Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007

”Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού & Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης της Νέας Φιλαδέλφειας”

Οι εισηγητές στην εκδήλωση. Στο μέσω ο Καθ. Βασίλης Ζώτος επικεφαλής της ομάδας μελέτης




www.neafiladelfeia.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Νέα Φιλαδέλφεια, 20 - 11 - 2007
Δ.Τ. : Νο 088

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Διεύθυνση : Δεκελείας 97
143 41 Ν.Φ.
Πληροφορίες : Ν. Παπαευσταθίου
Τηλ. : 210 2595 009
Fax : 210 2595 010





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ : ”Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού &
Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης της Νέας Φιλαδέλφειας”

Σημαντικού ενδιαφέροντος εκδήλωση παρουσίασης σχεδίων μελέτης για την “Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού & Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης της Νέας Φιλαδέλφειας” πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, στο χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ) “Ανδρέας Παπανδρέου”, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Υπεύθυνος για την παρουσίαση, ήταν ο διεθνώς αναγνωρισμένος για τις μελέτες του σχετικά με την ανάπλαση αστικών ποταμών (Τάμεσης), καθηγητής Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος Βασίλης Ζώτος, μαζί με την ομάδα των νεαρών αρχιτεκτόνων James Hall, Ναταλίας Κοκοτού, Κλαίρης Ξενοφώντος και Δημήτρη Σοφού (τη μελέτη είχαν συνδράμει επιστημονικά και οι ειδικοί σύμβουλοι Chris Gilbert και Μυρτώ Κολίρη).
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης & Ανάπλασης Κηφισού Κωνσταντίνος Λάσκαρης και ο δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Σπύρος Κάραλης, ενώ συντονιστής-παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας Κώστας Ευαγγελινός.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση-προσέλευση του κόσμου καθώς και εκπροσώπων δεκάδων τοπικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, που έδωσαν δυναμικά το παρών, και είχαν την ευκαιρία μετά το πέρας της παρουσίασης, να πάρουν το λόγο και να καταθέσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις απορίες τους.
Τον διοργανωτή, Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνος Βατίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Π.Ι.Ε.Δ παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας Brun James, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η Διευθύντρια του ΥΠΕΧΩΔΕ (Διεύθυνση Ειδικών Έργων) Παναγιώτα Καπερώνη συνοδευόμενη από στελέχη του υπουργείου, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής Παρασκευή Παπαπάσχου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας Γιώργος Τσοπανίδης και η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Λίτσα Αμανατίδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων Μανώλης Πούλιος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αργύρης Σκοπελίτης, ο αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης Προκόπης Μπελεχρής, η Δημοτική Σύμβουλος Μοσχάτου Βάσω Σταυροπούλου, το μέλος του Δ.Σ του φορέα “Κηφισός” και πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής Παναγιώτης Τσίτουρας, ο Πρόεδρος του EcoCity Αθανάσιος Ζαφειρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS Απόστολος Αλωνιάτης, εκπρόσωποι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΛΑΟΣ και πλήθος κόσμου.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ Ν.ΦΙΛ/ΦΕΙΑΣ




«Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού"

Εκδήλωση στην Ν. Φιλαδέλφεια για τον Κηφισό

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007, στην Νέα Φιλαδέλφεια, εκδήλωση με θέμα : «Περιβαλλοντική Ανάλυση του Κηφισού ποταμού
& Παρουσίαση των Σχεδίων Μελέτης για την Ανάπλαση της Παρακηφίσιας Ζώνης Πρασίνου της Νέας Φιλαδέλφειας.»
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μέρος της μελέτης που ετοιμάζει για τον Κηφισό, η επιστημονική ομάδα, που αποτελείτε από τους, Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Σοφός, νέοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, μέλη του «Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, BGS», με συντονιστή τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο και πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Βασίλη Ζώτο.
Η αρχιτεκτονική πρόταση αναπτύχθηκε σε δύο μέρη.
Αρχικά εξετάστηκαν περιοχές καθ’ όλο το μήκος του ποταμού και εντοπίστηκαν ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες και προβλήματα.
Το ποτάμι χωριστικέ σε τρία βασικά μέρη, πηγές – ανοιχτή περιοχή (Κηφισιά- Μεταμόρφωση – Ν. Φιλαδέλφεια) – σκεπασμένο τμήμα και υπερυψωμένη λεωφόρος (τμήμα Δήμου Αθηναίων – Αιγάλεω- Ρέντη – Μοσχάτο –Ν. Φάληρο).
Το δεύτερο μέρος επικεντρώθηκε στην περιοχή Κόκκινος Μύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε ακριβώς επειδή πρόκειται για μια παραμελημένη ελεύθερη ζώνη εντός του αστικού ιστού, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Για το συγκεκριμένο τμήμα, η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει: δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού και σύνδεση με τον προτεινόμενο παραλιακό ποδηλατοδρόμιο Ν. Φαλήρου - Βάρκιζας, δημιουργία αστικού πρασίνου πάρκου για τους κατοίκους της περιοχής και παραποτάμιου μονοπατιού καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού, καθώς επίσης παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την πρόσβαση του ποταμού. Περιλαμβάνει, επίσης, σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες), δημιουργία πόλων πρασίνου, υπαίθριας αναψυχής, χώρους αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και μείωση της ηχορύπανσης από παρακείμενες οδούς μέσω πυκνής φύτευσης δένδρων και θάμνων.

Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής Βασίλης Ζώτος, ήταν ο επιστήμονας ο οποίος στην δεκαετία του 60, ανέλαβε την ανάπλαση του Τάμεση και έχει από τότε ασχοληθεί, ειδικευτεί θα μπορούσαμε να πούμε στις αναπλάσεις αστικών ποταμών.

«Αυτόν τον Κηφισό θέλουμε και μπορεί να γίνει»

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, κ. Σταύρος Κόντος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ζώτο και την ομάδα του για την ενασχόληση τους με το ποτάμι της Αθήνας, κάλεσε όλους τους δημάρχους αλλά και τους πολίτες των παρακηφίσιων περιοχών να αγωνιστούν για την σωτηρία και την ανάπλαση του Κηφισού. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κηφισό. Ας μην πάει χαμένη», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι τα σχέδια υπάρχουν και μπορούν να υλοποιηθούν.

Ο καθηγητής Β. Ζώτος, που πήρε το λόγο μετά, σημείωσε ότι «Είναι αδιανόητο να μην τολμάμε να αποκαταστήσουμε τον ποταμό της Αθήνας», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μόνον η πολιτική βούληση για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου».
Στην συνέχεια έκανε μια γενική αναφορά στους άξονες της μελέτης και ποιο συγκεκριμένα είπε, μεταξύ άλλων.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει κατά πρώτον μια περιβαλλοντική ανάλυση όλου του Κηφισού. Αναγνωρίσαμε τρία βασικά τμήματα. Το πρώτο, προς βορρά, που είναι σε φυσική μορφή μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς σα φυσικό δρυμό. Η περιοχή αυτή, που την ονομάζουμε Α, παρ’ όλα τα γνωστά προβλήματα δεν έχει μεγάλες καταστροφές. Μπορούν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις και φύτευση δέντρων, όπου χρειάζεται.
Η περιοχή Β είναι το τμήμα που ο Κηφισός διατρέχει τις κατοικημένες περιοχές και περιλαμβάνει το τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας στο οποίο προτείνουμε ανάπλαση. Εδώ έχουμε προχωρήσει σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, σαν τμήμα που περιέχει στρατηγικές προτάσεις περιβαλλοντικής ανάπλασης για τη διαμόρφωση ολόκληρου του ποταμού. Προβλέπουμε δημιουργία αστικών πάρκων, με πόλους πρασίνου, ανοιχτούς χώρους και υπαίθρια αναψυχή. Γίνεται ένταξη του ποταμού στον αστικό ιστό με διαβάσεις πεζών, γέφυρες σκάλες, ράμπες προς το νερό και ειδικό φωτισμό με χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Πιστεύουμε ότι αυτό καθορίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη και μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών.
Το τρίτο τμήμα, περιοχή Γ, αφορά το τμήμα του ποταμού που δυστυχώς βρίσκεται κάτω από την υπερυψωμένη λεωφόρο Κηφισού. Εκεί προτείνουμε να γίνει μια πλατφόρμα για δραστηριότητες ώστε ο ποταμός να ενώνει, αντί να χωρίζει, τις εκατέρωθεν περιοχές. Θα μπορούσαν να γίνουν εκεί υπαίθρια αγορά, πάρκο για αθλητικά δρώμενα, υπαίθρια γλυπτοθήκη και εκθεσιακοί χώροι ή χώροι εκδηλώσεων κ.ά.
Μας τράβηξε την προσοχή πριν μερικούς μήνες ένα άρθρο του δημοσιογράφου Σπύρου Κάραλη στην «Καθημερινή» για τον ποταμό Τσεονγκυετσεόν (Cheonggyecheon) στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα. Το 1970 τον είχαν καλύψει και είχε γίνει οδική αρτηρία. Το 1980 προστέθηκε και μια υπερυψωμένη λεωφόρος, όπως κάναμε κι εμείς στον Κηφισό πρόσφατα. Ο ποταμός Τσεονγκυετσεόν υποβαθμίσθηκε και με απόβλητα κλπ. και δημιουργήθηκε ένα κίνημα πολιτών για την αποκατάστασή του. Στις δημοτικές εκλογές το 2002 ένας από τους υποψήφιους Δημάρχους το πρότεινε ως βασικό άξονα του προεκλογικού του αγώνα και κέρδισε τις εκλογές. Σαν Δήμαρχος πλέον μέσα σε δύο χρόνια έκανε πραγματικότητα το γκρέμισμα της λεωφόρου και την ανάπλαση του ποταμού. Σαν αποτέλεσμα το επίπεδο του περιβάλλοντος και της διαβίωσης των κατοίκων ανέβηκαν αρκετά ψηλά, όπως ανέβηκαν κατακόρυφα και οι αξίες γης στις όχθες και σε αρκετό βάθος.
Αυτό δείχνει ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση εκτιμάται και αποφέρει και κέρδη, κάτι το οποίο ίσως στον τόπο μας δεν το έχουμε καταλάβει. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του Κηφισού, ιδιαίτερα των αστικών περιοχών.
Για τον Κηφισό μου κίνησε το ενδιαφέρον η καμπάνια που ξεκίνησε η εφημερίδα «Καθημερινή» στην αρχή του χρόνου και είπαμε να εργαστούμε εθελοντικά και να προσφέρουμε μια μελέτη για να δείξουμε πως μπορεί να βελτιωθεί περιβαλλοντικά.
Είμαστε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων που έχει ιδρυθεί το 1958 από τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Δ. Νιάνια. Είναι μια παράδοση στο Σύνδεσμό μας να προσφέρουμε εθελοντική εργασία. Το BGS έχει μέλη από όλους τους τομείς και έχουν δημιουργηθεί ομάδες εξειδίκευσης. Μια από αυτές είναι η αρχιτεκτονική ομάδα της οποίας έχω αναλάβει το συντονισμό. Κάλεσα 5 μέλη από αυτή την ομάδα και όλοι συμφώνησαν με χαρά να εργαστούν με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αποκατάσταση του Κηφισού και την ανάπλαση των παραποτάμιων περιοχών. Αυτό το βήμα αποσκοπούσε στην εκκίνηση ενός διαλόγου και μιας σειράς δράσεων.
Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να γίνει σύντομα πραγματικότητα η ανάπλαση.
Όσοι έχουν δει τη μελέτη, τμήματα της οποίας είχαν δημοσιευθεί και στην «Καθημερινή», έχουν εντυπωσιαστεί επειδή περιλαμβάνει απλές σχετικά προτάσεις και μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα, φυσικά με κάποια συναίνεση και κάποια χρήματα αλλά δεν είναι κάτι που χρειάζεται πολύ μεγάλη δραστηριότητα και υπέρογκες δαπάνες. Το έργο μπορεί άλλωστε να ενισχυθεί και με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Η δική μας συμβουλή είναι να γίνει αυτό σαν ένα δείγμα ώστε να καταλάβει ο απλός Αθηναίος πολίτης περί τίνος πρόκειται. Γιατί αλλιώς μπορεί να φαντάζονται ότι προτείνουμε για τον Κηφισό καφετέριες και κέντρα με μουσική, όπως έχουμε δυστυχώς στις ακτές μας στην Αττική. Εγώ είμαι τόσο αισιόδοξος που πιστεύω πως με μια καλή μελέτη της κυκλοφορίας για τη μεγάλη μας πόλη θα μπορούσε ακόμα και για το καλυμμένο κομμάτι να υπάρξουν επιλογές όπως αυτή της Σεούλ.
Θα ήθελα να πω δύο λόγια ακόμα για αυτούς που εργάστηκαν κυρίως στον ελεύθερο χρόνο τους. Έχει γίνει πολλή δουλειά από όλη την αρχιτεκτονική ομάδα που ξεκίνησε με 5 άτομα στην πρώτη φάση της μέχρι τα τέλη Μαΐου, με τους Τζέημς Χωλ, Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Δημήτρη Σοφό και Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο. Αν και ο τελευταίος αποχώρησε για εργασία στο εξωτερικό, στη συνέχεια η ομάδα εμπλουτίστηκε με ειδικούς συμβούλους μελετητές, τη Μηχανικό Περιβάλλοντος Μυρτώ Κολίρη και τον αρχιτέκτονα τοπίου Βρετανό Chris Gilbert, ώστε να μπορέσουμε να συνδυάσουμε όλα τα στοιχεία.
Η σκέψη μας είναι ότι αυτός ο ποταμός πέρα από την ανάγκη να έχει καθαρό νερό, πέρα από την απόδοσή του στους πολίτες με πράσινο, μπορεί να αποτελέσει και ένα διάδρομο κλιματισμού για την Αθήνα. Να είναι επίσης ένα μέρος όπου θα δείξουμε και καινοτόμες χρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον. Εκεί έχουμε κάνει πολλή δουλειά τους τελευταίους μήνες και προχωρούμε. Θα σας δείξουμε μερικά από αυτά στην παρουσίαση που θα γίνει σήμερα για να ενημερώσουμε το κοινό και θα κάνουμε και άλλες παρουσιάσεις με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι Φορείς για να μπορέσει να γίνει η ανάπλαση του Κηφισού πραγματικότητα.
Στην συνέχεις οι συνεργάτες του κ. Ζώτου, παρουσίασαν την εργασία που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ομάδα.

Μας δίνεται νέα ελπίδα δια να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Σωτηρία του Κηφισού.

Πριν από την παρουσίαση τον λόγο πήραν ο γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης του Κηφισού, και γνωστός για τους αγώνες του για την σωτηρία του Κηφισού στην επάνω περιοχή, Ντίνος Λάσκαρης και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινής Σπύρος Κάραλης.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες που γίνονται στην παρακηφίσια περιοχή αλλά και την αδιαφορία του κράτους και του ΥΠΕΧΩΔΕ στην περίπτωση του Κηφισού.
Τέλος τόνισαν ότι οι προτάσεις της ομάδας δίνουν νέες ελπίδες για την σωτηρία του ποταμού και την ανάπλαση του, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS

Α.Α.

«Αυτόν τον Κηφισό θέλουμε, μπορεί να γίνει»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 22-11-07
«Αυτόν τον Κηφισό θέλουμε, μπορεί να γίνει»
Του Σπυρου Καραλη
Με ενθουσιασμό και ελπίδες ότι «κάτι αλλάζει», υποδέχτηκαν οι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας την παρουσίαση των σχεδίων για την ανάπλαση του τμήματος του Κηφισού ποταμού που διατρέχει την περιοχή τους. Τα σχέδια παρουσίασαν οι δημιουργοί τους Ναταλία Κοκοτού, Κλαίρη Ξενοφώντος, Τζέιμς Χολ, Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος και Δημήτρης Σοφός, νέοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, μέλη του «Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων, BGS», με συντονιστή τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο και πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Βασίλη Ζώτο, σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ανδρέας Παπανδρέου». Θυμίζουμε ότι η πρόταση ανάπλασης δημοσιεύτηκε αρχικά στην «Κ», τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κ» και «ΣΚΑΪ» για τη διάσωση του ποταμού. Το αίτημα πλέον, όπως άλλωστε εκφράστηκε από όλους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι σαφές, «τα σχέδια να γίνουν άμεσα πράξη». «Είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κηφισό. Ας μην πάει χαμένη», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας κ. Σταύρος Κόντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη συμβολή της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ» στην ανάδειξη του προβλήματος. «Είναι αδιανόητο να μην τολμάμε να αποκαταστήσουμε τον ποταμό της Αθήνας», σημείωσε ο κ. Βασίλης Ζώτος επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μόνον η πολιτική βούληση για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου».
Η αρχιτεκτονική πρόταση αναπτύσσεται σε δύο μέρη. Αρχικά εξετάζονται περιοχές καθ’ όλο το μήκος του ποταμού και εντοπίζονται ζώνες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες και προβλήματα. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στην περιοχή Κόκκινος Μύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε ακριβώς επειδή πρόκειται για μια παραμελημένη ελεύθερη ζώνη εντός του αστικού ιστού, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Για το συγκεκριμένο τμήμα, η μελέτη ανάπλασης περιλαμβάνει: δημιουργία παραποτάμιου υπερτοπικού πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού και σύνδεση με τον προτεινόμενο παραλιακό ποδηλατοδρόμιο Ν. Φαλήρου - Βάρκιζας, δημιουργία αστικού πρασίνου πάρκου για τους κατοίκους της περιοχής και παραποτάμιου μονοπατιού καθ’ όλο το μήκος του Κηφισού, καθώς επίσης παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την πρόσβαση του ποταμού. Περιλαμβάνει, επίσης, σύνδεση με το κατοικημένο περιβάλλον και ένταξη στον αστικό ιστό (διάβαση πεζών, γέφυρες, σκάλες, ράμπες), δημιουργία πόλων πρασίνου, υπαίθριας αναψυχής, χώρους αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού με χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και μείωση της ηχορύπανσης από παρακείμενες οδούς μέσω πυκνής φύτευσης δένδρων και θάμνων.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Αλαλούμ στον έλεγχο του νερού


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-11-07

Αλαλούμ στον έλεγχο του νερού Οκτώ δίκτυα, υπηρεσίες, οργανισμοί ή υπουργεία μοιράζονται την ευθύνη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Του Γιαννη Ελαφρου

Ασωπός, Κηφισός, Αξιός, Κορωπί... Στιγμιότυπα ενός θρίλερ, που θέλει το νερό από πηγή ζωής να μετατρέπεται σε «υγρή χωματερή». Τα σοκ διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι σημερινές καθησυχαστικές δηλώσεις δίνουν τη θέση τους σε οδυνηρές αποκαλύψεις. Η «Κ» με σειρά δημοσιευμάτων (Κορωπί Φεβρουάριος 2006, Ασωπός Μάρτιος 2006, καμπάνια για σωτηρία Κηφισού 2007, παρουσίαση έκθεσης ΙΓΜΕ για Ανατολική Αττική Ιούνιος 2007, έρευνα για ύδατα Αττικής 30 Σεπτεμβρίου 2007) παρακολούθησε συγκεκριμένα μέτωπα.
Τα ερωτήματα «ποιος ελέγχει το νερό, ποιος προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας;» είναι ολοένα και σε περισσότερα χείλη. Το πρόβλημα ξεκινάει από ψηλά. «Με πρόσχημα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα νερά 2000/60/ΕΚ, έγινε μια σκληρή διαμάχη για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο και τη διαχείριση του νερού», λέει στην «Κ» ο ερευνητής του ΙΓΜΕ κ. Χάρης Σμυρνιώτης. Με τον νόμο 3199/2003 προκρίθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δυστυχώς το ενδιαφέρον του φάνηκε να εξαντλείται εκεί. «Συγκροτήθηκε μεν η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά παρά τον βαρύγδουπο τίτλο δεν στελεχώθηκε ανάλογα», σημειώνει ο κ. Σμυρνιώτης. Θεσμοθετήθηκαν αντίστοιχες επιτροπές σε επίπεδο περιφέρειας, με μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκρότησή τους και ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις στο προσωπικό.
Τα οκτώ δίκτυα ελέγχου
Σήμερα εξακολουθεί ένα απίστευτο αλαλούμ, καθώς υπάρχουν οκτώ δίκτυα ελέγχου των νερών, χωρίς όμως ουσιαστική συνεργασία και αποτέλεσμα:
- Το δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που καταγράφει τη βροχή και την εξάτμιση.
- Το δίκτυο παρακολούθησης της νιτρορύπανσης, με ευθύνη της Κεντρικής Υπηρεσίας Νερού.
- Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετράει τις παροχές νερού σε ορισμένα ποτάμια.
- Ποιότητα και παροχές καταγράφει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Η ΔΕΗ μετράει επίσης την παροχή νερού σε ποτάμια όπου βρίσκονται υδροηλεκτρικά φράγματα.
- Το δίκτυο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο ελέγχει τις στάθμες γεωτρήσεων και πηγαδιών, τις παροχές των πηγών, τη ρύπανση και τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων.
- Παρακολουθήσεις των υδάτων πραγματοποιούν η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΘ (για τη Θεσσαλονίκη) και οι διάφορες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης.
- Τέλος, οι υπηρεσίες Υγιεινής των Νομαρχιών ελέγχουν τα νερά για την ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών και βακτηριδίων.
«Με βάση την κοινοτική οδηγία πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο δίκτυο παρακολούθησης, το οποίο θα μετράει καθορισμένες παραμέτρους με συγκεκριμένη συχνότητα και δεν θα προκύψει από τεχνητή συγκόλληση των ήδη υπαρχόντων δικτύων», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής στο ΕΜΠ, ειδικός σε θέματα διαχείρισης υδάτων. «Η οδηγία έχει έξι - εφτά χρόνια ζωής και εμείς έχουμε μείνει τέσσερα χρόνια πίσω. Δεν έχει γίνει η ανάλυση των λεκανών απορροής, ο εντοπισμός των βασικών πιέσεων, ο καθορισμός των υδάτινων σωμάτων, των γεωγραφικών ενοτήτων διαχείρισης δηλαδή». Ο κ. Ανδρεαδάκης υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων του νερού. Δεν έχει δοθεί η προτεραιότητα που απαιτείται». Εκτός από νερό, ίσως δεν έχουμε και αρκετό μυαλό...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ,
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.
ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ , 1.00 Μ.Μ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Στο διάστημα 4–15/12 συνέρχεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπαλί.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών και κινήματα πόλης συνεργαζόμαστε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συνδικάτα , φορείς και πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ø Διεκδικούμε να ληφθούν τώρα αποφάσεις για τη σωτηρία του πλανήτη
Ø Στέλνουμε μήνυμα στην παγκόσμια σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
Ø Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που κατέστρεψαν 3. 0000 000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η ξηρασία και οι πλημμύρες από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, όλ’ αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τα σημερινά ακραία φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες θα ενισχυθούν πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα επιβίωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Αν οι σημερινοί πόλεμοι σε Ιράκ Αφγανιστάν, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, γίνονται για το πετρέλαιο, οι αυριανοί θα γίνονται για το νερό. Ήδη οι πάγοι λιώνουν στην Αρκτική και οι υπεύθυνοι ισχυροί του πλανήτη σπεύδουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν τις σημερινές επιλογές, δηλαδή το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Αλλά γι αυτό πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Δεν εφαρμόζει ακόμα και τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο και παρ’ όλ’ αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) προχωρεί σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.
Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ κατασκευάζονται νέα, απαράδεκτα περιβαλλοντικά τεχνικά έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, για την εξυπηρέτησή του.
Τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν αναβαθμίζονται επαρκώς και το ποδήλατο θεωρείται μέσο ψυχαγωγίας και όχι μετακίνησης.
Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι θετική, όμως οι ανεμογεννήτριες πρέπει να χωροθετούνται σύμφωνα με τις δυνατότητες των τοπικών οικοσυστημάτων και όχι με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος.
Ενώ τα προβλήματα της επάρκειας και της διαχείρισης του νερού οφείλονται σ’ ένα εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο και στις συνθήκες ξηρασίας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή τους γίνεται με οικολογικά απαράδεκτα μεγάλα τεχνικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.
Τα δάση, το αστικό και περιαστικό πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι μένουν απροστάτευτοι και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες και παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.
Όλα τα κινήματα πόλης, που δώσαμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον Δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.
Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας μεγάλης πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στο Σύνταγμα, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Προβάλλουμε τα κοινά αιτήματα συλλογικά και ταυτόχρονα κάθε συλλογικότητα εκφράζει ελεύθερα το δικό της στίγμα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø Να συμμορφωθεί επιτέλους η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας εγχώριες δράσεις, και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάζει καταστροφικά το κλίμα.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Ø Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Ø Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
Ø Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση.
Ø Να εφαρμοστούν σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονοι κανόνες και προδιαγραφές με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Ø Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο. Να μην επεκταθεί η Αττική οδός στον Υμηττό. Όχι σε αυτοκινητόδρομους που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Ø Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
Ø Να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να προστατευτούν τα δάση της Αττικής χωρίς εξαιρέσεις, όπως έγινε με το καζίνο στην Πάρνηθα. Όχι στην αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Ø Να σωθούν όλοι οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Κανένα τετραγωνικό μέτρο νέας δόμησης στους δημόσιους χώρους της Αττικής.
Ø Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας , η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο.
Ø Αγωνιζόμαστε για την καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης , αποθήκευσης πυρηνικών , χημικών και βιολογικών όπλων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ

ΑΔΕΔΥ
ΕΚΑ
ΟΛΜΕ
ΟΤΟΕ
ΣΥΕΤΕ
ΠΟΣΔΕΠ
WWF
Σύλλογος Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων
ΤΕΕ
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ(….)

Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης για τους λόφους του Φιλοπάππου.
Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα.
Κοινότητα Ανοικοδόμησης
Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων
Κίνηση Πολιτών «Μεσοποταμία»
Επιτροπή κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
Δίκτυο Πολιτών Χολαργού.
Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου
Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σϋλλογος Χαϊδαρίου
Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού.
Πρωτοβουλία Πολιτών για το κτήμα Βεϊκου
ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ-SOS
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Θησείου Πετραλώνων Φιλοπάππου Κουκακίου
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τις ΚΕΡΑΙΕΣ κινητής τηλεφωνίας
Οικολογική Αθήνα
Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς
Ανοιχτή Πόλη
Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου
Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό
Κόντρα στον Καιρό
Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
Συμμαχία για την Υπερνομαρχία
Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001
Friends of Nature
Nosotros
Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου
Επιτροπή Αγώνα για το μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητών
Νομικής,
Οικονομικού,
Φιλοσοφικής Αθήνας

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρουπόλεως
Επιτροπή Κατοίκων για το Κτήμα Ζωγράφου
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εξαρχείων
Πολιτιστικός Σύλλογος Πετραλώνων
Επιτροπή Κατοίκων Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ
Επιτροπή Κατοίκων Παλλήνης

Πολιτικές οργανώσεις:
ΣΥΡΙΖΑ,
ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α,
Οικολόγοι-Πράσινοι,

Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα