Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Φ. Δ. Α. Κ. «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού Αττικής και των παραχειμάρρων.»

Φ. Δ. Α. Κ.
Ν.Π.Ι.Δ./Π.Δ.346/ ΦΕΚ 287/28-11-02
«Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης
του ποταμού Κηφισού Αττικής
και των παραχειμάρρων.»
Ι. Θηβαίου 22 & Πουραΐμη 18
Τ.Κ. 13671 - ΑΧΑΡΝΕΣ 22/1/09


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή σύσκεψη του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού με συναρμόδιες Υπηρεσίες, Νομαρχίες και Δήμους, με θέμα «Σχεδιασμός δράσεων για την προστασία του Κηφισού ποταμού» πραγματοποιήθηκε στις 21/1/09 στις 11 π.μ. στην οδό Κηφισίας 1-3, στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζή.
Ο Πρόεδρος του Φορέα καθηγητής κ. Παναγιώτης Σίσκος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά η επιχορήγηση της λειτουργίας του ΦΔΑΚ με ποσό 1.080.000 ευρώ, σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο που είχε καταθέσει ο Φορέας το Σεπτέμβριο 2008 στο Ε.Π.ΠΕΡ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα έργου του ΦΔΑΚ που κατατέθηκε το Νοέμβριο 2008 στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μέσο Life Environment, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με κύριο αντικείμενο την πιλοτική ανάπλαση τμήματος του Κηφισού, την ανάπτυξη Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και την ανάπτυξη συστήματος καταγραφής της ρύπανσης του ποταμού.
Ο καθηγητής κ. Π. Σίσκος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της λειτουργίας του ΦΔΑΚ θα αποδώσει σημαντικά οφέλη στη διαχείριση και στην προστασία του Κηφισού και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους Δημοσίων Υπηρεσιών να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συνεργαστούν με το Φορέα για το σκοπό αυτό.
Παρόντες ήταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιτζής και ο Βοηθός Γεν. Επιθεωρητής κ. Φ. Χατζημικές, οι Δήμαρχοι Αχαρνών κ. Π. Φωτιάδης, Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκης και Νέας Φιλαδέλφειας κ. Στ. Κόντος, η Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νομαρχίας Αθηνών κ. Δανάη Αντωνάκου, ο Αντινομάρχης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής κ. Χάρης Δαμάσκος συνοδευόμενος από τον Δ/ντή Περιβάλλοντος κ. Ι. Στριφτό και τον Δ/ντή Ανάπτυξης της Νομαρχίας Αν. Αττικής κ. Μ. Αχιλλαδέλη, ο κ. Γ. Δερμιτζάκης προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Μ. Παπανικολάου προϊστάμενος του Οργανισμού Αθήνας, η κ. Π. Καπερώνη Δ/ντρια της ΔΕΕΑΠ ΥΠΕΧΩΔΕ, η κ. Τσιρούλη Δ/ντρια της Δ10 ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Παπαδημητράκης από τη Δ/νση Υδάτων της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Αττικής, η κ. Γ. Γώγου αν. Δ/ντρια του ΚΕΛ της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Θεοφίλου Σπ. εκπρόσωπος του Δήμου Άνοιξης, ο κ. Μπακογιάννης εκπρόσωπος του Δήμου Νέας Ερυθραίας, ο κ. Π. Τσίτουρας Πρόεδρος της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής και μέλος του Δ.Σ. του ΦΔΑΚ, ο Γραμματέας του ΦΔΑΚ κ. Κ. Λάσκαρης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν το λόγο και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν το έργο του ΦΔΑΚ και να συνεργαστούν, διατύπωσαν δε τις επί μέρους απόψεις και εμπειρίες για την αποτελεσματική διαχείριση του Κηφισού.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής κλείνοντας τη σύσκεψη εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία ανταπόκριση των Υπηρεσιών και για το ενδιαφέρον που εξέφρασαν όλοι για την προστασία του Κηφισού και συνέστησε να υπάρξει και συνέχεια με περισσότερη συνεργασία και αποτελέσματα στην πράξη.

Τηλ. Επικοινωνίας:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης Σίσκος: 6977450930
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κ. Λάσκαρης: 6977287596 - e-mail: dinoslaskaris@yahoo.gr

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου μετα την απόφαση του ΣτΕ

19/01/2009
Προτεραιότητα είναι το περιβάλλον
Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο τής «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», στον Βοτανικό.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική – όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε με πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!

Η απόφαση της αναστολής είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις – με χαρακτηριστική και σχετική αυτήν της τσιμεντοποίησης του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, και πάλι από την εταιρεία Βωβού, και πάλι με συνενόχους το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ευτυχώς, για τον Ελαιώνα τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν διαφορετική τροπή. Την εγκατάλειψή του από τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους που τον έφεραν στη σημερινή τραγική του κατάσταση δεν πρέπει να διαδεχτεί η τσιμεντοποίηση, αλλά η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995, με το πράσινο που προβλέπει. Το Λεκανοπέδιο δεν έχει άλλα περιθώρια και το σύνολο του Ελαιώνα είναι η τελευταία του ελπίδα για πράσινο μεγάλης κλίμακας. Αυτό, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο – αλλά, δυστυχώς, κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα.

Ως προς το γήπεδο, η επιτροπή μας (όπως επανειλημμένα έχει πει) δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση της διατήρησης του ισοζυγίου του πρασίνου, της τήρησης της νομιμότητας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των δημοτών. Αυτοί που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το γήπεδο θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί το συνέδεσαν με τα επιχειρηματικά σχέδια του κυρίου Βωβού. Αν αυτό δεν είναι ομηρία του γηπέδου, τότε τι είναι; Και οι ίδιοι θα πρέπει να δώσουν επί πλέον εξηγήσεις όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η ανέγερση του γηπέδου χωρίς πια το εμπορικό κέντρο, κάτι που παρουσίαζαν όλο αυτό το διάστημα ως αδιανόητο. Το ξέρουν καλά ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά το κρύβουν για ευνόητους λόγους.
Τα κινήματα πολιτών, που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ούτε περιφερόμενος θίασος (όπως λέει ο θλιβερός μας δήμαρχος), ούτε 130 άτομα, ούτε το «μακρύ χέρι» κάποιου κόμματος όπως βολεύονται κάποιοι να πιστεύουν. Τα κινήματα πολιτών εκφράζουν τη βαθύτατη και ολοένα αυξανόμενη αγωνία της κοινωνίας –και ιδιαίτερα της νέας γενιάς– για το μέλλον της πόλης μας, αλλά και για το περιβάλλον συνολικά. Και μην ελπίζουν κάποιοι ότι θα ξεμπερδέψουν μαζί τους με λασπολογίες και απειλές.

http://elaionas.wordpress.com/

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 8.00 μ.μ.,

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ
ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΚΟΕ
ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ & ΔΕΡΒΕΝΙΩΝ 50, ΕΞΕΡΧΕΙΑ.