Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Αυτή είναι η Ελλάδα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_982094_29/12/2007_253858
MONIMEΣ ΣTHΛEΣ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-12-07

Αυτή είναι η Ελλάδα
Του Σωκρατη Τσιχλια
Φίλος δικηγόρος μού διηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ένα περιστατικό αγοραπωλησίας εξοχικής κατοικίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι και η περίληψη του ελληνικού τραγέλαφου. Ο φίλος μου εκπροσωπούσε έναν αλλοδαπό αγοραστή από κάποια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. «Δεν μου φαινόταν και ο πλέον νομοταγής πολίτης», μου είπε χαρακτηριστικά, «αλλά ήταν εντάξει στις εδώ συναλλαγές του». Οταν άρχισε η ανάγνωση του συμβολαίου, με τις περιγραφές και τις υποσημειώσεις, τότε άρχισαν τα γλέντια. Διότι, ως συνήθως, το μισό κτήμα ήταν δασικό, το άλλο μισό εκτός σχεδίου και με μικρότερου πλάτους δρόμο από τον επιτρέποντα ανοικοδόμηση, το ευρισκόμενο στο κτήμα κτίσμα ήταν παράνομο, νομιμοποιηθέν κατά το ήμισυ εκ των υστέρων, και πάει λέγοντας. Ο αλλοδαπός κινδύνεψε από εγκεφαλικό. Κατελήφθη από καλπάζουσα ανασφάλεια αλλά κυρίως από απόγνωση και απορία: Γιατί; Γιατί να κτίσεις αφού απαγορεύεται; Γιατί να μην αγοράσεις κάπου που επιτρέπεται; Πώς πωλείται κάτι ενώ η πώλησή του είναι παράνομη; Ο αλλοδαπός από τη χώρα του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν αδύνατον να συλλάβει, να κατανοήσει έννοιες που είναι το ψωμοτύρι του νεοέλληνα. Εννοείται ότι το ίδιο σοκ θα πάθει και οποιοσδήποτε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε το περιβαλλοντοκτόνο χωροταξικό μας αλαλούμ.
Το ελληνικό παράδοξο είναι μοναδικό. Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν μπορεί να εκλάβει το αδιανόητο ως καθημερινή ρουτίνα. Στην Ελλάδα μπορούμε, καθώς αυτή η μηχανή νομότυπης παρανομίας ή πλήρους ανομίας που καλύπτεται από το δαιδαλώδες σύστημα συναρμοδιοτήτων, φορέων και υπουργείων, παράγει πολύ, ζεστό, μαύρο χρήμα. Ετσι δούλεψε και το 2007 που φεύγει, η πατρίδα μας.

Ακουγα χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ τον γενικό γραμματέα του ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Κατσιγιάννη να παραδέχεται με τον πιο φυσικό τρόπο κάτι που για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι αδιανόητο: υπάρχουν παράνομοι αγωγοί βιομηχανικών λυμάτων που εκβάλλουν στον Κηφισό, αλλά γι’ αυτό το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός από δειγματοληπτικούς ελέγχους! Τα υπόλοιπα κατά τον κύριο γενικό ανήκουν στη Νομαρχία, ενώ ο πολιτικός οργανισμός που έχει χρεωθεί τη στοιχειώδη φροντίδα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας σηκώνει τα χέρια.

Θέλετε κι άλλο αδιανόητο από αυτά που θα αφήσουν οποιοδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο με ανοιχτό το στόμα; Χθες το πρωί σε ένα από τα δύο λατομεία του Μαρκόπουλου οι περίοικοι κατήγγειλαν δραστηριότητες! Λειτουργεί, για όνομα του Θεού, ακόμα το λατομείο στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να κλείσει ένα παράνομο, ρυπογόνο, επικίνδυνο λατομείο. Μήπως δεν θέλει;
Αυτή είναι η Ελλάδα και κανείς δεν επιχείρησε να την αλλάξει ούτε τη χρονιά που φεύγει. Χρονιά των πιο καταραμένων πυρκαγιών, των πιο περίεργων εκλογών, χρονιά του Μαγγίνα και του Ζαχόπουλου. Βοήθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: