Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΛΟΒΟΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΗΙΛ



ΠΕΡΑ ΑΠΟ
ΤΟ ΡΕΜΑ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΗΙΛ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΡΕΜΑ ΠΡΟΦ. ΔΑΝΗΙΛ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ

Παραπόταμος λυμάτων- Το ρέμα της ντροπής.
Υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ Σε... Ασωπό της Αθήνας έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα. Ο παραπόταμος του Κηφισού αποτελεί πλέον έναν ανοιχτό βόθρο όπου καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από τις περίπου 2.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή και οι οποίες θα έπρεπε- στη συντριπτική τους πλειονότητα- να είχαν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες βιομηχανικές ζώνες.Σ ύμφωνα με πηγές της Νομαρχίας Αθηνών, «οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες που έπρεπε να είχαν ήδη απομακρυνθεί από το 2006 - με νόμο του... 1994- καταφέρνουν και παίρνουν συνεχώς παράταση παραμονής από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα όποια χρηματικά πρόστιμα επιβάλλονται, δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν...». Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα θεωρείται ιδιαίτερα ρυπασμένος και επιβαρημένος. Σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο και χλώριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρα Ευθύμη Λέκκα, «από έρευνα του Τμήματος σε γεωτρήσεις και πηγάδια του Ελαιώνα, κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις: τα νερά του Ελαιώνα είναι κακής ποιότητας, ακατάλληλα όχι απλώς για ύδρευση, αλλά και για άρδευση». Στον Ελαιώνα, ο οποίος εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων, ζουν και εργάζονται γύρω στους 40.000 ανθρώπους. Τα σπίτια παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια που χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανική χρήση, αλλά και για πότισμα. «Χρειάζονται τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς καμία δραστηριότητα για να καθαρίσει το υπέδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις σύνθετες χημικές ενώσεις», σημειώνει. «Το μαγνήσιο, τα θειικά, αλλά και το χλώριο, όταν συναντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες που ευθύνονται μεταξύ άλλων, για εμφάνιση καρκίνων και υπογονιμότητα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Σταμάτη- Νικολοπούλου, που σπεύδει πάντως να συστήσει «ψυχραιμία» και «αποφυγή του πανικού», αφού «η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες». Λαβύρινθος αγωγών Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ, «δεν υπάρχει καμία χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, με συνέπεια τώρα να μη μπορεί να γίνει αποτελεσματικός έλεγχος και κανείς δεν ξέρει ποια βιομηχανία ρίχνει τι στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ». Όπως εξηγούν, «ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή ξεχασμένη όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Άλλωστε, ο λαβύρινθος των αγωγών που καταλήγουν στο ρέμα δεν μπορεί να εντοπιστεί, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλέον σκεπασμένο». -------------------------------------------------Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΟΣ:Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο ΣουφλιάΥπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί
,
Σε έναν ανοιχτό βόθρο στον οποίο καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από πάρα πολλές βιομηχανίες έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ επιβαρυντικά. Ο υδροφόρος ορίζοντας του Ελαιώνα έχει ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε γεωτρήσεις και πηγάδια παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις σε μαγνήσιο, νάτριο, χλώριο και νιτρικά ιόντα. Κατά συνέπεια το νερό είναι ακατάλληλο τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.
Στην περιοχή ζουν και εργάζονται περίπου 40.000 άνθρωποι, σε συνθήκες όχι απλώς ακατάλληλες, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις για τις 100 περίπου οικογένειες που ζουν στην περιοχή Μαρκόνι στην καρδιά του Ελαιώνα. Όπως συχνά καταγγέλλουν οι ίδιοι oι κάτοικοι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι βόθροι που έχουν ρυπάνει το έδαφος και η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα οικιακά λύματα καταλήγουν στους βόθρους οι οποίοι συχνά ξεχειλίζουν.
Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση και να προστατευτεί το περιβάλλον αλλά και η υγεία των κατοίκων από τη λειτουργία των βιομηχανιών.
Οι ερωτώντες βουλευτές Γιώργος ΜαυρίκοςΛιάνα ΚανέλληΛίλα ΚαφαντάρηΕλπίδα Παντελάκη
Η υπόγεια Αθήνα
Του Σταύρου Οικονομίδη
.....................................
Yπόνομοι
Oι υπόνομοι είναι ένα ακόμη θέμα που αφορά στη νεώτερη φάση ανοικοδόμησης της Aθήνας. Tο δίκτυο των υπονόμων όντως συνδέει κάθε γωνιά και συνοικία της πόλης. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναφέρουμε σαν υπόγειο δίκτυο και τις κοίτες των δύο ποταμών της Aθήνας που κατήντησαν υπόγειες σήραγγες: του Kηφισού και του Iλισού. Oλόκληρα χιλιόμετρα σήμερα είναι καλυμμένα και εξαφανισμένα από προσώπου γης. Σε αυτά καταλήγει πλήθος αγωγών, σηράγγων των αποβλήτων. Tην ίδια κατάληξη είχαν και σχεδόν όλα τα ρυάκια και οι χείμαρροι που διέτρεχαν με το ελάχιστο νερό τους την πόλη. O Ποδονίφτης, το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, ο Bοϊδοπόταμος, μέρος του Hριδανού, είναι κλειστοί αποχετευτικοί αγωγοί και εξακολουθούν να ρέουν κρυφά, σαν από ντροπή για τον ξεπεσμό τους. Eκτός από τη χρησιμοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων ποταμών, χρησιμοποιήθηκαν για καιρό και κάποιες παλιές σήραγγες υδραγωγείων σαν αποχετεύσεις, όπως της Aγίας Tριάδας στον Kεραμεικό, της Mεταμόρφωσης στα Πετράλωνα και του Aλή Xασεκή στον Bοτανικό. Πολλά παρακλάδια χειμάρρων του Λυκαβηττού χρησιμοποιήθηκαν για να προστατεύσουν σωληνώσεις και μικρούς αγωγούς ακαθάρτων υδάτων.Έτσι διαρθρώνεται ό,τι μπορούμε να θεωρήσουμε "Yπόγειο Δίκτυο" (ή καλύτερα δίκτυα) στοών της Aθήνας. Eίναι από μόνα τους πολύ μεγάλα, δαιδαλώδη, ιστορικά και σημαντικά. Aς ελπίσουμε ότι μετά το πέρας των εργασιών της κατασκευής του Mετρό δεν θα εκλείψει το ενδιαφέρον για τον υπόγειο κόσμο της πόλης μας. Θα ήταν σκόπιμο να αναδειχθεί όπως πρέπει από τους υπεύθυνους οργανισμούς και να ενταχθεί στην τρισχιλιετή ιστορία της Aθήνας ξεδιαλύνοντάς το από τα νέφη της ασάφειας, του φανταστικού και του νοσηρά μυστηριώδους. Eίναι γεγονός ότι ο νέος αστικός μύθος της Aθήνας δεν έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους του επαγγέλματος. Kανένας αρχαιολόγος ή ιστορικός δεν έγραψε έναν αντίλογο, κανένας ειδικός δεν φώτισε το όλο θέμα. Oι δημιουργοί του κόσμου των υπόγειων δικτύων είναι κάποιοι που χρησιμοποιώντας ένα απλοϊκό έως λαϊκίστικο είδος γραφής προσπάθησαν να αναπτύξουν θεωρίες βασισμένες κατά κύριο λόγο στη φαντασία και όχι στην έγκυρη γνώση.
BIBΛIOΓPAΦIA H Πόλη κάτω από την Πόλη - Eυρήματα από τις ανασκαφές του Mητροπολιτικού Σιδηροδρόμου των Aθηνών.Yπουργείο Πολιτισμού - Mουσείο Kυκλαδικής Tέχνης, 2000.Δ. Γέροντα: Tο χρονικόν της υδρεύσεως των Aθηνών, 1963.A. Παππά: H ύδρευσις των αρχαίων Aθηνών, 1999.S. Leigh: The aqueduct of Hadrian and the water supply of Roman times, 1998.I. Σβορώνος: B' Tόμος των Mνημείων του Eθνικού Mουσείου
Περίοδος Φεβρουαρίου 2006
"Ήπιες αναπλάσεις στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ" Κατσιμπάρδη Ασημίνα, Γενετζάκη Βασιλική

http://147.102.12.19:8086/RESOURCE/L0/3935/5084.html
Τίτλος
:
"Ήπιες αναπλάσεις στην περιοχή του προφήτη Δανιήλ" Κατσιμπάρδη Ασημίνα, Γενετζάκη Βασιλική
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η περιοχή του Προφήτη Δανιήλ βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, δυτικά του κέντρου της Αθήνας. Οριοθετείται από μεγάλους οδικούς άξονες όπως την Λεωφόρο Αθηνών από βορρά, την Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως στα ανατολικά και την Ιερά Οδό στα νότια, ενώ από την δυτική πλευρά, όριο αποτελεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μια μεταβατική ζώνη ο Προφήτης Δανιήλ, βρίσκεται ανάμεσα σε περιοχές με διαφοροποιημένες διεκδικήσεις(αστική συνοικία στο Μεταξουργείο, χώροι διασκέδασης στο Γκάζι, πράσινο και εκπαίδευση σε Βοτανικό Κήπο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα) περιλαμβάνοντας στοιχεία από όλες, με αποτέλεσμα την δημιουργία αντιθετικών σχέσεων.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.
Κυρίαρχη χρήση στην περιοχή είναι σήμερα η γενική κατοικία με μεγάλο αριθμό συνεργείων, μηχανουργείων και άλλων χρήσεων περί το αυτοκίνητο, να συγκεντρώνονται στο ισόγειο. Είναι μια πυκνοδομημένη συνοικία που τείνει να αποκτήσει όλο και περισσότερους χώρους με χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας εις βάρος της κατοικίας ακολουθώντας τις τάσεις από τις γειτονικές περιοχές του Μεταξουργείου και του Γκαζοχωρίου. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται στα λίγα κενά οικόπεδα από τις απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομή υπηρεσιών και κοινόχρηστων λειτουργιών επιπέδου γειτονιάς. Στην περιοχή κατοικούν κυρίως παλιοί κάτοικοι μεγάλης ηλικίας, τσιγγάνοι και οικονομικοί μετανάστες.
Αρκετά από τα κτίσματα παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Τμήμα της συνοικίας του Προφήτη Δανιήλ, αποτελεί η ενότητα των μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, ή αλλιώς η «ζώνη μετάβασης» μεταξύ της οδού Σπύρου Πάτση και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου την οποία και μελετάμε πιο διεξοδικά. Στην ζώνη αυτή, υπάρχουν σήμερα χρήσεις βιοτεχνίας και ελαφριάς βιομηχανίας μεταφορικών εταιριών, αποθηκών και συνεργείων σε πρόχειρες κατασκευές.
ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
· Διατήρηση και ενίσχυση της κατοικίας.
· Οικονομική ενδυνάμωση μέσα από την διατήρηση των βιώσιμων
Επιχειρήσεων που ήδη υπάρχουν και δημιουργίας κινήτρων για νέες επενδύσεις.
· Καθορισμός και ισοκατανομή των χρήσεων.
· Σύνδεση της γειτονιάς με την ζώνη των μεγάλων τετραγώνων δίπλα στο
Πανεπιστήμιο.
· Δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
· Ύπαρξη πόλων έλξης.
· Βελτίωση και προσαρμογή του οδικού δικτύου, σύνδεση με τα μέσα μαζικής
μεταφοράς.
· Εξασφάλιση ελεύθερης κίνησης πεζών.
· Στέγαση των φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
· Συσχετισμός του Προφήτη Δανιήλ τόσο με τις πλησιέστερες περιοχές όσο
και με την πόλη.
ΣΤΟΧΟΣ
Η πρότασή μας επιχειρεί να συνδέσει και να ενδυναμώσει τα κατακερματισμένα κύτταρα της αστικής περιοχής του Προφήτη Δανιήλ με σκοπό να μπορούν να συνδυαστούν, αποτελώντας μια ευρύτερη σύνθεση η οποία να γεφυρώνει τις αντικρουόμενες συνθήκες διαβίωσης αυτής της περιοχής και να συμβάλλει στην διατήρηση του χαρακτήρα της. Αντιμετωπίζουμε τον Προφήτη Δανιήλ ως ένα ενιαίο τμήμα του αστικού τοπίου, όπου μια σειρά από ιδιαιτερότητες αλλά και δυναμικές διαμορφώνουν μια μεταβατική πραγματικότητα.
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ.
Στόχος μας είναι να αναζητηθεί ένα μοντέλο αστικής σύνθεσης για την μεταβατική ζώνη που θα συμφωνεί με τον χαρακτήρα και τις χρήσεις που έχουν επιλεγεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γενικότερες ανάγκες του Προφήτη Δανιήλ. Έτσι προτείνουμε׃

· Ενίσχυση της κατοικίας με νέες κατασκευές. Δημιουργία χώρων διαμονής
και υποστήριξης των φοιτητών καθώς και απαιτούμενοι χώροι
εξυπηρέτησης του συνόλου των εστιών όπως εστιατόριο, αίθουσα
πολλαπλών χρήσεων, καθιστικά κ.λπ.
· Σύνδεση της ζώνης με την γειτονιά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μέσω
ανοιχτού υπαίθριου χώρου πλατείας και επανάχρηση κάποιων από τα
κτίσματα που ήδη υπάρχουν εκεί.
· Δημιουργία δικτύου δρόμων και αστικών τετραγώνων ανάλογης κλίμακας
με τη γειτονιά, με χρήσεις εμπορίου, υπηρεσιών στο ισόγειο, κατοικίας και
γραφείων στους ορόφους.
· Διάνοιξη της οδού Τζανή κατά μήκος του ανατολικού ορίου του
Πανεπιστημίου.
· Πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Σπύρου Πάτση, διατήρηση των χρήσεων
εμπορίου στα μέτωπα, διαμόρφωση και εμπλουτισμός του δρόμου με στοά
και συστοιχίες δένδρων.
· Απαλλοτρίωση κάποιων κτισμάτων και πρόχειρων κατασκευών στην
μεταβατική ζώνη, δίνοντας στους ιδιοκτήτες κίνητρα για εκμετάλλευση
των ιδιοκτησιών τους.
· Αξιοποίηση του υπάρχοντος πεζόδρομου της οδού Πέλλης, σύνδεση με την
οδό Κορυτσάς, που προτείνουμε να πεζοδρομηθεί, διαμορφώνοντας έτσι
μια ενιαία χωρική και λειτουργική πορεία τόσο από τις γύρω περιοχές όσο
μέσα στον Προφήτη Δανιήλ.
· Διαμόρφωση ανοιχτού χώρου μικρής πλατείας μέσα στην γειτονιά στην οδό
Ακρολαμίας και Κορυτσάς, με παιδική χαρά και φύτευση.


Στρώνουν τον… δρόμο για τον Βοτανικό
Γιωργος Λιαλιος
Την εκταμίευση εννέα εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση των πρώτων οδικών έργων στον Βοτανικό ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για την ανάπλαση μικρού τμήματος δύο οδών, στο σημείο που περικλείουν τον χώρο ανέγερσης του γηπέδου του ΠΑΟ. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση... μισών διανοίξεων οδών στην περιοχή, μετά την κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμου Αθηναίων να προωθήσουν μόνον όσα έργα ανάπλασης σχετίζονται με τα επιχειρηματικά σχέδια της ΠΑΕ και του δήμου στον Βοτανικό. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το ποσό θα διατεθεί για τη διάνοιξη-διαπλάτυνση της οδού Αγίας Αννης, από την Ιερά Οδό έως την οδό Ορφέως και της οδού Πολυκάρπου, από την οδό Αγίας Αννης έως το ρέμα Προφήτη Δανιήλ. Σε δεύτερη φάση θα διατεθούν ακόμα 35 εκατ. ευρώ, για τη διαπλάτυνση τμήματος της οδού Προφήτη Δανιήλ και τη διευθέτηση του ομώνυμου ρέματος.
Τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ, που έσπευσε να υποσχεθεί προ ενός έτους περίπου ο υπουργός Οικονομικών, θα διατεθούν για απαλλοτριώσεις οικοπέδων. Οι χώροι αυτοί, καθώς και τα «τμηματικά» οδικά έργα θα είναι η «προίκα» της Πολιτείας στο εμπορικό κέντρο-γήπεδο του ΠΑΟ και στο εμπορικό κέντρο του δήμου Αθηναίων. Τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης στον Βοτανικό (όπως αυτά ορίζονταν από προεδρικά διατάγματα του 1996) αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2006 να αναβληθούν.

Hμερομηνία : 16/10/07
Copyright: http://www.kathimerini.gr
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ
http://www.minenv.gr/download/2007-10-15.egkrisi.diathesis.pistosis.gia.odika.erga.sto.botaniko.doc

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 9 εκατ. ευρώ
για οδικά έργα στον Βοτανικό

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εγκρίθηκε με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά η διάθεση πίστωσης ποσού εννέα (9) εκατ. ευρώ για την εκτέλεση οδικών έργων στην περιοχή του Βοτανικού.
Τα έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών της περιοχής, που είναι αναγκαίες και για την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης που προωθείται σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας.
Περιλαμβάνουν την πρώτη φάση των έργων υποδομής που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα την διάνοιξη – διαπλάτυνση στα τμήματα της οδού Αγίας Άννας από την Ιερά Οδό έως την οδό Ορφέως και της οδού Πολυκάρπου από την οδό Αγίας Άννας έως το ρέμα Προφήτη Δανιήλ.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εγκριθεί και τα τεύχη δημοπράτησης για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο δημοπρατείται άμεσα.

Παράλληλα, έχει αρχίσει η διαδικασία ανάθεσης των μελετών και για τα έργα της δεύτερης φάσης, τα οποία έχουν συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση των έργων περιλαμβάνει την διαπλάτυνση της οδού Ορφέως από το ρέμα Προφήτη Δανιήλ έως την οδό Αγίας Άννας, την κατασκευή οδικού έργου τμήματος 1,3 χλμ. στο ρέμα Προφήτη Δανιήλ από την Ιερά Οδό έως την Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη και υδραυλικά έργα στο Ρέμα Προφήτη Δανιήλ.

Αναλυτικότερα, με την κατασκευή των έργων της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ πρόκειται να διαμορφωθούν:
- Η Οδός Αγίας Άννας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50 μ. η καθεμία, κεντρική νησίδα πλάτους 4,00 μ. και πεζοδρόμια εκατέρωθεν πλάτους κατ΄ ελάχιστον 2,50 μ. (συνολικό πλάτος οδού 23,00 μ.)
- Η Οδός Αγίου Πολυκάρπου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50 μ. η καθεμία, κεντρική νησίδα πλάτους 2,00 μ. και πεζοδρομία εκατέρωθεν πλάτους 2,00 μ. (συνολικό πλάτος οδού 20,00 μ.)
Στην εργολαβία περιλαμβάνονται, επίσης, η διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων, υδραυλικών έργων, υποδομών ηλεκτροφωτισμού και σηματοδότησης κ.ά.
Η διάνοιξη – διαπλάτυνση των δύο οδών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν (έργα ανάπλασης, αποχέτευσης κ.ά.), αποβλέπουν στην εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και στην ανάδειξη της γειτονιάς στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής του Βοτανικού, ενώ παράλληλα, με τα έργα αυτά αναμένονται θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: