Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Πράσινο και όχι γήπεδα στον όρμο Φαλήρου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 02-12-06

Πράσινο και όχι γήπεδα στον όρμο Φαλήρου Κινητοποιήσεις και προτάσεις κατοίκων για τα 250 στρέμματα
Του Σπυρου Καραλη
Μια παραλιακή έκταση περίπου 250 στρεμμάτων που συνιστά τον τελευταίο εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στο ευρύτερο μέτωπο του Φαληρικού όρμου φέρνει σε θέσεις μάχης τους κατοίκους των περιοχών Μοσχάτου και Καλλιθέας, οι οποίοι αντιδρούν στην προοπτική δημιουργίας ενός «άλλου ΣΕΦ» που οδήγησε το γειτονικό Νέο Φάληρο στη σημερινή υποβάθμιση.
Οι κάτοικοι εμμένουν στη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα των χρήσεων της παραλίας και στην αξιοποίησή της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και υπενθυμίζουν τις προολυμπιακές υποσχέσεις περί εκτεταμένων αναπλάσεων και έργων κοινωνικού χαρακτήρα που όμως, δεν έγιναν ποτέ. Δηλαδή, αντιπλημμυρικό κανάλι, «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου, πεζογέφυρα στο ύψος της Αθανασίου Διάκου ατο Μοσχάτο για πρόσβαση στη θάλασσα ενίσχυση του πρασίνου. Αντ’ αυτών σχεδιάζεται η κατασκευή στίβου, με επιχείρημα ότι «καταργήθηκε ο στίβος στο Καραϊσκάκη», καθώς και γήπεδων ποδοσφαίρου.
Αποκομμένοι από την παραλία
Φάληρο, Μοσχάτο και Τζιτζιφιές κινδυνεύουν τώρα να αποκοπούν οριστικά από το φυσικό τους χώρο, τη θάλασσα, και ενώ καλούνται να ζήσουν με την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα «μεγάλα έργα» των τελευταίων ετών (υψηλοί κυκλοφοριακοί φόρτοι και ρύποι σε 24ωρη βάση λόγω του πυκνού οδικού δικτύου, σμήνη κουνουπιών και τη δυσωδία που αναδύεται από Κηφισό και Ιλισό).
Με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τους ελεύθερους χώρους στον Φαληρικό όρμο, επιτρέπεται μέσω της εταιρείας «Ολυμπιακά ακίνητα Α. Ε.», η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της παραλίας και η απόδοσή της για εμπορικούς σκοπούς. Εκεί ακριβώς αντιδρούν οι κάτοικοι που θεωρούν ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο τσιμέντο κι ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι απλώς, το πρόσχημα για την άκρατη εμπορική αξιοποίηση συνολικά του παραλιακού μετώπου από τον Φλοίσβο έως την Καστέλλα. «Η κατασκευή γηπέδων που θα καλύψουν έκταση 120 στρεμ. με κερκίδες για 3.500 θεατές σε ύψος 8,5 μέτρων επί της ήδη υπερυψωμένης παραλίας κάθε άλλο παρά συνεισφέρει στην περιβαλλοντική ανάσα και το άνοιγμα στη θάλασσα.
Διερωτώμαστε γιατί θα πρέπει να πληρώσουν οι παραλιακοί δήμοι το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγωνών, αλλά και τον Ολυμπιακό; Αλήθεια γιατί τα αθλητικά σωματεία του Πειραιά δεν πηγαίνουν να αθληθούν στο «Καραϊσκάκη»; Τίνος ευθύνη είναι η κατάργηση του στίβου;» σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος, διδάκτωρ Μηχανικός του ΕΜΠ και μέλος της Κίνησης Πολιτών «Μεσοποταμία». «Το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας συνδέεται άμεσα με τη ζωή της πόλης, τη συλλογική μνήμη και τις μελλοντικές προοπτικές. Πώς μπορούμε να ανεχθούμε την τσιμεντοποίησή της και να ξεχάσουμε ότι εκεί έδενε το καΐκι του ο καπετάν Ζέπος και οι άλλοι ψαράδες του Σαρωνικού, τις κυριακάτικες βόλτες και τις παρέες τα καλοκαίρια;».
Από τη βόλτα στην Ταραντέλα έως σήμερα
Ο Φαληρικός όρμος αποτελούσε έναν σπάνιο πόλο αναψυχής και περιπάτου- πάμε βόλτα στην Ταραντέλα έλεγαν οι παλιοί- έως και τα μέσα του ’60. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει με την πρώτη σειρά παρεμβάσεων επί δικτατορίας και την κατασκευή του Σταδίου (τότε) Καραϊσκάκη καθώς και της νέας, πάνω σε προσχώσεις, παραλιακής λεωφόρου, συνεχίζεται με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και πρόσφατα με τα γήπεδα Μπιτς Βόλεϊ και Ταε Κβον Ντο.
Το Ν. Φάληρο είναι η περιοχή που πλήρωσε όσο καμία το τίμημα. Καραϊσκάκη από τη μία πλευρά, ΣΕΦ από την άλλη καθώς και οι γιγαντιαίοι υπερυψωμένοι οδικοί κόμβοι σχημάτισαν μια τσιμεντένια περίφραξη και η άλλοτε πανέμορφη περιοχή απώλεσε τη φυσιογνωμία του παραλιακού κοσμοπολίτικου προαστίου.
Παράνομες συναλλαγές
«Ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας όχι μόνον δεν συνιστά χώρους περιπάτου και αναψυχής, όπως υποσχέθηκαν στους κατοίκους αλλά περιοχή παράνομων συναλλαγών και υψηλού κίνδυνου, για τους ανυποψίαστους πολίτες. Εχουν καταγραφεί επιθέσεις, κυρίως σε βάρος νεαρών γυναικών, ληστείες και ξυλοδαρμοί από τύπους του υποκόσμου που πλέον, συχνάζουν εκεί», λέει στην «Κ» ο κ. Σωτήρης Ασλάνης από τους παλαιούς κατοίκους και μέλος του Μορφωτικού -Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου. «Κοιτάζω παλιές φωτογραφίες του Νέου Φαλήρου με τα υπέροχα αρχοντικά του, τα κιόσκια δίπλα στη θάλασσα και αναρωτιέμαι πώς τολμούν να μιλούν για αναβάθμιση όταν στην πραγματικότητα κατάφεραν να εξαφανίσουν μια από τις ωραιότερες παραλιακές ζώνες της Ευρώπης», συμπληρώνει ο καθηγητής στο ΕΜΠ κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος και καταλήγει: «Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το έγκλημα με την καταπάτηση του ελεύθερου παραλιακού τμήματος. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τοπικό αλλά υπερτοπικό χαρακτήρα. Δεν αφορά το Μοσχάτο, την Καλλιθέα και το Φάληρο. Αφορά συνολικά την πρωτεύουσα και τη διαχρονική επαφή της με τον Σαρωνικό».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_918879_02/12/2006_207480

Δεν υπάρχουν σχόλια: