Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΑΗΣ Νέου Φαλήρου: Ανάπλαση στις όχθες του Κηφισού

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ


2009-10



18 Απρίλιος, 2011



(245) ΑΗΣ Νέου Φαλήρου: Ανάπλαση στις όχθες του Κηφισού



Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός του Νέου Φαλήρου, αποτελεί τον πρώτο Ατμοηλεκτρικό σταθμό στην Ελλάδα και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα το 1903.





Φοιτητές : Κομνηνός Αριστόδημος, Κρεκουκιώτης Χαράλαμπος, Μαύρος Παναγιώτης

Επιβλέων Καθηγητής: Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Σύμβουλος: Νίκος Μπελαβίλας

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Ημερομηνία παρουσίασης: 15 Μαρτίου 2010

diplomatiki.248.2011.01.jpg













Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός του Νέου Φαλήρου, αποτελεί τον πρώτο Ατμοηλεκτρικό σταθμό στην Ελλάδα και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα το 1903. Βρίσκεται στη παρόχθια ζώνη του Κηφισού Ποταμού στο όριο μεταξύ Νέου Φαλήρου και Μοσχάτου. Μετά την οριστική διακοπή της λειτουργίας του το 1972, το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος χαρακτηρίστηκε ως βιομηχανικό μνημείο συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού του, το 1986. Μόλις πρόσφατα πιστοποιήθηκε η πλήρης απαλλαγή του βιομηχανικού συγκροτήματος από τον αμίαντο, δίνοντας και πάλι τη δυνατότητα για την αποκατάσταση και επανάχρησή του. Η θέση του ΑΗΣ Νέου Φαλήρου στη συμβολή μητροπολιτικών δικτύων μεταφορών, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη ελεύθερη γη που βρίσκεται ακριβώς στη συμβολή των λεωφόρων Πειραιώς και Κηφισού, καθιστά τη τοποθεσία ιδανική για έναν εκτεταμένο αστικό σχέδιασμό.




diplomatiki.248.2011.02.jpg










Οι υφιστάμενες παράμετροι, όπως η ιστορικότητα του κτιρίου, ο κομβικός ρόλος του στην ιστορία του εξηλεκτρισμού της χώρας, η γειτνίασή του με τον υποβαθμισμένο Κηφισό ποταμό, η στρατηγική θέση της περιοχής μελέτης στον αστικό ιστό και τέλος το ασυνεχές του δομημένου περιβάλλοντος που πλαισιώνει το βιομηχανικό συγκρότημα, μας οδήγησε στη δημιουργία ενός Μουσείου Ενέργειας, εντός του διατηρητέου βιομηχανικού κελύφους, ενώ πυροδότησε και μια σειρά επεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου. Οι τελευταίες στοχεύουν στην επανασύνδεση του ΑΗΣ με το σύγχρονο πλέον αστικό ιστό αλλά και στην αναβάθμιση μιας μεγάλης παρόχθιας ζώνης της πόλης η οποία παραγκωνίστηκε μετά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που επέφεραν τα μεγάλα ολυμπιακά έργα. Συνοψίζονται στην άρση του ορίου που ορίζουν σήμερα οι γραμμές του ΗΣΑΠ με την μετατροπή τους σε υπέργεια σιδηροδρομική διέλευση προκειμένου να επιτευχθεί η εκτόνωση του βιομηχανικού συγκροτήματος του ΑΗΣ προς τη λεωφόρο Πειραιώς αλλά και η δημιουργία ενός νέου σταθμού ΗΣΑΠ, δεδομένης της ανάγκης σύνδεσης του νέου υπερτοπικού πόλου με την μητροπολιτική Αθήνα.


diplomatiki.248.2011.03.jpg












Περαιτέρω παρεμβάσεις επιχειρούν να αποκαταστήσουν την επαφή της πόλης με το υδάτινο στοιχείο που απέκρυψε η υπερυψωμένη λεωφόρος και ταυτόχρονα να προσφέρουν έναν πυρήνα πρασίνου σε ένα πυκνοδομημένο κομμάτι της πόλης. Οι λειτουργίες που πλαισιώνουν αυτές τις μεγάλες αστικές χειρονομίες έρχονται να συνοδεύσουν τόσο λειτουργικά όσο και σημειολογικά την ιδέα του Μουσείου της Ενέργειας, δημιουργώντας ένα "Φόρουμ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής". 'Ετσι, τη διαπλάτυνση του Κηφισού που προτείνουμε κατά μήκος του πάρκου έρχεται να "αγκαλιάσει" το Μουσείο Κηφισού και Υδάτινων πόρων, ενώ στο εσωτερικό αυτής της αγκαλιάς περιτοιχίζεται ο αρχαίος ναός της Κυβέλης, φιλοξενώντας εκθέματα για τη βιοποικιλότητα την οποία προσωποποιούσε η θεότητα που λατρευόταν σε αυτό τον χώρο κατά τους αρχαίους χρόνους. Τέλος, ήπιες και περιορισμένες εμπορικές δραστηριότητες στεγάζονται σε νέες κατασκευές με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, και σε συνδυασμό με τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, αναλαμβάνουν το "πάντρεμα" του νέου πάρκου με το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον και ειδικότερα με το παλιό εργοστάσιο "Σάνιτας", γνωστό σήμερα και ως "Σχολείον" της Ειρήνης Παππά, που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί ήδη ισχυρό τοπόσημο της περιοχής.

diplomatiki.248.2011.04.jpg













Η ποικιλία των παραμέτρων που χαρακτηρίζουν τη περιοχή, σε συνδυασμό με την ιστορικότητά της και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή της, με πρόσφατο παράδειγμα την ανασκαφή που έφερε στο φως μεγάλα τμήματα των αρχαίων "Μακρών Τειχών", δημιουργούν μια εκρηκτική δυναμική την οποία η πρόταση μελέτης επιχειρεί να τιθασεύσει και ταυτόχρονα να αναδείξει, απαντώντας σε σύγχρονα προβλήματα αστικού σχεδιασμού στην Αθήνα.







Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.







Δεν υπάρχουν σχόλια: