Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Β31.8.2005 Παρέμβαση Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, για την περιβαλλοντική όχληση του οδικού έργου του Κηφισού

Β31.8.2005 Παρέμβαση Νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα, για την περιβαλλοντική όχληση του οδικού έργου του Κηφισού
Στο φλέγον ζήτημα της μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στο οδικό έργο κατά μήκος και υπεράνω του Κηφισού ποταμού στην περιοχή Μοσχάτου-Νέου Φαλήρου, επανέρχεται ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, με επείγον έγγραφό του προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.





Στο έγγραφο του, συγκεκριμένα, ο Νομάρχης Πειραιά επισημαίνει τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων από την περιβαλλοντικά ανεξέλεγκτη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου και καλεί τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να ενημερώσουν τη Νομαρχία Πειραιά για τις μέχρι σήμερα ενέργείες τους προς την κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την ημέρα που το οδικό έργο πάνω από τον Κηφισό δόθηκε στην κυκλοφορία χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι. Επίσης χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των επτά μηνών παρήλθε από την ημέρα, που σας αποστείλαμε έγγραφό μας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις έντονες οχλήσεις στις αστικές περιοχές, ιδιαίτερα του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου», υπογραμμίζει ο κύριος Μίχας στην επιστολή του και προσθέτει «το ζήτημα αυτό συνιστά βαρύτατο ατόπημα και παράβαση καθήκοντος για κάθε υπεύθυνο, γιατί οι επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι σοβαρές και μη αντιστρεπτές. Είναι ανεπίτρεπτο, κατά τη γνώμη μας, η Διοίκηση να απαιτεί και να επιβάλει κυρώσεις στους πολίτες για την μη συμμόρφωσή τους με περιβαλλοντικούς όρους μικρών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, ενώ η ίδια να παραβαίνει κάθε έννοια ηθικής και χρηστής διοίκησης παραβιάζοντας τη νομοθεσία για πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις, όπως εν προκειμένω».

Σε συνημμένο μάλιστα τεύχος, που επιμελήθηκε η Νομαρχία Πειραιά, επισημαίνονται αναλυτικά οι επιπτώσεις και προτείνονται μέτρα, όπως η χρήση ηχοπετασμάτων και ειδικού ασφαλτοτάπητα. Μέχρι σήμερα ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Νομάρχης Πειραιά δεν έχει λάβει απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων που έφτασαν και στον πρωθυπουργό της χώρας, μέσω έγγραφης διαμαρτυρίας, εξακολουθούν να αφήνουν ασυγκίνητους τους αρμόδιους παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκύπτουν περιβαλλοντικές παραβάσεις, που έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των περιοίκων.

Μετά τα παραπάνω και ενόψει περαιτέρω ενεργειών της Νομαρχίας Πειραιά, ο κύριος Μίχας, καλεί την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να ενημερώσει την Νομαρχία για τα εξής :

· Ποιοι από τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου έχουν υλοποιηθεί και τηρούνται και ποιοι παραβιάζονται.

· Σε ποια κατηγορία περιβαλλοντικής όχλησης (χαμηλή, μέση, υψηλή) κατατάσσεται το έργο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

· Αν οι τιμές των δεικτών του κυκλοφοριακού θορύβου, που μετρήθηκαν, παραβιάζουν σοβαρά την ισχύουσα νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους και στοιχειοθετούν τον κίνδυνο για την υγεία των περιοίκων.

· Ποιος φορέας δημόσιος ή ιδιωτικός έχει την ευθύνη υλοποίησης και τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων.

· Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα ενέργειές

«Επειδή θεωρούμε το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, παρακαλούμε να μας απαντήσετε άμεσα και πάντως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες» καταλήγει στο έγγραφό του ο Νομάρχης Πειραιά



ΕΡΩΤΗΣΗ: Η προστασία του Κηφισού και των παραχειμάρρων του






Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 11/05/2006

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά

Ο Κηφισός είναι το τελευταίο «ζωντανό» ποτάμι του Λεκανοπεδίου. Η κοίτη του που απλώνεται σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, διέρχεται μέσα από τουλάχιστον δέκα περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών τη Ν. Ερυθραία, την Κηφισιά, τη Μεταμόρφωση, τη Λυκόβρυση και τη Ν. Φιλαδέλφεια. Δυστυχώς, η υποβάθμιση του Κηφισού και των παραχειμάρρων του τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανοικτά περιβαλλοντικά μέτωπα του Λεκανοπεδίου. Τα σκουπίδια, οι εκχερσώσεις, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η μόλυνση των υδάτων του με βιομηχανικά απόβλητα, συνθέτουν την εικόνα ενός φυσικού τοπίου που αργοπεθαίνει.

Δώδεκα χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 632/27-6-1994) για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας του, ο Κηφισός παραμένει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος στην πολύπαθη Αττική. Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς, γεγονός που οξύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση ειδικά στους γειτονικούς του Δήμους. Από την άλλη πλευρά, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού που συστάθηκε με το ΠΔ 346/2002,δεν έχει καταφέρει να ασκήσει αποτελεσματικά τις εκτεταμένες αρμοδιότητές του καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο χρηματοδοτήσεις. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οι πρακτικές λεηλασίας ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική θα παγιώνονται. Είναι επομένως ανάγκη να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να σταματήσουν οι καταστρεπτικές παρεμβάσεις στον Κηφισό. Ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να επανορθώσουμε πλήρως την ζημιά που έχει γίνει, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον του Κηφισού και των παραχειμάρρων του;
2. Πότε θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο χρηματοδοτήσεις στον Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού, και,
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προστασία του ποταμού και των ρεμάτων του;

Ο ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Μητσοτάκης


Από το site http://www.politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=640&Itemid=291