Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

WATER GIRLS, WATER BOYS

WATER GIRLS, WATER BOYS

Ταξιδεύοντας στην φαληρική ακτή, στο Κηφισό και στη νήσο Ψυτάλλεια.

Στο έργο αυτό οι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux factory και CUP ταξιδεύουν μαζί με το κοινό στο φαληρικό όρμο στις εκβολές του ποταμού Κηφισού και προς τη νήσο Ψυτάλλεια.

Η περιοχή μοιάζει με χαμένο Παράδεισο (paradiso perduto), διαταραγμένη
καθώς είναι από τα αλλεπάλληλα οικολογικά ατυχήματα. Ένας τόπος, κατακερματισμένος, με νησίδες συγκεκριμένων χρήσεων, σε καθεστώς αέναης ασυνέχειας.

Η περιοχή του φαληρικού όρμου παραμένει απροσπέλαστη από την πόλη, ξεκινώντας από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ) και καταλήγοντας στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Ένα ολόκληρο τμήμα της ακτής, το Φαληρικό Δέλτα, παραμένει ένα είδος μη τόπου, ένα κομμάτι αποκομμένο καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν και η παραλία είναι έρημη γη. Εκεί βρίσκονται οι εκβολές των ποταμών Κηφισού και Ιλισού.

Ο Φλοίσβος είναι η πλησιέστερη προς το κέντρο της Αθήνας παραλία και αποτελεί πόλο έλξης για κολύμβηση για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και των μεταναστών. Κατά κάποιο τρόπο γίνεται ο «Παράδεισός» τους, καθώς κολυμπούν σαν να ζουν σε μια άλλη εποχή, όμως κάθε άλλο παρά παράδεισος είναι, όταν φυσάει νοτιάς. Το έργο β΄ φάσης βιολογικού καθαρισμού στη νήσο Ψυτάλλεια δεν έχει ολοκληρωθεί, το πρόβλημα της ρύπανσης του κόλπου του Φαλήρου σε κάθε σημαντική βροχόπτωση, αφού τότε λόγω του παντοροϊκού αποχετευτικού συστήματος της Αθήνας, όλα τα λύμματα του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών μέσω του Κηφισού διοχετεύονται στο Φαληρικό Κόλπο. Ιδιαίτερα με τις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, όταν ο κόσμος κάνει μπάνιο στις παρακείμενες περιοχές το πρόβλημα πιθανά είναι σοβαρό.

Το μπάνιο στην περιοχή αυτή σήμερα αποτελεί μια ουτοπία που συγχρόνως είναι πραγματικότητα καθώς πολλοί-ες κολυμπούν και ψαρεύουν.

Θα μπορούσε άραγε όλο αυτό το μέτωπο να αποτελέσει τόπο αναψυχής, περιπάτου και μπάνιου; Θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τα ποτάμια ζωντανά σ' αυτό το σημείο της ακτής; Θα μπορούσαν τα παράκτια οικοσυστήματα των δύο ποταμών να αποκατασταθούν και η ουτοπία να γίνει πραγματικότητα;
Οι κάτοικοι όπως και οι τοπικοί σύλλογοι διεκδικούν στην περιοχή ένα
παράκτιο πάρκο που θα αποκαταστήσει την επαφή της πόλης με τη θάλασσα και θα
εκτείνεται από το Σ.Ε.Φ. μέχρι το Παλαιό Φάληρο.

Οι ομάδες Αστικό Κενό, Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, Flux factory και CUP προσκαλούν το κοινό σε τ α ξ ί δ ι α – δ ι α δ ρ ο μ έ ς με π λ ε ο ύ μ ε ν α ή π ε ρ π α τ ώ ν τ α ς .
Προσκαλούν σε π λ ε ύ σ ε ι ς στον φαληρικό όρμο από τον Φλοίσβο έως την Ψυτάλλεια, σε π ε ρ π ά τ η μ α στην ακτή και κατά μήκος εντός ή εκτός της κοίτης του ποταμού Κηφισού. Προσκαλούν να δηλώσουν συμμετοχή τοπικοί σύλλογοι , χαρτογράφοι, ποιητές, περιβαλλοντολόγοι, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι, μουσικοί, δημοσιογράφοι, designers , raft makers και άλλοι στο site. Στο site αυτό αποθηκεύονται πληροφορίες ,σχόλια κλπ
Οι πλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον σύλλογο ΣΕΑΝΑΤΚ (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Τζιτζιφιών Καλλιθέας) στις 13, 14 του Ιουνίου.Τα πλεούμενα θα ξεκινήσουν από τα γραφεία του Συλλόγου στις 11 το πρωί στις 13 και στις 14 . Στις 14 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση. Οι χαρτογραφήσεις, οι εικόνες, τα κείμενα και οι ιστορίες που θα παραχθούν από τους συμμετέχοντες θα παρουσιαστούν στον Φλοίσβο, από την αρχή της δράσης γίνεται ένα ημερολόγιο το οποίο σκεφτόμαστε στη συνέχεια να εκδοθεί. Στις εγκαταστάσεις του συλλόγου που ευγενώς τις παραχωρεί θα οργανωθεί συζήτηση πάνω στα παραπάνω θέματα.

Οι δράσεις ταξίδια-διαδρομές έχουν σκοπό την επαφή μας με τα κομμάτια της χαμένης φύσης μέσα στη πόλη, με τα ίχνη δραστηριοτήτων, με υποκειμενικότητες, με την ανάγνωση μιας βαθιάς καταστροφής που σχετίζεται με τους τρόπους ύπαρξης και κοινής ζωής στην Αθήνα, με μια πρόταση για ένα νέο γίγνεσθαι.

Συμμετέχουν :

α) από την ομάδα Αστικό Κενό: Νίκος Καζέρος, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Χαρίκλεια Χάρη, Τζίμης Ευθυμίου /
http://urbanvoidathens.wordpress.com εξωτερική συνεργάτης Τζίλη Τραγανού

β) από το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική: Πέγκυ Ζάλη, Μάνος Κορνελάκη , Στέφανος Χανδέλης , Valentina Ros /
www.nomadikiarxitektoniki.net

γ) από την ομάδα Flux Factory: Douglas Paulson ,Chen Tamir /
www.fluxfactory.org

δ) από την ομάδα CUP (Center for Urban Pedagogy ) : Damon Rich, Jae Shin
www.anothercupdevelopment.org .

Δεν υπάρχουν σχόλια: