Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Δεν συνηθίζω να γράφω σε πρώτο πρόσωπο τα σημειώματα αυτά, αλλά το συγκεκριμένο αποτελεί προσωπική απορία.
Ποτέ δεν διεκδίκησα, ούτε εγώ ούτε οι συμπολίτες μου που τόσα χρόνια δίνουμέ αγώνες για την σωτηρία του Μοσχάτου, το αλάθητο.
Πάντα προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε, μέσα από επιστημονικές θέσεις και απόψεις ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο που διαπραγματευόμαστε κάθε φορά, την καλύτερή θέση για το Μοσχάτο και τους Μοσχατιώτες και Μοσχατιώτισες.
Πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση για τα ολυμπιακά έργα και το μέλλον τους στην περιοχή μας.
Με έκπληξη άκουσα, και ακούσαμε όλοι οι παριστάμενοι, τις θέσεις της δημοτικής πλειοψηφίας πάνω στο θέμα.
Δεν ήταν τόσο οι θέσεις που μας έκανα εντύπωση αλλά το θράσος να εκπονούνται τώρα αυτές οι θέσεις.
Γίνομαι πιο συγκεκριμένος.
Πια είναι τα βασικά προβλήματα σήμερα του Μοσχάτου.
Κατά τον ομιλητή το κυκλοφοριακό, η ρύπανση των ποταμών, η διαχείριση της βιομηχανικής ζώνης και η διαχείριση του κυκλοφοριακού άξονα της Πειραιώς και της παραλιακής ζώνης.
Ας τα πάρουμε ένα – ένα.
Είχα μείνει με την εντύπωση ότι με την δημιουργία της υπερυψωμένης λεωφόρου θα λυνόταν το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Μοσχάτου.
Τουλάχιστον έτσι μας έλεγε η δημοτική πλειοψηφία και ο κύριος δήμαρχος στα δημοτικά συμβούλια.
Τι άλλαξε από τότε;
Πια επιστημονικά στοιχεία είχε ο δήμος τότε και πια σήμερα που τεκμηριώνουν την αλλαγή θέσεις;
Δεν θα ήταν πιο σώφρων ο δήμος να παραδεχθεί ότι η επιτροπή κατοίκων ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό είχε δίκαιο που φώναζε ενάντια στο έργο;
Σχετικά με την ρύπανση των ποταμών πιες είναι οι ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αποφυγή της;
Ας μην μας μιλήσουν πάλι για τα υπομνήματα στην ΕΥΔΑΠ και την συγκέντρωση στον Ιλισό γιατί το πράγμα έχει παραβρομίσει.
Για μεν το Κηφισό είναι ενήμεροι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χαρακτηρίσει το ποτάμι αποχετευτικό αγωγό και δεν έκαναν τίποτε.
Για δε τον Ιλισό δεν έψαξαν να βρουν τόσα χρόνια καμία επιστημονική λύση. Απεναντίας αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τα έργα και την καταστροφή στις εκβολές του και την καταστροφή του υγρότοπου, που δεν τον δέχθηκαν ποτέ.
Αντιγράφουμε από την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13/06/2004
ΘΕΜΑ: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΕΟΕ ενημερώνει με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος
Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους, τα πουλιά διανύουν τεράστιες αποστάσεις, διασχίζοντας μεγάλο αριθμό συνόρων. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη στις Ευρωπαϊκές χώρες μίας κοινής πολιτικής όσο αναφορά στην ανάπτυξη μέτρων για την προστασία τους. Για να καλύψει την ανάγκη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1979 εξέδωσε μία σειρά κοινών διατάξεων για όλα τα μέλη της, με την ονομασία Οδηγία για τα Πουλιά.

Στην χώρα μας, με την ορθή εφαρμογή της οδηγίας ασχολείται κυρίως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς και την επέτειο των 25 ετών της Οδηγίας για τα Πουλιά, η ΕΟΕ μας θυμίζει ότι η φύση είναι κληρονομιά όλων μας, και θα έπρεπε να την χαιρόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

"Λανθασμένα στους περισσότερους από μας επικρατεί η άποψη ότι στην Αττική δεν έχουν απομείνει πλέον αξιόλογα οικοσυστήματα, και ότι για να συναντήσει κανείς την άγρια πανίδα στο φυσικό της περιβάλλον πρέπει να οργανώσει μακρινά ταξίδια στην ύπαιθρο. Υπάρχουν πολλά καταφύγια πουλιών κοντά μας, τα οποία όμως οι περισσότεροι κάτοικοι των αστικών κέντρων δεν γνωρίζουν" σημειώνει η Σταυρούλα Παπούλια, Υπεύθυνη Προστατευόμενων Περιοχών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η ΕΟΕ μας ενημερώνει για τα τελευταία που έχουν απομείνει……..

Δέλτα Ιλισσού
Το Δέλτα που σχηματίζει ο ποταμός Ιλισσός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό καταφύγιο για πάνω από 130 είδη πουλιών. Ανάμεσα σε αυτά συναντά κανείς ερωδιούς, αλκυόνες, χαλκόκοτες, και γεράκια. …….

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982, με στόχο την προστασία των πτηνών και των περιοχών τους. Συμμετέχει σε δράσεις προστασίας και μελέτης πουλιών, στους Φορείς Διαχείρισης, στην Επιτροπή Φύση 2000, στην οριοθέτηση Προστατευόμενων Περιοχών και ασχολείται με την προώθηση και ορθή εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Σταυρούλα Παπούλια:
τηλ. 210 8228704 και 210 8227937
Πηγή : http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/dt/dt_03_06_04.htm

Δεν σταματά μόνο εδώ όμως η «παρέμβαση» του δήμους για την προστασία των ποταμών μας.
1. Εδώ και πολλά χρόνια έφυγε από τον Σύνδεσμο Δήμων Πειραιά και Δυτικής Αττικής, που έκανε μετρήσεις για την ρύπανση στον Κηφισό.
2. Με την στάση της αποδέχθηκε και ενέκρινε την κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας πάνω από τον Κηφισό (είναι χαρακτηριστικό ότι στα εγκαίνια του πάνω τμήματος δεν παρευρέθησαν ούτε ο δήμαρχος του Ρέντη, ούτε ο δήμαρχος του Αιγάλεω αλλά ο κύριος Παπαντώνης)
3. Δεν υλοποιούν τέσσερις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για επαναφορά της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής στην προ του 19981 κατάσταση, κρατώντας τους όμηρους τόσα χρόνια, στις ορέξεις κάθε κρατικής και δημοτικής εξουσίας.
4. Σήμερα προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα ακόμη ανοσιούργημα ενάντια στους καταταλαιπωρημένους κατοίκους της παρακηφίσιας περιοχής. Με μια κίνηση πολιτών της περιοχής, απόλυτα ελεγχόμενη από το δήμο, προσπαθούν να υλοποιήσουν ένα παλιό σχέδιο του δημάρχού για απαλλωτρίωση μέρους των πρασιών (από 0,80 μ έως 2,00 μ), για «να κάνουν ανάπλαση στην περιοχή».

Όσον αφορά την διαχείριση της βιομηχανικής ζώνης (Βόρειο Μοσχάτο), κατά καιρούς έχουν γίνει δεκάδες προτάσεις που η δημοτική αρχή ουδέποτε θέλησε να μελετήσει και να αξιοποίηση.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Τους αγώνες των κατοίκων για να φύγουν οχλούσες δραστηριότητες από την περιοχή, τις προτάσεις για να δημιουργηθεί οργανωμένη περιοχή για την μεταφορά δραστηριοτήτων που οχλούν στην κατοικημένη περιοχή, την αξιοποίηση του παλαιού εργοστασίου της ΕΛΒΥΝ, τις προτάσεις για αξιοποίηση χώρων της περιοχής και τόσα άλλα.
Τι κατόρθωσε από όλα αυτά.
1. Να διαλύσει την ομάδα περιβάλλοντος του δήμου, που έκανε έλεγχο σε οχλούσε βιομηχανίες.
2. Να μας πετάξουν έξω από τον φορέα που διαχειρίζεται την τύχη του Ελαιώνα.
3. Να χαθούν πολύτιμες εκτάσεις της περιοχής.
4. Να ανεγερθούν στην περιοχή μεγάλα οικοδομήματα για εμπορικά κέντρα.
5. Να ταλαιπωρούμαστε για να πάμε στις δημόσιες υπηρεσίες που τις εξόρισε έξω από την κοινωνική και οικονομική ζωή του Μοσχάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: