Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές

SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές


SOS για τον Κηφισό από 51 βουλευτές

Ζητούν την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων στις όχθες του ποταμού και άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του

Του Γιωργου Π. Τερζη

Τελικώς, μήπως το περιβάλλον δεν «πουλάει»; Αλήθεια πόσοι γνωρίζουμε τι σηματοδοτεί η αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος; Ή τι ακριβώς συμβαίνει με τα σκουπίδια στην Αττική ή την υπόλοιπη χώρα; Κι όμως η πρωτοβουλία της «Κ» για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών θεμάτων, με επίκεντρο τον χρόνιο βιασμό του Κηφισού, απέδειξε ότι στο ελληνικό κοινοβούλιο υπάρχουν ιδέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Οπως και η κοινή πεποίθηση ότι λείπουν οι πράξεις…

Πενήντα ένας βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, από το Λεκανοπέδιο, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Κ», διεκδικούν τη σωτηρία του ποταμού και λένε «ναι» στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στις όχθες του. «Ο υποβαθμισμένος Κηφισός είναι μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή της Αττικής. Το γεγονός ότι αντιστέκεται ακόμα στις καταστροφές δεν θα συνεχιστεί για πάντα. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε πια να επανορθώσουμε πλήρως τη ζημιά που ήδη έχει γίνει, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε εμάς τους πολιτικούς, ακόμη κι όταν υπάρχουν θεσμοί εμείς τους απαξιώνουμε» είναι η αυτοκριτική του Σταύρου Μπένου. Γιατί απαξιώνονται οι θεσμοί; Πέραν της κρατικής αβελτηρίας, μια απάντηση δίδει ο Πάνος Καμμένος: «Υπάρχουν συμφέροντα σε όλη την περιοχή του Κηφισού, ντρέπομαι και λυπάμαι που αν και κυβερνητικός βουλευτής δεν μπορώ να κάνω τίποτε παραπάνω για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Εχουμε τσάμπα αέρα, νερό, τσάμπα φυσικά θαύματα και δεν τα εκτιμούμε, δεν τα προστατεύουμε… Δείτε το παράδειγμα της Ακρόπολης: πόσοι Ελληνες την έχουν επισκεφθεί;» ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. «Στην Ελλάδα είμαστε δήθεν προοδευτικοί, ασόβαροι, ασχολούμαστε με τα ζητήματα επιδερμικά» προσθέτει η κ. Κατερίνα Παπακώστα. Και δηλώνει ότι παρακολουθεί, ουσιαστικά αδύναμη, την επιβάρυνση του Κηφισού χρόνο με το χρόνο. Ο δε Γιάννης Δημαράς θυμάται τηλεοπτικά του ρεπορτάζ από το 1981: «Τελικά τίποτε δεν έγινε, ο Κηφισός πέθανε».

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Οπως επισημαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου, η «αναζωογόνηση του Κηφισού θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης». Είναι όμως γκρίζα. Οι βουλευτές μόνον πληγές ανακαλύπτουν στο σώμα του, κατά τους αρχαίους Ελληνες, θεού Κηφισού.

Στο υπόλοιπο Αττικής, τα αυθαίρετα μέσα στην κοίτη αλλά και τις νόμιμες βιοτεχνίες που καλούνται να μετακινηθούν. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αντώνη Σκυλλάκου: «Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης των βιοτεχνιών και των άλλων κτισμάτων από την κοίτη του Κηφισού, όμως οι βιοτεχνίες δεν μπορούν να μείνουν στο έλεος του θεού, πρέπει να επιδοτηθούν και να μετεγκατασταθούν οργανωμένα». «Χρέος της πολιτείας είναι να συμβάλει στη μεταστέγαση των βιομηχανιών που νόμιμα λειτουργούν για να επανέλθει ο Κηφισός στην προτέρα κατάσταση» συμπληρώνει ο Απόστολος Σταύρου.


«Το 2002, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είχα αναλάβει πρωτοβουλία για την εκκαθάριση του Κηφισού από τα αυθαίρετα κτίσματα και την άνάδειξή του σε χώρο πρασίνου. Το πρόγραμμα υλοποιούνταν κανονικά, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν 44 αυθαίρετες κατασκευές» δηλώνει η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Το ζήτημα είναι ότι σήμερα, προς τις εκβολές, στα όρια της Β' Αθηνών και του Πειραιά, τον Κηφισό συνεχίζουν να πληγώνουν η ρίψη λυμάτων, τα λιμνάζοντα ύδατα, τα μπάζα που έχουν σωρευθεί στον πυθμένα, αλλά και η ηχορύπανση από τον αυτοκινητόδρομο που ολοκληρώθηκε το 2004. Το επίπεδο μόλυνσης φθάνει, κατά τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Τραγάκη, σε πρωτοφανή επίπεδα. «Μέχρι και βιοτεχνία μπαταριών λειτουργεί, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πού καταλήγουν τα υπολείμματα της επεξεργασίας». Σειρά ερωτήσεων για το θέμα έχει καταθέσει και ο Φώτης Κουβέλης. Το συμπέρασμά του; «Είναι προφανές ότι από υπηρεσίες και οργανισμούς ο χορός καλά κρατεί. Αλλά δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα σ' αυτόν τον πολύπαθο Κηφισό, η εικόνα του οποίου είναι η εικόνα της περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας». «Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από πόρους και θέληση… Δυστυχώς λείπουν και τα δυό» προσθέτει η κ. Ελπίδα Παντελάκη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο «σκιώδης» υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος: «Ο Κηφισός δίδει τον παγκόσμιο ορισμό της οικολογικής παραβατικότητας, πρόκειται για οικολογική εκτροπή σε συνδυασμό με την ένοχη απραξία του κράτος και, δυστυχώς, για την κατάντια αυτή υπάρχει συνευθύνη όλων των κομμάτων εξουσίας».

Στις διαδοχικές συζητήσεις με τους βουλευτές, ένα πρόσωπο «στοίχειωνε» την αυτοκριτική αλλά και τις προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό του Βρετανού Αλαν Σίμπσον, πρώην βουλευτή των Εργατικών. Παραιτήθηκε διαπιστώνοντας την αδυναμία του να παρέμβει ουσιαστικά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στη Βρετανία: «Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω καριέρα, μπήκα για να αλλάξω τον κόσμο… και βγαίνω τώρα διαπιστώνοντας ότι ακόμα μπορώ να τον αλλάξω, αλλά όχι ως μέλος αυτού του κοινοβουλίου».

Οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου που συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον Κηφισό

Β' Αθήνας:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Καμμένος, Κατερίνα Παπακώστα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Ζαγορίτης, Aρης Σταθάκης, Κώστας Καρράς, Μιλένα Αποστολάκη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Δημαράς, Βάσω Παπανδρέου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κίμων Κουλούρης, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Γιώργος Ανωμερίτης, Σταύρος Μπένος, Νόρα Κατσέλη, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος, Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης.

Β' Πειραιώς:
Γιάννης Τραγάκης, Γιάννης Κουράκος, Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Βέρα Νικολαΐδου.

Υπόλοιπο Αττικής:
Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Κατσιγιάννης, Απόστολος Σταύρου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Βρεττός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Οικονόμου, Ηλίας Παπαηλίας, Αθανάσιος Λεβέντης.
A' Αθήνας:
Δημήτρης Κωνσταντάρας, Ελενα Κουντουρά, Νάσος Αλευράς, Θανάσης Τσούρας, Συλβάνα Ράπτη, Γιάννος Παπαντωνίου.
Α' Πειραιώς:
Πέτρος Μαντούβαλος, Παναγιώτης Μελάς, Ελπίδα Παντελάκη.

Τέλος στα λόγια. Ωρα για έργα!

Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-03-07



Τέλος στα λόγια. Ωρα για έργα!
Του Ντινου Λασκαρη *

Ητεράστια αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας, μετά το 1945 και η δραματική μεταβολή των χρήσεων γης (αύξηση αστικού χώρου 287,80%, μείωση γεωργικής γης 93,26%, μείωση δασικών εκτάσεων 30,85%) συνοδεύτηκαν και από κλείσιμο 500 περίπου χιλιομέτρων ρεμάτων. Ο Κηφισός και ιδιαίτερα οι Ζώνες Προστασίας συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το λεκανοπέδιο της Αθήνας γιατί συνδέουν το περιαστικό πράσινο (Πάρνηθα και Πεντέλη) με το πυκνά δομημένο οικιστικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και ωφελούν το κλίμα της με ευεργετικά ρεύματα αέρα και μείωση των υψηλών θερμοκρασιών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η υγεία των κατοίκων της πόλης και η προοπτική να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα αναψυχής και περιπάτου στο ποτάμι τους. Καταπατήσεις, ρύπανση και μπαζώματα θα συνεχίζονται όσο ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού που σύστησε το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002, δεν διαθέτει τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του.

* Ο κ. Ντ. Λάσκαρης είναι γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_04/03/2007_218155

Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια!

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-03-07



Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια!
Δυσοσμία από νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων – Υποφέρουν χιλιάδες κάτοικοι σε Ρέντη, Μοσχάτο, Ν. Φάληρο
Του Σπυρου Καραλη

Συνεχίζουν να νικούν κατά κράτος την πολιτεία οι καταστροφείς του Κηφισού, απτόητοι από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά περί παραδειγματικής τιμωρίας όσων ρυπαίνουν, περιφρονώντας με τη δράση τους κάθε έννοια νομιμότητας.

Καταγγελίες που κατέφθασαν στην «Κ», καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», έκαναν λόγο για νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων στον ποταμό, που «έπνιξαν» στη δυσοσμία τη Μεταμόρφωση, τη Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Φάληρο και άλλες περιοχές.

Καταγγελίες για μπαζώματα

Την ίδια ώρα ο συντονιστής της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής» κ. Παναγιώτης Τσίτουρας καταγγέλλει ευθέως, μιλώντας στην «Κ», ότι στην Ανοιξη και το Κρυονέρι τοπικοί άρχοντες κρύβονται πίσω από τα μπαζώματα ρεμάτων που τις μέρες αυτές σημειώνονται στις περιοχές τους. «Είναι πλέον ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Καταπατητές προχώρησαν στο μπάζωμα πέντε ρεμάτων στις περιοχές αυτές με την ανοχή των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Προσέφυγα ήδη στα δικαστήρια μηνύοντας τον Δήμο Ανοιξης και την κοινότητα Κρυονερίου, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να επέμβει η πολιτεία, να εφαρμοστούν οι νόμοι, καθώς η αυθαιρεσία στον Κηφισό συνεχίζεται. Κάνουν ό,τι θέλουν οι παρανομούντες σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά ουδείς εξ αυτών διώκεται ποινικά», σημειώνει ο κ. Τσίτουρας και προσθέτει. «Η προστασία των ρεμάτων και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αυτών, αλλά και των παραρεμάτιων περιοχών θα έπρεπε να στοχεύει στην ένταξή τους στο ενιαίο δίκτυο των χώρων πρασίνου της Αττικής. Τα αναμενόμενα οφέλη θα ήταν η ανανέωση του αέρα των αστικών περιοχών, ηπιότερο κλίμα των περιοχών απ' όπου διέρχονται, αύξηση της φυτοκάλυψης και σύνδεση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Αντ' αυτών, έγιναν οικόπεδα, βιοτεχνίες, πολυτελείς κατοικίες ή βόθροι».

Δεν έχει τέλος η δυσοσμία

«Περιμέναμε ότι μετά την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών για τον Κηφισό και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων θα σταματούσαν οι παράνομες ρίψεις αποβλήτων. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες, στη Νέα Φιλαδέλφεια η δυσοσμία ήταν πιο έντονη από ποτέ. Το παράδοξο δε είναι ότι αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύει το ποτάμι παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια κι αναρωτιώμαστε όλοι για την αιτία» λέει ο κ. Βασίλης Κακαλής, κάτοικος της Ν. Φιλαδέλφειας. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Σκέφτομαι να πουλήσω το σπίτι μου και να μετακομίσω, διότι έχω μικρά παιδιά». «Το φαινόμενο της δυσοσμίας σχετίζεται με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Μεταμόρφωση. Από εκεί αρχίζει το πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς επεκτείνεται σε όλο το μήκος του ποταμού» τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, κάτοικος της περιοχής και μέλος της «οικολογικής εξόρμησης» και υπογραμμίζει. «Υποφέρουν χιλιάδες από την κατάσταση αυτή και κανείς εκ των αρμοδίων δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει από πού προέρχεται η δυσοσμία. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από πολίτες-μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Εισαγγελία Αθηνών για ρίψη αποβλήτων στον Κηφισό, που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν στην Ψυττάλεια. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, δίχως υπερβολή πάντως, επί δύο χρόνια τηρείται σιγή ιχθύος».

Κωφεύουν οι αρμόδιοι

Η δυσοσμία, όμως, έπληξε και τις περιοχές του Μοσχάτου, καθώς και του Νέου Φαλήρου, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. «Ξυπνήσαμε τη νύχτα από τη μυρωδιά. Αραγε, πόσο τυχαίο είναι ότι η δυσοσμία σχεδόν πάντα αναδύεται τις νυχτερινές ώρες; Κλείσαμε τα πάντα. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου των χειμαρρικών λεκανών απορροής εκφράζονται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο υδροτεχνικά, οικοτεχνικά και διοικητικά μέτρα, όλα σε συνάρτηση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού», λέει η αρχιτέκτων κ. Ελίνα Σταμάτη, κάτοικος Ν. Φαλήρου και συνεχίζει. «Εμείς οι παροικούντες στο τελευταίο τμήμα του Κηφισού διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε. Αντιθέτως, η ποιότητα ζωής μετά την ολοκλήρωση των έργων υποβαθμίστηκε σημαντικά. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται. ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ κωφεύουν και διερωτώμαι.. Δεν τους απασχολεί καθόλου ότι χιλιάδες πολίτες από τις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και N. Φαλήρου υποφέρουν από τη μόλυνση του ποταμού; Γιατί συνεχίζουν να αφήνουν εκτεθειμένους τους κατοίκους στη δυσωδία και σε διάφορες ασθένειες; Πότε, επιτέλους, θα αποφασίσουν να κάνουν το καθήκον τους; Να προστατεύσουν δηλαδή άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη...»;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_163668_04/03/2007_218156

ΚΗΦΙΣΟΣ περιβαλλοντική ομάδα του 49ου Λυκείου Αθηνών

ΚΗΦΙΣΟΣ



Η περιβαλλοντική ομάδα του 49ου Λυκείου Αθηνών με την συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας ασχολήθηκε κατά το σχολικό έτος ’92-93 με τον Κηφισό ποταμό , που περνάει από την περιοχή του σχολείου.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να μελετηθούν από τους μαθητές μερικές σημαντικές περιοχές του θέματος : ο Κηφισός από άποψη μυθολογική και ιστορική, από άποψη γεωγραφική και κυρίως από άποψη περιβαλλοντική.

Παρακολουθήθηκε η ροή του ποταμού , ο βαθμός μόλυνσης των νερών του, η κατάσταση των παρόχθιων περιοχών του και οι αιτίες ρύπανσης και καταστροφής του. Όλα τα σχετικά στοιχεία παρουσιάζονται τεκμηριωμένα και συνοδεύονται από σχετικό φωτογραφικό εξοπλισμό.

Η ομάδα προέβηκε σε εποικοδομητικές προτάσεις για την σωτηρία του ιστορικού αυτού ποταμού της Αθήνας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας , θέλησε σύντομα να παρουσιάσει την σημερινή κατάσταση που έχει υποστεί κάθε είδους κακοποίηση. Εκχερσώσεις, μπαζώματα, απόβλητα, ενώ στα πρανή του χτίζονται αυθαίρετα κτίσματα.

Ξεκίνησαν λοιπόν να παρουσιάσουν την εικόνα που επικρατεί στις πηγές του Κηφισού στην Πάρνηθα. Αυτή η εικόνα δείχνει ότι ο ποταμός είναι σε φυσική μορφή με ελάχιστες κατά τόπους αλλοιώσεις. Συνεχίζοντας φτάνουμε στην περιοχή της Χελιδονούς που αρχίζει σε πολλά σημεία η ανθρώπινη παρέμβαση. Άλλοτε η Χελιδονού ήταν μια ωραία τοποθεσία.

Κατηφορίζοντας προς τον Κόκκινο Μύλο το φαινόμενο γίνεται περισσότερο ανησυχητικό. Οι άνθρωποι καταστρέφουν τον ποταμό και τελικά φτάνοντας στον Κόκκινο Μύλο το φαινόμενο εντείνεται. Οι μαθητές συνεχίζοντας φτάνουν μετά τον Κόκκινο Μύλο, όπου οι όχθες του ποταμού είναι χτισμένες και με τα έργα που γίνονται στις Τρεις Γέφυρες το ποτάμι γίνεται κλειστός οχετός.



Ως προς την ρύπανση του Κηφισού ποταμού, η ομάδα των μαθητών του 49ου Λυκείου «ανακάλυψε» ότι οι εφημερίδες κατά καιρούς πραγματεύονται το πρόβλημα , οι Δήμοι διαμαρτύρονται γι’ αυτό και ότι, σύμφωνα με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, και η ΕΥΔΑΠ ερευνάει και ελέγχει τις παράνομες συνδέσεις στον ποταμό Κηφισό.

Ο καθαρισμός κρατάει μερικές μέρες και μετά τα ίδια ξανά.

Σκουπίδια βέβαια υπάρχουν παντού κατά μήκος του Κηφισού. Ότι άχρηστο έχει κανείς πάει στον Κηφισό και στην συνέχεια πάνε όλα μαζί στην θάλασσα. Επίσης επιχωματώσεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε ορισμένα σημεία.

Ακόμα, υπάρχουν παράνομες συνδέσεις είτε κατευθείαν στο ποτάμι είτε στους παραχειμάρρους είτε στο αποχετευτικό σύστημα των υδάτων που χύνονται στον αγωγό. Η κατάσταση είναι αφόρητη στους δημότες.

Επιπλέον κατά μήκος του Κηφισού λειτουργούν πολλές βιομηχανίες, καθώς και πολλές άλλες σκόρπιες στους παραχειμάρρους τους. Οι βιομηχανίες αυτές τα απόβλητά τους τα χύνουν στον Κηφισό. Όμως η ΕΥΔΑΠ ελέγχει τα απόβλητα των βιομηχανιών που είναι φανερά συνδεδεμένες με τον ποταμό και ψάχνει συνεχώς για νέες. Βάσει Υπουργικής απόφασης επιτρέπεται με ορισμένες προδιαγραφές να χύνονται απόβλητα στον Κηφισό. Όταν το ρυπαντικό φορτίο δεν είναι στο ανεχτό όριο, επιβάλλονται από την ΕΥΔΑΠ πρόστιμα πολύ μεγάλα και αν οι βιομηχανίες δεν συμμορφωθούν διώκονται πλέον ποινικά.

Όλα τα παραπάνω, για την ομάδα των μαθητών, επιβεβαιώνουν ότι σταδιακά καταστρέφονται η χλωρίδα και η πανίδα, ιδίως στα βόρεια σημεία του Κηφισού :

«Τα νερά του ποταμού τη μια μέρα είναι κόκκινα, την άλλη κίτρινα, την άλλη μπλε, την άλλη μοβ, θολά ή διαυγή και οδηγούνται όλα στη θάλασσα».

Η ρύπανση αυτή του Κηφισού καταστρέφει εκτός από το ίδιο το ποτάμι και την θάλασσα. Η οικολογία αποφαίνεται ότι η ικανότητα αυτοκαθαρισμού της θάλασσας είναι περίπου 80-100 χρόνια. Το δε οξυγόνο που καταναλίσκουμε προέρχεται κατά 70% από τη θάλασσα. Σκεφτείτε το καθήκον κάθε γενιάς έναντι των απερχόμενων γενεών. Το πλαγκτόν ζει χάρις στο διαλυμένο οξυγόνο. Τα απόβλητα εμποδίζουν την ικανότητα του νερού να συγκρατήσει το οξυγόνο. Μεταβολή της ποσότητας του διαλυμένου οξυγόνου σημαίνει διατάραξη της ζωής για τον υδρόβιο κόσμο, ενώ η εξαφάνιση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σημαίνει εξαφάνιση της ζωής.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Όλη αυτή η γνώση για το θέμα του Κηφισού μας ευαισθητοποίησε πάρα πολύ. Παρακολουθούσαμε εφημερίδες, περιοδικά, τι γράφουν γι αυτό το θέμα και γενικά φροντίζαμε για το περιβάλλον.

Συζητούσαμε μεταξύ μας για τη σημερινή εικόνα του Κηφισού και λέγαμε, αφού υπάρχει νομοθεσία για το περιβάλλον, γιατί αυτές οι παραβάσεις;

«Διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος είναι η ΠΗΓΗ όλων των προσβολών στο περιβάλλον».

Θέλουμε μέσα στο ποτάμι να κυκλοφορούν κανό, να ψαρεύουν οι κάτοικοι της Αττικής και να τον θαυμάζουν οι περαστικοί.

Κάποια μέρα καθίσαμε όλοι μαζί και κάναμε ορισμένες προτάσεις και τις απευθύνουμε στην πολιτεία, με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν:

· Να μην σκεπαστεί ο Κηφισός.

· Να καθαριστεί καθ’ όλο το μήκος του.

· Να σταματήσουν οι βιομηχανίες να ρίχνουν απόβλητα, ακόμα και αυτά του βιολογικού καθαρισμού.

· Να μην επιτρέπονται οι επιχωματώσεις.

· Να ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή όλο το μήκος του Κηφισού από τις πηγές του ως τις εκβολές του.

· Να προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα του Κηφισού, όπου υπάρχει, και να αναπτυχθεί αυτή καθ’ όλο το μήκος του.

http://49lyk-athin.att.sch.gr/kifisos.htm

«Μας πνίξατε, θα πληρώσετε»

«Μας πνίξατε, θα πληρώσετε»


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


«Τα βουρκόνερα και οι λάσπες του Κηφισού κατάπιαν περιουσίες, αφήνοντάς μας με βαθύ αίσθημα απόγνωσης. Το χάος που δημιουργήθηκε στη ζωή μας είναι απερίγραπτο. Ο Κηφισός έγινε Κηφι-SOS. ...Το κράτος αποφάσισε να πνίξει κάποιους πολίτες και κάποιες περιοχές για να μη χάσει εκείνο τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».




Είναι οι πρώτες αγωγές που καταλογίζουν σειρά παρανομιών, παραλείψεων και κακοτεχνιών για τις πλημμύρες του περασμένου καλοκαιριού εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου (υπ. Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ) αλλά και της κοινοπραξίας των τεχνικών εταιρειών που έχει αναλάβει τα έργα στον Κηφισό.

Πολίτες, που οι περιουσίες τους υπέστησαν καταστροφές (μια σχολή οδηγών, ένα ισόγειο σπίτι και ένα αυτοκίνητο στο Μοσχάτο και το Ν. Φάληρο) με τρεις αγωγές ζητούν συνολικά 270.000 ευρώ ως αποζημίωση από το κράτος.

Το αλαλούμ που επικράτησε από τις πλημμύρες στις 8 Ιουλίου 2002 περιγράφεται ανάγλυφα στις αγωγές αυτές: 209 πυροσβεστικά συνεργεία δεν σταμάτησαν να δουλεύουν λεπτό, έγιναν περισσότερες από 2.536 κλήσεις, με απόφαση του νομάρχη η περιοχή του Μοσχάτου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πλημμύρισαν 1.000 επιχειρήσεις και σπίτια, 960 αυτοκίνητα καταστράφηκαν και 45 κάτοικοι έμειναν άστεγοι.

Τα τραγικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί «αν ο σχεδιασμός του έργου είχε γίνει με τήρηση βασικών κανόνων και τεχνικών που γνωρίζει ακόμη και ο πιο αδαής στην κατασκευή παρόμοιων έργων», τονίζεται σε μία από τις αγωγές, ενώ αποδίδεται και ενδεχόμενος δόλος στα αρμόδια όργανα του Δημοσίου διότι, ενώ εγγράφως και προφορικώς είχαν ειδοποιηθεί ότι είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί βροχόπτωση, «δεν φρόντισαν να άρουν την επικινδυνότητα που οι ίδιοι δημιούργησαν με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ενώ προχώρησαν στην εκτέλεση του έργου χωρίς κανένα απολύτως ενδοιασμό για την τύχη της περιοχής».

Για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Οι προσφυγές καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία αλλά και στις τεχνικές εταιρείες διότι:

*Εναπέθεσαν μεγάλο όγκο από μπάζα και διάφορα υλικά κατασκευής στην κοίτη του ποταμού σε όλο το τμήμα που κάλυπταν τα εργοτάξια. Οι ανάδοχες εταιρείες δεν φρόντισαν να απομακρύνουν τα μπάζα που δημιουργούσαν, καθώς αυτή ήταν η πιο οικονομική και λιγότερο χρονοβόρος μέθοδος ώστε να λάβουν περισσότερα χρηματικά βραβεία (μπόνους) που προβλέπονται εφόσον παραδώσουν νωρίτερα το έργο.

*Δημιούργησαν στην κοίτη του ποταμού μεγάλες ράμπες για να κινούνται οι εκσκαφείς, μειώνοντας έτσι τοπικά τη διατομή του ποταμού.

*Δεν κατασκεύασαν προστατευτικά αναχώματα και σιδερένια παραπετάσματα στον ποταμό.

*Δεν φρόντισαν να απομακρύνουν τις γέφυρες (Πειραιώς, ΗΣΑΠ, Κατσώνη, Ρέντη, ΟΣΕ) που λειτουργούν ως φράγματα, μειώνοντας στο ένα τέταρτο την ικανότητα παροχέτευσης των υδάτων.




ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/03/2003

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 27/7/2007

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 27/7/2007
(Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών)
Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για τη σωτηρία της Αττικής μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, η συνάντηση του Παν.Δικτύου ασχολήθηκε με δύο ενότητες θεμάτων:

· Την ανάγκη ανταλλαγής πληροφορίας και σε βάθος γνώσης στα επίκαιρα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο δημόσιου προβληματισμού και κινηματικών δράσεων.
· Τον προγραμματισμό παρεμβάσεων και τη δημιουργία ομάδων εργασίας για τη συστηματική επεξεργασία των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ο στόχος να σταματήσει η οικολογική καταστροφή της Αττικής και να ληφθούν μέτρα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής, συμπυκνώνεται κατ’ αρχήν στο τρίπτυχο:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ
ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Οσον αφορά τα δάση της Αττικής:
· Για τον Υμηττό υπάρχει η «Διαδημοτική Πρωτοβουλία», στην οποία μετέχουμε και η οποία παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την προστασία του.
· Για το Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω υπάρχει ικανοποιητική κινητοποίηση στη Δυτ. Αττική.
· Για την Πάρνηθα υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών, με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε.
· Για την Πεντέλη, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας γνώση και παρέμβαση, βρισκόμαστε πολύ πίσω.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.

Στην επικαιρότητα, απο τη σκοπιά των κοινών δράσεων των μελών του Παναττικού Δικτύου, βρίσκεται η παραλιακή ζώνη.
Πρώτος μεγάλος στόχος είναι να γίνει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μητροπολιτικό πάρκο, κατ’ αντιπαράθεση με την προωθούμενη μελέτη απο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η οποία προβλέπει δόμηση έκτασης 1000 στρ, καταργώντας έτσι κάθε έννοια πάρκου και εγκαθιστώντας μια νέα πόλη μέσα στο Δήμο του Ελληνικού.

Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» προγραμματίζει για το τέλος Σεπτεμβρίου εκτεταμένη δενδροφύτευση και συντήρηση του πράσινου στο χώρο, που θα βασιστούν και στη συμμετοχή του εθελοντικού κινήματος πολιτών, όπως έγινε με τις παραλίες.
Στο χώρο της παραλίας, προς διεκδίκηση είναι, επίσης, η ανατροπή της παραχώρησης του «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας Αγ. Κοσμά», η αποτροπή της δόμησης του Ιπποδρόμου απο το ίδρυμα Νιάρχου και η κατοχύρωση δημοτικού πάρκου στην παραλία του Μοσχάτου.
Υπενθυμίζουμε ότι θέματα που αφορούν ελεύθερους χώρους μεγάλης κλίμακας είναι το αθλητικό – εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα, η διεκδικούμενη υπογειοποίηση του Προαστιακού, τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου, το άλσος Περιστερίου, το άλσος Προμπονά και η περιοχή του εργοστασίου της Κολούμπια και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την κήρυξη των κτιρίων ως διατηρητέων.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

Υπάρχει ανάγκη καταγραφής σε κάθε Δήμο των διεκδικούμενων ελεύθερων χώρων, η δέσμευση και η απόκτησή τους. Ταυτόχρονα πρέπει να προωθηθούν η δενδροφύτευση των ακαλύπτων με υψηλό πράσινο (όπως άλλωστε επιβάλλεται από την πολεοδομική νομοθεσία), η μεταφύτευση δένδρων κατά την ανέγερση νέων οικοδομών (σύμφωνα και με πρόταση που έγινε στο 2ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας), η εφαρμογή των πράσινων ταρατσών στα κτίρια, η προσθήκη φυτών στους εξώστες, η φύτευση ολων των δημόσιων χώρων και των πεζοδρομίων.
Στα θέματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά συγκεκριμένα παραδείγματα από προτάσεις επιστημόνων και πρωτοβουλιών πολιτών και δημοτικών φορέων. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου (Κουκάκι), συγκέντρωσαν υπογραφές και διεκδικούν από τον Δήμο τη δενδροφύτευση των πεζοδρομίων του δρόμου τους. Αυτή και μόνο η ενέργεια υπολογίστηκε ότι θα εμπλουτίσει με 800 περίπου δένδρα το τοπικό πράσινο.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

· Η κατοχή από την Εκκλησία χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και προνομιακών αστικών ελεύθερων χώρων και η λειτουργία της ως καταπατητή και μεγαλοεργολάβου στο πλαίσιο χαριστικών αναγνωρίσεων δικαιωμάτων απο το κράτος. Μόνο στο Ποικίλο όρος η Εκκλησία διεκδικεί 21.000 στρ.
Χαρακτηριστικά θετικές είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις των πολιτών στην Καισαριανή και τον Βύρωνα κατά των σχεδίων της Εκκλησίας.
Απ’ όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση του Παν. Δικτύου επισημάνθηκε η ανάγκη να προβληθεί τώρα το αίτημα της απόδοσης στο δημόσιο της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως άλλωστε, είχε τεθεί και στο παρελθόν απο τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Τρίτση. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να προωθηθούν καταλήψεις διεκδικούμενων από τους πολίτες εκκλησιαστικών χώρων.

· Η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η μαζική ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και η επιθυμία συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, στις οποίες, όμως, πρέπει να διαφυλάσσεται η αυτοοργάνωση και πρωτοβουλία των συμμετεχόντων.
Θετικά παραδείγματα αποτελούν η διαδήλωση που οργανώθηκε με κύριο μέσον επικοινωνίας τα SMS και η δημιουργία «Εθελοντικής Οργάνωσης Δασοπροστασίας» στο Πήλιο από τους κατοίκους των χωριών του Πηλίου, με στόχο την προαστασία του μετά τις πρόσφατες καταστροφές.

· Η εμπεριστατωμένη και πολυσέλιδη ανάπτυξη των θεμάτων του περιβάλλοντος από τον ημερήσιο και τοπικό τύπο και οι δυνατότητες που δημιουργούνται για την προβολή των φιλοπεριβαλλοντικών θέσεων και δράσεων των κινημάτων.

· Η ανάγκη αξιοποίησης όλων των επιστημόνων και όσων γνωρίζουν ειδικότερα τα θέματα που μας απασχολούν στο πλαίσιο του Παναττικού Δικτύου.
Για τον σκοπό αυτό θα διακινήσουμε μια λίστα ονομάτων ανθρώπων στους οποίους μπορούμε να απευθυνόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες. Ήδη για θέματα που αφορούν το συνταγματικό πλαίσιο, τους νόμους και τη νομολογία για τα δάση, μπορούμε να απευθυνόμαστε στην Μαριλένα Ιατρίδου (210-9817251, 210-9828999 -τηλεφωνητής).

· Η στήριξη της πρωτοβουλίας δενδροφύτευσης στο Ελληνικό.

· Η δημοσιοποίηση της θέσης του Παναττικού Δικτύου για απαγόρευση του κυνηγιού πανελλαδικά, τουλάχιστον γι’ αυτή την κυνηγετική περίοδο.
· Τέθηκαν, επίσης, για άμεση παρέμβαση τα θέματα της εναντίωσης στην απόφαση του Δήμου Χολαργού να αποτελέσει ο Υμηττός περιαστικό πάρκο και της οικοδόμησης των 25 στρ. του ιδρύματος Χατζηκώστα στο Χαλάνδρι, καθώς και το θέμα των 1100 στρ. στην περιοχή της Σταμάτας.

· Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αρχείο αρθρογραφίας και σχετικών με τα θέματά μας υλικών και η έκδοση ενός είδους «πράσινου οδηγού» και αφίσας από το Παν. Δίκτυο.

· Ομόφωνα καταδικάστηκε η επίθεση ομάδας παρακρατικών εναντίον τεσσάρων πολιτών, που μετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον βαρύ τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας και την οποία διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για Υπόγειο Προαστιακό»

Δημιουργήθηκαν οι παρακάτω ομάδες εργασίας:

- Επίσκεψη καταγραφής προβλημάτων και οργάνωση ημερίδας για την Πάρνηθα
(Θ. Καράλης, Ν. Μαρτέν, Π. Τότσικας, Δ. Χαλάτσης)
- Δενδροφύτευση στις καμένες περιοχές, προϋποθέσεις, προβλήματα
(Χ. Καφαντάρη)
- Σημειακό πράσινο στην πόλη, πρωτοβουλίες πολιτών
(Ε. Αλεβίζου, Μ. Βρασιβανοπούλου, Μ. Γιοματάρης, Σ. Μαρκαντωνάτου)
- Φυλλάδιο, αφίσα, ιστοσελίδα.
(Π. Βωβός-Τουμπάνης, Ν. Μαρτέν, Χ. Καφαντάρη, Ε.Πορτάλιου, Δ. Χαλάτσης)

Στη συνάντηση του Παναττικού Δικτύου μετείχαν:

Φρόσω Κορτζίδου (Διαδημοτική Επιτροπή Φορέων & Δημοτικών Κινήσεων Αλίμου – Αργυρούπολης – Γλυφάδας – Ελληνικού)
Στέλλα Μαρκαντωνάτου (Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης λόφων Φιλοπάππου)
Μάκι Μαρσέϊγ (Λιμάνι της Αγωνίας, Επιτροπή Κατοίκων Ζέας)
Μανώλης Γιοματάρης (Ομάδα Πευκίτες)
Αλέκος Κρητικός (Επιτροπή Διάσωσης Εργοστασίου Κολούμπια)
Απόστολος Αλωνιάτης (Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS)
Νίκος Μαρτέν (3ο Διαμέρισμα – Προαστιακός)
Θέμις Καράλης (Ρομπέν των Δασών)
Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Δημοτική Αγορά Κυψέλης)
Βίκυ Παύλου (Ανω Κυψέλη – νταμάρια)
Χαρά Καφαντάρη (Δίκτυο Πολιτών Χολαργού)
Πάνος Τότσικας (Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού)
Μήτση Βρασιβανοπούλου (Δημοτική Αγορά Κυψέλης)
Κώστας Φωτεινάκης (Σύλλογος Χαϊδαρίου «Οικόπολις», Επιτρ. Διάσωσης Ελαιώνα)
Δημήτρης Χαλάτσης (Κοινότητα Ανοικοδόμηση)
Ελπίδα Αλεβίζου (Ανοιχτή Πόλη, Κεραίες)
Γιώργος Λιερός (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου)
Ελένη Πορτάλιου (Επιτροπές Πολιτών Δήμου Αθήνας)
Μαριλένα Ιατρίδου (Παραλία Σαρωνικού)
Παναγιώτης Βωβός – Τουμπάνης (Κεραίες, Επιτροπές Θησείου)
Ελθήνα Αγγελοπούλου (Ανοιχτή Πόλη)

Η καταγραφή των πρακτικών της συνάντησης έγινε από την: Ε. Πορτάλιου.

Αθήνα 28/7/2007

Η Συντονιστική Ομάδα
του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ



ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΛΗ 7ΜΜ ΕΣΗΕΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 20,3ος όροφος

Συναγωνιστές-ίστριες,

Ο εμπρησμός της Πάρνηθας είναι έγκλημα που απορρέει από τις επιλογές
«τσιμέντο να γίνει» ολόκληρη η Αττική ως πεδίο επέκτασης της
κερδοσκοπίας στη Γη για χάρη των αναπτυξιακών επιδρομών της
μεταολυμπιακής επίθεσης σε κάθε ελεύθερο χώρο.

H καταστροφή στην Πάρνηθα έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής από το οποίο
οι άμεσοι υπεύθυνοι του εγκλήματος προσπαθούν να διαφύγουν. Ο
«συντονιστής» της επιχείρησης κατάσβεσης Βύρων Πολύδωρας κατέγραψε
ρεκόρ κυνισμού και προκλητικής στάσης ικανοποίησης μάλιστα για την
κυβερνητική στάση απέναντι σε πυρκαγιές που εξαφάνισαν τον ένα από
τους εθνικούς δρυμούς της χώρας.

Ένα υπουργείο που γίνεται διάσημο κάθε τόσο με τις επιτιθέμενες
ζαρντινιέρες σε βάρος των φοιτητών, τις απαγωγές Πακιστανών και τις
μυστικές φυλακές και τα ανδραγαθήματα βασανισμών σε βάρος μεταναστών
κρατουμένων δεν είναι δυνατό να διαχειρίζεται ως στρατιωτικό καθήκον
την πυρόσβεση. Είναι εγγύηση ότι θα μείνουμε χωρίς δάση.

Είναι πρόκληση να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και μέσων
στην Πυροσβεστική όταν σπαταλώνται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς.
Είναι σκάνδαλο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την εγκατάλειψη της
συντήρησης του δικτύου να λειτουργεί σταθερά σαν παράγοντας
πυρανάφλεξης στα Δάση,

Είναι ώρα να προχωρήσουμε σε μια κλιμάκωση των αντιδράσεων σε μια
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στις 23 Ιούλη κατά της ασύδοτης καταστροφικής
πολιτικής της κυβέρνησης πριν ολοκληρώσουν το έγκλημα τους και σε
άλλες περιοχές.

Γι αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες κινήσεων και φορέων που καλούν την
Κυριακή 15 Ιούλη Λαϊκή Συνέλευση στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας
Αντώνης Τρίτσης στο Καματερό.

Για την πρωτοβουλία:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-Κίμωνας Μουστάκας
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ-Κώστας Σπανόπουλος, 6942421975
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS-Αποστόλης Αλωνιάτης, 6934243094
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ-Ντίνος Λάσκαρης, 2108073595
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ-Πέτρος Κωνσταντίνου 6932828964

Τοπικές αντιστάσεις σε... "2004" προβλήματα

Τοπικές αντιστάσεις σε... "2004" προβλήματα



Μια σημαντική πρώτη απόπειρα για τον συντονισμό όλων των τοπικών κινήσεων πολιτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους είτε σε επιμέρους ολυμπιακά έργα είτε συνολικά στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, έγινε την Τετάρτη στη συνάντηση με θέμα "Ολυμπιακά Έργα και Τοπικές Αντιστάσεις", που διοργάνωσε η Καμπάνια Αντί-2004 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Περισσότεροι από 25 εκπρόσωποι κινήσεων από τη Δυτική Αττική, τους παραλιακούς δήμους, το κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια έδωσαν το παρών και τόνισαν την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της Ολυμπιάδας.
Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν με λεπτομέρεια τα μεγάλα προβλήματα, που αναδεικνύονται καθημερινά από τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Προβλήματα όπως η εξαφάνιση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αττική, η κατασκευή δαπανηρών έργων που δεν έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλες κοινωνικές ανάγκες, η εγκαθίδρυση εργασιακών σχέσεων μεσαίωνα στα ολυμπιακά έργα, η εκδίωξη των φοιτητών από τις εστίες τους, η χειραγώγηση της νεολαίας μέσω της "ολυμπιακής παιδείας" και του "εθελοντισμού", ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ένταση της αστυνόμευσης στην καθημερινή ζωή. Αποφασίστηκε δε να στηριχθούν άμεσα κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό, η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης στα μέσα Ιανουαρίου για τη συγκρότηση ενός Συντονιστικού Σχήματος για την Αττική και η διοργάνωση ενός διήμερου φεστιβάλ την άνοιξη για την παρουσίαση των απόψεων των κινήσεων αυτών.
Εκ μέρους της Καμπάνιας Αντί-2004, που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2002 με στόχο να αναδείξει την όψη της Ολυμπιάδας που δεν εμφανίζεται στα περισσότερα ΜΜΕ, μίλησε ο Πάνος Τότσικας. Επεσήμανε ότι οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα γίνουν κατανοητές την επόμενη ημέρα των αγώνων. "Όταν τα φώτα θα σβήσουν, τα κλειστά στόματα θα ανοίξουν και θα αναζητούνται οι υπεύθυνοι για όλα αυτά που γίνονται σήμερα και τα οποία αρκετοί γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι δημοσιοποιούν για να μην προκληθούν -όπως λένε- ρήγματα στην 'εθνική ομοψυχία', η οποία θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη του 'εθνικού στόχου'", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αποκλεισμένοι της δυτικής όχθης

Το πρώτο μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένο στη Δυτική Αττική. Ο Απ. Αλωνιάτης από το ΚΗΦΙ-SOS κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων γύρω από τον Κηφισό, αλλά μόνο για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Ζήτησε τη συμπαράσταση του οικολογικού κινήματος για να αλλάξει ο τρόπος κατασκευής του έργου και κάλεσε τη δικαιοσύνη να τιμωρήσει την τωρινή και την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις πλημμύρες στην περιοχή.
Ο Θ. Δρίτσας από το "Λιμάνι της Αγωνίας" του Πειραιά υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να εστιαστούν στην αντιπαράθεση με την Ολυμπιάδα του 2004. Η Στέλλα Αλφιέρη από τη Συνεργασία Πολιτών Πειραιά επεσήμανε ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι στο πρώτο λιμάνι έχουν πουληθεί σε Α.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι η κίνηση που εκπροσωπεί έχει ξεκινήσει ενημέρωση "πόρτα-πόρτα" των πολιτών. Ο Γ. Τζαφέρης από το Αριστερό Σχήμα Νίκαιας αναφέρθηκε στις μεγάλες υποσχέσεις που δόθηκαν στην περιοχή όταν ανακηρύχθηκε ολυμπιακός δήμος και παρατήρησε ότι ελάχιστες υλοποιούνται. Η Αντωνία Βαφειάδη από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου σημείωσε ότι αποτελεί αυθάδεια να καλούνται οι νέοι του Περιστερίου να γίνουν εθελοντές όταν υπάρχει 15% ανεργία στη νεολαία στην πόλη. Για την εγκατάλειψη των δήμων που δεν έχουν ανακηρυχθεί ολυμπιακοί, μίλησε ο Π. Γεωργούσης από το Αριστερό Σχήμα Ίλιου και σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθούν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό.

Στην... παραλία μια φορά

Στο δεύτερο μέρος η συζήτηση εστιάστηκε στους δήμους της παραλίας. Η Μαριλένα Ιατρίδου από τη Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού χαρακτήρισε οικολογικό έγκλημα την κατασκευή του τραμ και πρόσθεσε ότι οι καταστροφές στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες. Ο Χρ. Κορτζίδης από τη Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό και ο Π. Κουμουνδούρος από την Οικολογική Δράση Ελληνικού υπογράμμισαν ότι ο δήμος τους πλήττεται ιδιαίτερα από τα ολυμπιακά έργα και τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των αντιδράσεων. Για την εγκαθίδρυση νέων απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων στα ολυμπιακά έργα μίλησε ο Αλ. Παπασπυρίδης από την Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Ν. Σμύρνης.
Στις κινητοποιήσεις κατά του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό αναφέρθηκαν ο Χρ. Τασσιόπουλος από την Αυτόνομη Παρέμβαση Πολιτών Αργυρούπολης και ο Ν. Καραγιώργος από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Ηλιούπολης. Όπως σημείωσαν, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα κατά του ΚΥΤ, που λειτουργεί με πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες. Τόνισαν δε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να προωθούνται τα οικολογικά ζητήματα για να αγγίζουν τους πολίτες.

Αγωνία για το κέντρο και τα βόρεια προάστια

Στις αρνητικές συνέπειες της Ολυμπιάδας στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια επικεντρώθηκε η συζήτηση στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης. Ο Θ. Κοκκινάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας μίλησε για την απειλούμενη καταστροφή του Πάρκου στο Γουδί και την κοπή των δέντρων στο Πεδίον του Άρεως. Ο Αγγ. Χάγιος από την Ανυπόταχτη Αθήνα υπογράμμισε ότι δεν αρκεί η αντιπαράθεση για τα μεγάλα έργα, καθώς καθημερινά τσιμεντοποιούνται ελεύθεροι χώροι στο δήμο Αθηναίων από το δημόσιο, τις τράπεζες, την Εκκλησία και τους ιδιώτες. Ο Στ. Κοσμάς από την Αριστερά Ζωγράφου τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα πλατύ λαϊκό κίνημα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.
Η Μαρία Παπασυμεών από την Αιχμή στο Μαρούσι κάλεσε το οικολογικό κίνημα να προχωρήσει σε μια καμπάνια για το θέμα της μεταφοράς συντελεστή. Ο Τ. Ιωάννου από την Αυτόνομη-Αριστερή Συσπείρωση στο Χαλάνδρι επεσήμανε ότι λείπει ο συντονισμός και η ενημέρωση των πολιτών. Ο Κ. Διάκος από την Εναλλακτική Κινηματική Παρέμβαση στην Αθήνα και την Αττική πρότεινε να γίνει μια εκδήλωση που να συνδέει τα ζητήματα της ελληνικής προεδρίας και των συνεπειών από το 2004. Επίσης διαβάστηκε παρέμβαση του Β. Ζαφειράκη από την Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου για το δασόκτημα της Ομορφοκκλησιάς.
Ενδιαφέρον είχαν τέλος οι παρεμβάσεις του Θ. Παπαδόπουλου από την Καλλιθέα, ο οποίος χαρακτήρισε κρατική προπαγάνδα προς τους νέους την "ολυμπιακή παιδεία", καθώς και του Σπ. Καλογερόπουλου από το Συντονιστικό για τη διάσωση της Ακρόπολης και του περιβάλλοντα χώρου της, ο οποίος μίλησε για τις απειλούμενες καταστροφές στους αρχαιολογικούς χώρους.


Μαριάννα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ (Εφημερίδα ΑΥΓΗ, Παρασκευή, 13-12-2002)

http://dimotika.snn.gr/local1.htm

Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα του Κυριακού.

« Το αδίκημα της... δενδροφύτευσης(!).......... |

Να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα του Κυριακού.

56 φορείς καταδικάζουν την καταπάτηση της νομιμότητας στο Πεδίον του Αρεως

Tην επιχειρούμενη ποινικοποίηση και τρομοκράτηση των κατοίκων της πόλης μας που διεκδικούν το δημοκρατικό δικαίωμα της υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, το δικαίωμα για περισσότερο πράσινο καταγγέλλουν 56 φορείς με αφορμή τα γεγονότα κατά τη συμβολική δενδροφύτευση στο Πεδίον του Αρεως την περασμένη Κυριακή. Με ανακοίνωσή τους ερωτούν: "Γιατί, στην πόλη του τσιμέντου, μια δενδροφύτευση καταλήγει στη σύλληψη τριών πολιτών;
Γιατί μια δενδροφύτευση έξω από μια παράνομη είσοδο του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου η οποία οδηγεί μέσα στο Πάρκο, δηλαδή σε δημόσιο χώρο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθήνας, καταλήγει σε συλλήψεις;
Γιατί έχει το δικαίωμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, κ. Μίνως Κυριακού, και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, παράνομα να χτίζει καταπατώντας 5 στρέμματα από το δημόσιο πάρκο, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα της Υπερνομαρχίας Αθήνας, όπως έκανε πριν από 7 χρόνια;
Γιατί όταν η Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως, την 1.4.07, φύτεψε δεντράκια έξω από την παράνομη είσοδο της καταπατημένης, από τον κ. Κυριακού, περιοχής, αντιμετώπισε τη βία από τα ΜΑΤ, τα οποία εκτός από τις συλλήψεις φρόντισαν να ξεριζώσουν και τα δεντράκια;"
Ταυτόχρονα εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ και την παραπομπή στο αυτόφωρο του Θοδωρή Κοκκινάκη, του Αχιλλέα Σαϊντ και της Μαρίνας Βήχου, τριών μελών της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Aρεως, για "απείθεια κατά της αρχής" και "διακεκριμένη φθορά περιουσίας".
Καταγγέλλουμε τη δίωξη, που βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που εξυπηρετούν διαπλεκόμενα συμφέροντα με τη συνενοχή της Yπερνομαρχίας Αθηνών, όπως επισημαίνουν, και απαιτούν την παύση κάθε ποινικής δίωξης των συλληφθέντων, την εφαρμογή των 5 πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων του Πανελληνίου, που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών, να ξαναγίνει το Πάρκο χώρος μας, χώρος αναψυχής, χώρος παιχνιδιού και συνομιλίας, χώρος ανθρώπινος για όλους εμάς, τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Η συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας θα συνεχιστεί μέχρι τις 15.4.07 στο τηλ. 210-8237397 και στο igiann@tee.gr.

Τη διαμαρτυρία μέχρι τώρα υπογράφουν:
Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως,Πρωτοβουλία κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, Συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για το Φιλοπάππου, Πρωτοβουλία κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για την υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου, Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, Συντονιστική Επιτρ. Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος "ΠΗΓΑΣΟΣ" Νέου Κόσμου, Κίνηση Πολιτών για τα δικαιώματα των Πεζών "ΠΕΖΗ", Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια, Πρωτοβουλία επιτροπής κατοίκων για τη διάσωση της "Κολούμπια", Κίνηση Πολιτών "Μεσοποταμία"-Μοσχάτο, ΒΙΟΖΩ-Πανελ. Ένωση Καταναλωτών "Βιο-Καταναλωτές για Ποιοτική Ζωή", Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου, Ελληνική Ομάδα Ανιδιοτελούς Προσφοράς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΑΜΕΑ και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων,Πολιτιστικός Σύλλογος Aνω Αμπελοκήπων, Εθελοντική Ομάδα Γαλατσίου , Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων, "Ναυτίλος εν δράσει"-Θεσσαλονίκη, Επιτροπή για τη Σωτηρία του Λόφου οδού Ελικώνος "Αλεπότρυπα" Κυψέλης-Γαλατσίου, Συντακτική Ομάδα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ", Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Αντιγόνη, Κέντρο Πληροφόρησης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία, Πολίτες εν δράσει Χαϊδαρίου, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙSOS, Πρωτοβουλία "Δικαίωμα στην Πόλη", Συντακτική Ομάδα "Η ΚΥΨΕΛΗ ΜΑΣ", Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, Σύλλογος "Φίλοι της Κυψέλης", Παρατηρητήριο Eλεύθερων Xώρων Αθήνας www.asda.gr/elxoroi, Περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 133ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, Σύλλογος Αρκάδων Κυψέλης "Ο Παν", και Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για
http://aristeroparathiro.pblogs.gr/2007/04/na-katedafistoyn-ta-aythaireta-toy-kyriakoy.html

Ο Κηφισός ακόμα ανασαίνει. Θα τον σώσουμε;..

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-02-07



Ο Κηφισός ακόμα ανασαίνει. Θα τον σώσουμε;..
Φωτογραφία του Κηφισού στο ύψος της Νέας Κηφισιάς. Γάργαρα κρυστάλλινα νερά, δροσερά πράσινα φυλλώματα - ένας μικρός Παράδεισος... Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά είναι ο Κηφισός στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς. Ενας ποταμός ακόμη καθ' όλα ζωντανός. Λίγο πιο κάτω, η εικόνα ανατρέπεται πλήρως και τη θέση της παίρνει ένας υπερμεγέθης οχετός, με βιομηχανικά λύματα, απορρίμματα, μπάζα, αυθαίρετα κτίσματα.... Νόμοι υπάρχουν που προστατεύουν τη μοναδική αυτή όαση στην καρδιά της τσιμεντούπολης (αλλά παραβιάζονται κατάφωρα), όπως και σχέδια στο συρτάρι για την ανάπλαση 12.000 παρόχθιων στρεμμάτων. Αν θέλουμε, μπορεί να σωθεί!

Ο Κηφισός ακόμα ανασαίνει. Θα τον σώσουμε;..

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100043_11/02/2007_215664

Οχετός αποβλήτων έχει γίνει ο Κηφισός

Οχετός αποβλήτων έχει γίνει ο Κηφισός
Παρανομίες και αυθαιρεσίες συνεχίζουν να κακοποιούν τον ποταμό, ενώ ο αρμόδιος φορέας παραμένει επί τέσσερα χρόνια αδρανής
Του Σπυρου Καραλη

Πέρασαν δώδεκα χρόνια από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κηφισού, τέσσερα χρόνια από τη σύσταση του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης» και οκτώ μήνες από την εκπνοή της τελευταίας παράτασης λειτουργίας που δόθηκε σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες εκεί, αλλά ο ποταμός συνεχίζει να κακοποιείται βάναυσα και καθημερινά με απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων και απορριμμάτων, καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές, προκαλώντας αισθήματα απόγνωσης και δυσφορίας στους χιλιάδες των Αθηναίων που κατοικούν πέριξ του. Η αφόρητη δυσοσμία πνίγει πλέον τους πάντες, από τη Μεταμόρφωση μέχρι τους παραλιακούς δήμους, οι διαμαρτυρίες κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων όμως, προσκρούουν στην αλληλομετάθεση ευθυνών και στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, ο «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού», αρμόδιος για την προστασία του ποταμού υπάρχει μόνον ως... «σφραγίδα», καθώς δεν στελεχώθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε ούτε με ένα ευρώ και κατά συνέπεια δεν λειτούργησε ποτέ.

«Τέσσερα χρόνια παραμένουμε αδρανείς, περιμένοντας την κρατική χρηματοδότηση. Είμαστε ένας επίσημος φορέας του δημοσίου χωρίς γραφεία, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα που απλώς παρακολουθεί τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ποταμού από τις δεκάδες αυθαιρεσίες που καταγράφονται καθημερινά. Βιομηχανίες και βιοτεχνίες συνεχίζουν να λειτουργούν, τα δεκάδες αυθαίρετα παραμένουν, κι ο ποταμός εξακολουθεί να ρυπαίνεται», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο γραμματέας του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού» κ. Ντίνος Λάσκαρης και συνεχίζει. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αν είχαμε τα μέσα να παρέμβουμε τότε θα είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον, ορισμένα έργα ανάπλασης. Αντ’ αυτών, η κατάσταση χειροτέρευσε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η δυσοσμία πνίγει τους κατοίκους

Και τα 12 χιλιόμετρα κατά μήκος του Κηφισού, που είναι ενταγμένα σε καθεστώς προστασίας, στα όρια των Δήμων Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Ν. Φιλαδέλφειας, σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τον τόπο αναψυχής των εξαγγελιών. Αντιθέτως, η ρύπανση είναι εμφανέστατη ακόμη και στην περιοχή της Μεταμόρφωσης όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων της ΕΥΔΑΠ, τη διαχείριση της οποίας έχει αναλάβει ιδιώτης.

Περίπου 200 μ. μετά τις δεξαμενές της, παρουσιάζεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης, ορατό διά γυμνού οφθαλμού, και εύλογα διερωτάται κανείς τι είδους βιολογικός καθαρισμός πραγματοποιείται σε αυτή μονάδα; Περιβαλλοντικοί σύλλογοι κάνουν ευθέως λόγο για απόρριψη μη επεξεργασμένων βιομηχανικών, αλλά και τοξικών αποβλήτων και έχουν προσφύγει στην Εισαγγελία Αθηνών η οποία διερευνά την υπόθεση. «Είναι βιομηχανικά απόβλητα που λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ψυττάλεια χύνονται από βυτιοφόρα στον αγωγό της Μεταμόρφωσης κι από εκεί στον Κηφισό. Η όλη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ, καθώς ουδείς ελέγχει εάν τα απόβλητα είναι οικιακά ή τοξικά και το αποτέλεσμα το νιώθουν, και κυρίως το μυρίζουν, όλοι όσοι ζουν δίπλα στις όχθες του ποταμού», τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ και μέλος της «Οικολογικής Εξόρμησης Κηφισού».

Τα προβλήματα από τη δυσοσμία συνεχίζονται κατά μήκος του ποταμού, γίνονται όμως εντονότερα στο τμήμα από την οδό Πειραιώς έως την εκβολή του Κηφισού στο Νέο Φάληρο. Πρόσφατα, η Νομαρχία Πειραιά, έπειτα από μια, πέραν του συνήθους, ρύπανση των υδάτων από μεγάλα τεμάχια γαλακτοποιημένων ελαιωδών αποβλήτων καθ’ όλο το πλάτος, που συνοδευόταν από έντονη και δυσάρεστη ελαιώδη οσμή, συνέταξε ειδική αναφορά που περιελάμβανε την έκθεση αυτοψίας και φωτογραφικό υλικό προς τον αρμόδιο εισαγγελέα Πειραιά. Στην έκθεση η Νομαρχία Πειραιά κατήγγειλε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «κωφεύουν συστηματικά στις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων που υποφέρουν από την πλημμελή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων».

Τα νερά μένουν στάσιμα

«Η δυσοσμία του Κηφισού οξύνεται στην κατάληξή του, κυρίως λόγω της στασιμότητας που παρουσιάζουν τα ύδατα λόγω των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν με την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας. Τώρα πια τα ύδατα λιμνάζουν, καθώς ο πυθμένας του ποταμού βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας», εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στον Τομέα Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ. «Στα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου τμήματος θα πρέπει να προσθέσουμε και τη δυσκολία επιτήρησης και απομάκρυνσης ξένων σωμάτων που τυχόν περνούν από την ανάντη ελεύθερη κοίτη, στην κατάντη σκεπασμένη κοίτη του ποταμού. Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει ο Κηφισός να γίνει ξανά τρεχούμενο ποτάμι».

«Ορισμένες ημέρες η μυρωδιά που αναδύεται είναι τόσο έντονη ώστε δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα και ανησυχούμε σοβαρά για τις επιπτώσεις στην υγεία διότι εκτός από τις οσμές και τη μόλυνση αντιμετωπίζουμε και τεράστιο πρόβλημα με τα έντομα που ενδημούν πλέον στα στάσιμα νερά, ειδικά τις θερμές ημέρες και το καλοκαίρι. Ο Κηφισός στην περιοχή Μοσχάτου - Νέου Φαλήρου έχει στην πραγματικότητα μεταβληθεί σ’ έναν ανοικτό και ανήλιαγο οχετό τεραστίων διαστάσεων», υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλος Αλωνιάτης, συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΗΦΙ-SOS».

«Κι όμως ο ποταμός είναι ζωντανός...»

Η μακρά, και καθ’ όλα άκαρπη προσπάθεια για την προστασία του ποταμού αρχίζει το 1994 με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος περί καθορισμού ζωνών προστασίας του Κηφισού και των παραχειμάρρων του. Σύμφωνα με το Π.Δ. στην Α΄ Ζώνη συμπεριλήφθηκαν εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της κοίτης του ποταμού και των χειμάρρων του. Οι περιοχές αυτές καθορίστηκαν ως ζώνες απόλυτης προστασίας όπου επιτρεπόταν μόνον η γεωργική χρήση και απαγορευόταν αυστηρά η δόμηση. Στη Β΄ Ζώνη καθορίστηκαν εκτάσεις γεωργικής χρήσης, κατοικίας, καθώς επίσης δραστηριοτήτων αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και κάμπινγκ με όρους και περιορισμούς στη δόμηση.

Οκτώ χρόνια αργότερα ιδρύεται και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης με ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων και η παρακολούθηση της εφαρμογής του Π.Δ. για την προστασία από αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα και από τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

500 αυθαιρεσίες

«Τόσο στην Α΄ Ζώνη όσο και στη Β΄ έχουμε καταγράψει περισσότερες από 500 αυθαιρεσίες που αφορούν μπαζώματα, παράνομες εγκαταστάσεις και κτίσματα. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχει πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις και έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα οι φάκελοι των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις. Ομως αυτά δεν αρκούν. Οσο δεν προχωρούν τα έργα ανάπλασης, ο Κηφισός θα παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Είναι εκπληκτικό, όμως, ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένει ένα ζωντανό ποτάμι. Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στις πηγές του για να διαπιστώσει πόσο μοναδικό είναι το τοπίο εκεί», λέει ο γραμματέας του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού» κ. Λάσκαρης και καταλήγει:

«Παρά τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος του φυσικού τοπίου, ο ποταμός συνεχίζει να διατηρεί και να αναγεννά τη χλωρίδα και την πανίδα του, τουλάχιστον στο τμήμα εκείνο όπου διατηρείται αλώβητη η φυσική του κοίτη και εξακολουθεί να τροφοδοτεί με οξυγόνο την πρωτεύουσα. Φανταστείτε τα οφέλη που θα προέκυπταν για την Αθήνα και τη δημόσια υγεία από την ανάπλασή του. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση πρασίνου και αναψυχής, συνολικής έκτασης 12 χιλιάδων στρεμμάτων από τη Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πηγές του».

Περιβαλλοντική αθλιότητα

Του Φωτη Κουβελη*

Ο Κηφισός ποταμός αποτελεί την εικόνα της σύγχρονης περιβαλλοντικής αθλιότητας της πρωτεύουσας.

Στις αρχές του 2007, δώδεκα και πλέον χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, όροι και περιορισμοί δόμησης και πέντε περίπου χρόνια μετά τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού και των παραχειμάρρων του, ο Κηφισός κακοποιείται βάναυσα και καθημερινά με απόρριψη λυμάτων και απορριμμάτων, με καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές.

Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το Κηφισό εισπράττουν τη δυσοσμία από τα κάθε λογής απόβλητα από οχλούσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες που εξακολουθούν να ρυπαίνουν τις όχθες και την κοίτη του.

Ο κίνδυνος των πλημμυρών δεν έχει εκλείψει, ενώ ο οδικός άξονας πάνω από τον ποταμό πρόσθεσε ρύπανση, θόρυβο, αισθητική ασχήμια. Ο όγκος τσιμέντου πάνω και γύρω από το ποτάμι άλλαξε το μικροκλίμα.

Είναι επιβεβλημένη η άμεση ύπαρξη δράσεων και ενεργειών του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και Ανάπτυξης και η εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού νομοθετήματος. Κάθε καθυστέρηση πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη λύση τους.

* Ο Φ. Κουβέλης είναι βουλευτής Β΄ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100044_11/02/2007_215426

Kυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2007

ΚηφιSOS*

Sunday, June 24, 2007
ΚηφιSOS*

Αποτελεί το τελευταίο ζωντανό ποτάμι του Λεκανοπεδίου. Η κοίτη του απλώνεται σε έκταση 12000 στρεμμάτων καθώς διέρχεται μέσα από 10 Δήμους της Αττικής, μεταξύ των οποίων η Νέα Ερυθραία, η Κηφισιά, η Μεταμόρφωση και η Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο Κηφισός θα μπορούσε να αποτελεί ιδανικό μέρος συνάντησης και επικοινωνίας των κατοίκων. Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη επιβάρυνση από τις εκχερσώσεις, την ρήψη σκουπιδιών, τις καταπατήσεις, τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και την μόλυνση των υδάτων με βιομηχανικά απόβλητα, οι κάτοικοι βλέπουν το ποτάμι να οδηγείται σε αργό θάνατο. Ενώ οι πρωτοβουλίες για την διάσωση του ποταμού τα τελευταία χρόνια, δεν τους γεμίζουν πολλές ελπίδες. Δεν έχουν άδικο.
«Είναι φορές που η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη. Δεν μπορείς να μην κλείσεις την μύτη σου από την δυσωδία και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική», μας λέει ο κύριος Βασίλης ο οποίος μένει κοντά στη γέφυρα της Αγίας Άννης. Η δυσοσμία αποτελεί σημαντικό μέρος του προβλήματος καθώς είναι αισθητή σε όλους τους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο Κηφισός, από τη Μεταμόρφωση ως τις εκβολές.
Ο καθηγητής Γιώργος Στουρναράς, από την ελληνική Επιτροπή Υδρολογίας, δηλώνει: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη από περιβαλλοντικής, νομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής απόψεως. Επιβάλλεται να γίνει κάτι εδώ και τώρα. Και αυτό διότι όπως προκύπτει από πολλές έρευνες, τα νερά είναι τόσο μολυσμένα, ώστε η διαδικασία καθαρισμού θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, αν όχι δεκαετίες».
Χρώμιο, μόλυβδος, νικέλιο, ρίχνονται ανεξέλεγκτα από παραβατικές επιχειρηματικές δραστηριότητες κατά μήκος του Κηφισού, κυλούν νωχελικά υποβαθμίζοντας το περιβάλλον όλης της δυτικής Αθήνας και χύνονται στο Φαληρικό Δέλτα για να μολύνουν όλο το θαλάσσιο μέτωπο που αρχίζει από τις εκβολές του ποταμού και εκτείνεται ως το Πέραμα.
Ο Σαρωνικός, λίγα χρόνια μετά τον καθαρισμό του και την επιστροφή της φυσικής του χλωρίδας και πανίδας – καθώς και των λουόμενων - απειλείται εκ νέου με οικολογική καταστροφή. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, το χρώμιο στη γέφυρα της Αγίας Άννης ανιχνεύεται κατά μέσο όρο έως 350% πάνω από τα όρια, ενώ η μέγιστη τιμή ξεπερνά συχνά το 1600%. Στην κατάληξη του ποταμού μετρήθηκε κατά μέσο όρο έως 220% πάνω από τα όρια, ο μόλυβδος ως 120% και το νικέλιο 50%.
Οι λόγοι για τις υψηλές τιμές συγκέντρωσης των βαρέων μετάλλων στις εκβολές του Κηφισού, αποδίδονται κατα κύριο λόγο, στην ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων από βυρσοδεψεία και βιομηχανίες, που παράγουν χρώματα και τσιμέντα, καθώς επίσης και στην ύπαρξη παράνομων αγωγών αποβλήτων.
Οι ευθύνες εντοπίζονται σε διάφορα μέτωπα, αλλά δυστυχώς η ατιμωρησία αποτελεί το κύριο όπλο στα χέρια όλων αυτών που εκμεταλλευόμενοι την «ανυπαρξία» των αρμοδίων, οδηγούν όχι μόνο σε μαρασμό τον Κηφισό αλλά υποθηκεύουν το μέλλον και την υγεία των κατοίκων.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου - ενός ιδιαίτερα τοξικού στοιχείου - στις γειτονικές παραλίες, Βοτσαλάκια, Φρεαττύδα και Πέραμα, όπου Αθηναίοι και Πειραιώτες κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια απειλούν με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις την δημόσια υγεία.
Όταν γνωστοποιήσαμε τα στοιχεία τις έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε κάτοικο ο οποίος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνηθίζει μαζί με την οικογένειά του να περνάει αρκετές ώρες στις παραλίες αυτές, εκείνος δεν έκρυψε την αγωνία του. «Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Μένω έκπληκτος. Η κατάσταση όπως μου την περιγράφετε έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν θα ξαναπάω να κάνω το μπάνιο μου σ’ αυτές τις περιοχές. Αλλά η αγωνία μου θα είναι μεγάλη μην τυχόν προκύψουν προβλήματα στην υγεία των παιδιών μου στο μέλλον. Αυτό είναι το μόνο για το οποίο φοβάμαι, συνηθίζαμε να πηγαίνουμε σ’ αυτές τις παραλίες κάθε χρόνο» μας λέει και μας ρωτά για τις πιθανότητες που έχει εκείνος και οι δικοί του να εμφανίσουν ασθένειες. Μεγαλύτερος του φόβος, ο καρκίνος.
Στα 75 του χρόνια, ο Γιάννης Καρατζάς ξέρει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή της δημοκρατίας. Έχει ζήσει σε ταραγμένες εποχές της χώρας, τα όσα μας δηγείται για την κατοχή, τον εμφύλιο και την δικτατορία φαίνονται πολύ μακρινά και τα βιώματά του δεν μπορούν να καταγραφούν σε 4-5 αράδες.
Τώρα ζει κάπου ήσυχα στο Μοσχάτο και δηλώνει ευτυχισμένος που “στην δύση της ζωής του” όπως λέει, απολαμβάνει την ειρήνη. «Είναι το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Μόνο που άμα δώσεις στον άνθρωπο περισσή ελευθερία σε εκμεταλλεύεται»μας λέει αναφερόμενος σε εκείνο που εξακολουθεί να τον πονά.
Έχοντας βιώσει κατα το πρόσφατο παρελθόν τις πλημμύρες του Κηφισού και ζώντας σήμερα με την διαρκή οικολογική του επιβάρυνση, ο κ. Καρατζάς προσπαθεί να αφυπνίσει τους συμπολίτες του, αφού όπως μας εξηγεί «ενώ οι προηγούμενες γενιές μας έχουν δώσει τόσα πολλά και έχουν παλέψει για την ελευθερία μας, εμείς δεν εκτιμάμε αυτά που έχουμε αφού δεν είμαστε ικανοί ούτε καν ένα ποτάμι να συντηρήσουμε».
Του ζητάμε να περπατήσουμε κατά μήκος του Κηφισού και δεν μας χαλάει χατίρι. «Θυμάμαι τα παιδιά μου να παίζουν εδώ ανέμελα. Άλλες εποχές, άλλοι καιροί. Τότε που άκουγες το τρεχούμενο νερό και άνοιγε η ψυχή σου. Τώρα πια ούτε να περάσεις από τα 100 μέτρα δεν μπορείς με τη δυσοσμία που υπάρχει. Φοβάσαι για την υγεία σου, για την υγεία των παιδιών σου. Από ένα ποτάμι που ήταν η χαρά της ζωής το καταντήσαμε να φοβόμαστε να το πλησιάσουμε. Τέτοιοι άνθρωποι είμαστε».
Παρά την αγανάκτηση στο πρόσωπό του φαίνεται πως ο ίδιος δεν αποποιείται των ευθυνών του. Δεν θεωρεί το κράτος ως τον μόνο ένοχο της σημερινής κατάστασης. «Τα μπάζα και τα σκουπίδια τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο γιατί είμαστε ασυνείδητοι ως πολίτες. Όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτό. Ακόμη και γω τώρα που σου μιλάω και περπατάμε, θα μπορούσαμε με μια σακούλα να είχαμε μαζέψει αρκετά σκουπίδια. Κι όμως δεν το κάνουμε».
Κοντοστέκεται και το μάτι του πέφτει σε σωρό από κιτρινισμένα κουτάκια αναψυκτικών. Χωρίς να χάσει λεπτό, ο 75άχρονος συνταξιούχος σκύβει και αρχίζει να τα μαζεύει. «Ποιος ξέρει πόσα χρόνια είναι αυτά εδώ...»
Θα τα κρατήσει σφιχτά στα χέρια του μέχρι το τέλος της περιήγησής μας για να τα πετάξει σε ένα κάδο. «Σκέψου αν όποιος περνάει από δω μάζευε και από ένα κουτάκι πόσο πιο όμορφα θα ήταν όλα...» μας λέει καθώς πετά την λεία του στον κάδο που κατάφερε επιτέλους να εντοπίσει μετά από εικοσάλεπτη αναζήτηση.
Φτάνοντας στο Δέλτα Φαλήρου, ο κ. Γιάννης έδειχνε ακούραστος. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε προς το γήπεδο του beach volley. Στο κομμάτι ανάμεσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και το ΣΕΦ προβλεπόταν η δημιουργία χώρων αναψυχής και περιπάτου. Ως συνήθως, τα σχέδια έμειναν σχέδια και η υλοποίηση εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Η αποπνικτική κατάσταση που δημιουργεί η υψηλή θερμοκρασία με την δυσοσμία των σκουπιδιών, δεν αφήνει περιθώρια για ευχάριστο κλείσιμο του περιπάτου μας. Ο κ. Καρατζάς κοιτάζει σιωπηλά. Εξάλλου δεν χρειάζονται τα λόγια για να περιγράψεις μια εικόνα που μιλά από μόνη της. Μπάζα, σωροί σκουπιδιών, αλλοίωση της περιοχής.
«Αθλιότητα», καταφέρνει τελικά να πεί έπειτα από έναν βαθύ στεναγμό. «Θέλω να πιστεύω πως οι πολίτες θα ευαισθητοποιηθούν. Γιατί μόνο τότε θα υπάρξει ελπίδα. Οι πολιτικοί είναι όλο λόγια και υποσχέσεις που μένουν στα συρτάρια. Άλλωστε έχουν άλλες ασχολίες βλέπετε, κουμπάρους, ομόλογα... Που να βρούν χρόνο;» αναρωτιέται ο κ. Καρατζάς ενώ κάτι που μοιάζει με πικρό χαμόγελο διαγράφεται στα χείλη του.

*Στα πλαίσια εργαστηρίου μαζί με τους Ρίζο Παναγιώτη και Τοπαλίδη Νίκο

http://anafandon.blogspot.com/2007/06/sos.html

Εμείς σήμερα δεν γιορτάζουμε.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS

ΜΟΣΧΑΤΟ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εμείς σήμερα δεν γιορτάζουμε.

Αφήνουμε τις γιορτές και τα πανηγύρια για το υπουργείο Δημοσίων Έργων, Χωροταξικής Αναρχίας και Δολοφονίας Περιβάλλοντος, την Επιτροπή Ολυμπιακής Μάσας και Καταστροφής 2004 Α.Ε. και τους επιχορηγούμενους επιστήμονες και δημοτικούς άρχοντες.

Σε όλους αυτούς, και ειδικά στην ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και τους κ.κ. επιστήμονες, αφήνουμε να μας εξηγήσουν τόσο επιστημονικό είναι ένα ποτάμι, ο Κηφισός, να έχει πλάτος κατά την διαδρομή του 32,60 μέτρων (γέφυρα Φλέμιγκ Μοσχάτο Ν. Φάληρο) πεντακόσια μέτρα πριν τις εκβολές του και στις εκβολές του (γέφυρα παλαιάς παραλιακής Ποσειδώνος) το πλάτος του να γίνεται 31,50 μέτρα στα οποία να περιλαμβάνεται και μεσόβαθρο 2,5 μέτρων, κατεβάζοντας το πλάτος κίνησης νερού στα 29,00 μέτρα.

Ας μας εξηγήσουν πως μπορούν οι μελετητές και κατασκευαστές της υπερυψωμένης λεωφόρου πάνω από τον Κηφισό να ξεπερνούν τους νόμους της φυσικής και της φύσης που θέλουν τα ποτάμια στις εκβολές τους να έχουν μεγαλύτερο πλάτος από το πλάτος τις διαδρομής τους.

Για μας υπαρχούν πολλές απαντήσεις

1. Ότι πρόκειται για ένα ακόμη κατασκευαστικό λάθος, μέσα στα τόσο που γνωρίσαμε, και πληρώσαμε, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

2. Ότι έχουν αποφασίσει ότι η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες μας αξίζουν λιγότερο από την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου. Έτσι αποφάσισαν να την φτιάξουν και ας πνιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο.

3. Ότι ο Κηφισός δεν είναι ποτάμι αλλά ένας ανοιχτός οχετός, και έτσι κάνουμε ότι θέλουμε σε αυτόν

4. Ότι………………..

Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής περιμένουμε μια απάντηση και αγωνιζόμαστε ακόμη και σήμερα για:

Ø Να τελειώσει το υδραυλικό έργο στον Κηφισό για να μην πνιγόμαστε.

Ø Να μην γίνει η υπερυψωμένη λεωφόρος, που καταστρέφει το ποτάμι και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων (βλέπε πρόσφατο ατύχημα με την νταλίκα στην λεωφόρο Κηφισού).

Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους της πόλης μας

Υπερασπιζόμαστε την ιστορία και την φυσιογνωμία της πόλης μας

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην ζωή.

Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ _ SOS

Khfi_sos@yahoo.gr

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ - SOS


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΘΗΝΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2003



Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε το δράμα που περνά η χώρα μας από χτες το βράδυ.
Είκοσι ένα βλαστάρια του ελληνικού λαού έγιναν «τροφή» στην αδιαφορία, την κακοτεχνία προκλητική προχειρότητα και την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους.
Τροφή στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, των κατασκευαστών που μιζάροντας τον κρατικό μηχανισμό κατασκευάζουν έργα καρμανιόλες, έργα που σκοτώνουν, έργα που τα πληρώνουμε, (θυμηθείτε ότι μπαίνοντας στα Τέμπη έχει διόδια) για να θρηνούμε αθώα θύματα.
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θρηνούμε σαράντα θύματα στην άσφαλτο, σαράντα αθώους που τους είχε στήσει καρτέρι ο θάνατος πάνω στην άσφαλτο.
Στο Αλιάκμονα τα κολονάκια της γέφυρας που έπρεπε να κρατούν τα αυτοκίνητα, επιτάχυναν την πτώση του λεωφορείου στο ποτάμι αντί να την εμποδίσουν. Χιλιάδες μέτρα στην εθνική οδό είναι στρωμένα με ακατάλληλα υλικά και όμως παραλαμβάνονται από τις επιτροπές παραλαβής του κράτους.
Τα σιδερένια διαχωριστικά που χωρίζουν την άνοδο και την κάθοδο αντί να προστατεύουν τους οδηγούς, είναι λαιμητόμοι αφού λειτουργούν ως ξυράφια.

Δεν είμαστε οι ειδικότεροι να κρίνουμε τα αίτια των τραγωδιών αυτών από τεχνική άποψη.
Όμως οι σκέψεις μας κάθε φορά που γίνονται τέτοια ατυχήματα , πάει στην περίφημη «Υπερυψωμένη Λεωφόρο Κηφισού», που όπως είναι σχεδιασμένη περνά μέσα από τα σπίτια μας, μόλις έξι μέτρα από αυτά και σε μήκος περίπου χιλίων πεντακοσίων μέτρων.
Στο μυαλό μας έρχονται εφιαλτικές εικόνες δεκάδες ερωτήματα, που πρέπει να πάρουν απάντηση πριν και εμείς, εδώ στο Μοσχάτο και το Ν. Φάληρο, ζήσουμε τέτοιες τραγωδίες.
Αλήθεια τι θα γίνει:
Ψ Aν μια νταλίκα «φύγει» από την υπερυψωμένη λεωφόρο και βρεθεί πάνω ή μέσα σε ένα από τα σπίτια μας;
Ψ Ποιος θα πληρώσει τις ανθρώπινες ή υλικές ζημίες ; Το κράτος ή η ασφαλιστική; Μετά ποσά χρόνια δικαστικών αγώνων ;
Ψ Αν εκραγεί ένα βυτίο με πετρέλαιο ή , ακόμη χειρότερα, με ένα χημικό και τοξικό φορτίο;
Ψ Αν το φορτίο ή το συρόμενο μιας νταλίκας πέσει από την λεωφόρο;
Ψ Αν πάρει φωτιά ή εκτιναχθεί ένα Ι.Χ;.

Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα, ατμοσφαιρικής, ηχητικής και φωτοχημικής ρύπανσης, αερισμού καθώς και τα πολλαπλά προβλήματα στο ίδιο το ποτάμι, εξίσου βασικό θέμα αποτελεί και το ζήτημα της ασφάλειας των περιοίκων που δεν εξασφαλίζεται για τους κατοίκους της περιοχής με τα χάρτινα και αγιοβασιλιάτικα στηθαία.
Δυστυχώς τα ατυχήματα έρχονται να μας επιβεβαιώσουν.

Γι αυτό ζητάμε να μην γίνει η υπερυψωμένη λεωφόρο μέσα στα σπίτια μας.
Ας μην γίνουμε βορά στο βωμό της ασφάλτου, των μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων, των, προ τριακονταετία εκπονηθέντων, σχεδίων του ελληνικού κράτους και της «μεγάλης ιδέας» των ολυμπιακών αγώνων.
Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το αντιπλημμυρικό - υδραυλικό έργο για να μην πνιγόμαστε, (εάν το προλάβει βέβαια έως τους Ολυμπιακούς), και να ακυρώσει το οδικό τμήμα και τον καρνάβαλο γέφυρα της παράλιας σήμερα.
Καλούμε το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει επιτέλους την απόφαση του, που ας σημειωθεί εκκρεμεί από τις 21 Μαΐου 2002.
Ας σκεφτούμε για μια φορά τον απλό κόσμο, το καλό των κατοίκων τούτου του τόπου και ας μην αποφασίζουμε μόνο υπέρ των μεγαλοοικονομικών συμφερόντων και των ανόητων μεγαλόσχημων δήθεν μεγάλων έργων.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι δίπλα μας και οι ξένοι θα δουν μόνον ημιτελή και ανόητα έργα..

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ- SOS.

Με πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου το ξεπούλημα της παραλίας του Μοσχάτου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μοσχάτο 29/11/2006

Μετά το ξεπούλημα του Κηφισού, πριν λίγα χρόνια, στους μεγαλοεργολάβους - κατασκευαστές και την καταστροφή του ποταμού και του Μοσχάτου από την υπερυψωμένη γέφυρα ταχείας κυκλοφορίας, χτες βράδυ 28/11/2006, το δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου, ξεπούλησε και την παραλία.

Για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Μοσχάτου απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις και με το ψευτοδίλημμα "Η παραλία στο Δήμο του Μοσχάτου ή στο δημόσιο", παρέδωσε την παραλία της πόλης μας στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η δημοτική πλειοψηφία, σε αγαστή συνεργασία με την μείζονα αντιπολίτευση, αποδέχθηκαν την πρόταση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. να οικοδομηθούν τα 120 από τα 240 στρέμματα της παραλίας σε εφαρμογή του νόμου 3342/2005.

Το "χρυσό χάπι" είναι η παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο Μοσχάτου.

Όμως δεν μας είπαν ποια θα είναι η "εκμετάλλευση" που προτείνουν για την παραλία και πάνω από όλα που θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν τα έργα αυτά.

Η εμπειρία από τα μεγάλα έργα στην περιοχή μας είναι άκρως αρνητική.

Η αποδοχή της γέφυρας του Κηφισού από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και πάλι με το πρόσχημα να μειωθεί η κυκλοφορία οχημάτων στο Δήμο, και μείωση της κυκλοφορίας δεν έφερε, υποβάθμισε ένα μεγάλο μέρος του δήμου μας, επιβάρυνε τους κατοίκους της παρακηφίσιας περιοχής με θόρυβο και ρύπους και μας κρατά αποκομμένους από το Ν. Φάληρο.

Η ανέγερση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και την πρόσβαση στην παραλία της περιοχής απέκοψε, και επιβάρυνε την περιοχή με κίνηση και άσχετες και οχλούσες δραστηριότητες.

Η Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά το Δήμαρχο Μοσχάτου και την δημοτική πλειοψηφία για το ξεπούλημα του τελευταίου ελεύθερου χώρου της περιοχής μας.

Λέμε ΟΧΙ στην παραχώρηση έστω και μιας σπιθαμής από τα 240 στρέμματα της παραλίας του Μοσχάτου σε ιδιώτες.

Λέμε ΟΧΙ στην δημιουργία αθλητικού πάρκου στην παραλία μας.

Λέμε ΝΑΙ την δημιουργία πάρκου, χώρου αναψυχής και περιπάτου στην παραλία του Μοσχάτου για τους Μοσχατιώτες και όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
email: khfi_sos@yahoo.gr

Τσιμέντο να γίνει;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μοσχάτο 26/11/2006

Για μια ακόμη φορά το Μοσχάτο μας βρίσκεται αντιμέτωπο με το σύνδρομο της ανάπτυξης.

Για μια ακόμη φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης μας καλούνται να πουν το μεγάλο ΟΧΙ, στο ξεπούλημα που επιχειρείται ενός βασικού ελεύθερου χώρου του δήμου μας και ολόκληρου του Λεκανοπέδιου της Αττικής.

Η κρατική εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα", στην λογική της "αξιοποίησης" κάθε ελεύθερου χώρου ζητά την μετατροπή του χώρου της παραλίας σε αθλητικό θεματικό πάρκο που θα "αξιοποιηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε μια λογική ξεπουλήματος και του τελευταίου ελεύθερου χώρου στην περιοχή μας.

Λέμε όχι στην δημιουργία γηπέδου 120 στρεμμάτων, με κερκίδες για 3.500 θεατές ύψους 8,5 μέτρων.

Λέμε όχι στην παραχώρηση χώρων για την κατασκευή μικρών γηπέδων για αθλητικές δραστηριότητες από ιδιώτες.

Λέμε ΝΑΙ στην δημιουργία πάρκου στην περιοχή, όπως ορίζεται από το Π.Δ. του 2002.

Λέμε ΝΑΙ στην δημιουργία αντιπλημμυρικού καναλιού.

Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Μοσχάτου να μην ξεπουλήσουν για μια ακόμη φορά το περιβάλλον και την ζωή στο Μοσχάτο.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
email: khfi_sos@yahoo.gr

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

ΚΗΦΙΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ



ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ ‘Η ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΓΗΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ – SOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ ‘Η ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΓΗΣ

Μετά από οκτώ χρόνια κυοφορίας, τις μέρες αυτές υπήρξε κινητικότητα και σε ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τον Κηφισό.
Στις 11 Νοεμβρίου 2002 εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε νόμιμο, υπό τρεις προϋποθέσεις, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του YΠEXΩΔE, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων του».
Tη σύνταξη του σχετικού Π.Δ. είχε ανακοινώσει η υπουργός ΠEXΩΔE, κ. Bάσω Παπανδρέου, στις αρχές του καλοκαιριού, δηλώνοντας παράλληλα ότι πριν από τις δημοτικές εκλογές, θα «επισκέπτονταν» τον Kηφισό μπουλντόζες, προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις (περίπου 60). Mπουλντόζες βέβαια προς το παρόν δεν επισκέφθηκαν τον Kηφισό -πέραν αυτών που εκτελούν τα έργα- πάντως φαίνεται πως η υπουργός με την έγκριση του Π.Δ. και από το ΣτE μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προβεί σε ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το Π.Δ. αφορά την περιοχή που ήδη προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα και δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που έχει γίνει αυτοκινητόδρομος ή γίνονται σήμερα τα έργα. Έντεχνος βέβαια το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός, μετατρέποντας τον Φορέα Διαχείρισης του Κηφισού σε Φορέα Διαχείρισης της λαϊκής οργής από την τετραπλή πλημμύρα.

Οι επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας

Όσον αφορά την επεξεργασία του Π.Δ. από το ΣτE, το Ανώτατο Δικαστήριο με το πρακτικό του θυμίζει σε όλους μας τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων μηνών και επισημαίνει ότι ο Κηφισός «αποτελεί το μεγαλύτερο υδατόρεμα της Αττικής και έχει μεγάλη σημασία τόσο ως αυτοτελές περιβαλλοντικό στοιχείο όσο και ως παράγων αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου».

Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ αναφέρεται στις συνταγματικές επιταγές που επιβάλλουν για τα ρέματα «τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία της απορροής των υδάτων». Υπό το πνεύμα αυτό, το ΣτΕ λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά πορίσματα για τη διασφάλιση των φυσικών λειτουργιών του Κηφισού, θέτει ένα πλαίσιο προϋποθέσεων που πρέπει να τηρηθούν κατά τις εργασίες ανάπλασης του ποταμού:

- Τη διατήρηση της φυσικής του μορφής και την αποφυγή της στεγανοποίησης, που καταστρέφει τη μορφή του και μειώνει την απορροφητική του ικανότητα.

- Τη δημιουργία ζωνών πρασίνου σε ικανή απόσταση από τις όχθες του για την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους με παράλληλη προστασία της υφιστάμενης βλάστησης και τη διενέργεια φυτεύσεων.

- Τη διατήρηση ως ελεύθερων χώρων των υφισταμένων φυσικών περιοχών πλημμύρας στη λεκάνη απορροής για την καθοδηγούμενη εκτόνωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και τη δημιουργία τέτοιων διεξόδων, όπου κρίνεται αναγκαίο και εφικτό.


Συμφωνούμε απόλυτα με την προστασία του Κηφισού.
Ζητάμε όμως η εφαρμογή των αποφάσεων προστασίας, να εφαρμοστεί για όλο το ποτάμι και όχι μόνο για τις περιοχές υψηλών εισοδημάτων.
Τα έργα που γίνονται στον Κηφισό στην περιοχή των δήμων Ρέντη, Μοσχάτου, Ν. Φαλήρου έρχονται σε κατάφορη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ αφού:
1. Καταστρέφουν την μορφή του ποταμού και μειώνουν

Τελειώνοντας θα θέλαμε να προσθέσουμε απλά ότι τα έργα που γίνονται στην περιοχή μας (Μοσχάτο-Ν. Φάληρο – Ρέντη) βρίσκονται στον αντίποδα των επιταγών που εξήγγειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟΣ

ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟΣ

το συμπέρασμα ότι τα ολυμπιακά έργα που κατασκευάζονται στην περιοχή του Μοσχάτου είναι επιβλαβή για την πόλη μας και μάλιστα ορισμένα από αυτά άχρηστα, αφού όπως τονίστηκε από ομιλητή κάποια από αυτά έχουν ξεπεραστεί.Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους των διοργανωτών ο Χάρης Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι η ίδρυση της συλλογικότητας « ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ», αποτελούσε μια εσωτερική ανάγκη πολλών κατοίκων να ασχοληθούν με τα προβλήματα της πόλης που μένουν αλλά και με άλλα κοινωνικά προβλήματα.
Επίσης ανέλυσε τους στόχους και τις μελλοντικές κινήσεις τις πρωτοβουλίας αυτής και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να βρίσκονται σε επαφή με την ομάδα πρωτοβουλίας ώστε να συμμετάσχουν σε μελλοντικές εκδηλώσεις όπως την εκδρομή που διοργανώνουν στα Καλάβρυτα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Γιώργος Βότσης, δημοσιογράφος και συντονιστής της συζήτησης, αναφέρθηκε στον πρόωρο χαμό (την Κυριακή το βράδυ) του Βασίλη Ζαφειράκη, ενός εξαίρετου αγωνιστή και ακτιβιστή για την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων (σ.σ. ο Βασίλης Ζαφειράκης ήταν μέλος της περιβαλλοντικής κίνησης Γαλατσίου, μέλος της Καμπάνιας ΑΝΤΙ2004 και ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη της κινηματικής οικολογίας στην χώρα μας).
Συνεχίζοντας ο Γ. Βότσης αναφέρθηκε στο κρίσιμο ερώτημα αν οι ολυμπιακοί αγώνες είναι εθνική προσπάθεια ή αντιθέτως εθνική περιπέτεια που θα καταλήξει σε μία εθνική τραγωδία.Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενος των όψιμων σκεπτικιστών περί της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων και όπως είπε μετά τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν οι επιμηθείς που θα λένε ότι μας τα έλεγαν αλλά δεν τους ακούγαμε.Αναφέρθηκε ακόμη και στις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων για την ανοχή που έδειξαν αλλά και την στήριξη που παρείχαν στην ιδέα αυτή.Ο Γ. Βότσης ήταν καυστικός σε όλες τις παρεμβάσεις του κατά την ροή της συζήτησης και είχε πάντα να πει ένα παράδειγμα για τα θέματα που έθιγαν οι ομιλητές αλλά και οι πολίτες έλαβαν το λόγο. Για την Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, την αμαρτωλή ΕΤΑ, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, για το πράσινο, για τις πολιτικές προώθησης της πολιτικής χρήσεις του αυτοκινήτου, για τον Κηφισό και τα ποτάμια της Αττικής που έγιναν δρόμοι, για την εγκατάλειψη της περιφέρειας για να μπουν τα χρήματα στην χαβούζα των ολυμπιακών αγώνων αλλά και τους ολυμπιακούς αγώνες τις Βαρκελώνης που τους επικαλούνται ως πρότυπο και ακόμη τους πληρώνουν (περιβαλλοντικά) οι Καταλανοί, προτρέποντας μάλιστα τους παριστάμενους να διαβάσουν το βιβλίο του συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μολταμπάν για να αντιληφθούν ποια είναι η αλήθεια των ολυμπιακών αυτών. Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Ηλίας Γιαννίρης , πολεοδόμος χωροτάκτης υπεύθυνος του παρατηρητηρίου ελεύθερων χώρων , διδάκτορας πολεοδομίας χωροταξίας, ο οποίος παρουσίασε την ιστοσελίδα αλλά και τον αγώνα που έχει κάνει η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων για να μην εφαρμοστούν οι καταπατήσεις και οι καταστροφές του περιβάλλοντος στο όνομα των ολυμπιακών αγώνωνΑναφέρθηκε στην καταπάτηση των νόμων και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν το σύνταγμα δεν μας βολεύει για να εξυπηρετήσουμε τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος αλλάξουμε το σύνταγμα.Ακόμη αν οι κάτοικοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κερδίζουν τις προσφυγές που κάνουν τότε αλλάζουμε συνταγματικά της ευθύνες του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να μην έχουμε εμπόδια.Την ίδια στιγμή οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά και κατασκευαστικά συμφέροντα. Σαν παράδειγμα αναφέρθηκε το Πάρκο στο Γουδί, που ενώ υπάρχει υπόσχεση να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, ταυτόχρονα το παζαρεύουν με τον μεγάλο κεφάλαιο για να γίνει γήπεδο.Επισήμανε ότι δεν είναι εποχή να δεχθούμε να κάνουμε αυτό που θέλουν δηλαδή να μείνουμε στον καναπέ μας αλλά πρέπει να δραστηριοποιηθούμε.Αναφέρθηκε ακόμη:Σε χώρους του λεκανοπέδιου που καταστράφηκαν ή κινδυνεύουν να καταστραφούν στο όνομα των ολυμπιακών αγώνων.Στην μετατροπή της βουλής των Ελλήνων σε πολεοδομικό γραφείο για την εξυπηρέτηση συμφερόντων κατασκευαστικών.Στην προσπάθεια του κράτους να εμφανίσει τον Κηφισό αποχετευτικό αγωγό ώστε να γλιτώσει τις κύρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Ανδρέας Ευθυμίου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα στην παραλία και την θέση του δήμου γι αυτά.Πιο συγκεκριμένα ο Ανδρέας Ευθυμίου έθεσε ως προβλήματα του Μοσχάτου το κυκλοφοριακό, την ρύπανση των ποταμών, την διαχείριση της βιομηχανικής ζώνης και την διαχείριση του κυκλοφοριακού άξονα της Πειραιώς και την παραλιακή ζώνη.Κατά την άποψη του έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην πόλη με τις παρεμβάσεις και τους αγώνες της δημοτικής αρχής.Επικέντρωσε την εισήγησή του στην παραλιακή ζώνη, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του δημόσιου αλλά θεωρεί ότι πρέπει να είναι ιδιοκτησία του δήμου.Πρότεινε ότι θα πρέπει να ιδρυθεί ένας διαδημοτικός φορέας διαχείρισης όλου του παραλιακού μετώπου ώστε να μην συνδέεται με ιδιωτικά και μεγάλα συμφέροντα.Ως απόδειξη όλων αυτών ανέφερε τις παρεμβάσεις του δήμου στην παραλία με την κατασκευή των γηπέδων, τους αγώνες του δήμου για να μην γίνει καζίνο στο Φλοίσβο, ναυπηγείο στο όρια του δήμου του Πειραιά, μαρίνας στα όρια του δήμου Μοσχάτου και η αντίθεση με την δημιουργία εκθεσιακού χώρου καθώς και η μείωση του συντελεστή δόμησης στην παραλία από 3,5 σε 1,8 γεγονός που έφερε την δημοτική αρχή σε αντίθεση με πολύ μεγάλα συμφέροντα.Στην συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις της δημοτικής αρχής οι οποίες, σύμφωνα με τον εισηγητή συνίστανται: Στην προστασία και διατήρηση και αποκατάσταση των παρακτίων οικοσυστημάτων στην περιοχή της παραλίας. Στην ανάδειξη του τοπίου Στο δημόσιο χαρακτήρα και στην χρήση της περιοχής από μεγάλες ομάδες πολιτών. Να κατασκευαστούν δίοδοι από το Μοσχάτο στην παραλία που σήμερα δεν προβλέπονται από τα σχέδια των ολυμπιακών έργών με την κατασκευή είτε πεζογεφυρών είτε υπογείων διόδων. Να κατασκευαστούν ήπιες χρήσεις αθλητισμού και αναψυχής με κοινόχρηστο χαρακτήρα Να γίνει θεσμική θωράκιση και προσδιορισμός των χρήσεων γης. Να απομακρυνθούν οι χωματισμοί και να ταπεινωθεί το υψόμετρο στο επίπεδο που προβλέπεται στα σχέδια του οργανισμού της Αθήνας. Να υποβαθμιστεί η στάθμη των σιδηροτροχιών του τραμ στο επίπεδο της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος γιατί τώρα υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το Μοσχάτο. Να κατασκευαστούν διαβάσεις Να γίνει κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού και να μετατοπιστεί η νέα λεωφόρος Ποσειδώνος προς τα μέσα. Ο Ιλισός να παραμείνει ανοιχτός ποταμός. Επειδή ο Κηφισός συνδέεται και με τα έργα στην παραλία, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα προστατεύσουν τους κατοίκους από την λειτουργία της Λεωφόρου Κηφισού Να γίνει ανάπλαση στην παρακηφήσια περιοχή με πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις, έργα φωτισμού και να τοποθετηθούν ηχοπετάσματα. Να επανέλθει η ρυμοτομική γραμμή στα όρια που ήτανε πριν γίνουν οι απαλλοτριώσεις γιατί πολλοί συμπολίτες μας για πάρα πολλά χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί και οι περιουσίες τους είναι δεσμευμένες. Να δεσμευτεί το οικόπεδο Βαρδινογιάννη Να μην γίνει σύνδεση με της Χρυσοστόμου Σμύρνης με την πάνω παραλιακή λεωφόρο. Να ισχύσει ο σχεδιασμός του Οργανισμού της Αθήνας για κάλυψη 2,5 στρεμμάτων (στεγασμένων) με μέγιστο ύψος 8,5 μέτρα και η κατασκευή προπονητικού γηπέδου, έξι χώρων αθλοπαιδιών, ανοιχτό κολυμβητήριο και οικολογικό πάρκο στην πλευρά του Ιλισού.Τελειώνοντας ευχαρίστησε για την πρόσκληση, διαβεβαίωσε ότι η δημοτική αρχή θα υπερασπιστεί με κάθε μέτρο την καλύτερη διαβίωση των πολιτών του Μοσχάτου αλλά ολόκληρού του λεκανοπεδίου όπου μπορεί να συνεισφέρει και να αγωνιστεί για το καλύτερο.Το λόγο στην συνέχεια πήρε ο Ρουσέτος Λιβαδάρος , διδάκτορας μηχανικός μεταλλίων, μεταλλουργός μέλος της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος του ΤΕΕ και μέλος της επιτροπής κατοίκων Κηφισού (σ.σ. και παρακηφίσιος κάτοικος Ν. Φαλήρου).Στην εισαγωγή του ο Ρ. Λιβαδάρος έδωσε τους όρους της ποιότητας ζωής και βιώσιμης ανάπτυξής. Κατά τον εισηγητή βιώσιμη ανάπτυξη είναι να μπορείς να συνεχίζεις μια δραστηριότητα χωρίς να καταστρέφεις την φυσική της βάση ενώ ποιότητα ζωής σημαίνει άρνηση της υπερκατανάλωσης, σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην υγεία, σε ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον, δικαίωμα στην μόρφωση και τον πολιτισμό, δικαίωμα στην απασχόληση δικαίωμα σε μια καλή κατοικία σε μια σωστή πόλη και κυρίως δικαιοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.Δίνοντας την πολιτική και κοινωνική διάσταση του περιβάλλοντος ο εισηγητής χρησιμοποίησε τα λόγια του Μιχάλη Δεγλερη, (σ.σ. επίτιμου προέδρου του Ε τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας). «Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η οικολογική κρίση πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους. Οι προνομιούχοι θα μπορούν πάντοτε να ιδιοποιούνται τα υπολείμματα του φυσικού περιβάλλοντος».Τρανό παράδειγμα αυτής της αρχής είναι ο Κηφισός που στις περιοχές των πηγών του, που είναι και περιοχές με κατοίκους υψηλών εισοδημάτων, προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα, ενώ το κατώτερο τμήμα του ποταμού στις περιοχές του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου κατοικούν πολίτες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, άρα πολίτες δεύτερης κατηγορίας για τον φορέα του έργου, που δεν μετρά η ποιότητα ζωής τους.Συνεχίζοντας ο εισηγητής αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν δοθεί για την μη κατασκευή του έργου καθώς και για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν από την λειτουργία του έργου.Τέλος ο Ρ. Λιβαδάρος ανέφερε τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να υπάρξει ελάττωση των επιπτώσεων και που είναι:1. Ειδικός έλεγχος και ειδική μελέτη κατασκευής των ηχοπετασμάτων στην υπερυψωμένη λεωφόρο.2. Ειδικός έλεγχος και κατασκευή του ασφαλτοτάπητα, όσον αφορά στην ηχοαπορροφητικότητα του. Έλεγχος κατασκευής από δυο εξειδικευμένα εργαστήρια.3. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίζεται η αποτροπή κυκλοφοριακών συμφορήσεων στην περιοχή Μοσχάτου – Νέου Φαλήρου.4. Συνεχείς και σταθεροί έλεγχοι καυσαερίων και ηχορύπανσης.5. Παντελής απαγόρευση διέλευσης επικίνδυνων φορτίων.6. Απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.7. Ειδική κατασκευή φωτισμού για να ελαχιστοποιηθεί η φωτορύπανση προς τις παρακείμενες οικίες και διαμερίσματα.8. Μελέτη και εφαρμογή μέτρων εναρμόνισης, κατά το δυνατόν, των αισθητικών χαρακτηριστικών του έργου σε σχέση με την κλίμακα και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.9. Μέτρα για την ελαχιστοποίηση της προσβολής στα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής.10. Πρόβλεψη εξεύρεσης λύσης για τα στάσιμα νερά του Κηφισού, που θα στερούνται πλέον φωτισμό από τον ήλιο.11. Επιδότηση των κατοίκων των παρακηφίσιων και πρώτων παραλλήλων δρόμων προς των Κηφισό για την τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων και συσκευών κλιματισμού.12. καθαρισμός από τον αμίαντο του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο και διαμόρφωσή του σε Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Νομαρχίας Πειραιά και τοπικών πολιτιστικών σχημάτων.13. Αγορά τριών τουλάχιστον παραδοσιακών κτισμάτων στο Νέο Φάληρο και το Μοσχάτο,αναπαλαίωση τους και διάθεση τους για πολιτιστικές ή άλλες κοινωνικές χρήσεις.14. Απαλλοτρίωση δύο ή τριών οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης των κατοίκων. Τέτοιους χώρους έχει ανάγκη η περιοχή (πλατεία, παιδική χαρά, βρεφονηπιακός σταθμός, χώροι στάθμευσης)15. Εντοπισμός και κλείσιμο από την ΕΥΔΑΠ των παρανόμων συνδέσεων απόρριψης βιομηχανικών και άλλων λυμάτων στον Κηφισό.16. Εγκατάσταση από την ΕΥΔΑΠ συστήματος αυτόματου ελέγχου και καταγραφής της ρύπανσης των υδάτων στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Νέου Φαλήρου. Στα αποτελέσματα να έχουν άμεση πρόσβαση κατ’ αρχήν οι φορείς αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς της περιοχής.17. Να αποκατασταθεί οι κυκλοφοριακές οδικές συνδέσεις μεταξύ Μοσχάτου – Νέου Φαλήρου.(Σ.σ. να υπενθυμίσουμε ότι τα αιτήματα αυτά έχουν κατατεθεί στην Νομαρχία Πειραιά, στην κοινή συνάντηση που είχαν οι φορείς του Ν. Φαλήρου, η Επιτροπή Κατοίκων Μοσχάτου – Ν. Φαλήρου και η Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS με τον Νομάρχη Πειραιά στις 14 Οκτώβρη 2003).Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Νίκος Μπελαβίλλας, αρχιτέκτονας λέκτορας στο ΕΜΠ ο οποίος θύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά ο Γιάννης Πολίζος, αντιπρύτανης τότε του ΕΜΠ έθετε ως ανώτερο χρόνο λειτουργίας και εξυπηρέτησης της λεωφόρου Κηφισού τα πέντε χρόνια ζωής.Η πραγματικότητα ήλθε να διαψεύσει, προς το χειρότερο, αυτή την πρόβλεψη αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Αττική οδός στις 24 Δεκεμβρίου του 2003, η οποία έχει όριο στο τέλος της ζωής της 270.000 αυτοκίνητα την ημέρα, έφτασε στα 240.000 αυτοκίνητα την ημέρα, μόλις μερικούς μήνες μετά την έναρξη του έργου. Η επόμενη ζωή λοιπόν των κατοίκων από δω και πέρα θα είναι χιλιάδες αυτοκίνητα μποτιλιαρισμένα μια και δυο και τρεις φορές την ημέρα στο ύψος του τρίτου ορόφου.Στην συνέχεια ο εισηγητής εδώ μια κατηγοριοποίηση των ολυμπιακών έργων σε συνδυασμό με την κοινωνική τους χρήση.• Αθλητικά στάδια σε τετράδες, τριάδες ή και μεμονωμένα. Χώροι αντικοινωνικοί αφιλόξενοι που δεν έχουν καμιά άλλη χρήση. • Μικρά αθλητικά στάδια που και αυτά είναι αντικοινωνικά και δεν είναι ελεύθεροι χώροι.• Παράλληλα έργα, που αν και οπαδός του τραμ θεωρεί ότι έγινε κακός σχεδιασμός και κακή κατασκευή με αποτέλεσμα να υπομονεύτει η πραγματική αξία του τραμ ως αντίβαρο στην φιλοσοφία της κυριαρχίας του αυτοκινήτου.Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τον εισηγητή, από τα ολυμπιακά έργα είναι η κατάπτωση του συστήματος αξιών αλλά και η επέκταση της Αθήνας στα Μεσόγεια και το Θριάσιο Πεδίο, που έχουν μετατραπεί σε μια περιβαλλοντική κόλαση.Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μάχη που δόθηκε, και μάλλον κερδίζεται, στον Πειραιά με το σταμάτημα των έργων στο Πασαλιμάνι.Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα του πρασίνου που είναι το μόνο ολυμπιακό έργο που δεν έγινε και πρότεινε κοινή δράση όλων των παράλιων περιοχών για να διεκδικήσουν το πράσινο που μας είπαν ότι θα γίνει και δεν έγινε.Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Πάνος Τότσικας, αρχιτέκτονας πολεοδόμος, εκπρόσωπος της καμπάνιας ΑΝΤΙ2004, ο οποίος τόνισε ότι οι ολυμπιακοί αγώνες έχουν επίπτωση σε πολλά μέτωπα όπως το κοινωνικό, το ιδεολογικό, το περιβάλλον, στην οικονομία και το μέτωπο των δικαιωμάτων με τρανό παράδειγμα το γίνεται αυτή η συζήτηση και απέναντι να υπάρχουν κλούβες με ΜΑΤ.Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην δράση της Πρωτοβουλίας Πολιτών αλλά και την Καμπάνια Αντι2004.Αναφέρθηκε ακόμη σε όλους αυτούς που όψιμα έγιναν «αντιστασιακοί», ενώ παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια άφηναν το κράτος και τα συμφέροντα ασύδοτα να λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.Μίλησε για τις αξίες των ολυμπιακών αγώνων που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών, των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και τις εταιρίες που πουλούν συστήματα ασφαλείας, που αποτελεί το καινούριο φρούτο που εμφανίζεται στην Αθήνα το 2004.Ο εισηγητής σημείωσε ότι για την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων θα δαπανηθεί τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, έξι φορές περισσότερα από αυτά που δαπανήθηκαν για την ολυμπιάδα της Αυστραλίας. Αναρωτήθηκε δε πόσα προβλήματα θα μπορούσαμε να λύσουμε με αυτά τα χρήματα.Αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια υπερεκμετάλλευσης του αστικού και περιαστικού χώρου, του περιβάλλοντος.Διευκρίνισε δε ότι όλοι μας θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το χώρο που μας ανήκει, είτε είναι το οικόπεδο μας, είτε λέγεται οτιδήποτέ.Σήμερα οι ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν ένα στοιχείο αυτής της αναπαραγωγής της ιδεολογίας της εκμετάλλευση του χώρου με αποτέλεσμα να υπάρχει μια τμιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και μια πλασματικοί ανάπτυξή που στηρίζεται στην ανάπτυξη και μόνο του κατασκευαστικού τομέα.Στην συνέχεια ο εισηγητής αναφέρθηκε στην «ανάπτυξη» στο όνομα των ολυμπιακών αγώνων ενός συστήματος μαρίνων στο παραλιακό μέτωπο παρόλο που η ίδια η κυβέρνηση έλεγε πριν από αυτούς, ότι η περιοχή είναι κορεσμένη. Αναφέρθηκε ακόμη στην εκμετάλλευση από μεγαλοεπιχειρηματίες της κατάστασης αυτή με την απόσπαση κρατικής περιουσίας είτε για «ανάπλαση» της, βλέπε Καραϊσκάκη είτε για παράπλευρη εκμετάλλευση της.Τόνισε τον ρόλο που παίζει η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά και τις πιέσεις που άσκησε η εκκλησία για να της δοθούν πρόνόμια και να εκμεταλευση ως επιχειρηματίας την περιουσία που έχει στο Π. Φάληρο (Ριζάρειο) αλλά και στο Καβούρι και σε άλλες περιοχές του παραλιάκου μετώπου.Σημείωσε ότι οι ολυμπιακοί αγώνες ήταν μια χρυσή ευκαιρία για κάποια συμφέροντα, τόσο των διεθνών πολυεθνικών εταιριών και συμφερόντων, αλλά και στην Ελλάδα του κατασκευαστικού τομέα, και όχι μόνο, π.χ. ο κύριος Λατσης πήρε το δημοσιογραφικό χωριό δίπλα στο ΟΑΚΑ, ο κύριος Κοκαλής πήρε ένα εμπορικό κέντρο που λέγεται γήπεδο Ολυμπιακού το Καραϊσκάκη, και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πάρει από κάποια πράγματα. Τελικά οι ολυμπιακοί αγώνες συνέβαλάν επί της ουσίας στην αναδιανομή του δημόσιου χώρου στην Αττική και την ιδιωτικοποίηση του.Ο εισηγητής κατέληξε ότι, δυστυχώς, όσοι αγωνίσθηκαν για να μην πάρουμε τους ολυμπιακούς αγώνες και στην συνέχεια για να τους δώσουμε πίσω σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι γι αυτόν τον αγώνα και αυτή την θέση.Τα τρία χρόνια χάθηκαν γιατί η κυβέρνηση Σημίτη είχε ως επιλογή την είσοδο στην ΟΝΕ και όχι τους ολυμπιακούς αγώνες και δεν διέθεσε κονδύλια γι αυτούς.Σήμερα θα πρέπει να σταθούμε στα προβλήματα και να αγωνιστούμε για να περισώσουμε ότι μπορεί να περισωθεί και όχι να τα αφήσουμε για αύριο ή για τον Σεπτέμβρη. Μίλησαν μεταξύ άλλων κάτοικοι του Μοσχάτου και εκπρόσωποι φορέων: Ο Θόδωρος Πουντίδης, δημοτικός Σύμβουλος, που αναφέρθηκε στις ευθύνες και την απουσία του δήμου αλλά και για την πολιτική πλευρά του θέματος ολυμπιακοί αγώνες.Ο Γιάννης Ελευθερώτης που μίλησε για την περίπτωση του Κλαυσίδωνα στον Βόλο που αντιμετωπίζεται και αυτός όχι ως ποτάμι αλλά ως χώρος για να γίνει ένας ακόμη δρόμος, από τους Οικολόγους Πράσινους ο Κώστας Ζαχάρωφ από την Πρωτοβουλία κατοίκων Καλλιθέας, που μετέφερε στους συγκεντρωμένους τα προβλήματα που δημιουργούν τα ολυμπιακά έργα στο δήμο της Καλλιθέας και τους προβληματισμούς των ενεργών πολιτών του δήμου για την μεταολυμπιακή χρήση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ο Νίκος Σελλάς, που αναφέρθηκε στην εμφάνιση της αστυνομίας αλλά και την συγκυριακή ενασχόληση του δήμου με την μεταταολυμπιακή χρήση των έργων αλλά και για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής γι αυτά τα έργα, ο Νίκος Ματσαρέας που αναφέρθηκε τόσο στα περιβαλλοντικά προβλήματα και την αλλοίωση της πόλης τα τελευταία πενήντα χρόνια αλλά και για τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν το δήμο, όπως για την ανεργία, τα ναρκωτικά και τους οικονομικούς μετανάστες και την ανάγκη ενσωμάτωσης τους στο κοινονικό σύνολο, αλλά και για την ευθύνη των πολιτών.Ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την απορριπτική εισήγηση, για τα ολυμπιακά έργα στην παραλία και τους κινδύνους που εγκυμονούν αν δεν κινητοποιηθούν οι κάτοικοι, για την ανάγκη συντήρησης του υδραυλικού έργου του Κηφισού αλλά και την αναγκαιότητα της πάλης για να φύγουν οι κάμερες παρακολούθησης από την παραλιακή και την λεωφόρο Κηφισού. Αναφέρθηκε ακόμη στις ευθύνες τις τοπικής αυτοδιοίκησης.Ο Διονύσης Φάκος που εξέφρασε την συμφωνία του στους ολυμπιακούς αγώνες ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και εξέφρασε τις σκέψεις του για το τι θα γίνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και η παραλία μετά τους αγώνες.Τέλος κάτοικος του Μοσχάτου έθεσε το θέμα της ανάγκης δράσης χαιρέτησε την ίδρυση της Μεσοποταμίας και ευχήθηκε να μην γίνει δημοτική παράταξη. Ακόμη έθεσε τα προβλήματα του Μοσχάτου, ως μία περιοχή μεταβιομηχανική με χιλιάδες προβλήματα που έχει γυρίσει την πλάτη της στην θάλασσα και θεωρεί ότι είναι θετικό που υπάρχουν ρομαντικοί άνθρωποί που θέλουν να θυμούνται το Μοσχάτο του χτες και αγωνίζονται για να μην χαθεί εντελώς.Το κλείσιμο τις εκδήλωσης έκαναν ο Πάνος Τότσικας και ο Ηλίας Γιαννιρης.Ο Π. Τότσικας επισήμανε ότι την ευθύνη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αν προταθεί να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης στο 3 όλοι οι κάτοικοι θα τρέξουν να συμφωνήσουν αγνοώντας τις επιπτώσεις.Ακόμη αναφέρθηκε στην κατάργηση ενός όπλου που είχε ο πολίτης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, που με πολιτικές παρεμβάσεις κάνει τα στραβά μάτια σε εγκλήματα που γίνονται στο περιβάλλον.Τέλος προσπάθησε να προσδιορίσει ποιος είναι ο εισβολέας στην Μεσοποταμία και αναφέρθηκε στην απουσία και την αδράνεια της τοπικής αυτοδιοίκησης.Ο Ηλίας Γιαννίρης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και στο μηχανισμό που έχει στήσει το κράτος για το ξεπούλημα της δημόσιας γης. Ακόμη αναφέρθηκε στην ΕΤΑ και της προνομιακές παραχωρήσεις που έχει κάνει το κράτος σε αυτήν και μέσω αυτής στο ιδιωτικό κεφάλαιο αφού του επιτρέπει να αγοράσει προνόμια, κατάληψη δημόσιας γης, ανέγερση οικοδομών σε αιγιαλό κ.λ.π.Όσο αφορά τα ολυμπιακά έργα ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κοροϊδία της ολυμπιάδας. Ο δήμος της Αθήνας, που είναι ο μοναδικός διοργανωτής των ολυμπιακών αγώνων έχει προσφύγει στο ΣτΕ για τον προαστιακό σιδηρόδρομο και έχει πάρει ομόφωνη απόφαση κατά της κατασκευής του έργου στο Σχινιά. Αυτό δείχνει το μέτρο της κοροϊδίας αλλά και τους λόγους που γίνονται οι ολυμπιακοί αγώνες.Τέλος ανέφερε ότι η καταστροφή στον Κηφισό έγινε γιατί θα έπρεπε να γίνουν απαλλοτριώσεις, που θα ήταν το μεγαλύτερο κόστος στον έργο. Αντίθετα στην Αττική οδό, που είναι ένα ιδιωτικό έργο, δόθηκαν χρήματα από το κράτος για απαλλοτριώσεις.Ο Ηλίας Γιαννίρης έκλεισε την συζήτηση κάνοντας την επισήμανση προς των πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι το να πάρεις μια απόφαση ενάντια ε κάποιο έργο δεν είναι αυτό που μετρά αλλά το τι πράττεις τι ενέργειες κάνεις ενάντια σε αυτό το έργο.

Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταγγελία για παραβίαση Κοινοτικής νομοθεσίας για το Περιβάλλον.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Καταγγελία για παραβίαση Κοινοτικής νομοθεσίας για το Περιβάλλον.
Περιβαλλοντική Υποβάθμιση του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου από τη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας στον ΚηφισσόΤο ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να κατασκευάσει , στα πλαίσια του ενδιάμεσου δακτυλίου και του λεγόμενου Ολυμπιακού δακτυλίου, λεωφόρο ταχεία κυκλοφορίας από την Αγ. Αννης έως την παραλιακή λεωφόρο πάνω από τον Κηφισό που θα ενώνει την εθνική οδό με την παραλιακή λεωφόρο.Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο το Πολυτεχνείο , όσο και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα έχει ταχθεί ενάντια σε αυτό το έργο , πριν ακόμη το έργο ενταχθεί στον λεγόμενο Ολυμπιακό Δακτύλιο, διατυπώνοντας την θέση ότι η κατασκευή του πρόκειται να αυξήσει τον όγκο των οχημάτων που θα διοχετεύονται στην παραλιακή λεωφόρο επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την αποκοπή της παραλιακής ζώνης από τον αστικό ιστό και κατ επέκταση από τους κάτοικους που θα έπρεπε να είναι οι αποκλειστικοί "χρηστές" του χώρου.Τα αυξημένα προβλήματα που θα δημιουργήσει το έργο επισημαίνουν και οι μελετητές που έχουν συντάξει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου. Σας παραθέτουμε δύο αποσπάσματα από την περιβαλλοντική θεώρηση του Εργου, η οποία συμπληρώνει τη Μ.Π.Ε. και συντάχθηκε κατ' ανάθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ. • "Στην παρούσα μελέτη δεν εξετάζεται η αναγκαιότητα ή η σκοπιμότητα της λειτουργικής αναβάθμισης του σημαντικότερου κυκλοφοριακού διαδρόμου του λεκανοπεδίου της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας. Αυτή θεωρείται δεδομένη. Εξετάζεται και "μετράται" η ούτως ή άλλως έντονα αρνητική επίδραση του στο μικροπεριβάλλον της άμεσης επιρροής και αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων " • Η ίδια μελέτη συμπεραίνει : "... Επιπλέον, είναι δυνατόν τα επίπεδα θορύβου στις περιοχές κατοικίας να μειωθούν ακόμα περισσότερο, αν στα δώματα των κτιρίων προστεθούν κατάλληλα διαμορφωμένα ηχοπετάσματα. Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν μέτρα τέτοιου τύπου. Είναι όμως δυνατόν να ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο από το πρόγραμμα παρακολούθησης που προτείνεται παρακάτω ".Η κατασκευή του υπερυψωμένου δρόμου ταχείας κυκλοφορίας πάνω από τον Κηφισσό στην περιοχή Μοσχάτου - Νέου Φαλήρου θα υποβαθμίσει έντονα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορρύπανση προβλέπονται δραματικές. Ο Κηφισσός ποταμός στις περιοχές των πηγών του προστατεύεται με Π.Δ.. (ΦΕΚ 632/27.6.94) . Είναι οι περιοχές των υψηλών εισοδημάτων, των πολιτών πρώτης κατηγορίας που έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν φυσικό περιβάλλον και υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Το κατώτερο τμήμα του ποταμού διασχίζει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές κατ' ουσίαν αμιγούς κατοικίας, του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου. Στις περιοχές όμως αυτές κατοικούν πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, άρα δεύτερης κατηγορίας για το φορέα κατασκευής του Εργου. Για το λόγο αυτό και τα τελευταία ίχνη φυσικού περιβάλλοντος, η ποιότητα της ζωής μας, η υγεία των παιδιών, κατά την άποψή μας, έχουν τη γνώμη, ότι χωρίς δισταγμούς μπορούν να τίθενται στο βωμό και να θυσιάζονται στη χάρη διαφόρων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Στην περιοχή Μοσχάτου - Νέου Φαλήρου ο Κηφισσός με τη σημερινή του μορφή θα εξαφανιστεί, αλλά δεν θα καλυφθεί. Θα μεταβληθεί σε ένα ανοικτό τσιμεντένιο κανάλι - οχετό ορθογώνιας διατομής . Κατά μήκος του σε ύψος 9 μέτρων πάνω από το επίπεδο των σημερινών συνοικιακών παρακηφίσσιων δρόμων αυτοκινητόδρομος συνολικού πλάτους 36 μέτρων, θα μεταφέρει αριθμό οχημάτων, που σε χρονικά διαστήματα αιχμής θα προσεγγίζει τα 6.000 οχήματα ανά ώρα. Για την στήριξη του δρόμου θα κατασκευασθούν ανά 25 μέτρα τρείς κολώνες μία στο κέντρο της κοίτης και δύο πλαϊνές. Οι δύο τελευταίες θα φθάνουν μέχρι τα άκρα των σημερινών συνοικιακών δρόμων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απέχει λίγα μέτρα από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών γιατί στην περιοχή αυτή τα οικοδομικά τετράγωνα αμφίπλευρα του ποταμού απέχουν μεταξύ τους πολύ μικρότερη απόσταση από εκείνα στα ανώτερα τμήματα του ποταμού. Εξ άλλου η μορφή του προγραμματιζόμενου έργου διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη η οποία εμφανίζεται στις Μ.Π.Ε.Η εικόνα της περιοχής δεν θα έχει καμμία σχέση με την σημερινή. Αντί του λιθόκτιστης κοίτης, ένα πολύ μεγαλύτερο ανοικτό και ανήλιαγο, τσιμεντένιο κανάλι θα κυλάει νερά της βροχής και υγρά απόβλητα ( τα οποία εμείς οι κάτοικοι διαπιστώνουμε από το διαφοροποιο΄ύμενο έντονο χρωματισμό και τις οσμές, παρά τα όσα ψευδώς υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές ) σκιασμένο από μία τερατώδη και παράτερη για την κλίμακα της περιοχής κατασκευή, τον αυτοκινητόδρομο υπεράνω του Κηφισσού. Στις συνθήκες αυτές τα προβλήματα της δυσοσμίας και των κουνουπιών θα ενταθούν. Η παραλογισμός και η αναλγησία για την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής μας του ΥΠΕΧΩΔΕ, υποτιθέμενου φορέα προστασίας του Περιβάλλοντος, θα έχει μεταβάλει τον ιστορικό ποταμό Κηφισσό σε μολυσματικό ανοικτό οχετό.Η ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχή θα επιβαρυνθεί δραματικά ( βλ.σχετικές μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ ). Η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την αρτηρία ταχείας κυκλοφορίας Πειραιά-Γλυφάδα δεν προβλέπεται αποτελεσματική λόγω τεχνικών δυσκολιών με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την πλευρά του Ν. Φαλήρου, το συχνό "μποτιλιάρισμα" με πρόσθετη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορρύπανση (κορναρίσματα κλπ ). Η ηχορρύπανση θα υπερβεί τα θεσμοθετημένα όρια. Ακόμα και η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στις πλευρές του αυτοκινητόδρομου δεν θα προστατεύσει, τους κατοίκους των ανώτερων διαμερισμάτων των παρακείμενων πολυκατοικιών. Το γεγονός αυτό κάνει τους μελετητές να ψελίζουν δειλά την πιθανή αναγκαιότητα της τοποθέτησης ηχοπετασμάτων στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων! Μέτρο πρωτοφανές. Οι προβλεπόμενες στάθμες θορύβου είναι 80 dB(Α) για τις προσόψεις των κτιρίων από τον τρίτο όροφο και πάνω, όταν οι θεσμοθετημένες για τέτοια έργα είναι μικρότερες από 70 dB(A), σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 17252/1992 (ΦΕΚ 395/τ.Β'/19-6-1992). Εμείς οι κάτοικοι του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου διαμαρτυρόμαστε, αλλά οι κραυγές απόγνωσης αφήνουν ασυγκίνητους τους υπεύθυνους. Η ψυχική ηρεμία, η υγεία, η ποιότητα ζωής μας δεν αποτελούν γιαυτούς πρόβλημα. Η θέση που διατυπώνουν, δηλαδή να καταστραφεί η υγεία, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωή μιας μερίδας πολιτών για να διευκολυνθούν οι πολλοί αποτελεί έκφραση σύγχρονου κανιβαλισμού. Αρμόδιοι μας δήλωναν ότι ο δρόμος βαρειάς κυκλοφορίας γίνεται υπερυψωμένος για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Ο ισχυρισμός είναι απόλυτα αβάσιμος. Από τις μελέτες τους προκύπτει ότι, οι διαδοχικοί κάθετοι προς τον Κηφισσό οδικοί ή σιδηροδρομικοί άξονες ( Οδός Αγ. Αννης, Γραμμές ΟΣΕ, Οδός Πειραιώς , γραμμές ΗΣΑΠ, παραλιακή λεωφόρος και κόμβος σύνδεσης) επιβάλλουν την κατασκευή υπερυψωμένης λεωφόρου. Η λεωφόρος θα κατασκευαστεί στο ύψος των διαμερισμάτων του τρίτου ορόφου των παρακειμένων πολυκατοικιών και σε ελάχιστη απόσταση από τα μπαλκόνια τους, γιατί αυτή είναι η εύκολη τεχνικά λύση. Υπερυψωμένη λεωφόρος σημαίνει :• Μεγαλύτερη ηχορρύπανση και μάλιστα ηχορρύπανση που δυσκολότερα αντιμετωπίζεται ( Αν ήταν αλλιώς θα τοποθετούσαμε τις καμπάνες των εκκλησιών χαμηλά )• Τεράστια και περισσότερο διαχεόμενη χημική ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων• Αλλοίωση του τοπίου• Καταστροφή του λιγοστού εναπομένοντος παρακηφίσσιου πρασίνου• Επιδείνωση του προβλήματος των οσμών και των κουνουπιών. Ο Κηφισσός δεν θα είναι πλέον κοίτη ποταμού αλλά ανοικτός οχετός, που οι ακτίνες του ήλιου ποτέ δεν θα φωτίζουν. Η κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου στον Κηφισσό θα αποτελέσει έγκλημα διαρκές για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Το Μοσχάτο και το Νέο Φάληρο μπορεί να μην ειναι Φιλοθέη ή Πολιτεία (ποιός αραγέ θα διενοείτο να προσβάλλει τοσο βάναυσα το περιβάλλον στις περιοχές αυτές. Εμείς οι κάτοικοι του Ν. Φαλήρου και του Μοσχάτου θεωρούμε απαραβίαστο και πάνω από οποιαδήποτε συμφέροντα και σκοπιμότητες το δικαίωμα στη ζωή και γιαυτό είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Εχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τα συνημένα έγγραφα, όπως τις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, την αρνητική θέση απέναντι στην κατασκευή του Εργου όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, τις θέσεις φορέων της περιοχής μας και τα ψηφίσματα συγκεντρώσεων των κατοίκων, παρακαλούμε την Ε.Ε. να παρέμβει για να αποτρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη δραματική υποβάθμιση της ζωής μας, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψει, από την κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας κατά μήκος και υπεράνω του Κηφισσού ποταμού. Θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση στον Κηφισό οφείλεται και στην παραβίαση: Του Λευκού Βιβλίου για το Αστικό Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Λευκή Βίβλος για την Περιβαλλοντική ΕυθύνηCOM (2000) 66, Φεβρουάριος 2000 Του Πράσινο Βιβλίο για τη μελλοντική πολιτική για το θόρυβο COM(96)540, Νοέμβριος 1996 Του Πράσινη Βίβλος για το αστικό περιβάλλον – Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοCOM(90)218 Του Πράσινου Βιβλίου σχετικά με την αποκατάσταση των περιλλοντικών ζημιών (COM(93)047 Της Κοινοτικής οδηγίας για την ηχορύπανση 70/157/ΕΟΚ/6.3.1970 Και της Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την αξιολόγηση και την διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου(Πρόταση στης Επιτροπής, έγγραφο 500PCΟ468) Για κάθε πρόσθετο στοιχείο ή πληροφόρηση ευρισκόμεθα στην διάθεσή σας.Αθήνα 15/03/2001Για τηνΕπιτροπή Κατοίκων Μοσχάτου Ν. Φαλήρου Ενάντια στο οδικό έργο στον ΚηφισόΑγαθοκλή ΒάναΔ. Φαληρεως 21 18547 Ν. ΦάληροΑλωνιάτης ΑπόστολοςΜιαούλη 51 18345 ΜοσχάτοEmail: aloniati@hol.grTel: 9415100/ 0944243094Μεταξάς ΝικόλαοςΦλέμιγκ 5 18344 ΜοσχάτοΠιστιώλης ΣπύροςΚηφισού 24 18344 ΜοσχάτοΡουσσέτος ΛιβαδάροςΔ. Φαληρέως 34 18547 Ν. ΦάληροEmail: liva@mail.kapatel.grTel: 4818622/ 0944410331