ΚΗΦΙΣΟΣ Να απολογηθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός και άλλα δημοσιευματα
ΚΗΦΙΣΟΣ
Να απολογηθεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός
Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, για την 4η μέσα σε λίγο καιρό πλημμύρα του Κηφισού
Πάκιας Μανόλης
Στη Βουλή καλείται ο πρωθυπουργός να απολογηθεί για τις κυβερνητικές ευθύνες και ανεπάρκειες, όπως φάνηκαν με την τέταρτη πλημμύρα του Κηφισού, αφού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση που απευθύνεται στον ίδιο τον Κ. Σημίτη.
Στην Ερώτηση η Αλ. Παπαρήγα αναφέρει:
«Για τέταρτη φορά το τελευταίο τετράμηνο και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής - και ιδιαίτερα των λαϊκών συνοικιών - δέχτηκαν νέο πλήγμα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η βροχή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν εκ νέου σπίτια και μαγαζιά. Οι ζημιές προκλήθηκαν στις ίδιες περιοχές που είχαν πληγεί και τις προηγούμενες φορές, πράγμα που αποκαλύπτει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την ανεπάρκεια των μέτρων που λήφθηκαν και τις πελώριες ευθύνες της κυβέρνησης.
Τα σύνορα της "ισχυρής Ελλάδας" προφανώς σταματούν στον Κηφισό, στο Μοσχάτο, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη και στο κυκλοφοριακό χάος που προκλήθηκε σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.
Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η ανάλγητη πολιτική που εφαρμόστηκε και εκφράζεται με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες καταστροφές. Κερδοσκοπία στη γη, αλόγιστη επέκταση των πόλεων, καταπατήσεις μπαζωμένων ρεμάτων, πυρκαγιές, έλλειψη αναδασώσεων. Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις περιορίζονται σε έργα μηδαμινά σε σχέση με τις ανάγκες, αποσπασματικά, με επιλογές, προτεραιότητες, όρους και προδιαγραφές που ικανοποιούν τα κέρδη των εργολάβων, αλλά χωρίς έλεγχο συντήρησής τους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι κάτοικοι μένουν αβοήθητοι στη μοίρα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί ακόμη και αυτές οι ελάχιστες αναγγελθείσες αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις.
Ερωτάται ο πρωθυπουργός, ενόψει μάλιστα του επερχόμενου χειμώνα, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο και να αποζημιωθούν άμεσα πλήρως οι πληγέντες».
12/11/2002
Στο έλεος των βροχών πάλι η Αθήνα
Ξαναπλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, κυρίως από τον Κηφισό, αλλά και αλλού, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατούσε όλη τη μέρα, λόγω πλημμυρισμένων δρόμων και σβηστών σηματοδοτών
Eurokinissi
Οι ελλείψεις των αναγκαίων υποδομών, τα μπαζώματα των ρεμάτων, τα λειψά αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και τα έργα, όπως αυτό του Κηφισού, τα οποία εκτελούνται με προβληματικό τρόπο, αποτέλεσαν τους παράγοντες, που ενίσχυσαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της χτεσινής κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική. Για άλλη μια φορά, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα από υπερχείλιση του Κηφισού, αλλά και δρόμοι, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στην κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Η κακοκαιρία έδειξε τα δόντια της από τα χαράματα, όταν ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σοβαρές ζημιές κυρίως σε ΙΧ αυτοκίνητα στο Περιστέρι, στην Αγ. Βαρβάρα, στους Αγ. Αναργύρους και το Αιγάλεω. Ακολούθησε ύφεση των καιρικών φαινομένων, αλλά το μεσημέρι η κατάσταση επιδεινώθηκε πάλι. Αποτέλεσμα της νεροποντής ήταν να υπερχειλίσει ο Κηφισός και να προκληθούν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε όλη την Αττική. Η Πυροσβεστική από τις 2.30 μ.μ. - 5.30 μ.μ. δέχτηκε 70 κλήσεις -αργότερα αυξήθηκαν σε 200 - για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στον Πειραιά (Καμίνια και Ταμπούρια), στην Καλλιθέα, στην Πεύκη, στην Λυκόβρυση, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στη Μεταμόρφωση και το Ρέντη, αλλά και για κοπές δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους δυνατούς ανέμους.
Η ...λίμνη του Κηφισού
Eurokinissi
Υπερχείλισε πάλι ο Κηφισός
Ο Κηφισός υπερχείλισε στο σημείο όπου εκτελούνται τα έργα και παρά τις προσπάθειες συνεργείων και στρατιωτών, που τοποθέτησαν μεταλλικά φράγματα για να ανακόψουν την πορεία των νερών, οι κοντινές περιοχές του Μοσχάτου και του Ρέντη πλημμύρισαν. Από τις 3.05 το μεσημέρι, η διασταύρωση Πειραιώς και Κηφισού ήταν κλειστή. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς από το ύψος των οδών Δωδεκανήσου και Χαμοστέρνας προς Πειραιά ήταν κλειστή. Αργά το απόγευμα, σταμάτησε η υπερχείλιση, αλλά συνεχίστηκαν τα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας των μέτρων ήταν ότι οι μεταλλικές πόρτες που τοποθετήθηκαν αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και απειλήθηκαν με κατάρρευση, γι' αυτό υποστηρίχτηκαν με μπουλντόζες. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι «κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλιά τους».
Το υπουργείο Εσωτερικών καταλογίζει το πρόβλημα στους εργολάβους και, συγκεκριμένα, στο άνοιγμα που υπήρχε εκεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερχείλιση, ενώ «οργισμένες» δηλώσεις έκαναν επιτόπου, τόσο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, όσο και η νεοεκλεγείσα υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά.
Τη δυσλειτουργία των μέτρων παραδέχτηκε χτες το απόγευμα, σε συνέντευξή του ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γ. Γεωργακόπουλος. Ανέφερε πως «οι πόρτες μπήκαν στη θέση τους και το σύστημα λειτούργησε, πλην από την περίπτωση της γέφυρας Πειραιώς». Είπε, επίσης, ότι «στη γέφυρα Πειραιώς υπήρξε κάποια διαρροή από κάποιες εργασίες, αλλά και από κάτω από τις ραφές εκεί της γέφυρας και κάποια νερά διέφυγαν προς την περιοχή του Μοσχάτου. Ακριβή ενημέρωση για το αν έχουν πλημμυρίσει οι χώροι στο Μοσχάτο δεν έχουμε». Την ίδια στιγμή που δινόταν η συνέντευξη, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Π. Φούρλας, με δηλώσεις του σε σταθμούς, έδινε διαφορετική εικόνα. Ηδη, τα νερά είχαν κατακλύσει την οδό Κατσώνη.
Ο Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι ενώ κατά μέσο όρο η ποσότητα βροχής που πέφτει στην Αττική το Νοέμβρη είναι 70 χιλιοστά, χτες υπολογίστηκε ότι είχε ξεπεράσει τα 40. Πάντως, ο κρατικός μηχανισμός είχε ετοιμαστεί για την πιθανότητα να απομακρύνει κατοίκους, που ενδεχόμενα τα σπίτια τους θα κινδύνευαν να πλημμυρίσουν. Γι' αυτό το λόγο υπήρχε συχνή επικοινωνία της ΓΓΠΠ με τους δημάρχους της περιοχής δίπλα στον Κηφισό.
Προβλήματα στις εθνικές οδούς
Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν για αρκετές ώρες στην εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου, στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Μεγάλη ποσότητα όμβριων υδάτων είχε συσσωρευθεί στο 18ο χιλιόμετρο και η κυκλοφορία των οχημάτων ήταν δυσχερής. Η κατάσταση αποκαταστάθηκε στις 11.30 το πρωί. Προβλήματα υπήρξαν και στην εθνική Αθήνας - Λαμίας, από το 34ο - 37ο χλμ., λόγω ομίχλης.
Χαρακτηριστική της χαώδους κατάστασης, που είχε δημιουργηθεί σε πολλούς δρόμους της Αττικής, ήταν η έκκληση του διοικητή της Τροχαίας Κ. Τζέκη προς τους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Σε ορισμένα σημεία της παλιάς εθνικής οδού Αθήνας - Κορίνθου, το νερό είχε φτάσει σε ύψος ενός μέτρου και σημειώθηκαν καθιζήσεις οδοστρώματος. Κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ, οδηγός εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, και χρειάστηκε επέμβαση συνεργείου της Πυροσβεστικής για τη διάσωσή του. Στο σημείο αυτό η στάθμη των νερών είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στη λεωφόρο Σχιστού.
Λόγω των πλημμυρισμένων οδοστρωμάτων, με δυσχέρεια διεξαγόταν η κυκλοφορία στη λεωφόρο Συγγρού, στη διασταύρωση με την Αμφιθέας, στην πλατεία Κέννεντυ στο Χαλάνδρι, στην πλατεία Μυστρά, στο Δαφνί στο ύψος του ΚΕΒΟΠ, στη λεωφόρο Μαραθώνα στο ύψος του Γέρακα, στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, ενώ στη Γλυφάδα, η λεωφόρος Βουλιαγμένης ήταν κλειστή για αρκετή ώρα.
Τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ προς Πειραιά περιορίστηκαν μέχρι το σταθμό του Ταύρου. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών, λόγω «βύθισης» της τάσης, ενώ η ΔΕΗ εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών, από τους οποίους ζητούσε να περιορίσουν την κατανάλωση και να αποσυνδέσουν από το δίκτυο τις συσκευές, η χρήση των οποίων δεν ήταν απαραίτητη.
Καταιγίδες και σήμερα
Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια Ελλάδα κατά τόπους θα είναι πολύ έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Θα υπάρχουν, όμως, και διαστήματα με σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανώς στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Το Σάββατο, αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στα ανατολικά και νότια θα είναι ισχυρές. Βαθμιαία όμως, ο καιρός θα βελτιωθεί από δυτικά προς τα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι πολύ ισχυροί, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.
8/11/2002
EΛΛAΔA
Mια... απόπειρα σωτηρίας του Kηφισού
Νόμιμο υπό τρεις προϋποθέσεις έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του YΠEXΩΔE, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία του «Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του ποταμού Κηφισού και των παραχειμάρρων του».
Tη σύνταξη του σχετικού Π.Δ. είχε ανακοινώσει η υπουργός ΠEXΩΔE, κ. Bάσω Παπανδρέου, στις αρχές του καλοκαιριού, δηλώνοντας παράλληλα ότι πριν από τις δημοτικές εκλογές, θα «επισκέπτονταν» τον Kηφισό μπουλντόζες, προκειμένου να κατεδαφίσουν αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις (περίπου 60). Mπουλντόζες βέβαια προς το παρόν δεν επισκέφθηκαν τον Kηφισό -πέραν αυτών που εκτελούν τα έργα- πάντως φαίνεται πως η υπουργός με την έγκριση του Π.Δ. και από το ΣτE μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προβεί σε ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Oσον αφορά την επεξεργασία του Π.Δ. από το ΣτE, το Ανώτατο Δικαστήριο με το πρακτικό του θυμίζει σε όλους μας τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων μηνών και επισημαίνει ότι ο Κηφισός «αποτελεί το μεγαλύτερο υδατόρεμα της Αττικής και έχει μεγάλη σημασία τόσο ως αυτοτελές περιβαλλοντικό στοιχείο όσο και ως παράγων αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου».
Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ αναφέρεται στις συνταγματικές επιταγές που επιβάλλουν για τα ρέματα «τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία της απορροής των υδάτων». Υπό το πνεύμα αυτό, το ΣτΕ λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά πορίσματα για τη διασφάλιση των φυσικών λειτουργιών του Κηφισού, θέτει ένα πλαίσιο προϋποθέσεων που πρέπει να τηρηθούν κατά τις εργασίες ανάπλασης του ποταμού:
- Τη διατήρηση της φυσικής του μορφής και την αποφυγή της στεγανοποίησης, που καταστρέφει τη μορφή του και μειώνει την απορροφητική του ικανότητα.
- Τη δημιουργία ζωνών πρασίνου σε ικανή απόσταση από τις όχθες του για την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους με παράλληλη προστασία της υφιστάμενης βλάστησης και τη διενέργεια φυτεύσεων.
- Τη διατήρηση ως ελεύθερων χώρων των υφισταμένων φυσικών περιοχών πλημμύρας στη λεκάνη απορροής για την καθοδηγούμενη εκτόνωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και τη δημιουργία τέτοιων διεξόδων, όπου κρίνεται αναγκαίο και εφικτό.
Καθημερινη 12/11/2002
Ανεπαρκή τα έργα στον Κηφισό!
Ομολογία της κυβέρνησης πως ακόμη και αν τα έργα ολοκληρωθούν ο εφιάλτης της πλημμύρας θα παραμένει...
Eurokinissi
Ακόμη και η κυβέρνηση ομολογεί πλέον ανοιχτά, διά της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, ότι ακόμη και αν τα έργα του Κηφισού ολοκληρωθούν η Αθήνα θα εξακολουθεί να ζει με τον εφιάλτη των πλημμυρών!
Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου κατά τη χτεσινή επίσκεψή της στα έργα του Κηφισού δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι και με την ολοκλήρωση του έργου αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αθήνα. Δεν αντιμετωπίζεται, και με τη συμπλήρωση των έργων του Κηφισού, το σύνολο των προβλημάτων που έχουμε στην Αθήνα». Ως αίτια των προβλημάτων η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε το μπάζωμα των ρεμάτων, την άναρχη δόμηση και τις καταπατήσεις που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να παραδεχτεί ότι για όλα αυτά βασική ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που τα ανέχθηκαν ή τα υπέθαλψαν...
Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατεθούν τεράστιοι πόροι για να υπάρξει επαρκής αντιπλημμυρική προστασία και επιτάχυνση των έργων, χωρίς όμως και πάλι να αναφέρει από πού θα βρεθούν τα κονδύλια αυτά και χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στον αέρα».
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες η επιχείρηση της κυβέρνησης για την απόσειση των δικών της ευθυνών, «φωτογραφίζοντας» ως εξιλαστήρια θύματα αυτή τη φορά κάποιους εργολάβους ή τους επιβλέποντες μηχανικούς. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μάλιστα δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή για αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους και παραπομπή στο Πειθαρχικό των επιβλεπόντων μηχανικών και παραπομπή της εργολήπτριας επιχείρησης «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, διότι, όπως είπε, «αν δεν έλειπαν περίπου πέντε μέτρα από το παραπέτι στην όχθη του ποταμού, δε θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα»...
Υποσχέσεις, εκ των υστέρων, πως θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποφευχθούν ζημιές και θύματα στο μέλλον, μοίρασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στους κατοίκους των Δήμων Ρέντη, Μοσχάτου και Φαλήρου, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές, παρότι οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση από τις προηγούμενες πλημμύρες...
Εκατοντάδες οι πλημμυροπαθείς
Ο υπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχουν ευθύνες για τα προβλήματα που προέκυψαν από την υπερχείλιση του Κηφισού, ενώ είπε ότι έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση κάποιων από τα παραπετάσματα που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του Κηφισού και τα οποία είχαν σκουριάσει. Η καταγραφή των ζημιών άρχισε, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία πλημμύρισαν 30 καταστήματα και ένα υπόγειο στους τρεις δήμους. Οπως όμως σημείωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, περισσότεροι αυτή τη φορά είναι οι πλημμυροπαθείς σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές, αυτοί υπολογίζονται γύρω στους 200.
Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 250 κλήσεις για παροχή βοήθειας - άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κοπές δέντρων - από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις συγκροτήθηκαν συνολικά 105 σωστικά συνεργεία, τα οποία, όπως λέει η Πυροσβεστική σε σχετική της ανακοίνωση, επενέβησαν στο σύνολο των περιστατικών.
Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα καλεί τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καθώς νέα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη χώρα μέχρι και την Κυριακή.
Νέα κακοκαιρία
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, από χτες, Παρασκευή,αναμενόταν νέα μεταβολή του καιρού στη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Αττική, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το απόγευμα του Σαββάτου, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει σταδιακή ύφεση στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.
Με ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας (αντιολισθητικές αλυσίδες, κατάλληλος ρουχισμός, κλπ.)
Ο ...«πλημμυροπαθής» Σημίτης!
«Εγώ αν μου πλημμύριζε τρεις φορές το σπίτι θα διαμαρτυρόμουν εντονότατα, θα ζητούσα από την πολιτεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν - και αυτή είναι η εντολή - για να μην υπάρξει πάλι το φαινόμενο, (και) θα περίμενα να μου έρθει μια αποζημίωση γι' αυτό».
Δεν πρόκειται για δήλωση κάποιου «θαλασσοπνιγμένου» εκεί στο Μοσχάτο. Πρόκειται για δήλωση-απάντηση του κ. Σημίτη την οποία έδωσε στις 8/9/2002, στη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το αίσχος του Κηφισού...
Αυτά είχε να πει, τότε, ο πρωθυπουργός για την περίπτωση που κάποιος «Σημίτης» θα τον είχε «πνίξει» τρεις φορές μέσα σε τρεις μήνες. Είχε δεσμευτεί, είχε δοθεί «εντολή» - έτσι υποσχόταν - για να μη συμβεί ξανά το κακό. Και, όπως βλέπετε, οι «εντολές» του κ. Σημίτη ...εκτελέστηκαν. Πλήρως! Το «φαινόμενο» όχι μόνον επαναλήφθηκε, αλλά και οι πνιγμένοι ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις (από τις προηγούμενες πλημμύρες)...
Υστερόγραφο: Οσοι επιθυμείτε να μάθετε τι θα έκανε ο κ. Σημίτης αν, παρά τις δηλώσεις κάποιου «Σημίτη», το σπίτι του ξαναπλημμύριζε (για 4η φορά!), θα σας παρακαλούσαμε θερμά να μην ενοχλείτε τον κ. Σημίτη με τέτοια κακεντρεχή ερωτήματα. Είναι προφανές, άλλωστε, ότι έχει δώσει «εντολές» ο άνθρωπος...
H πληγή θα παραμείνει αγιάτρευτη
Bάσιμοι φόβοι ότι ο Kηφισός θα αποτελεί πηγή κινδύνου και μετά την ολοκλήρωση των έργων
Tων Πίκιας Γαλάτη - Mανίνας Nτάνου
«Eργο άλλης εποχής» φαίνεται ότι θα αποτελεί και μετά την ολοκλήρωσή του το αντιπλημμυρικό έργο του Kηφισού, καθώς όλο και περισσότεροι αρμόδιοι –μεταξύ των οποίων και κυβερνητικοί– συγκλίνουν στην πεποίθηση και φοβούνται ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Λεκανοπεδίου. Tο έργο του Kηφισού δεν καλύπτει την αντιπλημμυρική προστασία της Aττικής, δήλωνε χθες η υπουργός ΠEXΩΔE, κ. Bάσω Παπανδρέου, ενώ από το υπουργείο Eσωτερικών η συζήτηση περιστρεφόταν στην ανάγκη συμπληρωματικών έργων (π.χ. φράγματα στα βουνά της Aττικής, παράπλευροι στον Kηφισό αγωγοί) που θα περιορίζουν τον μεγάλο όγκο υδάτων που φτάνει στον Kηφισό.
Kαι ενώ έως και σήμερα το απόγευμα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε «αυξημένη ετοιμότητα» μετά σχετικό τηλεγράφημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), για πρώτη φορά το YΠEXΩΔE στέλνει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εργολήπτρια εταιρεία αλλά και μηχανικούς του YΠEXΩΔE για τα χθεσινά προβλήματα στον Kηφισό.
Mάλιστα η υπουργός ήταν κατηγορηματική ότι κανένα μέτρο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου (προβλέπεται για το τέλος του 2003) δεν μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο των πλημμυρών...
Eπίσκεψη Kαραμανλή
Tην περιοχή επισκέφθηκε χθες το πρωί και ο πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας, κ. Kώστας Kαραμανλής, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα. «Για τέταρτη φορά αποδεικνύεται ότι σε αυτήν την κυβέρνηση περισσεύουν το θράσος και η ανευθυνότητα και λείπει παντελώς η ευθιξία», δήλωσε ο κ. Kαραμανλής. «Eπιτέλους, αυτή η κυβέρνηση τίποτα δεν ακούει, τίποτα δεν βλέπει, με τίποτα δεν συγκινείται; Kανείς δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του;». Tαυτόχρονα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας στο Λεκανοπέδιο, θέλοντας να «προκαλέσει» τον κ. Σημίτη στη Βουλή να απαντήσει για την εικόνα χάους και ντροπής που επαναλαμβάνεται για τέταρτη συνεχή φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Eυθύνες και ποινές
Λίγο αργότερα στον Kηφισό βρέθηκε η κ. Παπανδρέου, η οποία δήλωσε ότι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται η εργολήπτρια εταιρεία, σημειώνοντας ότι προβλέπονται αυστηρότατες ποινές, ενώ για τους επιβλέποντες μηχανικούς ανακοίνωσε αναστολή της άσκησης των καθηκόντων τους και παραπομπή τους στο Πειθαρχικό. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Eσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, που επισκέφθηκε τη περιοχή του Mοσχάτου, ο οποίος δήλωσε «όλοι ξέρουμε και είδαμε ποιος φταίει» και συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά το υπουργείο του θα αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές εντοπιστούν.
Eκτίμηση, πάντως, και των δύο υπουργείων είναι ότι όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα απέδωσαν. Ωστόσο, από το υπουργείο Eσωτερικών υπήρξαν σαφείς αιχμές ότι υπονομεύτηκε ο συντονιστικός ρόλος της ΓΓΠΠ καθώς δεν ακολουθήθηκαν από τους αρμόδιους του YΠEXΩΔE οι οδηγίες τους, ενώ αιχμές αφήνουν και κατά της εργολήπτριας εταιρείας «Eυκλείδης», καθώς, όπως έλεγαν χθες, εξακολουθεί να αφήνει τα μπάζα στην κοίτη, δεν έχει αφαιρέσει τα αρχικά υπόβαθρα, ενώ εκτιμούν ότι τα παραπετάσματα δεν είναι επαρκή σε όλο το μήκος του ποταμού. Aπό τη μεριά του ο τεχνικός διευθυντής της εργολήπτριας εταιρείας «Eυκλείδης», κ. Δημήτρης Kακκάβας, με δηλώσεις του στην «K» απέδωσε την προχθεσινή διαρροή σε «ατύχημα», αφού, όπως είπε, το τεράστιο μηχάνημα που βρισκόταν στη θέση του παραπετάσματος χάλασε και δεν μπόρεσε εγκαίρως να απομακρυνθεί. «Aνοιξε μια κερκόπορτα, αλλά δεν έπεσε η πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Kακκάβας, υποστηρίζοντας ότι οι εργολάβοι μετατράπηκαν σε «εξιλαστήρια θύματα». Στο πλευρό των μηχανικών τάχθηκε και το TEE με επίσημη ανακοίνωσή του στην οποία ο πρόεδρος κ. Kωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνει πως «είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική η απόπειρα απόδοσης ευθυνών σε μηχανικούς από το YΠEXΩΔE, επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα με σάκους άμμου!», κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου για πρόχειρη και αντιεπιστημονική κατασκευή στα έργα του Kηφισού.
Eνημέρωση πρωθυπουργού
Πάντως το θέμα του Kηφισού συζήτησε η κ. Παπανδρέου και με τον πρωθυπουργό, κ. Kώστα Σημίτη που βρίσκεται στο εξωτερικό, σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, θέτοντας συνολικότερα το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το YΠEXΩΔE εξετάζει το ενδεχόμενο τις επόμενες μέρες να προχωρήσει στην κατεδάφιση της γέφυρας στην Πειραιώς και την αντικατάστασή της από σιδερένιες προσωρινές γέφυρες έως την ολοκλήρωση της οριστικής, κάτι που προγραμματιζόταν κανονικά να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.
Tέλος, από χθες το μεσημέρι με νεότερο τηλεγράφημά της προς τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους, η ΓΓΠΠ θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες καθώς προβλέπονται έως σήμερα το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Oδηγίες προς πλημμυροπαθείς
H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, με ανακοίνωσή της, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει μέτρα αυτοπροστασίας όπως:
— Nα βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους και οι υδροροές των σπιτιών λειτουργούν.
— Nα περιορίσουν τις μετακινήσεις.
— Nα μην παραμένουν σε υπόγειους χώρους.
— Nα μη διασχίζουν –πεζή ή με αυτοκίνητα– χειμάρρους.
— Nα εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο σε περίπτωση που έχει ακινητοποιηθεί και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
Aν οι πολίτες χρειάζεται να μετακινηθούν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, η Γενική Γραμματεία συνιστά:
— Nα προσπαθούν να βρίσκονται σε σταθερό έδαφος.
— Nα αλλάξουν κατεύθυνση αν βρεθούν μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει.
— Nα αποφεύγουν λιμνάζοντα νερά, γιατί μπορεί να είναι αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος.
Πολιτικοί κεραυνοί για τις πλημμύρες
Tην προχθεσινή καταιγίδα ακολούθησαν χθες οι... πολιτικοί κεραυνοί για τις ασυγχώρητες παραλείψεις στα έργα του Kηφισού, που απείλησαν και πάλι να «πνίξουν» τις γύρω περιοχές. O κ. K. Kαραμανλής, που βρέθηκε επί τόπου, με επίκαιρη ερώτησή του καλεί τον πρωθυπουργό να λογοδοτήσει στη Bουλή, ενώ η υπουργός ΠEXΩΔE κ. Bάσω Παπανδρέου παρέπεμψε (για πρώτη φορά) στο Πειθαρχικό Συμβούλιο την εργολήπτρια εταιρεία, που αντιμετωπίζει αυστηρότατες ποινές, ενώ «καρατόμησε» και τους επιβλέποντες μηχανικούς του υπουργείου. Tην ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του έργου, ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του...
EΛΛAΔA
Γέφυρες του στρατού στον Kηφισό
Στη μάχη του Kηφισού μπαίνει και το υπουργείο Aμυνας. Mετά τις τελευταίες πλημμύρες και κατόπιν σχετικού αιτήματος των HΣAΠ το YEΘA προχωρεί στην κατασκευή δύο σιδηροδρομικών γεφυρών στον Kηφισό, που θα αντικαταστήσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου την υφιστάμενη γέφυρα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου κι έτσι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
Tύπου MΠEΛEΫ
Oι γέφυρες θα είναι τύπου MΠEΛEΫ, όπως αυτές με τις οποίες προγραμματίζει το YΠEXΩΔE να αντικαταστήσει τη γέφυρα στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Kηφισού, και κατασκευάζονται με υλικά που θα διαθέτει το Γενικό Eπιτελείο Στρατού.
Oι γέφυρες -μια ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας- δεν θα έχουν μεσόβαθρα και θα χρησιμοποιηθούν για τη διέλευση των συρμών των HΣAΠ. Για την κατασκευή των γεφυρών θα απαιτηθεί να κατασκευασθούν από τον HΣAΠ ακρόβαθρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα σε 10-15 ημέρες. Aμέσως μετά θα κατασκευαστούν οι μεταλλικές γέφυρες από προσωπικό του Στρατού Ξηράς. Eτσι, θα αποξηλωθεί η υπάρχουσα γέφυρα των HΣAΠ και θα αυξηθεί η παροχετευτικότητα του Kηφισού στο σημείο κατά 50% περίπου.
Tελικώς παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό -αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα- ο επιβλέπων μηχανικός των έργων του Kηφισού από πλευράς YΠEXΩΔE, κ. Kων. Kωνσταντόπουλος, καθώς και ο προϊστάμενος κατασκευών του YΠEXΩΔE, κ. Aναστ. Kαπάτος. Στο αντίστοιχο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Eργοληπτριών Eταιρειών παραπέμφθηκε και η τεχνική εταιρεία «Eυκλείδης» και ο εργοταξιάρχης της κ. Γ. Tσίρμπας.
Το "Έγκλημα" στον Κηφισσό και ο "Μαραθώνιος"... αυτοκινητόδρομος
Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λελούδα
--------------------------------------------------------------------------------
Η τρίτη κατά σειρά για φέτος και όχι... η τελευταία επίσκεψη αξιωματούχων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, γίνεται στις 15 Νοεμβρίου. Στην προγραμματισμένη συνάντησή τους με τις ελληνικές αρχές θα ζητήσουν πληροφορίες και... υλικό για 21 υποθέσεις, από το πλήθος -ξεπερνούν τις 116- των καταγγελιών για παραβίαση ή μη ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος από την Ελλάδα. Οι υποθέσεις αυτές, στην πλειοψηφία τους νέες, αφορούν κακή εφαρμογή των οδηγιών 85/337 και 97/11 περί εκτίμησης των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον και των οδηγιών 79/409 για την προστασία της ορνιθοπανίδας και 92/43 που αφορά τους οικοτόπους ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, Δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται δε για περιπτώσεις που βρίσκονται σε "πρώιμο" στάδιο. Δηλαδή δεν έχει διαπιστωθεί η παραβίαση (προειδοποιητική επιστολή) και βεβαίως ούτε γίνεται κλήση σε συμμόρφωση μέσω αιτιολογημένης γνώμης, το τελευταίο στάδιο πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και αυτό, είτε επειδή οι καταγγελίες κατατέθηκαν σχετικά πρόσφατα είτε γιατί η Κομισιόν δεν τις προώθησε σκοπίμως για πολιτικούς λόγους, σε συνεννόηση ή όχι με την ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, στον κατάλογο των προς συζήτηση θεμάτων κυριαρχούν οι περιπτώσεις όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζει έργα αδιαφορώντας προκλητικά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντιμετωπίζονται ως τυπική υποχρέωση. Όσο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, δεν υφίσταται ουδείς μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μετατροπή του Κηφισσού, του βασικού αποδέκτη ομβρίων του Λεκανοπεδίου, σε αυτοκινητόδρομο, με κοινοτική χρηματοδότηση, το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, οι περιβαλλοντικές μελέτες του αφορούν... άλλο έργο!!! Με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και όχι τρεις και μια βοηθητική, όπως σχεδιάζεται να εκτελεστεί στο κομμάτι από την Πειραιώς μέχρι τις εκβολές του ποταμού. Ή η "κατασκευή της Μαραθώνιας διαδρομής", που για να καλύψουν το πλήθος των ανομιών και την παγκόσμια πρωτοτυπία κατασκευής... μαραθώνιου αυτοκινητόδρομου, η κυβέρνηση προσέφυγε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Ο κατάλογος των θεμάτων που διαθέτει η "Α" έχει ως εξής:
Κακή εφαρμογή της οδηγίας περί επιπτώσεων ορισμένων έργων στο περιβάλλον:
\- Κατασκευή οδικού έργου στον Κηφισσό\
Διευκρινίσεις σχετικά με το εύρος κατάληψης του έργου. Οι ελληνικές αρχές απήλλαξαν το έργο από τη διαδικασία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εξέδωσαν την απόφαση ΕΠΟ 107924/30.5.2000 με το αιτιολογικό ότι οι τροποποποιήσεις του έργου δεν επιφέρουν ουσιαστικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής σε σχέση με τα ισχύοντα για το εγκεκριμένο έργο.
Άποψη της Επιτροπής (βάσει και των ισχυρισμών του καταγγέλλοντος): υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας που τους παρέχεται βάσει της Οδηγίας.
\- Κατασκευή της Μαραθώνιας διαδρομής\
Πληροφορίες σχετικά με την τροποποίηση της απόφασης ΕΠΟ 100905/13.7.2001 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Ιουνίου 2002. Επίσημη επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές και πληροφορίες για την κύρωσή της.
\- Λειτουργία Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος"\
Επιστολή της Επιτροπής της 12ης Ιουνίου 2002 με την οποία ζητούνται πληροφορίες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και για το εάν όλα τα έργα που εκτελούνται προβλέπονται από την απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ). Επίσης, ζητούνται τα ανάλογα αντίγραφα.
Ζητείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι το αεροδρόμιο διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες.
\- Χρυσωρυχεία στο Πέραμα Ν. Έβρου\
Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου: διαβούλευση με το Ν.Σ. και το κοινό, καθώς και υιοθέτηση απόφασης ΕΠΟ.
\- Χρυσωρυχεία στις Σάπες\
Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου: διαβούλευση με το Ν.Σ. και το κοινό, καθώς και υιοθέτηση απόφασης ΕΠΟ.
\- Εγκατάσταση εντατικής εκτροφής πουλερικών στον Δήμο Ιαλυσού\
\- Πολεοδομικές εργασίες στον Δήμο Άρτας\
Διευκρινίσεις σχετικά με τα έργα που καλύπτονται από την ΕΠΟ (ΚΥΑ 19551/1.7.1997):
α) Υπάρχουν ΜΠΕ και ΕΠΟ, πέραν αυτών το έργο του Πουρναρίου ΙΙ, για τα έργα διευθέτησης / αποκατάστασης που γίνονται μέσα στον χώρο της ευρείας κοίτης του Άραχθου (δημιουργία λίμνης, εκτεταμένα μπαζώματα από την πλευρά της Άρτας και της Βλαχέρνας για δημιουργία δρόμων, χώρων αθλοπαιδιών κ.λπ.), ή γίνονται βάσει μόνο της αρχιτεκτονικής προμελέτης;
β) Έχουν πραγματοποιηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας της περιοχής που είναι απαραίτητα προτού γίνουν οι προαναφερόμενες επεμβάσεις στην κοίτη;
\- Εκβάθυνση του λιμανιού του Πειραιά και διασπορά επικίνδυνων ουσιών (βυθοκορρημάτων) στις πλησίον θάλασσες\
Επιστολή της Επιτροπής της 8ης Οκτωβρίου 2002 με την οποία ζητούνται πληροφορίες για τα εξής θέματα:
* Εάν έχει προηγηθεί ΜΠΕ/ΕΠΟ
* Τα μέτρα τα οποία προτίθενται να λάβουν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η απόρριψη των ρυπογόνων φορτίων στον θαλάσσιο χώρο.
\- Λειτουργία εγκατάστασης χαλυβουργείου στον Αλμυρό Βόλου\
Προστασία φύσης
\Αχελώος\
Ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των έργων στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ.
Πληροφορίες αναφορικά με το εάν ο Αχελώος παραμένει προτεινόμενος τόπος κοινοτικής σημασίας (pSCI) και για το ποια περιοχή έχει προταθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA).
\Χρυσωρυχείο στη Χαλκιδική\
Σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ (613, 614, 615/2002) που ακυρώνουν την ΕΠΟ και δημοσιεύθηκαν την 1η Μαρτίου, τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να συμμορφωθεί η ελληνική διοίκηση; Το έργο τελικά θα εγκαταλειφθεί;
\- Κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην Ήπειρο (Βάλια Κάλντα)\
Πληροφορίες μεταξύ άλλων για: Το σημείο υδροληψίας του ΥΗΣ στο Ανήλιο κατασκευάζεται σε περιοχή προτεινόμενη για το Natura 2000 (GR 2130006) στην οποία απαντάται και η καφέ αρκούδα Ursus arctos. Το στοιχείο αυτό λήφθηκε επαρκώς υπόψη κατά την αδειοδότηση του έργου;
\- Προστασία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου\
Δεδομένης της απόφασης του Νομάρχη (534/22.2.2002) για την παύση της λειτουργίας της χωματερής, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί:
* Πού διατίθενται (προσωρινά) τα απόβλητα του Δήμου Λεχαινών και εάν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης (ακριβές χρονοδιάγραμμα).
* Πώς προχωρά η διαχείριση αποβλήτων στον νομό, ειδικά αναφορικά με τη δημιουργία των 2 ΧΥΤΑ και του ΚΑΥ (ακριβές χρονοδιάγραμμα).
* Εάν έχει εγκριθεί η ΕΠΜ και πότε προβλέπεται να εκδοθεί το σχετικό Π.Δ. (ακριβές χρονοδιάγραμμα).
\- Κατασκευή εμπορικού λιμένα στον Μώλο Πάρου\
\- Εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον νομό Εύβοιας\
* Πόσοι σταθμοί λειτουργούν εντός και εκτός της περιοχής NATURA; Οι αιτήσεις που εκκρεμούν μέσα σε ζώνη NATURA είναι 19. Είναι όλες μέσα στην ίδια περιοχή NATURA;
* Πόσοι προβλέπονται να δημιουργηθούν συνολικά (με βάση και τη δυναμικότητα του δικτύου της περιοχής). Έχει γίνει μελέτη για την ανάπτυξη του δικτύου ορθολογικά και για τη χωροθέτηση των γεννητριών.
* Αναφέρεται η ανάγκη παακολούθησης της ορνιθοπανίδας. Ποιος φορέας θα το αναλάβει και πώς θα χρηματοδοτηθεί;
\- Παράνομη και ανεξέλεγκτη βόσκηση αιγοπροβάτων στην Ικαρία\
\- Δηλητηρίαση του Μαυροπετρίτη στην Κρήτη\
\- Εγκατάσταση δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας\
Πληροφορίες για τα εξής θέματα:
* Εάν έχουν εκπονηθεί ΜΠΕ/ΕΠΟ, μελέτη επικινδυνότητας, έκθεση ασφαλείας για τη διακίνηση των πετρελαιοειδών, και μελέτη με βάση το άρθρο 6, παράγραφος 3, της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
* Τη θέση των ελληνικών αρχών σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα αυτών των δραστηριοτήτων (υποθαλάσσια γεωλογική αποθήκη 500 εκατομμυρίων Nm3 φυσικού αερίου, σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας τουλάχιστον 75 MW, επισκευαστήριο πλοίων, μονάδα τσιμέντου) με την ανάγκη προστασίας της λιμνοθάλασσας της Βάσοβας.
* Τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν οι ελληνικές αρχές ώστε να μην υποβαθμιστεί η λιμνοθάλασσα.
\- Δόμηση στον υγρότοπο του Αγίου Δημητρίου Αλοννήσου\
Πληροφορίες:
* Το είδος των ανεγειρόμενων κτισμάτων και εάν τα ανεγειρόμενα κτίσματα διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες.
* Εάν οι ελληνικές αρχές εκτίμησαν δεόντως τα έργα αυτά ως προς τις επιπτώσεις του στον οικότοπο, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του.
* Τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατευθεί η προτεινόμενη για το δίκτυο NATURA 2000 περιοχή.
Επιπλέον, ζητούνται πληροφορίες για την ποιότητα πόσιμων νερών στην \Κάλυμνο,\ καθώς και για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία λατομείου μαρμάρου στην κοινότητα \Μαρμαρά Ιωαννίνων.\
Στη Βουλή ο Κηφισός
Και η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τον Κηφισό. Θα συζητηθεί, έτσι, στη Βουλή και δη σε επίπεδο αρχηγών το πρόβλημα, που έχει καταστεί καθημερινός βραχνάς για τους κατοίκους της δυτικής Αθήνας.
Μια ενδιαφέρουσα πρόσθετη διάσταση ακούστηκε (στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ALPHA) από τον εκπρόσωπο των πλημμυροπαθών Σπ. Πιστιόλη, που εμφανίστηκε να γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές του προβλήματος κι εντυπωσίασε με το συγκροτημένο του λόγο: Η λεωφόρος πάνω από το θυμωμένο ποτάμι, αν δεν είναι περιττή, δεν θα εξυπηρετεί, πάντως, τις ανάγκες για τις οποίες αποφασίστηκε από τον τέως ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, παρά την αντίθεση μελετητών του ΕΜΠ και άλλων ειδικών επιστημόνων. Σχεδιάστηκε με πρόσχημα την ταχύτερη πρόσβαση σε τρία ολυμπιακά γήπεδα στην παραλία, τα οποία ήδη έχουν χωροθετηθεί αλλού!
Σκέτο αλαλούμ, δηλαδή.
«Και ποιοι επιμένουν στη λεωφόρο, αφού τα γήπεδα έφυγαν πια απ' εκεί;» ρωτήθηκε.
«Μα οι εργολάβοι, που βαραίνουν περισσότερο στις κυβερνητικές αποφάσεις από τους επιστήμονες...».
Αυτή είν' η Ελλάδα -που θα 'λεγε κι ο πρωθυπουργός μας.
Γ.Β.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2002
* Διπλασιάστηκε το κόστος - Νέος σχεδιασμός για τα τελευταία τρία χιλιόμετρα
Ολη η αλήθεια για τον Κηφισό
Σαράντα πέντε χρόνια συζητήσεων και μία εικοσαετία εργασιών για να... πλημμυρίζει
ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
________________________________________
(40 KB)
Ανεπαρκή αποδείχθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό
________________________________________
Σαράντα πέντε χρόνια συζητήσεων, είκοσι χρόνια εργασιών και δαπάνες που πλησιάζουν τα 470 εκατ. ευρώ (160 δισ. δρχ.) χρειάστηκαν για τη μετατροπή του ποταμού Κηφισού σε αυτοκινητόδρομο με παράλληλη εκτέλεση μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου. Μόνο που το έργο αυτό, συνολικού μήκους 11 χλμ., από τις Τρεις Γέφυρες ως την εκβολή του Κηφισού στο Νέο Φάληρο, ακόμη δεν ολοκληρώθηκε, και μάλιστα πρόσφατα ανακοινώθηκε από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι ανασχεδιάζεται στα τελευταία του τρία χιλιόμετρα, όπου το ποτάμι υπερχειλίζει στην πρώτη έντονη βροχόπτωση και πνίγει τις γύρω περιοχές.
Η περίπτωση του Κηφισού φαίνεται να είναι ακόμη μία χαρακτηριστική υπόθεση εκτέλεσης δημόσιων έργων στη χώρα, όπως προκύπτει από το επίσημο ιστορικό του έργου που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Ειδικότερα για το αντιπλημμυρικό έργο του Κηφισού εκπονήθηκε ενιαία μελέτη για όλο το μήκος του στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αργότερα εκπονήθηκε και μια ενιαία μελέτη για το οδικό έργο. Καμία από τις μελέτες αυτές δεν εφαρμόστηκε. Αντίθετα, από το 1983 άρχισαν να εκπονούνται νέες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν τμήματα του έργου, όμως και αυτές δεν εφαρμόστηκαν. Τότε ανετέθη η μελέτη για το τμήμα από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος ως τη Λαχαναγορά, η οποία ολοκληρώθηκε το 1988.
* Η εκβολή του ποταμού
Ενώ οι μελέτες δεν είχαν ολοκληρωθεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 υλοποιήθηκε το σημαντικότερο τμήμα του έργου, που είναι η εκβολή του ποταμού στη θάλασσα. Το έργο αυτό κατασκευάστηκε ξανά, αφού δημιουργούσε πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς η εκβολή του ποταμού ήταν στο επίπεδο της θάλασσας και με τον ελάχιστο κυματισμό τα νερά γύριζαν πίσω!
Οι αρχικές μελέτες προέβλεπαν την κατασκευή της λεωφόρου Κηφισού με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση στο τμήμα από παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος ως την οδό Πειραιώς, με ταυτόχρονη κάλυψη του Κηφισού.
Σήμερα εφαρμόζεται ακριβώς το αντίθετο: τρεις λωρίδες κυκλοφορίας συν μία λωρίδα εκτάκτου ανάγκης ανά κατεύθυνση και το ποτάμι ανοιχτό στο συγκεκριμένο τμήμα, καθώς η λεωφόρος Κηφισού αποτελεί τμήμα του οδικού Ολυμπιακού Δακτυλίου.
Το 1988 ανετέθη η μελέτη της λεωφόρου Κηφισού από τη Λαχαναγορά ως τον κόμβο Τριών Γεφυρών, τόσο για το οδικό όσο και για το αποχετευτικό έργο. Οι οριστικές μελέτες οδοποιίας εγκρίθηκαν το 1993, των τεχνικών έργων εγκρίθηκαν από το 1995 ως το 1997 και από το 1997 ως το 2000.
Το 1996 ανατέθηκε μελέτη επανεξέτασης των υφισταμένων μελετών στο τμήμα από παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος ως τον κόμβο Αγίας Αννης, καθώς αποφασίστηκε στο τμήμα αυτό να μην καλυφθεί ο Κηφισός. Το 1998 ανετέθη νέα συμπληρωματική μελέτη για το ίδιο τμήμα. Και φθάνουμε στο 1999, που εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες οδοποιίας, ενώ οι μελέτες τεχνικών έργων εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2001.
Το μόνο σταθερό στην περίπτωση του Κηφισού ήταν η διατομή που προέβλεπε η αρχική μελέτη και η οποία διατηρήθηκε. Ωστόσο τα δεδομένα είχαν μεταβληθεί, καθώς ο Κηφισός έγινε αποδέκτης περίπου 20 ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ιλισού.
Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου τμήματος του έργου και απομένουν περί τα 3 χλμ. στην εκβολή του ποταμού. Τέσσερις εργολαβίες είναι σε εξέλιξη, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε και θα αποδοθεί το συνολικό έργο. Πρόκειται για τις εργολαβίες:
* Τμήμα από χιλιομετρική θέση 0 ως 700, που εκτελείται από την εταιρεία Βιοτέρ ΑΕ, με προϋπολογισμό 58,6 εκατ. ευρώ (20 δισ. δρχ.).
* Τμήμα από χιλιομετρική θέση 700 ως 1.400, που εκτελείται από την Ευκλείδης ΑΤΕ, με προϋπολογισμό 59 εκατ. ευρώ (20,5 δισ. δρχ.).
* Τμήμα από χιλιομετρική θέση 1.400 ως 3.060, που εκτελείται από την κοινοπραξία Ακτωρ - Ελληνική Τεχνοδομική - ΤΕΒ, με προϋπολογισμό 70,4 εκατ. ευρώ (24 δισ. δρχ.).
* Ανισόπεδος κόμβος λεωφόρου Κηφισού και λεωφόρου Ποσειδώνος, που ανετέθη στη Μοχλός ΑΕ, με προϋπολογισμό 41,6 εκατ. ευρώ (14,2 δισ. δρχ.).
* Το τελευταίο τμήμα
Τώρα αλλάζουν και πάλι τα τεχνικά δεδομένα του τελευταίου τμήματος του έργου και - κατά τους ανάδοχους εργολάβους - αυξάνεται κατά 50% το κόστος του.
Ειδικότερα, τροποποιείται για μία ακόμη φορά ο σχεδιασμός του Κηφισού στα τελευταία τρία χιλιόμετρα του έργου, ώστε να αυξηθεί η ροή των υδάτων του ποταμού και να μην πλημμυρίσουν στο μέλλον οι συνήθεις περιοχές, όπως ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο δεν ανέφερε το κόστος αυτής της αλλαγής ούτε την επιπλέον αμοιβή που θα χρειαστεί να καταβληθεί στους κατασκευαστές για να ολοκληρωθούν τα ανασχεδιασμένα έργα ως τον Απρίλιο του 2004.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, το υδραυλικό έργο αποδεσμεύεται από το οδικό, καταργούνται τα βάθρα όλων των γεφυρών κατά μήκος του Κηφισού, τα οποία επρόκειτο να κατασκευαστούν μέσα στην κοίτη του ποταμού, και πλέον όλες οι κάθετες γέφυρες αλλά και ο οδικός άξονας θα στηρίζονται μόνο σε βάθρα δεξιά και αριστερά του Κηφισού.
* Απομακρύνονται οι κίνδυνοι
Με τον τρόπο αυτόν υπερδιπλασιάζεται η κοίτη του Κηφισού και απομακρύνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
Οι γέφυρες Λάμπρου Κατσώνη και ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο, της Πειραιώς και της οδού αναστροφής της Λαχαναγοράς στην Αγίας Αννης δεν θα έχουν μεσόβαθρα, ώστε να αυξηθεί το εύρος της κοίτης του ποταμού. Οι νέες γέφυρες θα γίνουν με μια κατασκευή από μπετόν και χάλυβα.
Τροποποιείται και η μέθοδος εκβάθυνσης της κοίτης, όπου θα χρησιμοποιηθούν πλωτά μέσα (όπως στα λιμάνια), ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι από πλημμύρες.
Θα χρησιμοποιηθούν προσωρινές γέφυρες τύπου «μπέλεϊ», ώστε να επισπευσθεί το γκρέμισμα των υφιστάμενων γεφυρών στην οδό Πειραιώς και στη γραμμή του ΗΣΑΠ, που αποτελούν το κύριο αίτιο υπερχείλισης του Κηφισού.
Το αντιπλημμυρικό και οδικό έργο του Κηφισού, μήκους περίπου 11 χλμ., είναι σε εξέλιξη. Ορισμένες εργασίες του άρχισαν πριν από περίπου 20 χρόνια, μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 1977, κατά την οποία η υπερχείλιση του ποταμού στοίχισε ανθρώπινες ζωές.
Ο γενικός σχεδιασμός για το έργο του Κηφισού έγινε - κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ - το 1995, χρονιά κατά την οποία εξασφαλίστηκαν τα αναγκαία χρήματα για την κατασκευή του, ύψους 250 εκατ. ευρώ (85 δισ. δρχ.). Ωστόσο με τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι τα χρήματα αυτά επαρκούν για το μισό έργο, αφού το συνολικό κόστος θα ανέλθει σχεδόν στο διπλάσιο. Και όλα αυτά για να σκεπαστεί το τελευταίο ανοιχτό ποτάμι της Αθήνας, πλην τμήματος του Ιλισού, μέθοδος που επιστημονικά θεωρείται ξεπερασμένη.
ΤΟ ΒΗΜΑ , 13-10-2002
Κωδικός άρθρου: B13688D161
Κι αν σπάσουν οι πόρτες;
Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Η σκηνή διαδραματίζεται στη μικρή οθόνη: Σε κάποια γωνιά του πλημμυρισμένου λεκανοπεδίου διαδραματίζονται για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια. Φουσκωμένα νερά που κυλάνε απειλητικά, υπόγεια και ισόγεια που άλλα πλημμύρισαν και άλλα απειλούνται, κάτοικοι που διαμαρτύρονται, θρηνούν, απειλούν θεούς και δαίμονες, αγωνιούν, επίσημοι που περιέρχονται ως Πόντιοι Πιλάτοι τον Κρανίου Τόπον και κανείς, ποτέ δεν παραιτείται. Ολα δηλαδή τα συνηθισμένα σε κάθε νεροποντή που θα περνούσε λίγο πολύ απαρατήρητη σε κάθε δυτική πρωτεύουσα.
Μέσα στο γενικό χαμό ένας δημοσιογράφος του καναλιού, αθέατος στην αρχή στο φακό, προσπαθεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης να μεταδώσει τον «παλμό των γεγονότων», περιγράφοντας την «πρωτοφανή θεομηνία». Με φόντο τα νερά και τα τσουβάλια και τις λαμαρίνες της συμφοράς, που παριστάνουν τα αντιπλημμυρικά έργα «που συνέβαλαν αυτή τη φορά στη μείωση των καταστροφών», δείχνει τα περίφημα φράγματα και θέτει προς το βαθμοφόρο της Πυροσβεστικής, που τον κοιτάει -φαινομενικά τουλάχιστον- απαθής, το αγωνιώδες ερώτημα: «Κι αν σπάσουν οι πόρτες;», για να πάρει την πιο ψύχραιμη απάντηση: «Ας ελπίσουμε να μη σπάσουν»!
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να μη σπάσουν οι πόρτες, που συγκρατούν έξω από την τρισταλαίπωρη βασιλεύουσα των στεναγμών μας τα φουσάτα των συμφορών. Καλύτερα ο τελευταίος νυσταγμένος νυχτοφρουρός να μην έχει ξεχάσει ανοιχτή την Κερκόπορτα, όχι αυτήν που μάταια προσπάθησα να επισκεφθώ στην Πόλη, αλλά την κάθε Κερκόπορτα, που υποτίθεται πως μας σώζει από σεισμούς, πνιγμούς και καταποντισμούς και που την έχουμε στήσει με λαμαρίνες και τσουβάλια για να μας προστατεύει. Ο κουτσά-στραβά τακτοποιημένος μέσα στην αταξία του κόσμος μας, κόσμος που επαφίεται στον πατριωτισμό της λαμαρίνας και του τσουβαλιού, καθώς αναπέμπουμε προς τον κατσουφιασμένο ουρανό, που μάλλον μας έχει βαρεθεί, τις ειδωλολατρικές προσευχές μας.
Δεν ξέρω πολλά από δημόσια και ιδιωτικά έργα. Τα λίγα που έμαθα, τα σπούδασα στο πετσί μου ή μάλλον, στα νύχια τίμιων επαγγελματιών που μου έφτιαξαν το σπίτι μου και ακόμα τρέχει σε κάθε βροχούλα. Αλλά, εκτός από λάθη, αν όπως υποθέτω ήταν πράγματι λάθη σχεδιασμού, στην υπόθεση του Κηφισού και γενικά στην αντιμετώπιση των ελάχιστων ρεμάτων, ρυακιών κ.λπ. της Αθήνας, αυτό που μου κάνει εντύπωση δεν είναι μόνο η τεχνική ανικανότητα, αλλά και κάτι άλλο που έχει άμεση σχέση μ' αυτήν. Η απίστευτη, η απόλυτη αδιαφορία για την αισθητική διάσταση, για την ομορφιά.
Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία από τις πιο άσχημες πόλεις του κόσμου για να ασχημίζει και να προσβάλλει ένα αναμφίβολα προνομιακό περιβάλλον και ένα από τα ωραιότερα μνημεία του κόσμου, την Ακρόπολη, που λειτουργεί πια σαν μέτρο της κακομοιριάς μας. Βουλώσαμε και πνίξαμε τα ποτάμια που μας πνίγουν. Στο βασίλειο του τσιμέντου προσθέσαμε κι άλλο τσιμέντο, για να χλευάσουμε τους αρχαίους θεούς και τις νύμφες: Ιλισσός, Καλλιρρόη, Κηφισός, Ηριδανός, πλακωμένα κάτω από τα οδοστρώματα, όπου τρέχουμε για να προλάβουμε αυτό που συνεχώς μας ξεφεύγει. Ενα βασίλειο της ασχήμιας, με ψεύτικα σιντριβάνια στη θέση των αληθινών νερών, χωρίς ένα αληθινό πέτρινο γεφύρι, χωρίς ένα άγαλμα, μια πλάκα, ένα κάτι για να ζητάμε τουλάχιστον συγγνώμη για την προσβολή.
Κι αν σπάσουν οι πόρτες; Αν ο ψύχραιμος πυροσβέστης διαψευστεί; Αν οι σχεδιασμοί μας, πρόχειροι σε κάθε πεδίο, τσουβάλια και λαμαρίνες και μπαλώματα, εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχουν σκέψη και ομορφιά, αποτύχουν και πάλι; Φοβάμαι πως, αν και θα ήθελα τα πράγματα να είναι διαφορετικά, δεν θα βάλουμε μυαλό. Οσοι δεν πληγούμε προσωπικά, θα συνεχίσουμε να παριστάνουμε τους ρεπόρτερ, τους τηλεθεατές, τους πυροσβέστες και τους ιθύνοντες, αλλάζοντας για ποικιλία και ρόλο, και να αλληλοκατηγορούμαστε κατινίστικα από τα παράθυρα των καναλιών, που αποτελούν την ξεπεσμένη εκδοχή των παλιών παραθύρων του μαχαλά. Και θα είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αποκαλούμε -όχι εντελώς άδικα- τη βλακεία και την κακογουστιά μας, θεομηνία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2002
SOS ΓΙΑ ΚΗΦΙΣΟ «Τα έργα γίνονται με προδιαγραφές και στοιχεία του '70»
«Κίνδυνος να μετατραπεί σε διώροφο ποτάμι»
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
«Με προδιαγραφές και στοιχεία της δεκαετίας του '70 γίνονται τα έργα στον Κηφισό. Το ποτάμι και όχι το οδικό έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, παρ' όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό είναι μελετημένο τελείως αναντίστοιχα με τη σοβαρότητά του», αποκαλύπτει ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, επίκουρος καθηγητής στον τομέα υδατικών πόρων του Πολυτεχνείου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι υπάρχει κίνδυνος, όταν τελειώσει η κάλυψη, ο Κηφισός να μετατραπεί σε ...διώροφο ποτάμι.
«Το έργο είναι μελετημένο τελείως αναντίστοιχα με τη σοβαρότητά του», λέει ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Κουτσογιάννης
Επισημαίνει ότι στα έργα -που πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80- έχουν υιοθετηθεί επίπεδα ασφαλείας που καλύπτουν τις επιπτώσεις από πλημμύρα 50ετίας και μάλιστα με δεδομένα που ίσχυαν πριν από τριάντα χρόνια και ήδη έχουν ξεπεραστεί. Να διευκρινιστεί ότι «ασφάλεια 50ετίας» είναι μια θεωρητική προσέγγιση που δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστεί εκ των προτέρων η αντοχή ενός αντιπλημμυρικού σε νεροποντή με τέτοια ένταση που αντιστοιχεί σε φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί μία φορά στα 50 χρόνια.
Αναφέρει, για παράδειγμα, τα μεγάλα φράγματα, που, λόγω υψηλού ρίσκου και για την ασφάλεια των περιοχών που βρίσκονται μετά από αυτά, υπολογίζονται με προδιαγραφές χιλιετίας ή και παραπάνω. Αναφέρει ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει στην περίπτωση του Κηφισού. «Να μη σας φανεί εξωφρενικό και ανώφελα υπερασφαλές. Η πλημμύρα που συμβαίνει μία φορά στη χιλιετία μπορεί να συμβεί και αύριο», παρατηρεί ο κ. Κουστογιάννης και προσθέτει: «Ακόμη και τα έργα στον Πηνειό μελετήθηκαν με επίπεδο ασφαλείας χιλετίας».
Εκτός από τις ανεπαρκείς προδιαγραφές, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου αποκαλύπτει: «Δεν έχει γίνει, όπως θα έπρεπε, προσομοίωση σε εργαστήριο για να εντοπιστούν οι αστοχίες, δηλαδή η αδυναμία του συστήματος να διοχετεύσει τη φυσική πλημμυρική παροχή. Είναι απευκταίο, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο ο σκεπασμένος Κηφισός να μετατραπεί σε "διώροφο" ποτάμι, το καλυμμένο, αλλά και ένα δεύτερο, επιφανειακό, το οποίο θα επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση και τότε μπορούμε να εικάζουμε ότι θα υπάρξει εκατόμβη ανθρώπινων θυμάτων».
«Στη σύγχρονη Αθήνα, συνεχίζει ο κ. Κουτσογιάννης, έχει γίνει κατάχρηση της πρακτικής της κάλυψης των ρεμάτων. Συνδυάστηκε με το ψαλίδισμα του δικτύου των φυσικών ρεμάτων, όπου πρωτοστάτησε η ιδιωτική πρωτοβουλία των οικοπεδούχων και των καταπατητών. Είναι όμως γεγονός ότι και το ίδιο το κράτος έχει συχνά συμπεριφερθεί ως κοινός καταπατητής». Θεωρεί αρνητικό παράδειγμα τον Ιλισό, που καλύφθηκε σχεδόν στο σύνολό του κατά τη δεκαετία του '60, για να μετατραπεί σε οχετό και αυτοκινητόδρομο. Η ίδια τακτική ακολουθείται στον Κηφισό, παρ' όλο που είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας και δέχεται το σημαντικότερο ποσοστό των νερών του Λεκανοπεδίου.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου δεν διστάζει να πει ότι ένα ποτάμι χωρίς «οροφή» είναι από υδραυλική άποψη καλύτερο σε σχέση με ένα άλλο που έχει την ίδια διατομή αλλά είναι καλυμμένο. «Οι τριβές που δημιουργούνται στην επαφή του νερού με την πλάκα της οροφής μειώνουν την παροχετευτική ικανότητά του», αποκαλύπτει ο κ. Κουτσογιάννης και προσθέτει ότι ένα άλλο μειονέκτημα του καλυμμένου ποταμού είναι η δυσκολία συντήρησης και επιτήρησης, καθώς και αποκατάστασης των βλαβών και απομάκρυνσης ξένων σωμάτων. Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να συμβεί στον Κηφισό, που διαθέτει ένα μεγάλο ανοιχτό τμήμα από τις παρυφές της Πάρνηθας και της Πεντέλης έως τις Τρεις Γέφυρες, από όπου ξεκινούν τα έργα κάλυψης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2002
Πινγκ πονγκ με τα αντιπλημμυρικά
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Την ώρα που στον Κηφισό δοκιμάζεται η αξιοπιστία του κράτους, αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική, προϋπολογισμού δεκάδων δισ. δρχ., βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Βασική αιτία -εκτός από τη γνωστή στενότητα των πόρων- είναι η... μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που έγινε πριν από δύο χρόνια. Ο χειμώνας, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα βαρύς. Και δεν είναι μόνον τα 450 χλμ. των παλιών ρεμάτων που έχουν καταπατηθεί και χτιστεί.
Αστικοποίηση
«Οι καταιγίδες του καλοκαιριού, αλλά και τα μεγάλα έργα δημιούργησαν πλέον νέα δεδομένα», αποκαλύπτει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης και σημειώνει ότι τα καιρικά φαινόμενα οξύνθηκαν, ενώ η συνεχιζόμενη αστικοποίηση με όλες τις μορφές και η προώθηση των έργων μείωσαν εκ των πραγμάτων τις αδόμητες επιφάνειες που απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των νερών της βροχής.
Αναζητώντας τις αιτίες για τις καθυστερήσεις ή και το σταμάτημα των έργων φτάσαμε ώς την ΕΥΔΑΠ. Η αλλαγή του καθεστώτος στην εταιρεία, όπως αποδεικνύεται, έγινε με βασικό γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας που επικρατούσε τότε λόγω Χρηματιστηρίου, «ξεχάστηκαν» σχεδόν όλα τα έργα και οι μελέτες που ήταν σε εξέλιξη και έχουν μείνει στον αέρα εδώ και μήνες.
Στέλεχος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που μας εξήγησε τους λόγους της διακοπής των έργων. Η ΕΥΔΑΠ, ως ανώνυμη εταιρεία, με βάση το νόμο, δεν έχει πλέον ευθύνη για τη μελέτη και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, που μεταβιβάστηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Ομως το τελευταίο είναι δημόσιος τομέας και δεν μπορεί να δεχτεί, πολύ περισσότερο να πληρώσει, μελετητές και εργολάβους που έχει επιλέξει μια ανώνυμη εταιρεία. Ετσι ξεκίνησε ένας φαύλος κύκλος, με ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απ' όπου η καταρχήν προφορική απάντηση είναι πως δεν υπάρχει σύννομη λύση. Με αυτό το δεδομένο αναζητείται νομοθετική ρύθμιση, όμως τα περιθώρια έχουν στενέψει, αφού υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
*Δύο είναι οι περιοχές που κινδύνεύουν να ζήσουν εικόνες... Κηφισού: το Θριάσιο Πεδίο και η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες στα τέλη της δεκαετίας του '90.
*Στη δυτική Αττική το ρέμα Σούρες απειλεί κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές, σε έκταση περίπου 150 τετραγωνικών χλμ.
*Στην ανατολική, το ρέμα της Ραφήνας διατρέχει μια έκταση 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από την Πεντέλη και τον Υμηττό ώς τα όρια του αεροδρομίου στα Μεσόγεια. Τα νερά συγκεντρώνονται στα χαμηλότερα σημεία, όπου βρίσκουν εμπόδια και ξεχειλίζουν στις γύρω περιοχές.
*Προβλήματα υπάρχουν και όπου εκτελούνται έργα. Η Αττική Οδός αποτελεί το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στο λεκανοπέδιο, αλλά και τη μεγαλύτερη απειλή σε περίπτωση νεροποντής.
Εργα επειγόντως
Με τα έργα που έγιναν άνοιξαν οι δίοδοι και τα νερά της βροχής που θα συγκεντρώνονται στις περιοχές που βρίσκονται πάνω από τη νέα λεωφόρο θα φτάνουν πλέον γρηγορότερα στις πιο κάτω ζώνες και θα τις «πνίγουν» ευκολότερα.
*Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τα έργα της Αττικής Οδού έχει στείλει έγγραφο προς τη διεύθυνση αντιπλημμυρικών έργων του ίδιου υπουργείου περιγράφοντας τους κινδύνους, η οποία με τη σειρά της έστειλε απάντηση, επιστρέφοντας την ευθύνη, και είναι όλοι ευχαριστημένοι...
*Για να θωρακιστούν οι κατοικημένες περιοχές κάτω από την Αττική Οδό χρειάζεται να γίνουν έργα, που δεν έχουν καν ξεκινήσει. Μάλιστα η διευθέτηση του Ποδονίφτη, που είχε ολοκληρωθεί πριν από μερικά χρόνια, μετά τα έργα της Αττικής Οδού αποδεικνύεται τώρα ανεπαρκής.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/11/2002
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τις πταίει
ΔΩΔΕΚΑ φορές μέσα σε πέντε μήνες πλημμύρισαν περιοχές του Λεκανοπεδίου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και τέσσερις φορές προκάλεσε σημαντικές ζημίες ο περιβόητος Κηφισός. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε και τη 13η πλημμύρα, αφού η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει εξίσου έντονα φαινόμενα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην Αθήνα φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι πολίτες τρέμουν ακόμη και με την ιδέα ότι θα βρέξει. Φοβούνται, αφού και οι λίγες σταγόνες νερού αναστατώνουν τη ζωή της πόλης και των συνοικιών, είτε αυτές βρίσκονται στις «πλούσιες», είτε στις υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου.
ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ χαλούν, προκαλείται κυκλοφοριακό χάος, απειλούνται ανθρώπινες ζωές, καταστρέφονται περιουσίες, διακόπτεται η ομαλή, (στο μέτρο που είναι ομαλή και χωρίς αυτά τα φαινόμενα) ζωή της πόλης, μεταβάλλεται σε βραχνά και εφιάλτη.
ΟΛΟΙ τα γνωρίζουμε, αφού όλοι τα βλέπουμε. Μπαζώματα ρεμάτων και οικοπεδοποίησή τους, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, ανυπαρξία αποχετευτικών έργων, παράνομες συνδέσεις των παροχετεύσεων ομβρίων με το αποχετευτικό δίκτυο, βουλωμένες σχάρες στους δρόμους, μεταβάλλουν την Αθήνα σε πόλη ανοχύρωτη, που υποφέρει ακόμα και με μια απλή νεροποντή.
ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΜΕ. Και το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες μοιράζονται την ευθύνη του αλαλούμ, που μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε πόλη αβίωτη, αλλά την πρώτιστη ευθύνη φέρει η Πολιτεία με τα ποικίλα όργανά της, αφού αδυνατεί να καθυποτάξει, όχι τα καιρικά φαινόμενα, αλλά τους καιροσκόπους, που επωφελούνται από την αβελτηρία της και οργιάζουν.
Ο ΚΗΦΙΣΟΣ είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα. Θυμίζει το θρυλικό γεφύρι της Αρτας, γίνονται συνεχώς έργα, τα οποία ποτέ δεν τελειώνουν, και πώς να τελειώσουν, αφού οι μηχανισμοί προτιμούν τη διαιώνιση του έργου, που είναι συμφερότερη για πολλούς.
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ επιχειρήθηκε ν' αντιμετωπιστεί το ζήτημα, αλλά δεν ανατέθηκε η λύση στην... Πυροσβεστική. Θέλετε η αδιαφορία, θέλετε ο ωχαδερφισμός, θέλετε η ανικανότητα των εμπλεκομένων, ακύρωσαν τα μέτρα προστασίας που είχαν ανακοινωθεί μετά τις τελευταίες πλημμύρες και το κακό επαναλήφθηκε. Ισως σε μικρότερο βαθμό, αλλά πάντως δεν αποσοβήθηκε η υπερχείλιση του ποταμού, έστω και αν η προστασία λειτούργησε κατά 98%. Εκείνο το υπόλοιπο 2% ήταν υπεραρκετό.
ΤΑ ΕΡΓΑ του Κηφισού δεν πρόκειται βεβαίως να εξασφαλίσουν την αντιπλημμυρική προστασία της πρωτεύουσας. Χρειάζονται πολλά και όχι υποχρεωτικά μεγάλα έργα. Κυρίως όμως επιβάλλεται να εφαρμοστούν οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να νοικοκυρευτεί η πόλη και να είναι σε θέση να αποκρούει αυτά τα ακραία ή μη καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2002
Καραμανλής: Ο Κηφισός, καθρέφτης της κυβέρνησης
«Καθρέφτη της κυβέρνησης Σημίτη» χαρακτήρισε τον Κηφισό ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή χθες το πρωί. Οπως είπε, για τέταρτη φορά σε δύο μήνες πλημμύρισε ο Κηφισός, διασύροντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης και παρασύροντας τα κούφια λόγια, ότι τάχα θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα και σπαταλά χρόνο και δημόσιο χρήμα χωρίς να παράγει αποτέλεσμα «Σ' αυτήν την κυβέρνηση περισσεύουν το θράσος και η ανευθυνότητα και λείπει παντελώς η ευθιξία», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες της, κανείς δεν έχει το ανάστημα και το φιλότιμο να παραιτηθεί και κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι δεν νοιάζονται για τίποτα και έχουν πάθει ανοσία.
Στην επίσκεψή του αυτή, τον πρόεδρο της Ν.Δ. συνόδευαν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ε. Μεϊμαράκης, ο αρμόδιος του τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ Ν. Λέγκας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος.
Και ερώτηση στον πρωθυπουργό
Για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
Η πρώτη ερώτηση στην περυσινή σύνοδο αφορούσε το αεροδρόμιο των Σπάτων. Αυτή που κατέθεσε χθες αφορά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στο Λεκανοπέδιο «και τη συνακόλουθη ανικανότητα και αδυναμία της κυβέρνησης να λειτουργήσει υπό συνθήκες, οι οποίες ξεφεύγουν, έστω και κατ' ολίγο από το κανονικό».
Στο κείμενο της ερώτησης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Κηφισό και τονίζεται ότι αφ' ενός «οι πλημμύρες έχουν γίνει φαινόμενο ρουτίνας, το οποίο συνεπάγεται συνεχείς κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων στην περιοχή και αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο σχεδίασε και εποπτεύει ως προς την εκτέλεσή του το έργο. Και αφ' ετέρου ότι «συνεπάγεται πρωτοφανή διεθνή διασυρμό για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».
Τα ερωτήματα που απευθύνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό είναι:
* Ποιοι ευθύνονται για τον εντελώς εσφαλμένο σχεδιασμό και την απαράδεκτη εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στο Λεκανοπέδιο και τι ενέργειες έχουν γίνει εναντίον εκείνων που φέρουν την ευθύνη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.
* Τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την αντιμέτωπιση της κατάστασης, δεδομένου ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2002
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ, καθηγητής ΕΜΠ: Πνιγόμαστε το 2002 με έργα που έγιναν το 1850!
«Ο Κηφισός αντέχει μόνο 3,5 ώρες»
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
«Μια ώρα παραπάνω αν συνεχιζόταν χθες η δυνατή βροχή, θα είχαμε σοβαρές καταστροφές», επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Ε» ο Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου εγγειοβελτιωτικών έργων και διαχείρισης υδατικών πόρων.
Διευκρινίζει ότι με βάση τις αρχές της υδραυλικής ο χρόνος συγκέντρωσης στη λεκάνη του Κηφισού έχει υπολογιστεί ότι είναι 3,5 ώρες.
Ο «χρόνος συγκέντρωσης» είναι το μέγεθος που μετρά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να κινηθεί η ποσότητα της βροχής από το απώτερο σημείο της λεκάνης απορροής έως τη θάλασσα. Στην περίπτωση του Κηφισού, η λεκάνη απορροής, που ξεκινά από την Πάρνηθα και την Πεντέλη και φθάνει μέχρι το Φάληρο, καλύπτει 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από τα στοιχεία του εργαστηρίου προκύπτει ότι το ύψος της βροχής στο Διόνυσο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων, έφθασε τα 52 χιλιοστά.
Ο κ. Τσακίρης επισημαίνει ότι τα έργα διευθέτησης του ποταμού, που είχαν γίνει το σωτήριο έτος 1850 και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό έως τις ημέρες μας, έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν με ασφάλεια 700 κυβικά ανά δευτερόλεπτο. «Οι μελέτες που έγιναν στη δεκαετία του '80 έδειξαν ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται παροχή της τάξης των 1.400 κυβικών», σημειώνει και προσθέτει ότι τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει παραπέρα τις ανάγκες, κάνοντας ακόμη πιο ανεπαρκή την κοίτη του Κηφισού.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου χαρακτηρίζει σωστή την πρόσφατη απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να καταργήσει τα μεσόβαθρα των γεφυρών και αποκαλύπτει ότι αν κατασκευάζονταν θα είχαμε μείωση της ικανότητας της κοίτης του ποταμού κατά 20%. Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται στον Κηφισό και σε άλλα ρέματα στο Λεκανοπέδιο, σημειώνοντας ότι θα είναι αποσπασματικά με τοπική βελτίωση, ενώ οι συνθήκες σε άλλες περιοχές και μάλιστα στο κατάντι τμήμα, όπως ο Κηφισός, θα γίνονται ακόμη πιο δυσμενείς.
«Είναι προφανές, υπογραμμίζει, ότι για την αντιπλημμυρική προστασία της Αθήνας απαιτείται η σύνταξη ενός γενικού σχεδίου που δεν θα περιλαμβάνει μόνον δαπανηρά έργα αλλά και διαχειριστικά μέτρα, το κυριότερο από τα οποία είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η σύνταξη του γενικού σχεδίου, οι αρμοδιότητες και τρόπος εφαρμογής του είναι βασικά στοιχεία ώστε να επιτυγχάνεται η αντιπλημμυρική προστασία κατά την εκδήλωση ακραίων φαινομένων, αλλά και τα προτεινόμενα έργα να συνθέτουν αρμονικά ένα παζλ αλληλοσυμπληρούμενων και όχι αλληλοαναιρούμενων έργων».
Ο κ. Τσακίρης καταλήγει: «Χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τα έργα θα συνεχίσουν να είναι αναποτελεσματικά, η θέση του υπευθύνου της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα φαντάζει ως ηλεκτρική καρέκλα και οι κάτοικοι των παραρεμάτιων περιοχών δεν θα μπορούν να κοιμηθούν όταν αρχίζει να βρέχει».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/11/2002
Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΨΥΧΑΡΗΣ
Τα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στις όχθες του Κηφισού είναι τόσο κωμικά (για την υπόσταση του κράτους) και συνάμα τραγικά (για τις οικογένειες που βλέπουν τις καταστροφές να επαναλαμβάνονται) ώστε δεν είναι σαφές αν πρόκειται για θέατρο παραλόγου ή για τραγωδία.
Τέσσερις νεροποντές σε χρονικό διάστημα λιγότερο του εξαμήνου είναι ασφαλώς ένα ρεκόρ κακοκαιρίας. Και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένα φαινόμενο μη προβλέψιμο, μόνον την πρώτη φορά. Ακολούθησε όμως και δεύτερη πλημμύρα με τα ίδια ακριβώς φαινόμενα και αντίστοιχες συνέπειες. Και υπήρξε και τρίτη φορά. Η προχθεσινή ήταν η τέταρτη - και πολλοί φοβούνται ότι ίσως δεν θα είναι η τελευταία.
Τα θλιβερά ρεκόρ της κακοκαιρίας και των καταστροφών συμπληρώνονται από ενδείξεις ασυναρτησίας κρατικής.
Την προτελευταία φορά παρακολουθήσαμε την απόλυση του Γενικού Γραμματέως Πολιτικής Προστασίας - εκεί δόθηκε η μάχη των εντυπώσεων. Την τελευταία φορά, προχθές, είδαμε την επί σκηνής εμφάνιση, για πρώτη φορά, της αρμοδίας υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, την οποία παρακολουθήσαμε να διαπληκτίζεται με τους εργολάβους.
Και τώρα; Οι αρμόδιοι θα εύχονται να μην επαναληφθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι εργολάβοι θα προσπαθήσουν να ξεχαστεί η υπόθεση - και αυτή. Μα όταν ξανασυμβεί πλημμύρα θα παρακολουθήσομε την επανάληψη της ίδιας ιστορίας;
Από την κυβέρνηση περιμένομε τώρα να δείξει ότι θέλει (και μπορεί) να βρει λύσεις οριστικές όχι μόνον για την περιοχή του Κηφισού, αλλά και για όσους άλλους χώρους πλημμυρίζουν προκαλώντας απαράδεκτες ζημιές. Ευτυχώς, που στην τελευταία θεομηνία δεν σημειώθηκαν ανθρώπινα θύματα! Υπάρχουν όμως καταστροφές ανυπολόγιστες με κόστος που δεν το αντέχουν οι πληγέντες πολίτες. Πώς θα αποζημιωθούν; Με τι κριτήρια; Και από ποιους; Από τους εργολάβους ή από το Κράτος;
Επειδή στο παρελθόν είδαμε σεισμόπληκτους να περιμένουν μήνες, αν όχι χρόνια, σε δήθεν «προσωρινά» καταλύματα, το θέμα των αποζημιώσεων πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
Ηδη το ελληνικό κράτος έχασε την αξιοπιστία του σε ό,τι αφορά την πρόληψη των καταστροφών. Μη χάσει τώρα και ως προς τη δίκαιη θεραπεία τους...
ΤΟ ΒΗΜΑ , 10-11-2002
Κωδικός άρθρου: B13711A011
Ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Στην Ελλάδα υπάρχουν 100 Κηφισοί"
* «Ολη η δουλειά είναι η πρόληψη. Και εκεί είμαστε κενοί»
* «Είναι πολύ επικίνδυνη η αντίληψη ότι βρήκαμε την Πολιτική Προστασία που θα φταίει για όλα»
* «Δεν έχει γίνει το έργο του Κηφισού όπως θα έπρεπε να έχει γίνει στον χρόνο, στην εξέλιξη κτλ.»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ
Είναι ο άνθρωπος που, με την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, «ξέπλυνε» τη λάσπη από τα νερά του Κηφισού. Ο τέως που «πήρε πάνω του» όσα του αναλογούσαν αλλά και όσα δεν μπορούσαν να «σηκώσουν» οι συγγνώμες των συναρμοδίων για τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες. Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παπανικολάου μιλάει σήμερα στο «Βήμα» για πρώτη φορά από τότε που έπαψε να είναι Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. «Δεν ήταν σκασιαρχείο», λέει, η απουσία του την ημέρα της πλημμύρας... Φειδωλός σχετικά με την παραίτηση ή κατάργηση - αν και εμμέσως δίνει την εκδοχή του - αλλά γλαφυρά αναλυτικός ως προς τα ελλείμματα της Πολιτικής Προστασίας, τη γύμνια του σχεδιασμού. «Οταν φτάνουμε στα τσουβάλια της άμμου κάτι άλλο λείπει» λέει για την περίπτωση του Κηφισού. «Δεν έχει γίνει το έργο όπως θα έπρεπε να έχει γίνει στον χρόνο, στην εξέλιξη».
--------------------------------------------------------------------------------
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπανικολάου σχολιάζει την απουσία του τις ημέρες των πλημμυρών στην Αθήνα: «Δεν έλειπα για να κάνω σκασιαρχείο»
--------------------------------------------------------------------------------
- Μετανιώσατε που είχατε παραμερίσει τα ερευνητικά καθήκοντά σας ως καθηγητή για να είστε μέχρι πρότινος στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας;
«Οχι, καθόλου. Ηταν συνειδητή επιλογή. Ηθελα να συνδέσω την επιστήμη με την πράξη στον σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών».
- Η παραίτησή σας έγινε με φόντο τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες στον Κηφισό. Νομίζω ότι οφείλετε μια απάντηση.
«Δεν θέλω να μιλήσω για όσα οδήγησαν στην παραίτησή μου. Για τον "Ξενοκράτη" και την Πολιτική Προστασία ευχαρίστως να σας πω».
- Παραμένει όμως ως σκιά στο πρόσωπό σας η απουσία σας κατά τις κρίσιμες εκείνες στιγμές.
«Οταν κάποιος είναι δύο χρόνια στη Γραμματεία δεν πρέπει να ξεκουραστεί; Δεν έλειπα για να κάνω σκασιαρχείο. Είναι σαφές αυτό. Ούτε έφυγα ενώ υπήρχε πρόβλημα κρίσης. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση όταν έφυγα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ισα ίσα την Παρασκευή προτού φύγω είχα φροντίσει να κάνω και ασκήσεις στον Κηφισό - είχε δοθεί και ευρύτατη δημοσιότητα τότε. Δεν ήταν ότι περίμενα να έχουμε πλημμύρες και έφυγα ή είχα κάποιον άλλον κίνδυνο. Οσο για τα περί Μυκόνου που ακούστηκαν αποτελούν αθλιότητες. Αλλά, παρακαλώ, δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια».
- Οπως φάνηκε πάντως, για πολλοστή φορά η Πολιτική Προστασία όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτες, όπως μια πλημμύρα.
«Γι' αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα ο νόμος για την "αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας", τον οποίο εισηγήθηκα και ο υπουργός Εσωτερικών στήριξε ώστε από την 1η Μαΐου 2002 να είναι νόμος του κράτους. Περιγράφεται εκεί με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο για τις πλημμύρες αλλά και για τους σεισμούς, τις φωτιές, τα ατυχήματα κ.ά. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από διαφορετικές διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν, πολλές από τις οποίες είχαν ήδη δρομολογηθεί. Ξεκινούν από την επιστημονική στήριξη, η οποία για να υπάρχει πρέπει να είναι συστηματική, καθολική και επιτυγχάνεται με ένα Επιστημονικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που η ίδρυσή του προβλέπεται στον νόμο».
- Ενα ακόμη επιστημονικό κέντρο δίπλα σε τόσα που υπάρχουν;
«Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο Αστεροσκοπείο, ένα καινούργιο ΕΚΘΕ, ούτε για έναν καινούργιο Δημόκριτο, αλλά για έναν φορέα ο οποίος θα συνδεθεί με όλα τα ιδρύματα στη χώρα, πανεπιστημιακά, ερευνητικά, υπηρεσίες. Θα έχει την ευθύνη συστηματικά να συνεργασθεί και να αξιοποιήσει όλο το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, όλες τις υποδομές που υπάρχουν και να τις συμπληρώσει όπου δεν υπάρχουν και χρειάζονται. Το θέμα πλημμύρα, για παράδειγμα, χρειάζεται μια ολόκληρη υποδομή που θα πρέπει να στηθεί. Μια πρώτη βάση υποδομής ήδη φτιάξαμε στην Πολιτική Προστασία όπου υπάρχουν σε κλίμακα χαρτών 1 προς 100.000 όλες οι περιοχές, νομαρχία προς νομαρχία, οι οποίες τα τελευταία πέντε-δέκα χρόνια έχουν δείξει σημεία στα οποία όταν βρέχει πολύ πλημμυρίζουν. Δεν αρκούν αυτά».
- Μα καλά, μπορεί να πεισθεί ο πολίτης με σχέδια επί σχεδίων όταν στην πράξη αποδεικνύεται η ανεπάρκεια;
«Προτού φτάσουμε στον πολίτη, χρειάζεται συστηματική επιστημονική δουλειά. Σκεφτείτε ότι δεν ξέραμε το απλό, πού πλημμυρίζουμε, γιατί πλημμυρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην πλημμυρίζουμε. Αυτά τα απλά λείπουν. Από εκεί και πέρα, Πολιτική Προστασία δεν είναι να πάμε εκ των υστέρων, όπως κάνουν άριστα οι πυροσβέστες, και να αντλήσουμε τα νερά. Ολη η δουλειά είναι η πρόληψη. Και εκεί είμαστε κενοί. Γι' αυτό χρειάζεται να προχωρήσει ο νέος σχεδιασμός όπως έχει γίνει για να αντικαταστήσει τον παλιό "Ξενοκράτη" και προβλέπεται στον νόμο. Σχεδιασμός από τον δήμο ως όλη τη χώρα, κινητοποίηση του πολίτη με αυτοοργάνωση και ενίσχυση των εθελοντικών δυνάμεων. Χρειάζονται ειδικά στελέχη με μεταπτυχιακή εξειδίκευση, ένα δίκτυο ώστε συγκεκριμένος άνθρωπος σε κάθε περιφέρεια, νομαρχία, δήμο να ξέρει τι είναι Πολιτική Προστασία, να ξέρει όλον τον σχεδιασμό και να είναι σταθερός - όχι όπως γινόταν ως τώρα με την παλιά, τελείως απαξιωμένη και αναποτελεσματική ΠΣΕΑ. Ολα τα άλλα που κάνουμε είναι αποσπασματικά, μεταβατικά».
- Θέμα είναι και να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Ποιο επιστημονικό πόρισμα απάντησε στο γιατί έγιναν οι πλημμύρες, γιατί είχαμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις στον Κηφισό;
«Ο προγραμματισμός και η υπεύθυνη δουλειά είναι τα μεγάλα ζητούμενα στη χώρα».
- Σε ποια βάση έγινε η παραίτηση ή κατάργησή σας; Τα... τσουβάλια άμμου που έλειπαν έπνιξαν τον Κηφισό;
«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω. Οταν φτάνουμε στα τσουβάλια, κάτι άλλο λείπει».
- Τι λείπει;
«Στην περίπτωση του Κηφισού είναι γνωστό. Δεν έχει γίνει το έργο όπως θα έπρεπε να έχει γίνει στον χρόνο, στην εξέλιξη κτλ. Οταν θα ολοκληρωθεί το έργο, το πρόβλημα θα λήξει στον Κηφισό. Αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν 100 Κηφισοί που θα έχουν τα ίδια προβλήματα... Τώρα η χώρα άρχισε να κοιτά την υποδομή και την ουσία σε αυτά τα θέματα. Το πληρώνουμε αυτό γιατί την ίδια στιγμή έχουμε μπαζώσει τα ρέματα, έχουμε ρίξει πολύ μπετόν και δεν έχουμε αφήσει χώμα να απορροφήσει τίποτε. Ετσι με το πρώτο ακραίο φαινόμενο εσύ το κάνεις πέντε, δέκα και είκοσι φορές χειρότερο αφού έχεις παρέμβει και δεν έχεις φροντίσει η παρέμβασή σου να είναι ισορροπημένη και μελετημένη».
- Είστε πανεπιστημιακός καθηγητής, τεχνοκράτης ας πούμε. Ο αντικαταστάτης σας στη Γενική Γραμματεία προέρχεται από τον επιχειρησιακό τομέα. Μήπως η επιλογή υποδηλώνει και αλλαγή στον προσανατολισμό της Πολιτικής Προστασίας;
«Αυτό δεν το ξέρω. Αλλά σας εξήγησα ότι από τη μια υπάρχει η επιστημονική δουλειά, η οποία ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί, και από την άλλη ξεχωριστά το επιχειρησιακό σκέλος το οποίο επίσης πρέπει να γίνει - αλλά προϋποθέτει το δίκτυο στελεχών Πολιτικής Προστασίας. Οσο αυτά δεν υπάρχουν και όσο δεν υπάρχει προσωπικό στην ίδια τη Γραμματεία μετά τον νόμο και είναι ακόμη στην παλιά κατάσταση, προφανώς ο Γενικός Γραμματέας, είτε είναι επιχειρησιακός είτε όχι, με μεγάλη ή μικρότερη εμπειρία, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Πάντως, είναι πολύ επικίνδυνη η αντίληψη που έχει διαμορφωθεί σε πολύ κόσμο ότι βρήκαμε την Πολιτική Προστασία που θα φταίει για όλα. Η Πολιτική Προστασία είναι ένας συντονιστικός φορέας, ένας επιτελικός φορέας. Δεν υποκαθίσταται η ευθύνη όλων των άλλων υπηρεσιών της χώρας. Είτε είναι υπουργεία είτε είναι υπηρεσίες είτε είναι νομαρχίες. Αλίμονο αν ό,τι λάθος γίνεται σε έναν τομέα που αφορά τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές θα φταίει η Γενική Γραμματεία ή ο Γενικός Γραμματέας».
- Ναι, αλλά δεν μπορείτε να λέτε ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει ευθύνη στα λάθη.
«Εχει τις δικές του ευθύνες. Οι ευθύνες του είναι ο σχεδιασμός, ο συντονισμός κτλ. Δεν είναι να πάει να αδειάσει τα νερά ούτε να πάει να πάρει τον άρρωστο ούτε να αλλάξει την κυκλοφορία κάπου».
- Η κινητοποίηση όμως του μηχανισμού είναι ευθύνη του Γενικού Γραμματέα.
«Ναι, βέβαια, αυτό είναι δουλειά του. Αλλά πρέπει να έχει επιστημονική στήριξη πίσω του ή κάποιος φορέας να του δώσει τα δεδομένα για κινητοποίηση. Αν πρόκειται για πλημμύρες ή καιρικά φαινόμενα η ευθύνη ανήκει στην ΕΜΥ. Αν εκείνη δεν το πει και δεν βγάλει έκτατο δελτίο πώς θα το κάνει η Γραμματεία; Γι' αυτό θέλαμε να μπουν και όλοι οι άλλοι επιστήμονες μέσα, Αστεροσκοπείο, πανεπιστήμια, για να συνδυάζονται στοιχεία. Δεν μπορείς στα καλά καθούμενα να βάλεις σε συναγερμό τον κόσμο ούτε να τον θέτεις μόνιμα σε συναγερμό, γιατί τότε την ώρα που θα τον χρειασθείς δεν θα τον έχεις. Πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και εξήγηση για κάθε ενέργεια που κάνεις, αλλιώς δεν είναι πολιτική προστασία».
- Υπονοείτε ότι αυτά ήταν τα προβλήματα που δημιούργησαν το ζήτημα με την περίπτωση του Κηφισού;
«Δεν θέλω να μπω σε αυτό το θέμα... Πάντως, ελπίζω η Πολιτική Προστασία να προχωρήσει, να βρει τον δρόμο της. Ο νόμος έχει δείξει τον δρόμο και όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς - επιχειρησιακό, επιστημονικό, ως προς τη στελέχωση - τόσο το καλύτερο για όλους».
ΤΟ ΒΗΜΑ , 22-09-2002
Κωδικός άρθρου: B13670A421
ΓΝΩΜΗ
Το κράτος που δεν γνώριζε την... παραίτηση
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2002 07:00
ΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ νερό φαίνεται ότι οι Έλληνες δεν τα πηγαίναμε ποτέ καλά. Στα ʼβδηρα κατασκεύαζαν υπέροχες κρήνες χωρίς να έχουν νερό και στην Αττική όπου είχαμε υπέροχα ποτάμια, τα... κουκουλώσαμε για να μην φαίνονται. Σύμφωνα άλλωστε με το γνωστό ανέκδοτο η Κόλαση έχει... διευθυντή έναν Έλληνα.
Και μην μας πει κάποιος ότι δεν ήταν σίγουρος ότι ο Κηφισός θα ξεχείλιζε και πάλι. Το πράγμα έδειχνε από την πρώτη πλημμύρα, ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στην διασταύρωση της Λεωφόρου Κηφισού με την Πειραιώς. Απλούστατα εκεί κατέληγε. Όσο από διαβεβαιώσεις και κατανομές ευθυνών δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός, για να καταλάβει ότι είναι έπεα πτερόεντα.
Και δεν συμφωνούμε καθόλου με όσους λένε ότι δεν υπάρχει κράτος. Αντίθετα υπάρχει και είναι ισχυρότατο. Απόδειξη, ότι παρά τις τέσσερις πλημμύρες στο ίδιο σημείο και σε διάστημα λίγων μηνών, κανείς στον κρατικό μηχανισμό δεν κουνήθηκε από τη θέση του.
Όσο για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα, δεν έχουμε τίποτε με τους ανθρώπους, επιθυμούμε όμως να χυθεί φως, στο ζήτημα των ευθυνών. Και στο σημείο αυτό είναι οι πολιτικές ευθύνες που μετράνε όχι μόνο για την κοινή γνώμη αλλά και για την ουσία του προβλήματος.
Οπως είπε πάντως από... ραδιοφώνου ο αρμόδιος της εταιρείας που έχει την ευθύνη του έργου, έφταιγε η Τροχαία που καθυστέρησε να κλείσει το δρόμο και έτσι οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας δεν είχαν τον καιρό να σφραγίσουν τις «Πύλες του Κηφισού». Η Τροχαία όμως δεν έκλεισε τον δρόμο, διότι δεν της το είπε η Μετεωρολογική ή κάποια άλλη «αρμόδια» υπηρεσία. Γι' αυτό σας λέω μην το ψάχνεται...
Ας σοβαρευτούμε όμως λίγο. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το πρόβλημα θα ήταν απλό. Αν η χώρα ήταν τριτοκοσμική ουδείς θα ενδιαφερόταν για τους... πνιγμένους. Αν ήταν αναπτυγμένη περιοχή, το κράτος θα είχε επιφορτίσει ένα δημόσιο υπάλληλο με την ευθύνη να θωρακίσει το δύσκολο σημείο. Και έτσι θα είχε γίνει.
Βέβαια ο δημόσιος αυτός υπάλληλος δεν θα είχε μόνο ευθύνες, αλλά και τα μέσα που είναι απαραίτητα για να ανταποκριθεί στο έργο του. Αλλιώς η αρμοδιότητα δεν έχει καμία σημασία. Στην περίπτωση του Κηφισού όμως ούτε αρμόδιος ορίσθηκε ούτε τα απαραίτητα μέσα ήταν διαθέσιμα. Ετσι, το νερό πήρε πάλι το αρχαίο δρόμο του, για να συναντήσει τη θάλασσα.
Ακόμα χειρότερο όμως όλοι μας έχουμε ξεχάσει το άλλο ποτάμι που θάψαμε ως πολίτες πριν από πολλά χρόνια, τον Ιλισό. Στην προηγούμενη νεροποντή λοιπόν γίναμε αυτόπτες μάρτυρες ενός τεράστιου πίδακα νερού τουλάχιστο δέκα μέτρων από σχάρα όμβριων υδάτων στη διασταύρωση τη αρχής της Οδού Βουλιαγμένης με την Καλλιρρόης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, εκεί από κάτω περνάει ο... πρώην ποταμός Ιλισός, ο οποίος έχει ταφεί κάτω από τόνους μπετόν.
Οι επιστήμονες όμως παρατηρούν ότι αν μπλοκάρει έστω και μερικά (π.χ. από ένα κορμό δένδρου) η υπόγεια ροή των δύο «θαμμένων» ποταμών, τότε όλοι μαζί θα καθόμαστε πάνω σε βόμβες, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα ακόμα και το μπετόν. Και όλα αυτά όχι για να κάνουμε τους παντογνώστες. Απλώς για να δείξουμε πόσο πολύπλοκο είναι να υποκαθιστάς τη φύση. Αυτά.
Πυρά Καραμανλή κατά Σημίτη
09-09-2002, 09:50
Για "διαστρέβλωση" των θέσεων της ΝΔ κατηγόρησε την Κυριακή ο Κ. Καραμανλής τον Κ. Σημίτη, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της τρομοκρατίας.
Σε ομιλία του στην Κίμωλο -τελευταίο σταθμό της διήμερης περιοδείας του σε νησιά των Κυκλάδων- ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα ότι "είναι θράσος να τολμά ο κ. Σημίτης να διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ, ακόμα και για το μεγάλο θέμα της τρομοκρατίας.
Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική και στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, την Παιδεία, το Αγροτικό, αλλά και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως οι πλημμύρες στον Κηφισό, και ισχυρίσθηκε ότι "είναι θράσος να επαίρεται για την πολιτική του ο κ. Σημίτης. Τις εκλογές θα τις χάσει. Ας φροντίσει τουλάχιστον να τις χάσει με αξιοπρέπεια".
Το Σάββατο, σε ομιλία του στην Σαντορίνη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. είχε επιχειρήσει να εμφανίσει ως κενές περιεχομένου τις αναφορές του κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια των εγακινίων της ΔΕΘ, στην "ασφαλή Ελλάδα" και την "ασφαλή Οικονομία".
"Η Οικονομία δεν είναι ασφαλής όταν ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος -δύο από τους πιο κρίσιμους δείκτες της ΟΝΕ- δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την πραγματικη σύγκλιση και απειλούν ακόμη και την ονομαστική σύγκλιση και όταν η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των "15".
Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους παριστάμενους "εάν συμφωνούν στη διαπίστωση ότι το κράτος σήμερα έχει καταντήσει να είναι εχθρός του πολίτη, ενώ θα έπρεπε να είναι ο αρωγός και ο υπηρέτης του", να "κάνουν αυτήν την επανάσταση στον τόπο, αλλά και να επανιδρύσουν το κράτος "με ενίσχυση του ελεγκτικού και επιτελικού ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ερώτηση για την αντιπλημμυρική προστασία κατέθεσε ο Κ. Καραμανλής
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2002 13:30
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την «ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας στο λεκανοπέδιο Αττικής» κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής ερωτά τον Πρωθυπουργό για το «ποιοι ευθύνονται για τον εντελώς εσφαλμένο σχεδιασμό αλλά και την απαράδεκτη εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων στο λεκανοπέδιο, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα εναντίον όλων εκείνων που φέρουν την ευθύνη αυτή σε πολιτικό και νομικό επίπεδο και τι μέτρα έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει για την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».
Για τον Κηφισό εκ των υστέρων
Του Νίκου Μπελαβίλα
O Πειραιάς κάποτε ήταν νησί. Γράφει ο Στράβων στα "Γεωγραφικά" του, "τον τε Πειραιά νησιάζοντα πρότερον και πέραν της ακτής κείμενον…". Η ενδιάμεση θάλασσα που τον χώριζε από το Φάληρο και τα Καμίνια, επιχωματώθηκε με τους αιώνες, από τις προσχώσεις των χειμάρρων της Αττικής. Τον καιρό της κλασικής αρχαιότητας, το Φάληρο ήταν έλος. Το τεχνικό έργο των Μακρών Τειχών, του κτιστού υπερυψωμένου και οχυρού διαδρόμου που συνέδεσε το Επίνειο με το Άστυ, δεν είχε να κάνει μόνο με τις πολιορκίες αλλά και με τη δυνατότητα κυκλοφορίας στον πλημμυρισμένο κάμπο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν οι προπαππούδες μας, τον 19ο αιώνα αποφάσισαν να κατοικήσουν τον τόπο, οι προσχώσεις δεν έφθαναν σε τέτοιο ύψος ώστε να μην πλημμυρίζουν και σε πολλά σημεία τα έλη ήσαν μόνιμα. Το ένα βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του λιμανιού του Πειραιά και το άλλο στις Τζιτζιφιές και στο Νέο Φάληρο. Οι δύο πόλεις, η Αθήνα και ο Πειραιάς, στην αρχή, σχεδιάστηκαν να κατασκευασθούν στις εξάρσεις του Λεκανοπεδίου. Αργότερα απλώθηκαν, περισφίγγοντας τα ποτάμια και τις εκβολές τους. Στον Πειραιά το πρώτο οθωνικό πολεοδομικό σχέδιο, προέβλεπε την κάλυψη του έλους, στο λιμάνι. Περιέργως πως, εντέλει αποφασίστηκε να εκβαθυνθεί και να αποδοθεί στη λιμενική λεκάνη. Το αποτέλεσμα ήταν σωτήριο, γιατί εκτόνωσε τις πλημμύρες του δυτικού τουλάχιστον "αλίπεδου". Δεν συνέβη το ίδιο με το έλος του Φαλήρου. Εκεί η πόλη παγιδεύτηκε στο επίπεδο της θάλασσας.
Το δίκτυο των ρεμάτων τόσο στα νότια, όσο και στα βόρεια του Λεκανοπεδίου ήταν επίσης πολύ διαφορετικό από το σημερινό αντιπλημμυρικό δίκτυο των εγκιβωτισμένων αγωγών. Οι συνεχείς εκτροπές άλλαξαν σημαντικά τον χάρτη. Το σύνολο των δυτικών ορεινών όγκων, από το Πέραμα μέχρι τα Άνω Λιόσια, δεν έριχναν τα νερά τους άμεσα στον Κηφισό. Οι λόφοι και το Αιγάλεω, διασχίζονταν από ρέματα που έπεφταν αυτόνομα στο λιμάνι ή στο Κερατσίνι. Τα ρέματα του Ποικίλου όρους, όπως και αρκετά της κεντρικής Αθήνας, χάνονταν μέσα στον Ελαιώνα προτού φθάσουν στο ποτάμι. Και βέβαια το Λεκανοπέδιο λίμναζε σε πολλά σημεία του μετά τις βροχές. Τελευταίο απομεινάρι αυτού του φαινομένου, η "Λίμνη" στα Λιόσια. Στα ανατολικά, ο Ιλισός λειτουργούσε ως βασικός συλλεκτήριος ποταμός του βόρειου Υμηττού από του Παπάγου, μέχρι το Παγκράτι, αλλά χυνόταν στον Κηφισό, στο ύψος του Ταύρου. Νοτιότερα οι περιοχές της Νέας Σμύρνης, του Μπραχαμίου, της Αμφιθέας, έστελναν τα νερά τους μέσω άλλων ρεμάτων στην ακτή από τις Τζιτζιφιές μέχρι τον Άλιμο.
Καθώς η Αθήνα μεγάλωνε, τα ρέματα και τα έλη άρχισαν να βρίσκονται στο εσωτερικό της πόλη ανεξέλεγκτα. Κάπου έπρεπε να εκτονωθούν, και έτσι άρχισε η διευθέτηση τους, με βασικό κορμό τον Κηφισό και δευτερεύοντα, τον Ιλισό, που απέκτησε αυτόνομη υπόσταση μετά από μία μεγάλη πλημμύρα με 17 νεκρούς, τον Νοέμβριο του 1896. Τα επόμενα δύο χρόνια διευθετήθηκε η κοίτη του μέχρι τις Τζιτζιφιές.
Αντίθετα απ' ότι συνήθως ακούγεται ή γράφεται, το κυκλοφοριακό έργο του Κηφισού προγραμματίσθηκε πριν από 65 περίπου χρόνια. Το σχέδιο της μεγάλης λεωφόρου επί του ποταμού ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τη δικτατορία Μεταξά τον Ιανουάριο του 1937. Αυτό υλοποιείται στις μέρες μας. Από τότε άρχισε να γενικεύεται και στην Αθήνα η ιδέα της κάλυψης των ρεμάτων για κυκλοφοριακούς λόγους, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης και μέχρι σήμερα ασταμάτητα. Πρώτο θύμα ο Ιλισός μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ακολούθησαν όλα σχεδόν τα ρέματα του Λεκανοπεδίου, τα οποία απέκτησαν κτιστές κοίτες και καλύφθηκαν από δρόμους. Η κατασκευή ενός δρόμου επάνω σε ένα ρέμα είναι πιο εύκολη και πιο οικονομική. Δεν απαιτούνται κατεδαφίσεις και απαλλοτριώσεις. Η εύκολη κυκλοφορία του ΙΧ, εις βάρος των υπολοίπων στοιχείων της πόλης εξ' άλλου, αποτέλεσε συστατικό στοιχείο της "αναπτυξιακής" διάστασης των δημοσίων έργων μετά τον πόλεμο.
Και έτσι φθάσαμε, εδώ. Κάτω από τη Μιχαλακοπούλου, την Καλλιρρόης, την Αρδηττού, την Χαμοστέρνας, τη Ζωοδόχου Πηγής και την Βασιλέως Ηρακλείου στα Εξάρχεια, την Ούλαφ Πάλμε στου Ζωγράφου, τη Φαλήρου στον Πειραιά, τρέχουν οι παραπόταμοι του Κηφισού και του Ιλισού. Από πάνω τους τα αυτοκίνητα. Η κάλυψη των ξεροπόταμων και το μπάζωμα των ελών αποτελούσε κοινό τόπο μέχρι προχθές. Η κατασκευή λεωφόρων επίσης. Αντίλογο σε αυτή την πρακτική δεν θα βρούμε, παρά μόνο από λίγους σε επιστημονικά περιοδικά. Η Αριστερά, τα συνοικιακά κινήματα, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, μέχρι τουλάχιστον της δεκαετία του '90 ζητούσαν δρόμους και αντιπλημμυρικά έργα. Για την υπόθεση του Κηφισού, επί χρόνια οι αντιδράσεις αναφέρονταν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και όχι στην ίδια τη φιλοσοφία του.
Μόλις τους τελευταίους μήνες, άρχισε να συνειδητοποιείται ότι η κάλυψη του Κηφισού είναι λάθος. Η έξοδος της Εθνικής Οδού στο Φάληρο είναι επίσης λάθος. Το τεράστιο αυτό έργο αλλάζει το τοπίο του Λεκανοπεδίου και σε 30-50 χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο. Η επ' άπειρον μεγέθυνση των τεχνικών στοιχείων είναι καταστροφική, συναντά τα φυσικά όρια. Αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε, ότι όταν παραβιάζονται τα όρια αυτά, οι περιβαλλοντικές κρίσεις που προκύπτουν είναι ασύλληπτες και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Με τον Κηφισό παραβιάστηκε ένα τέτοιο όριο. Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι τα απίστευτα τεχνικά λάθη στη διευθέτηση της κοίτης, αλλά η ίδια η κάλυψη και η λεωφόρος.
Γ. Ζαννέτος, Συμβολαί τινές περί της τοπογραφίας του Πειραιώς, Πειραιεύς 1910.
Τα στοιχεία για τα ρέματα προέρχονται από τους χάρτες της Αττικής, του J.A Kaupert του 1875 και του Οδηγού Baedeker του 1883.
Κ.Η.Μπίρης, Αι Αθήναι, από του 19ου εις τον 20ον αιώνα, Αθήναι 1966,σελ.256.
Τεχνικά Χρονικά, τεύχος 121-123, 1/1937,
Ντ. Βαϊου, Μ.Καραλή, Μ. Μιμίκου, Γ.Τσακίρης, Γ.Πολύζος, Κ. Χατζημπίρος, "Εναλλακτικές πρακτικές παρέμβασης στα ρέματα", ΕΜΠ, Αθήνα 1996.
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου