EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-02-07
Ο Κηφισός δεν αντέχει άλλη ρύπανση! «Χαριστική βολή» θα είναι για τον ποταμό η νέα 12ετής παράταση λειτουργίας που ζητούν οι βιομηχανίες
Του Σπυρου Καραλη
Καταπατητές, επίορκοι τοπικοί άρχοντες και κρατικοί λειτουργοί επί δύο και πλέον δεκαετίες συνθέτουν το δυσώδες παρασκήνιο που εξαφανίζει σταδιακά τον Κηφισό, μετατρέποντας το ποτάμι της Αθήνας σε οχετό αποβλήτων και αυθαιρεσιών. Ο,τι σήμερα ευδοκιμεί στον Κηφισό είναι οι μαζικές ρίψεις βιομηχανικών αποβλήτων, οι εκτεταμένες αποφράξεις ρεμάτων οι οποίες εμποδίζουν τα όμβρια ύδατα να βρουν διέξοδο προς τους φυσικούς αποδέκτες και οι παντός είδους αυθαίρετες οικοδομές μέσα στη ζώνη προστασίας.
Και σαν να μη φθάνουν αυτά, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Βιομηχάνων των παρακηφίσιων περιοχών ζητάει από το υπουργείο Ανάπτυξης να δοθεί νέα, δωδεκαετής παράταση παραμονής και λειτουργίας των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων. Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα, θα ισοδυναμεί με τη «χαριστική βολή» στο ήδη κακοποιημένο περιβάλλον. «Αναζητούνται οι περιοχές υποδοχής των βιομηχανιών του Κηφισού», σημειώνει, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υπογραμμίζοντας όμως ότι το θέμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο διότι χρειάζεται παράλληλα να θεσπιστούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα από το υπουργείο Ανάπτυξης ως αντιστάθισμα του μεγάλου οικονομικού κόστους της μεταφοράς των επιχειρήσεων.
«Δεν πάει άλλο! Ο Κηφισός δεν αντέχει! Ηρθε η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», δηλώνει στην «Κ» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, αρεοπαγίτης ε.τ., κ. Λέανδρος Ρακιντζής.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100043_18/02/2007_216545
Αλλα άρθρα την ιδια ημερομηνία
Να εφαρμοστούν οι νόμοι!
Του Λεανδρου Ρακιντζη*
Στην περίπτωση του Κηφισού ισχύει απόλυτα η φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη, «ενός νόμου έχομεν χρείαν, περί εφαρμογής των κειμένων νόμων». Το 1994, χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία και ανάπλαση του Κηφισού, είχαν καταγραφεί περί τις 200 βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και διάφορα άλλες μικρότερες μονάδες. Το Π.Δ. έδινε 10ετή διορία για την απομάκρυνσή τους, ωστόσο το 2004 ο αριθμός ξεπερνούσε τις 500 και μετά τη διετή παράταση η οποία έληξε το καλοκαίρι συνέχιζαν να αυξάνονται. Ολα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, αν εξαιρέσουμε ορισμένες κατεδαφίσεις κυρίως μικρών παραπηγμάτων, επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα για τη σωτηρία του ποταμού. Οι μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν με πρόσχημα ότι η διακοπή λειτουργίας θα αύξανε την ανεργία. Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, όμως ο Κηφισός δεν αντέχει πια. Πρέπει χωρίς χρονοτριβή να διοριστεί πρόεδρος στον αρμόδιο «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης» και να χρηματοδοτηθεί ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του φυσικού τοπίου. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καλέσω όλους τους αρμοδίους για να τους ζητήσω ν’ αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους. Δεν πάει άλλο!
* Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής είναι Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ.
«Μερικοί καουμπόηδες καταλύουν το κράτος»
Στον άξονα του ποταμού, από τις πηγές του στην Πάρνηθα και την Πεντέλη έως τη Νέα Φιλαδέλφεια, μήκους περίπου 12 χλμ., σύμφωνα με στοιχεία του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης» έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 παράνομες παρεμβάσεις –άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό– εντός της ζώνης προστασίας. Ο «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού», χωρίς υπαλλήλους και κονδύλια, εκ των πραγμάτων αδυνατεί να εποπτεύσει την προστασία του περιβάλλοντος και η ευθύνη μεταφέρεται σε δήμους και νομαρχίες. Και εκεί αρχίζει να μπλέκεται το «κουβάρι» των αρμοδιοτήτων που ευνοεί τα δεκάδες φαινόμενα αυθαιρεσίας τα οποία καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το καθεστώς δεν λείπουν τα ευτράπελα, όπως η περίπτωση του δημάρχου Μεταμόρφωσης κ. Δημήτρη Τζίτζιφα, ο οποίος μηνύθηκε από καταπατητή και βρέθηκε κατηγορούμενος επειδή τόλμησε να προχωρήσει σε απομάκρυνση παράνομης περίφραξης.
Το πιο χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα «θολού παρακηφίσιου τοπίου», αποτελούν οι περιοχές Ανοιξης και Κρυονερίου, τις οποίες ο γραμματέας του «Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης» κ. Ντίνος Λάσκαρης, καθώς και ο συντονιστής της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής» κ. Παναγιώτης Τσίτουρας, χαρακτηρίζουν σαν το «βασίλειο της αυθαιρεσίας».
«Αρμόδια η Νομαρχία»
Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της κοινότητας Κρυονερίου κ. Ιωάννης Καλαφατέλης δηλώνει ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν τη δράση των καταπατητών και πετάει το μπαλάκι στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. «Εχουμε καταγγείλει στην αρμόδια πολεοδομία τις όποιες καταπατήσεις ή μπαζώματα έγιναν από ιδιώτες στο Κρυονέρι. Αρμόδια για να προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών είναι η Νομαρχία Ανατ. Αττικής». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τοποθέτηση του δημάρχου Ανοιξης κ. Γιάννη Νικητόπουλου. «Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες και στην επιβολή προστίμων. Αυτό μπορούμε να κάνουμε κι αυτό κάναμε. Για την αποκατάσταση των βλαβών και την επιβολή άλλων ποινών αρμόδια είναι η νομαρχία».
«Σε αρκετές περιπτώσεις η Νομαρχία βρίσκεται υπόλογη από ορισμένους. Είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται η Νομαρχία για την κατάσταση που επικρατεί στον Κηφισό όταν με ευθύνη της πολιτείας δεν εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 για την προστασία και ανάπλασή του. Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, η Nομαρχία Ανατολικής Αττικής βρίσκεται ήδη στη διαδικασία καταγραφής των επιχειρήσεων, ανάκλησης των αδειών, ενώ έχουν επιβληθεί και πρόστιμα για περιβαλλοντικούς λόγους. Ομως, η οριστική διακοπή λειτουργίας τους είναι αποκλειστικά ευθύνη της πολιτείας» τονίζει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής.
Ευθύνη της πολιτείας
«Στις κοίτες του Κηφισού ουσιαστικά καταλύεται το κράτος από ορισμένους καουμπόηδες κι αυτό διότι η πολιτεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να στηρίξει μηχανισμούς όπως ο “Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης”, που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος. Οταν ακούει τους βιομηχάνους και τους δίνει παρατάσεις λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευ. Μπαλτά, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι τελικά θα προχωρήσει η χρηματοδότηση του Φορέα. Αναμένουμε, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν», σημειώνει ο κ. Λάσκαρης. «Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας για τη σημερινή, άθλια, εικόνα που παρουσιάζει το ποτάμι. Οσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και δεν τιμωρούνται οι παρανομούντες, θα συνεχίζεται η καταστροφή του Κηφισού», λέει ο κ. Τσίτουρας, ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια έχει κυριολεκτικά αφοσιωθεί στη μάχη για τη σωτηρία του ποταμού.
Γιώργος Σουφλιάς: Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα
Στo πλαίσιo της εκστρατείας διάσωσης του Κηφισού η «Κ» απηύθυνε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά δύο κρίσιμα ερωτήματα. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου, α) Να εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 για την ανάπλαση του ποταμού Κηφισού, β) Να χρηματοδοτηθεί και να στελεχωθεί ο αρμόδιος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, «Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού»;
Η απάντηση του κ. Σουφλιά ήρθε καταιγιστική: Να κατεδαφιστούν όλα τα αυθαίρετα στη ζώνη προστασίας Κηφισού, θα ενεργοποιηθεί ο φορέας Διαχείρισης, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, θα αναζητηθούν περιοχές για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων... Το κείμενο της απάντησης έχει, επί λέξει, ως εξής:
«Σχετικά με το θέμα προστασίας του Κηφισού οι βασικές μας προτεραιότητες είναι:
1. Η ενίσχυση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Φορέα Διαχείρισης του Κηφισού. Με απόφασή μου την προηγούμενη εβδομάδα διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης.
Επίσης, αντιμετωπίσαμε ήδη το πρόβλημα της χρηματοδότησης του Φορέα με έκτακτη επιχορήγηση 30.000 ευρώ, ενώ εντάξαμε στην 4η Προγραμματική Περίοδο (2007-2013) μελέτες και έργα που θα έχουν ως τελικό δικαιούχο τον Φορέα Διαχείρισης Κηφισού.
Σημειώνουμε ότι ο φορέας είχε υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον” (ΕΠΠΕΡ), όμως η μελέτη του είχε σημαντικές αδυναμίες και κρίθηκε ως μη επιλέξιμη για χρηματοδότηση.
2. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και η αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων. Από το 2004 μέχρι σήμερα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν πραγματοποιήσει 22 επισκέψεις, αυτοψίες και επιθεωρήσεις έργων και δραστηριοτήτων γύρω από τον Κηφισό. Εχουν βεβαιωθεί παραβάσεις σε 13 περιπτώσεις και έχουμε εισηγηθεί προς τον οικείο Νομάρχη συνολικά πρόστιμα ύψους 176.350 ευρώ. Επίσης όλες οι υποθέσεις στις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις έχουν σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Η εντολή που έχω δώσει προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα στην επιβολή προστίμων. Αυτό πλέον είναι εφικτό αφού οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα διπλασιαστούν (από 18 θα γίνουν 37) και σταδιακά θα φτάσουν τους 66.
3. Η αναζήτηση περιοχών υποδοχής ώστε να φύγουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις από τον Κηφισό. Οπως είναι γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα του 1994 για τον Κηφισό προέβλεπε την απομάκρυνση όλων των βιομηχανικών επιχειρήσεων, περίπου 300, μέσα σε 10 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2004. Αυτό δεν έγινε ποτέ εφικτό με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί ο χρόνος παραμονής τους.
Σημειώνω ότι το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά περίπλοκο γιατί συνεπάγεται δύο πράγματα: α) να θεσπιστούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα από το υπουργείο Ανάπτυξης που θα αντισταθμίσουν το τεράστιο οικονομικό κόστος της μεταφοράς των επιχειρήσεων, β) να οριοθετηθούν “χώροι υποδοχής” στους οποίους να μπορούν να μεταφερθούν αυτές οι επιχειρήσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος έχω δώσει εντολή στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας να αναζητήσει και να μας υποδείξει χώρους υποδοχής αυτών των επιχειρήσεων. Το θέμα πιστεύω ότι μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που καταρτίζουμε.
Τέλος, σας σημειώνω ότι υπάρχουν δύο ακόμα πολύ σημαντικοί παράγοντες, που υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι όμως είναι καθοριστικοί για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κηφισού:
α. Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στις υποθέσεις των ελέγχων που διαβιβάζουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Σέβομαι απόλυτα το έργο της δικαιοσύνης, αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ταχύτερη απονομή της, πιστεύω όμως ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα που σχετίζονται με την παραβίαση του περιβαλλοντικού δικαίου. Ετσι θα στηριχθεί το έργο των Επιθεωρητών και θα γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί.
β. Η εφαρμογή των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στη ζώνη προστασίας του Κηφισού. Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν3212/2003 την αρμοδιότητα έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων για την κατεδάφιση αυθαιρέτων έχουν οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας και τα Πολεοδομικά Γραφεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας μπορεί να τάσσει προθεσμία μέχρι 30 μέρες για να εκδοθεί και να εκτελεστεί η διοικητική πράξη. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής η Περιφέρεια καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για την έκδοση της σχετικής πράξης ή της κατεδάφισης».
Οι τριάντα πιο σημαντικές αυθαιρεσίες κατά μήκος του Κηφισού
1. Νέα Φιλαδέλφεια. Εκτεταμένα μπαζώματα των πρανών σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.
2. Γέφυρα Βρυούλων (Ν. Φιλαδέλφεια). Μαρμαράδικο στην ανατολική όχθη ρυπαίνει με απόβλητα και τεμάχια μαρμάρων.
3. Νεκροταφείο Νέας Φιλαδέλφειας. Το κλείσιμο της κοίτης από κτίσματα στη δυτική όχθη απειλεί το παρακείμενο νηπιαγωγείο!
4. Εγκαταστάσεις ΗΛΠΑΠ. Επέκταση μεγάλης τσιμεντένιας πλατφόρμας στάθμευσης οχημάτων μέσα στην κοίτη.
5. Ξενοδοχείο «Ανεση». Εκτεταμένα μπαζώματα στην πίσω πλευρά, όπου βρίσκεται και ιστορικό εκκλησάκι του 16ου αιώνα.
6. Τσιμέντα Κούρος, Μεταμόρφωση. Εκτεταμένα μπαζώματα μέσα στην κοίτη, τοποθέτηση τοιχίων αντιστήριξης, στένεμα ποταμού και μετατόπιση της κοίτης.
7. Συμβολή ρέματος Πύρνας και Κηφισού. Μαρμαράδικο, μαντρί και παλιατζίδικο μέσα στην κοίτη.
8. Ρέμα Πύρνας. Κατάληψη εκτάσεων εντός ζώνης προστασίας από παλιά οχήματα και άχρηστα υλικά.
9. Επιχείρηση «Σκιαδάς», θέση Χαμόμηλο. Εκτεταμένο μπάζωμα στο απότομο και υψηλό πρανές του ποταμού. Τοποθέτηση μαρμάρων, μηχανημάτων και οχημάτων.
10. Επιχείρηση «Μάρμαρα Ψωφάκης», Μεταμόρφωση. Επέκταση στην κοίτη του ποταμού, ρίψη τεμαχίων μαρμάρων, περιφράξεις, επέκταση προς οδό Τατοΐου.
11. Επιχείρηση «Ιντερφίλ». Εκτεταμένο μπάζωμα δυτικής όχθης και μέρους της κοίτης.
12. Επιχείρηση τσιμέντων «Στάμος». Εκτεταμένο μπάζωμα και ρίψη αποβλήτων και τσιμέντων μέσα στην κοίτη. Πλήρης αλλοίωση του τοπίου.
13. Επιχείρηση «Ντούρος». Παράνομη κατάληψη όχθης και τοποθέτηση μηχανημάτων μέσα στη ζώνη προστασίας.
14. Ρέμα Σουνά. Επιχειρήσεις κατά μήκος του ρέματος. Μπαζώματα.
15. Ρέμα Παλιάγιαννη, Μελίσσια. Μπαζώματα και περιφράξεις ώς την κοίτη.
16. Ρέμα Αγίου Αθανασίου, Ανοιξη. Απόβλητα από διάφορα εργοστάσια.
17. Ρέματα στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, Ανοιξη. Μπαζώματα και υποκατάσταση της κοίτης με σωλήνες.
18. Ρέμα Κοσμοσωτήρας, Κρυονέρι. Μπαζώματα, νεόδμητο κτίριο επάνω στο ρέμα.
19. Βασιλικό ρέμα, Κρυονέρι. Κλείσιμο ρέματος, υποκατάσταση της κοίτης με σωληνώσεις, μπαζώματα δίπλα στις εταιρείες «Μοτορπρές», «ΕΛΤΑ» και «Ακζονοβέλ».
20. Ρέμα Κρυονερίου. Εργα της κοινότητας μέσα στη ζώνη προστασίας χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες. Μπάζωμα, εκτροπή της κοίτης, κόψιμο δέντρων, κατασκευή δρόμου προς εξυπηρέτηση οικοπεδούχων.
21. Βαφεία «Τσολάκη». Αυθαίρετα κτίσματα μέσα στην κοίτη.
22. Διασταύρωση Βαρυμπόμπης. Εγκατάσταση υπαίθριας έκθεσης βαρέων μηχανημάτων σε πευκόφυτη έκταση εντός Β΄ Ζώνης Προστασίας. Επιχωματώσεις και επιβάρυνση του πρασίνου.
23. Νεκροταφείο Νέας Ερυθραίας. Αυθαίρετα κτίσματα και επέκταση της μάντρας προς παραχείμαρρο του Κηφισού.
24. Νέα Κηφισιά. Εκτεταμένα μπαζώματα και κτίσματα.
25. Ρέμα Χελιδονούς, διασταύρωση με Κηφισό. Εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ. Μπαζώματα και περίφραξη βαριάς κατασκευής πάνω στην κοίτη.
26. Πανόραμα Κηφισιάς (εκκλησία Αγιοι Ανάργυροι). Εργοστάσιο έχει επεκταθεί στο πρανές της κοίτης παραχειμάρρου του Κηφισού με διάφορες κατασκευές (μεταλλικό σιλό κ.ά.).
27. Κηφισιά, ανατολική όχθη. Μαντριά σε λειτουργία. Εκτεταμένα μπαζώματα στο πρανές του Κηφισού, διάφορα κτίσματα εγκαταλελειμμένα και περιφράξεις.
28. Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Εκτεταμένα μπαζώματα από τις εκσκαφές για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου έχουν εναποτεθεί στις κορυφές των πρανών.
29. Κηφισιά. Αυθαίρετες περιφράξεις βαρέος τύπου από την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Κηφισιάς μέσα στη Ζώνη Προστασίας. Εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης σκουπιδιών από τον Δήμο.
Πηγή: Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου