Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

«Τεράστιος ο κίνδυνος πλημμύρας στον Κηφισό»

«Τεράστιος ο κίνδυνος πλημμύρας στον Κηφισό»




«Η φύση μας προειδοποιεί για τις πλημμύρες που έρχονται στον Κηφισό» είναι η δραματική έκκληση που κάνει μέσω του portnet ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά Κώστας Τζατζάνης.
Ο κ. Τζατζάνης δήλωσε στο site μας πως η κατάσταση στον Κηφισό είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο η βουλευτής του ΚΚΕ στην Α’ Πειραιά κα Παντελάκη είχε φέρει το θέμα της υπερχείλισης του ποταμού, από τα στερεά απόβλητα που συγκεντρώνονται στον πάτο του. Το ΥΠΕΧΩΔΕ τότε είχε διαβεβαιώσει ότι οσονούπω θα γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Τζατζάνης, βασικό συστατικό στοιχείο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Κηφισού είναι το βάθος του. Με την μείωση του όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερχείλισης.
Η δραματική εξέλιξη που ωθεί τον κ. Τζατζάνη να προβεί στην έντονη καταγγελία για το ζήτημα, είναι πως πλέον έχουν ξεκολλήσει τσιμέντα σε πολλά σημεία από τον πάτο του ποταμού, με τον ενδεχόμενο να φράξει ο ποταμός, να είναι εφιαλτικά κοντά σε περίπτωση βροχής.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τζατζάνης : «Υπάρχουν τεράστια κομμάτια της τσιμεντένιας πλάκας του πυθμένα του Κηφισού που έχουν ξεκολλήσει από προηγούμενες πλημμυρικές πιέσεις, έχουν παρασυρθεί, κανένας δεν ξέρει πού και έχουν σχηματισθεί τεράστιοι λάκκοι στον πυθμένα, για τους οποίους θα έπρεπε να διερευνηθεί ακόμα και η επίπτωσή τους στη στατικότητα της υπερυψωμένης λεωφόρου. Σε επόμενη μεγάλη πλημμυρική παροχή μπορεί να σηκωθούν κάποια από τα πιο αδύνατα εναπομείναντα κομμάτια πλάκας της κοίτης και να σκαλώσουνε, πρώτα πρώτα στις μεταλλικές πασσαλώσεις που έχει αφήσει στη μέση της κοίτης ο εργολάβος. Μια καταστροφική πλημμύρα του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου είναι πολύ πιο πιθανή από ο, τι νομίζαμε».
Ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά, καταλήγει
Αναφέροντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει την ομαλή και λεία κοίτη του ποταμού. Ζητά απάντηση δε από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το αν μπήκαν οι κατάλληλες υπογραφές περαίωσης του έργου και αν πληρώθηκε ο εργολάβος και γιατί καθυστερεί, παρά και τις επανειλημμένες επισημάνσεις, αυτή η τόσο απαραίτητη και επείγουσα επέμβαση, με κίνδυνο να υπάρξουν καταστροφές στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: