και να μετακομίσω, διότι έχω μικρά παιδιά». «Το φαινόμενο της δυσοσμίας σχετίζεται με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Μεταμόρφωση. Από εκεί αρχίζει το πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς επεκτείνεται σε όλο το μήκος του ποταμού» τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, κάτοικος της περιοχής και μέλος της «οικολογικής εξόρμησης» και υπογραμμίζει. «Υποφέρουν χιλιάδες από την κατάσταση αυτή και κανείς εκ των αρμοδίων δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει από πού προέρχεται η δυσοσμία. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από πολίτες-μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Εισαγγελία Αθηνών για ρίψη αποβλήτων στον Κηφισό, που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν στην Ψυττάλεια. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, δίχως υπερβολή πάντως, επί δύο χρόνια τηρείται σιγή ιχθύος».
Κωφεύουν οι αρμόδιοι
Η δυσοσμία, όμως, έπληξε και τις περιοχές του Μοσχάτου, καθώς και του Νέου Φαλήρου, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. «Ξυπνήσαμε τη νύχτα από τη μυρωδιά. Αραγε, πόσο τυχαίο είναι ότι η δυσοσμία σχεδόν πάντα αναδύεται τις νυχτερινές ώρες; Κλείσαμε τα πάντα. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου των χειμαρρικών λεκανών απορροής εκφράζονται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο υδροτεχνικά, οικοτεχνικά και διοικητικά μέτρα, όλα σε συνάρτηση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού», λέει η αρχιτέκτων κ. Ελίνα Σταμάτη, κάτοικος Ν. Φαλήρου και συνεχίζει. «Εμείς οι παροικούντες στο τελευταίο τμήμα του Κηφισού διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε. Αντιθέτως, η ποιότητα ζωής μετά την ολοκλήρωση των έργων υποβαθμίστηκε σημαντικά. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται. ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ κωφεύουν και διερωτώμαι.. Δεν τους απασχολεί καθόλου ότι χιλιάδες πολίτες από τις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και N. Φαλήρου υποφέρουν από τη μόλυνση του ποταμού; Γιατί συνεχίζουν να αφήνουν εκτεθειμένους τους κατοίκους στη δυσωδία και σε διάφορες ασθένειες; Πότε, επιτέλους, θα αποφασίσουν να κάνουν το καθήκον τους; Να προστατεύσουν δηλαδή άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη...»;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_787889_04/03/2007_218156

Αλλα άρθρα την ίδια ημερομηνία


Τέλος στα λόγια. Ωρα για έργα!
Του Ντινου Λασκαρη *
Ητεράστια αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας, μετά το 1945 και η δραματική μεταβολή των χρήσεων γης (αύξηση αστικού χώρου 287,80%, μείωση γεωργικής γης 93,26%, μείωση δασικών εκτάσεων 30,85%) συνοδεύτηκαν και από κλείσιμο 500 περίπου χιλιομέτρων ρεμάτων. Ο Κηφισός και ιδιαίτερα οι Ζώνες Προστασίας συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το λεκανοπέδιο της Αθήνας γιατί συνδέουν το περιαστικό πράσινο (Πάρνηθα και Πεντέλη) με το πυκνά δομημένο οικιστικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και ωφελούν το κλίμα της με ευεργετικά ρεύματα αέρα και μείωση των υψηλών θερμοκρασιών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η υγεία των κατοίκων της πόλης και η προοπτική να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα αναψυχής και περιπάτου στο ποτάμι τους. Καταπατήσεις, ρύπανση και μπαζώματα θα συνεχίζονται όσο ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού που σύστησε το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002, δεν διαθέτει τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του.
* Ο κ. Ντ. Λάσκαρης είναι γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού.

Με τεχνάσματα απαντά ο Σουφλιάς στις αιχμές Δήμα

Με τεχνάσματα απαντά ο Σουφλιάς στις αιχμές Δήμα
Του Γιωργου Λιαλιου
Υποβαθμίζοντας τη σταθερά κακή πορεία της Ελλάδας στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παρουσιάζοντας ως πρόγραμμα μέτρων... τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις απάντησε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην προειδοποίηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος για παραβίαση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πρωτόκολλο του Κιότο. Μιλώντας την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο, ο κ. Σταύρος Δήμας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση έως και 40% στο όριο εκπομπών ρύπων, προτείνοντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αφήνει αιχμές ενάντια στον κ. Δήμα και υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι επαρκή, παρότι το σχετικό εθνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζει τα περισσότερα ως αναποτελεσματικά.
Με χθεσινή του ανακοίνωση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς επιχειρεί να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η ομιλία -την προηγούμενη Παρασκευή- του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη Βουλή. Ενημερώνοντας την επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα έως το 2010, το όριο εκπομπής ρύπων θα εκτοξευθεί στο 40% από 25%, που είναι σήμερα, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη χώρα μας. Οπως υποστηρίζει ο κ. Σουφλιάς, το ενδεχόμενο αυτό είναι απλώς «υποθετικό», καθώς «υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική που έχει στόχο την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα από το πρωτόκολλο του Κιότο», σημειώνοντας πως «είμαστε και θα παραμείνουμε συνεπείς στην υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου». Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει ως δέσμη μέτρων... τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Ε.Ε. (και για την εφαρμογή των οποίων η χώρα δεν έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις).
Αντίθετα με όσα υποστήριξε χθες ο κ. Σουφλιάς, και όπως προκύπτει από το υπό αναθεώρηση εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο στόχος της αύξησης έως 25% των ρύπων του θερμοκηπίου το διάστημα 2008-12 δεν θα επιτευχθεί εξαιτίας της ανεπάρκειας των εφαρμοζόμενων μέτρων και των ανεφάρμοστων υπηρεσιακών σχεδίων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις 9 από τα 25 μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προχωρούν, ακόμα εννέα αποκλίνουν των στόχων τους και τα υπόλοιπα αποδεικνύονται ανεπαρκή (όπως για παράδειγμα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι). Οπως σημείωσε την Παρασκευή ο κ. Δήμας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ξεπεράσει το 40% (αποκλίνοντας σημαντικά από τον εθνικό στόχο), εκτός και εάν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Παρέμβαση νομάρχη για τον Κηφισό
Tην παρέμβαση του πρωθυπουργού και τη συναίνεση όλων των κομμάτων για τη σωτηρία του Κηφισού, ζητεί ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη σημερινή εικόνα του ποταμού. «Πρόκειται για τεράστιο περιβαλλοντικό θέμα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με το νόμο που κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή δίνει όλες τις αρμοδιότητες στο Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης, χωρίς ωστόσο, να έχει δώσει στο φορέα τα αναγκαία χρηματικά ποσά για να προχωρήσει στο έργο για το οποίο έχει συσταθεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κάνει το στοιχειώδες. Να υλοποιήσει, επί εδάφους το τοπογραφικό που καθορίζει τις ζώνες προστασίας του Κηφισού ώστε να είναι ευχερής ο χαρακτηρισμός ορισμένων κτιρίων, ως νόμιμα ή αυθαίρετα» τονίζει ο κ. Σγουρός.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_792317_27/02/2007_217354

Κλειστός αγωγός γεμάτος μικρόβια και απόβλητα...

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 25-02-07
Κλειστός αγωγός γεμάτος μικρόβια και απόβλητα...
Του Σπυρου Καραλη
Tρία χρόνια πέρασαν από την παράδοση των οδικών και υδραυλικών έργων στον Κηφισό, μήκους 10 χλμ., που μετέτρεψαν τον ποταμό σε έναν κλειστό αγωγό από μπετόν, αλλά τα προβλήματα φαίνεται πως τώρα αρχίζουν, καθώς ρύπανση και δυσοσμία πνίγουν τους παραλιακούς δήμους. Σειρά δειγματοληψιών από διαφορετικά σημεία του ποταμού που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Δήμος Ρέντη και στάλθηκαν προς ανάλυση σε ανεξάρτητη εταιρεία μετρήσεων, κατέδειξαν ότι η ποιότητα του νερού στο εγκιβωτισμένο τμήμα προσομοιάζει με αυτήν ενός βιολογικού καθαρισμού εξαιτίας της ρίψης επεξεργασμένων ή μη βιομηχανικών αποβλήτων και της στασιμότητας που παρουσιάζουν τα ύδατα λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν εκεί. Την ίδια ώρα, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ «σφυρίζουν αδιάφορα», διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι όλοι οι βιομηχανικοί αγωγοί έχουν κλείσει και ότι δεν εισρέουν στο ποτάμι βιομηχανικά απόβλητα. Ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη η Νομαρχία Πειραιά -με αφορμή μια ακόμη εκτεταμένη ρύπανση από μεγάλα τεμάχια γαλακτοποιημένων ελαιωδών αποβλήτων που συνοδευόταν από έντονη και δυσάρεστη οσμή- κατήγγειλε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «εθελοτυφλούν», τονίζοντας παράλληλα ότι πέραν των στερεών ή υγρών ρύπων που φθάνουν από το ανοιχτό τμήμα, διάφορες βιομηχανίες των νοτίων περιοχών έχουν συνδέσει παρανόμως τους αγωγούς των αποβλήτων τους με εκείνους των ομβρίων υδάτων της ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα ο κλειστός Κηφισός να έχει μετατραπεί σε έναν ανήλιαγο αγωγό μικροβίων και κουνουπιών.
Τετραπλό έγκλημα
«Πριν από ακριβώς έναν χρόνο οι ελεγκτές μας συνέταξαν έκθεση-καταπέλτη για όσα συντελούνται στην περιοχή από τη ρύπανση του ποταμού με βιομηχανικά απόβλητα. Ενα χρόνο μετά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση, καθώς δεν έγινε τίποτα για την επίλυση των προβλημάτων. Η πολιτεία πρέπει, επιτέλους, να αντιδράσει, διότι η εικόνα του ποταμού, ο οποίος έχει πλέον γίνει οχετός αποβλήτων, δεν περιποιεί τιμή για κανέναν» τονίζει, μιλώντας στην «Κ», ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας.
«Αυτή τη στιγμή στον Κηφισό συντελείται ένα τετραπλό περιβαλλοντικό έγκλημα. Το πρώτο είναι η ρύπανση από την παράνομη έκχυση βιομηχανικών αποβλήτων. Το δεύτερο είναι η φυσική και επόμενη ρύπανση του Αργοσαρωνικού μέσω του δικτύου αποχέτευσης, αφού εκεί καταλήγουν τα νερά του ποταμού. Το τρίτο είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των όμορων δήμων, που συχνά υποφέρουν από τη δυσοσμία που εκλύουν τα απορριπτόμενα απόβλητα και την ηχορρύπανση. Το τέταρτο είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αφού, και σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν διατηρήσει, αξιοποιήσει και εντάξει ομαλά τους υδάτινους όγκους που τις διασχίζουν, εμείς στερούμαστε αυτού του προνομίου από την εξαφάνιση του φυσικού ποταμού και την μετατροπή του σε αγωγού αποβλήτων», σημειώνει ο κ. Μίχας.
Τα έργα δεν έχουν παραληφθεί
«Ενημερώσαμε την ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη ρύπανση του ποταμού αλλά όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι. Η ΕΥΔΑΠ διατείνεται ότι τα νερά δεν περιέχουν υγρά απόβλητα, ενώ από τη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί άλλης απάντησης, μας δήλωσαν ότι για το θέμα είναι σκόπιμο να επιληφθεί η Υπηρεσία Ειδικών Συγκοινωνιακών Εργων, η οποία επόπτευε την κατασκευή των έργων αναδιευθέτησης του Κηφισού, αφού όπως μας είπαν τα έργα δεν έχουν παραληφθεί και δεν γνωρίζουν εάν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, και εύλογα διερωτάται «πόσο αξιόπιστο μπορεί να θεωρείται ένα έργο όταν τυπικά δεν έχει ακόμη παραληφθεί».
«Ακόμη και αν το κλειστό τμήμα έχει σχεδιαστεί ικανοποιητικά, η επιλογή να σκεπαστεί ο Κηφισός δεν επιτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση σε περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει ανάγκη», τονίζει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στον Τομέα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ και μέλος του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού και καταλήγει. «Το θέμα του Κηφισού, ως ποταμού και όχι ως οδικού άξονα, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και μελετημένο σε βαθμό τελείως αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά του. Οσο και εάν θέλουμε να τον ξεχάσουμε θάβοντάς τον και μετατρέποντάς τον σε αυτοκινητόδρομο, δεν θα πάψει να είναι ποτάμι, που σημαίνει ότι το πρόβλημα της ρύπανσης και της δυσοσμίας θα παραμένει όσο ο Κηφισός θα αντιμετωπίζεται σαν υπόνομος ή σαν οδικό έργο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100045_25/02/2007_217298

Αλλα άρθρα την ίδια ημερομηνία


SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές Ζητούν την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων στις όχθες του ποταμού και άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του
Του Γιωργου Π. Τερζη
Τελικώς, μήπως το περιβάλλον δεν «πουλάει»; Αλήθεια πόσοι γνωρίζουμε τι σηματοδοτεί η αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος; Ή τι ακριβώς συμβαίνει με τα σκουπίδια στην Αττική ή την υπόλοιπη χώρα; Κι όμως η πρωτοβουλία της «Κ» για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών θεμάτων, με επίκεντρο τον χρόνιο βιασμό του Κηφισού, απέδειξε ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν ιδέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Οπως και η κοινή πεποίθηση ότι λείπουν οι πράξεις…
Πενήντα ένας βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, από το Λεκανοπέδιο, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», διεκδικούν τη σωτηρία του ποταμού και λένε «ναι» στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στις όχθες του. «Ο υποβαθμισμένος Κηφισός είναι μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή της Αττικής. Το γεγονός ότι αντιστέκεται ακόμα στις καταστροφές δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε πια να επανορθώσουμε πλήρως τη ζημιά που ήδη έχει γίνει, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε εμάς τους πολιτικούς, ακόμη κι όταν υπάρχουν θεσμοί εμείς τους απαξιώνουμε» είναι η αυτοκριτική του Σταύρου Μπένου. Γιατί απαξιώνονται οι θεσμοί; Πέραν της κρατικής αβελτηρίας, μια απάντηση δίδει ο Πάνος Καμμένος: «Υπάρχουν συμφέροντα σε όλη την περιοχή του Κηφισού, ντρέπομαι και λυπάμαι που αν και κυβερνητικός βουλευτής δεν μπορώ να κάνω τίποτε παραπάνω για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
«Εχουμε τσάμπα αέρα, νερό, τσάμπα φυσικά θαύματα και δεν τα εκτιμούμε, δεν τα προστατεύουμε… Δείτε το παράδειγμα της Ακρόπολης: πόσοι Ελληνες την έχουν επισκεφθεί;» ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. «Στην Ελλάδα είμαστε δήθεν προοδευτικοί, ασόβαροι, ασχολούμαστε με τα ζητήματα επιδερμικά» προσθέτει η κ. Κατερίνα Παπακώστα. Και δηλώνει ότι παρακολουθεί, ουσιαστικά αδύναμη, την επιβάρυνση του Κηφισού χρόνο με το χρόνο. Ο δε Γιάννης Δημαράς θυμάται τηλεοπτικά του ρεπορτάζ από το 1981: «Τελικά τίποτε δεν έγινε, ο Κηφισός πέθανε».
Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Οπως επισημαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου, η «αναζωογόνηση του Κηφισού θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης». Είναι όμως γκρίζα. Οι βουλευτές μόνον πληγές ανακαλύπτουν στο σώμα του, κατά τους αρχαίους Ελληνες, θεού Κηφισού.
Στο υπόλοιπο Αττικής, τα αυθαίρετα μέσα στην κοίτη αλλά και τις νόμιμες βιοτεχνίες που καλούνται να μετακινηθούν. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αντώνη Σκυλλάκου: «Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης των βιοτεχνιών και των άλλων κτισμάτων από την κοίτη του Κηφισού, όμως οι βιοτεχνίες δεν μπορούν να μείνουν στο έλεος του θεού, πρέπει να επιδοτηθούν και να μετεγκατασταθούν οργανωμένα». «Χρέος της πολιτείας είναι να συμβάλει στη μεταστέγαση των βιομηχανιών που νόμιμα λειτουργούν για να επανέλθει ο Κηφισός στην προτέρα κατάσταση» συμπληρώνει ο Απόστολος Σταύρου.
«Το 2002, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχα αναλάβει πρωτοβουλία για την εκκαθάριση του Κηφισού από τα αυθαίρετα κτίσματα και την άνάδειξή του σε χώρο πρασίνου. Το πρόγραμμα υλοποιούνταν κανονικά, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν 44 αυθαίρετες κατασκευές» δηλώνει η κ. Βάσω Παπανδρέου.
Το ζήτημα είναι ότι σήμερα, προς τις εκβολές, στα όρια της Β' Αθηνών και του Πειραιά, τον Κηφισό συνεχίζουν να πληγώνουν η ρίψη λυμάτων, τα λιμνάζοντα ύδατα, τα μπάζα που έχουν σωρευθεί στον πυθμένα, αλλά και η ηχορύπανση από τον αυτοκινητόδρομο που ολοκληρώθηκε το 2004. Το επίπεδο μόλυνσης φθάνει, κατά τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, σε πρωτοφανή επίπεδα. «Μέχρι και βιοτεχνία μπαταριών λειτουργεί, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πού καταλήγουν τα υπολείμματα της επεξεργασίας». Σειρά ερωτήσεων για το θέμα έχει καταθέσει και ο Φώτης Κουβέλης. Το συμπέρασμά του; «Είναι προφανές ότι από υπηρεσίες και οργανισμούς ο χορός καλά κρατεί. Αλλά δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σ' αυτόν τον πολύπαθο Κηφισό, η εικόνα του οποίου είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας». «Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από πόρους και θέληση… Δυστυχώς λείπουν και τα δυό» προσθέτει η κ. Ελπίδα Παντελάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «σκιώδης» υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο Κηφισός δίδει τον παγκόσμιο ορισμό της οικολογικής παραβατικότητας, πρόκειται για οικολογική εκτροπή σε συνδυασμό με την ένοχη απραξία του κράτος και, δυστυχώς, για την κατάντια αυτή υπάρχει συνευθύνη όλων των κομμάτων εξουσίας».
Στις διαδοχικές συζητήσεις με τους βουλευτές, ένα πρόσωπο «στοίχειωνε» την αυτοκριτική αλλά και τις προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό του Βρετανού Αλαν Σίμπσον, πρώην βουλευτή των Εργατικών. Παραιτήθηκε διαπιστώνοντας την αδυναμία του να παρέμβει ουσιαστικά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στη Βρετανία: «Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα, μπήκα για να αλλάξω τον κόσμο… και βγαίνω τώρα διαπιστώνοντας ότι ακόμα μπορώ να τον αλλάξω, αλλά όχι ως μέλος αυτού του κοινοβουλίου».
Οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου που συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον Κηφισό
Β' Αθήνας: Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Καμμένος, Κατερίνα Παπακώστα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Ζαγορίτης, Aρης Σταθάκης, Κώστας Καρράς, Μιλένα Αποστολάκη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Δημαράς, Βάσω Παπανδρέου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κίμων Κουλούρης, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Ανωμερίτης, Σταύρος Μπένος, Νόρα Κατσέλη, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος, Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης.
Β' Πειραιώς: Γιάννης Τραγάκης, Γιάννης Κουράκος, Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Βέρα Νικολαΐδου.
Υπόλοιπο Αττικής: Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Κατσιγιάννης, Απόστολος Σταύρου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Βρεττός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Οικονόμου, Ηλίας Παπαηλίας, Αθανάσιος Λεβέντης.
A' Αθήνας: Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ελενα Κουντουρά, Νάσος Αλευράς, Θανάσης Τσούρας, Συλβάνα Ράπτη, Γιάννος Παπαντωνίου.
Α' Πειραιώς: Πέτρος Μαντούβαλος, Παναγιώτης Μελάς, Ελπίδα Παντελάκη.


«Δεν έχουμε χρήματα για τις κατεδαφίσεις...»
Της Εφης Χατζηιωαννιδου
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Μπάμπης Μανιάτης συμφωνεί απόλυτα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις όχθες του Κηφισού, για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει χρήματα να το πράξει, ούτε και τον απαραίτητο μηχανισμό για να κινηθεί. Αν και δέχτηκε τις βολές του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, ότι αρμόδια για τις κατεδαφίσεις είναι η Περιφέρεια, ο κ. Μανιάτης δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα της «Κ» σχετικά με τα ποσά που απαιτούνται για τις κατεδαφίσεις, τον αριθμό των τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδάφιση και την ολιγωρία που παρατηρείται στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κηφισού.
Τι θα γίνει με τα οικόπεδα
Και ενώ η ασέλγεια στο φυσικό περιβάλλον συνεχίζεται, ουδείς φαίνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί έστω και μελλοντικές δράσεις για τη διάσωσή του. Ο λόγος είναι απλός! Το Προεδρικό Διάταγμα μπορεί μεν να αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι με τις χρήσεις γης στην παρακηφίσια ζώνη, ουδείς όμως κάνει λόγο για την... ταμπακιέρα. Δηλαδή, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για απαλλοτριώσεις. Σήμερα, όσοι δραστηριοποιούνται στη ζώνη προστασίας του ποταμού γνωρίζουν ότι πρέπει να μετεγκατασταθούν. Παλαιότερα μάλιστα είχε υποδειχθεί ως νέος τόπος η ευρύτερη βιομηχανική περιοχή των Ανω Λιοσίων και όσοι βιοτέχνες ή βιομήχανοι αποφάσιζαν τη μετεγκατάσταση θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων των αναπτυξιακών νόμων που προέβλεπαν μερική κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης. Το οικόπεδο όμως που αφήνουν πίσω τους (το Προεδρικό Διάταγμα δεν αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς) δεν μπορούν να το κάνουν τίποτα! Το κομβικό αυτό σημείο ουδείς θέλει να το αγγίξει, ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε βεβαίως στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων που έχουν αρμοδιότητα γύρω από τον Κηφισό και θα έπρεπε να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες και να εκδώσουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης των αυθαιρέτων κατασκευών είναι πολλά. Κάποια πολεοδομικά γραφεία προχώρησαν σε αυτοψίες, άλλα όχι.
Η πρώτη απόπειρα
Η Περιφέρεια, σύμφωνα με πληροφορίες παλιού στελέχους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναμείχθηκε στο θέμα του Κηφισού το 2003, όταν με αίτημα της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Β. Παπανδρέου ανέλαβε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις λαμβάνοντας περίπου 200.000 ευρώ. Είχε διαπιστωθεί ότι πολλά αυθαίρετα κτίσματα δεν είχαν συμπεριληφθεί στους καταλόγους ή δεν είχαν συμπεριληφθεί οι παράνομες επεκτάσεις τους και ότι κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση μηχανημάτων και συνεργείων ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2003 και κατεδαφίσθηκαν 44 αυθαίρετα, παρουσία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών και ισχυρών αστυνομικών. Των ενεργειών προηγήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στην Περιφέρεια στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα πολεοδομικά γραφεία των δήμων και των νομαρχιών. Τότε ζητήθηκε να κατατεθούν στο γραφείο του περιφερειάρχη τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, προκειμένου να εκτελεστούν. Μετά βίας συγκεντρώθηκαν 77, αριθμός τραγικά μικρός αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της παρακηφίσιας αυθαιρεσίας!
Δεν ήταν λίγες οι φορές που τίποτε δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί έλειπε ένα... χαρτί που κατά περίεργο τρόπο ποτέ δεν έφτανε στα χέρια των αρμοδίων. Οι αρμόδιοι βρίσκονταν πολύ συχνά προ εκπλήξεων. Βοσκοί, μαρμαράδες με... πλωτά κτίσματα, ακόμη και αποθήκη της αμερικανικής πρεσβείας (παλιά κλωστοϋφαντουργία) που αγοράστηκε προκειμένου να τοποθετούνται εκεί οι οικοσκευές των εργαζομένων στην πρεσβεία. Τριάντα τρία πρωτόκολλα έμειναν για τη β΄ φάση, για την οποία θα δίνονταν επιπλέον χρήματα...

Νέο κρούσμα ρύπανσης στον πολύπαθο Κηφισό

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-02-07
Νέο κρούσμα ρύπανσης στον πολύπαθο Κηφισό
Σπυρος Καραλης
Νέα σοβαρή ρύπανση των υδάτων στο κλειστό τμήμα του Κηφισού, στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, σημειώθηκε χθες, κάνοντας για μια ακόμη φορά δύσκολη τη ζωή των κατοίκων από την αφόρητη δυσωδία. Πιο συγκεκριμένα και έπειτα από επιτόπια αυτοψία κλιμακίου ελεγκτών της Νομαρχίας Πειραιά διαπιστώθηκε ότι το χρώμα των υδάτων είχε γίνει σκούρο πράσινο με έντονη θολερότητα και χαρακτηριστική ελαιώδη οσμή, ενώ το ακριβές σημείο της ρύπανσης εντοπίστηκε στο αριστερό τοιχίο αντιστήριξης του ποταμού, στο ύψος των γραμμών των ΗΣΑΠ όπου και εκβάλλει αγωγός από την περιοχή του Μοσχάτου.
«Τα όσα συμβαίνουν στον Κηφισό από την οδό Πειραιώς έως την εκβολή του είναι... άνω ποταμών. Η ρύπανση του Κηφισού εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγάλα ανοικτά περιβαλλοντικά μέτωπα του Λεκανοπεδίου και οι αυθαιρεσίες δεν θα σταματήσουν εάν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τηρηθούν και δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο», δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας προσθέτοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να επιβάλονται κυρώσεις στους πολίτες για τη μη συμμόρφωσή τους με περιβαλλοντικούς όρους μικρών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες παραβαίνουν κάθε έννοια ηθικής και χρηστής διοίκησης».
Να σημειωθεί, ότι πριν από ένα χρόνο η Νομαρχία Πειραιά συνέταξε έκθεση για τις σοβαρές αυθαιρεσίες που συντελούνται στην περιοχή, εξαιτίας της απόρριψης υγρών αποβλήτων και η οποία απεστάλη στην Εισαγγελία Πειραιά, ενώ ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ. «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων των όμορων δήμων που υποφέρουν, αλλά και τις δικές μας παρεμβάσεις οι αρμόδιοι κωφεύουν και η αφόρητη κατάσταση συνεχίζεται. Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να διαβεβαιώνει ότι έχει κλείσει όλους τους αγωγούς βιομηχανικών αποβλήτων που καταλήγουν απευθείας στον Κηφισό, η σημερινή όμως εικόνα του ποταμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας του συνεχιζομένου, σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, οικολογικού εγκλήματος» τόνισε ο κ. Μίχας.
Ενας σκουπιδότοπος το ρέμα Πικροδάφνης
Την προστασία και την ανάπλαση του ρέματος Πικροδάφνης ζητεί με επερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως σημειώνει, παρά τον χαρακτηρισμό του ρέματος το 1993 ως «χώρο ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», η κατάστασή του είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. «Μπάζα, σκουπίδια, αυθαίρετα κτίσματα και αγωγοί αποχέτευσης μέσα στην κοίτη του ρέματος συνθέτουν εικόνα εγκατάλειψης, ενώ στις παραρεμάτιες περιοχές δεν έχει γίνει κανένα έργο ανάπλασης», σημειώνει ο βουλευτής και επισημαίνει: «Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η πολυδιάσπαση των ευθυνών μεταξύ νομαρχίας, δήμων, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα η οριοθέτηση του ρέματος και των παραρεμάτιων τμημάτων του. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο προστασίας». Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να πληροφορηθεί ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το ρέμα Πικροδάφνης, αλλά και πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησής του από την ΕΥΔΑΠ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_122721_23/02/2007_217006

«Επειτα από χρόνια αδράνειας, κινητοποίηση για Κηφισό»

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-02-07

«Επειτα από χρόνια αδράνειας, κινητοποίηση για Κηφισό»
Σπυρος Καραλης
Tην κινητοποίηση Πολιτείας, αρμόδιων υπηρεσιών και περιβαλλοντικών φορέων αλλά και ικανοποίηση γιατί διαφαίνεται επιτέλους, πως κάτι αρχίζει... να κινείται για την προστασία του, επέφερε η εκστρατεία της «Καθημερινής», της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του «ΣΚΑΪ» για τη διάσωση του πολύπαθου Κηφισού. Μιλώντας στην «Κ» ο γραμματέας του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού» κ. Ντίνος Λάσκαρης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «αναδείχθηκαν μαζί με τα προβλήματα και η περιβαλλοντική σημασία του ποταμού, συνολικά για το Λεκανοπέδιο και τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης η ανάγκη αποκατάστασης των βλαβών που έχει υποστεί το παρακηφίσιο τοπίο από τις δεκάδες αυθαιρεσίες».
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γ. Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί για την προστασία του Κηφισού δεσμεύτηκε ότι θα κατεδαφιστούν άμεσα όλα τα αυθαίρετα στη ζώνη προστασίας για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο Φορέας Διαχείρισης και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα στους παρανομούντες, ενώ πρόκειται να αναζητηθούν οι περιοχές για τη μετεγκατάσταση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων που λειτουργούν εκεί. «Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι ο κ. Σουφλιάς αναγνώρισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον Κηφισό, όπως επίσης και ότι πρέπει δίχως άλλες καθυστερήσεις να χρηματοδοτηθεί και να στελεχωθεί ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης», σημείωσε ο κ. Λάσκαρης. «Υπάρχει βεβαίως, τεράστια απόσταση από τη θεωρητική προσέγγιση των προβλημάτων μέχρι την επιλυσή τους, είμαστε όμως, αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να σώσουμε το ποτάμι από τη ρύπανση. Επειτα από χρόνια αδράνειας που οδήγησαν στη σημερινή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες να γίνουν, έστω και καθυστερημένα, όσα επί δεκαετίες ήταν να γίνουν αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ».

Ο Κηφισός δεν αντέχει άλλη ρύπανση!

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-02-07
Ο Κηφισός δεν αντέχει άλλη ρύπανση! «Χαριστική βολή» θα είναι για τον ποταμό η νέα 12ετής παράταση λειτουργίας που ζητούν οι βιομηχανίες
Του Σπυρου Καραλη
Καταπατητές, επίορκοι τοπικοί άρχοντες και κρατικοί λειτουργοί επί δύο και πλέον δεκαετίες συνθέτουν το δυσώδες παρασκήνιο που εξαφανίζει σταδιακά τον Κηφισό, μετατρέποντας το ποτάμι της Αθήνας σε οχετό αποβλήτων και αυθαιρεσιών. Ο,τι σήμερα ευδοκιμεί στον Κηφισό είναι οι μαζικές ρίψεις βιομηχανικών αποβλήτων, οι εκτεταμένες αποφράξεις ρεμάτων οι οποίες εμποδίζουν τα όμβρια ύδατα να βρουν διέξοδο προς τους φυσικούς αποδέκτες και οι παντός είδους αυθαίρετες οικοδομές μέσα στη ζώνη προστασίας.
Και σαν να μη φθάνουν αυτά, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Βιομηχάνων των παρακηφίσιων περιοχών ζητάει από το υπουργείο Ανάπτυξης να δοθεί νέα, δωδεκαετής παράταση παραμονής και λειτουργίας των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων. Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα, θα ισοδυναμεί με τη «χαριστική βολή» στο ήδη κακοποιημένο περιβάλλον. «Αναζητούνται οι περιοχές υποδοχής των βιομηχανιών του Κηφισού», σημειώνει, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υπογραμμίζοντας όμως ότι το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο διότι χρειάζεται παράλληλα να θεσπιστούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα από το υπουργείο Ανάπτυξης ως αντιστάθισμα του μεγάλου οικονομικού κόστους της μεταφοράς των επιχειρήσεων.
«Δεν πάει άλλο! Ο Κηφισός δεν αντέχει! Ηρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», δηλώνει στην «Κ» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αρεοπαγίτης ε.τ., κ. Λέανδρος Ρακιντζής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100043_18/02/2007_216545

Αλλα άρθρα την ιδια ημερομηνία


Να εφαρμοστούν οι νόμοι!
Του Λεανδρου Ρακιντζη*
Στην περίπτωση του Κηφισού ισχύει απόλυτα η φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη, «ενός νόμου έχομεν χρείαν, περί εφαρμογής των κειμένων νόμων». Το 1994, χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία και ανάπλαση του Κηφισού, είχαν καταγραφεί περί τις 200 βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και διάφορα άλλες μικρότερες μονάδες. Το Π.Δ. έδινε 10ετή διορία για την απομάκρυνσή τους, ωστόσο το 2004 ο αριθμός ξεπερνούσε τις 500 και μετά τη διετή παράταση η οποία έληξε το καλοκαίρι συνέχιζαν να αυξάνονται. Ολα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, αν εξαιρέσουμε ορισμένες κατεδαφίσεις κυρίως μικρών παραπηγμάτων, επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα για τη σωτηρία του ποταμού. Οι μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν με πρόσχημα ότι η διακοπή λειτουργίας θα αύξανε την ανεργία. Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, όμως ο Κηφισός δεν αντέχει πια. Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να διοριστεί πρόεδρος στον αρμόδιο «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης» και να χρηματοδοτηθεί ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του φυσικού τοπίου. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καλέσω όλους τους αρμοδίους για να τους ζητήσω ν’ αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους. Δεν πάει άλλο!
* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

«Μερικοί καουμπόηδες καταλύουν το κράτος»
Στον άξονα του ποταμού, από τις πηγές του στην Πάρνηθα και την Πεντέλη έως τη Νέα Φιλαδέλφεια, μήκους περίπου 12 χλμ., σύμφωνα με στοιχεία του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης» έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 παράνομες παρεμβάσεις –άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό– εντός της ζώνης προστασίας. Ο «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού», χωρίς υπαλλήλους και κονδύλια, εκ των πραγμάτων αδυνατεί να εποπτεύσει την προστασία του περιβάλλοντος και η ευθύνη μεταφέρεται σε δήμους και νομαρχίες. Και εκεί αρχίζει να μπλέκεται το «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων που ευνοεί τα δεκάδες φαινόμενα αυθαιρεσίας τα οποία καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το καθεστώς δεν λείπουν τα ευτράπελα, όπως η περίπτωση του δημάρχου Μεταμόρφωσης κ. Δημήτρη Τζίτζιφα, ο οποίος μηνύθηκε από καταπατητή και βρέθηκε κατηγορούμενος επειδή τόλμησε να προχωρήσει σε απομάκρυνση παράνομης περίφραξης.
Το πιο χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα «θολού παρακηφίσιου τοπίου», αποτελούν οι περιοχές Ανοιξης και Κρυονερίου, τις οποίες ο γραμματέας του «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης» κ. Ντίνος Λάσκαρης, καθώς και ο συντονιστής της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής» κ. Παναγιώτης Τσίτουρας, χαρακτηρίζουν σαν το «βασίλειο της αυθαιρεσίας».
«Αρμόδια η Νομαρχία»
Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της κοινότητας Κρυονερίου κ. Ιωάννης Καλαφατέλης δηλώνει ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν τη δράση των καταπατητών και πετάει το μπαλάκι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. «Εχουμε καταγγείλει στην αρμόδια πολεοδομία τις όποιες καταπατήσεις ή μπαζώματα έγιναν από ιδιώτες στο Κρυονέρι. Αρμόδια για να προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών είναι η Νομαρχία Ανατ. Αττικής». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τοποθέτηση του δημάρχου Ανοιξης κ. Γιάννη Νικητόπουλου. «Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες και στην επιβολή προστίμων. Αυτό μπορούμε να κάνουμε κι αυτό κάναμε. Για την αποκατάσταση των βλαβών και την επιβολή άλλων ποινών αρμόδια είναι η νομαρχία».
«Σε αρκετές περιπτώσεις η Νομαρχία βρίσκεται υπόλογη από ορισμένους. Είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται η Νομαρχία για την κατάσταση που επικρατεί στον Κηφισό όταν με ευθύνη της πολιτείας δεν εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 για την προστασία και ανάπλασή του. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, η Nομαρχία Ανατολικής Αττικής βρίσκεται ήδη στη διαδικασία καταγραφής των επιχειρήσεων, ανάκλησης των αδειών, ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα για περιβαλλοντικούς λόγους. Ομως, η οριστική διακοπή λειτουργίας τους είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας» τονίζει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής.
Ευθύνη της πολιτείας
«Στις κοίτες του Κηφισού ουσιαστικά καταλύεται το κράτος από ορισμένους καουμπόηδες κι αυτό διότι η πολιτεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να στηρίξει μηχανισμούς όπως ο “Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης”, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος. Οταν ακούει τους βιομηχάνους και τους δίνει παρατάσεις λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευ. Μπαλτά, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα προχωρήσει η χρηματοδότηση του Φορέα. Αναμένουμε, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν», σημειώνει ο κ. Λάσκαρης. «Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας για τη σημερινή, άθλια, εικόνα που παρουσιάζει το ποτάμι. Οσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και δεν τιμωρούνται οι παρανομούντες, θα συνεχίζεται η καταστροφή του Κηφισού», λέει ο κ. Τσίτουρας, ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια έχει κυριολεκτικά αφοσιωθεί στη μάχη για τη σωτηρία του ποταμού.


Γιώργος Σουφλιάς: Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα
Στo πλαίσιo της εκστρατείας διάσωσης του Κηφισού η «Κ» απηύθυνε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά δύο κρίσιμα ερωτήματα. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου, α) Να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 για την ανάπλαση του ποταμού Κηφισού, β) Να χρηματοδοτηθεί και να στελεχωθεί ο αρμόδιος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού»;
Η απάντηση του κ. Σουφλιά ήρθε καταιγιστική: Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα στη ζώνη προστασίας Κηφισού, θα ενεργοποιηθεί ο φορέας Διαχείρισης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, θα αναζητηθούν περιοχές για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων... Το κείμενο της απάντησης έχει, επί λέξει, ως εξής:
«Σχετικά με το θέμα προστασίας του Κηφισού οι βασικές μας προτεραιότητες είναι:
1. Η ενίσχυση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Φορέα Διαχείρισης του Κηφισού. Με απόφασή μου την προηγούμενη εβδομάδα διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης.
Επίσης, αντιμετωπίσαμε ήδη το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Φορέα με έκτακτη επιχορήγηση 30.000 ευρώ, ενώ εντάξαμε στην 4η Προγραμματική Περίοδο (2007-2013) μελέτες και έργα που θα έχουν ως τελικό δικαιούχο τον Φορέα Διαχείρισης Κηφισού.
Σημειώνουμε ότι ο φορέας είχε υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” (ΕΠΠΕΡ), όμως η μελέτη του είχε σημαντικές αδυναμίες και κρίθηκε ως μη επιλέξιμη για χρηματοδότηση.
2. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και η αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων. Από το 2004 μέχρι σήμερα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν πραγματοποιήσει 22 επισκέψεις, αυτοψίες και επιθεωρήσεις έργων και δραστηριοτήτων γύρω από τον Κηφισό. Εχουν βεβαιωθεί παραβάσεις σε 13 περιπτώσεις και έχουμε εισηγηθεί προς τον οικείο Νομάρχη συνολικά πρόστιμα ύψους 176.350 ευρώ. Επίσης όλες οι υποθέσεις στις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις έχουν σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Η εντολή που έχω δώσει προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων. Αυτό πλέον είναι εφικτό αφού οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα διπλασιαστούν (από 18 θα γίνουν 37) και σταδιακά θα φτάσουν τους 66.
3. Η αναζήτηση περιοχών υποδοχής ώστε να φύγουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις από τον Κηφισό. Οπως είναι γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 για τον Κηφισό προέβλεπε την απομάκρυνση όλων των βιομηχανικών επιχειρήσεων, περίπου 300, μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2004. Αυτό δεν έγινε ποτέ εφικτό με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί ο χρόνος παραμονής τους.
Σημειώνω ότι το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο γιατί συνεπάγεται δύο πράγματα: α) να θεσπιστούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα από το υπουργείο Ανάπτυξης που θα αντισταθμίσουν το τεράστιο οικονομικό κόστος της μεταφοράς των επιχειρήσεων, β) να οριοθετηθούν “χώροι υποδοχής” στους οποίους να μπορούν να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος έχω δώσει εντολή στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας να αναζητήσει και να μας υποδείξει χώρους υποδοχής αυτών των επιχειρήσεων. Το θέμα πιστεύω ότι μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που καταρτίζουμε.
Τέλος, σας σημειώνω ότι υπάρχουν δύο ακόμα πολύ σημαντικοί παράγοντες, που υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι όμως είναι καθοριστικοί για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κηφισού:
α. Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στις υποθέσεις των ελέγχων που διαβιβάζουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Σέβομαι απόλυτα το έργο της δικαιοσύνης, αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ταχύτερη απονομή της, πιστεύω όμως ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα που σχετίζονται με την παραβίαση του περιβαλλοντικού δικαίου. Ετσι θα στηριχθεί το έργο των Επιθεωρητών και θα γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί.
β. Η εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη ζώνη προστασίας του Κηφισού. Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν3212/2003 την αρμοδιότητα έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων για την κατεδάφιση αυθαιρέτων έχουν οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας και τα Πολεοδομικά Γραφεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μπορεί να τάσσει προθεσμία μέχρι 30 μέρες για να εκδοθεί και να εκτελεστεί η διοικητική πράξη. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής η Περιφέρεια καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για την έκδοση της σχετικής πράξης ή της κατεδάφισης».


Οι τριάντα πιο σημαντικές αυθαιρεσίες κατά μήκος του Κηφισού
1. Νέα Φιλαδέλφεια. Εκτεταμένα μπαζώματα των πρανών σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.
2. Γέφυρα Βρυούλων (Ν. Φιλαδέλφεια). Μαρμαράδικο στην ανατολική όχθη ρυπαίνει με απόβλητα και τεμάχια μαρμάρων.
3. Νεκροταφείο Νέας Φιλαδέλφειας. Το κλείσιμο της κοίτης από κτίσματα στη δυτική όχθη απειλεί το παρακείμενο νηπιαγωγείο!
4. Εγκαταστάσεις ΗΛΠΑΠ. Επέκταση μεγάλης τσιμεντένιας πλατφόρμας στάθμευσης οχημάτων μέσα στην κοίτη.
5. Ξενοδοχείο «Ανεση». Εκτεταμένα μπαζώματα στην πίσω πλευρά, όπου βρίσκεται και ιστορικό εκκλησάκι του 16ου αιώνα.
6. Τσιμέντα Κούρος, Μεταμόρφωση. Εκτεταμένα μπαζώματα μέσα στην κοίτη, τοποθέτηση τοιχίων αντιστήριξης, στένεμα ποταμού και μετατόπιση της κοίτης.
7. Συμβολή ρέματος Πύρνας και Κηφισού. Μαρμαράδικο, μαντρί και παλιατζίδικο μέσα στην κοίτη.
8. Ρέμα Πύρνας. Κατάληψη εκτάσεων εντός ζώνης προστασίας από παλιά οχήματα και άχρηστα υλικά.
9. Επιχείρηση «Σκιαδάς», θέση Χαμόμηλο. Εκτεταμένο μπάζωμα στο απότομο και υψηλό πρανές του ποταμού. Τοποθέτηση μαρμάρων, μηχανημάτων και οχημάτων.
10. Επιχείρηση «Μάρμαρα Ψωφάκης», Μεταμόρφωση. Επέκταση στην κοίτη του ποταμού, ρίψη τεμαχίων μαρμάρων, περιφράξεις, επέκταση προς οδό Τατοΐου.
11. Επιχείρηση «Ιντερφίλ». Εκτεταμένο μπάζωμα δυτικής όχθης και μέρους της κοίτης.
12. Επιχείρηση τσιμέντων «Στάμος». Εκτεταμένο μπάζωμα και ρίψη αποβλήτων και τσιμέντων μέσα στην κοίτη. Πλήρης αλλοίωση του τοπίου.
13. Επιχείρηση «Ντούρος». Παράνομη κατάληψη όχθης και τοποθέτηση μηχανημάτων μέσα στη ζώνη προστασίας.
14. Ρέμα Σουνά. Επιχειρήσεις κατά μήκος του ρέματος. Μπαζώματα.
15. Ρέμα Παλιάγιαννη, Μελίσσια. Μπαζώματα και περιφράξεις ώς την κοίτη.
16. Ρέμα Αγίου Αθανασίου, Ανοιξη. Απόβλητα από διάφορα εργοστάσια.
17. Ρέματα στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, Ανοιξη. Μπαζώματα και υποκατάσταση της κοίτης με σωλήνες.
18. Ρέμα Κοσμοσωτήρας, Κρυονέρι. Μπαζώματα, νεόδμητο κτίριο επάνω στο ρέμα.
19. Βασιλικό ρέμα, Κρυονέρι. Κλείσιμο ρέματος, υποκατάσταση της κοίτης με σωληνώσεις, μπαζώματα δίπλα στις εταιρείες «Μοτορπρές», «ΕΛΤΑ» και «Ακζονοβέλ».
20. Ρέμα Κρυονερίου. Εργα της κοινότητας μέσα στη ζώνη προστασίας χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες. Μπάζωμα, εκτροπή της κοίτης, κόψιμο δέντρων, κατασκευή δρόμου προς εξυπηρέτηση οικοπεδούχων.
21. Βαφεία «Τσολάκη». Αυθαίρετα κτίσματα μέσα στην κοίτη.
22. Διασταύρωση Βαρυμπόμπης. Εγκατάσταση υπαίθριας έκθεσης βαρέων μηχανημάτων σε πευκόφυτη έκταση εντός Β΄ Ζώνης Προστασίας. Επιχωματώσεις και επιβάρυνση του πρασίνου.
23. Νεκροταφείο Νέας Ερυθραίας. Αυθαίρετα κτίσματα και επέκταση της μάντρας προς παραχείμαρρο του Κηφισού.
24. Νέα Κηφισιά. Εκτεταμένα μπαζώματα και κτίσματα.
25. Ρέμα Χελιδονούς, διασταύρωση με Κηφισό. Εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ. Μπαζώματα και περίφραξη βαριάς κατασκευής πάνω στην κοίτη.
26. Πανόραμα Κηφισιάς (εκκλησία Αγιοι Ανάργυροι). Εργοστάσιο έχει επεκταθεί στο πρανές της κοίτης παραχειμάρρου του Κηφισού με διάφορες κατασκευές (μεταλλικό σιλό κ.ά.).
27. Κηφισιά, ανατολική όχθη. Μαντριά σε λειτουργία. Εκτεταμένα μπαζώματα στο πρανές του Κηφισού, διάφορα κτίσματα εγκαταλελειμμένα και περιφράξεις.
28. Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Εκτεταμένα μπαζώματα από τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου έχουν εναποτεθεί στις κορυφές των πρανών.
29. Κηφισιά. Αυθαίρετες περιφράξεις βαρέος τύπου από την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Κηφισιάς μέσα στη Ζώνη Προστασίας. Εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης σκουπιδιών από τον Δήμο.
Πηγή: Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού