Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων


Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πάρκο Κύπρου και ΠατησίωνΣάββατο 31/1, 20.00, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής.Κυριακή 1/2, 12.00, λαϊκό γλέντι και δεντροφύτευση (φέρτε μαζί σας φαγητό, κρασί, μουσικές).Δευτέρα 2/2, 14.00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο (Πλατεία Κοτζιά).Επιτροπή Κατοίκων

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ανακοίνωση 27.1.09
ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατασκευής
του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και γενικότερα, των επεκτάσεων της Αττικής Οδού στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις συνεχείς αιτήσεις βουλευτών, δημάρχων , δημοτικών παρατάξεων και φορέων πολιτών, εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί και να αποκρύπτει τις τεχνικές μελέτες των έργων αυτών, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Ιουνίου 2008, σε Συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός δήλωνε ότι η χάραξη των νέων αυτοκινητόδρομων και οι τεχνικές μελέτες έχουν οριστικοποιηθεί και ότι επίκειται η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Πρόσφατα. μια σειρά δημοσιεύματα ( Kαθημερινή 13/1, Νέα 24/1, Eλευθεροτυπία 25/1 κ.α),αναφέρουν ότι επίκειται η προκήρυξη και η δημοπράτηση της κατασκεύης των νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική μήκους άνω των 55 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ. Ηδη, έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασκούν πιέσεις εγχώριες κατασκευαστικές εταιρίες και ξένοι όμιλοι, εφ’όσον προβλέπεται η είσπραξη επί 25 χρόνια διοδίων από τους 10 προβλεπόμενους σταθμούς.

Σύμφωνα με τα «Νέα» (24.1), «…ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάστηκε να τροποποιηθεί έξι φορές, για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και λόγω πιέσεων από τους Δήμους Ελληνικού, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης…». Εξ’άλλου, είναι γνωστό ότι και οι Δήμοι Βύρωνα και Καισαριανής έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, αναμένοντας τά τελικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ οι Δήμοι Κορωπίου και Βάρης δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους. Αντιρρήσεις έχουν επίσης εκφραστεί και από άλλους Δήμους και τοπικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ηλιούπολης έχει εκδηλώσει τη διαφωνία του για την δημιουργία κόμβου σύνδεσης της Δυτ. Περιφ. Λεωφόρου Υμηττού με έναν τοπικό κεντρικό οδικό άξονα (την Λεωφ. Σοφ.Βενιζέλου), υποδεικνύοντας τη μετατόπισή του προς τα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης. Οπως αναφέρεται σε επιστολή του Δημάρχου Αργυρούπολης προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (18.12.08), «…παράγοντες του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης ισχυρίζονται ότι έδιωξαν τον κόμβο της Ηλιούπολης και τον μετατόπισαν στην Αργυρούπολη…Με τις νέες προτάσεις και μελέτες...παρατηρούμε ότι καταστρατηγούνται ακόμη και οι πιο σημαντικές παράμετροι, όροι και προϋποθέσεις για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου… »
Επισημαίνεται ακόμη, ότι ο Δήμος Ελληνικού έχει εκφράσει την συνολική αντίθεσή του στην κατασκευή της Δυτ. Περιφ. Λεωφ. Υμηττού και των υπόγειων επεκτάσεών της μήκους άνω των 1500 μέτρων μέσα από το Δήμο, μέχρι την λεωφόρο Βουλιαγμένης και στη συνέχεια μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς και με την δημιουργία 5 ανισόπεδων κόμβων στα όριά του…

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»,στην οποία συμμετέχουν 40 τοπικοί φορείς και πολίτες 16 Δήμων γύρω από τον Υμηττό, από την ίδρυσή της την άνοιξη του 2007 έχει τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, επειδή θεωρεί ότι θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα του βουνού, χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας.
Η «Διαδημοτική» πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, στην επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, στην δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων.

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» έχει ήδη προχωρήσει στη κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την ανάδειξη και αποτροπή των σχεδίων που απειλούν τον Υμηττό, και ειδικότερα την αποτροπή της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων.
Μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζουμε Συνέλευση για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων.


27.1.2009
Το (Προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής

Tηλ Επικοινωνίας : 210.9940110 - Ηλιούπολη
6977 703857-Αργυρούπολη
6977 749011- Γλυφάδα
6932 254161 - Ελληνικό
6972 846606 - Βούλα-Βάρη
6932 885664 - Βύρωνας
6977 523286 - Καισαριανή
6932 214771 - Παπάγου
6974 775279 - Χολαργός

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ (ΟΡΟΣ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ (ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ)

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ,ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «Πάμε Αλλιώς» συνεχίζει να συμμετέχει και να στηρίζει τον αγώνα γιά την απομάκρυνση- κατεδάφισή του


Με την 1889/2006 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας έχει γίνει δεκτή αίτηση ακυρώσεως της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κορυδαλλού- Η Αναγέννηση.Με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε με πανηγυρικό τρόπο τους αγώνες των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων, που τους στήριξαν, και προχώρησε στην ακύρωση,λόγω ελλείψεως προηγούμενης εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων,των υπ΄αριθμ.7178/17-2-2004 και 17200/4-6-2004 αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος,Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων,με τις οποίες είχε χορηγηθεί "άδεια εγκρίσεως εργασιών εσκαφών" γιά το κέντρο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού και "άδεια εγκρίσεως γιά την ανέγερση" του εν λόγω κέντρου.
Να θυμίσουμε, ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα γιά την απομάκρυνση του Κέντρου επί δύο συνεχόμενα χρόνια είχε απέναντί της και την τότε πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου,στην οποία συμμετείχε και ο νυν Δήμαρχος.Όμως,άν και από την έκδοση της παραπάνω απόφασης έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια, τόσο η Κεντρική Διοίκηση,όσο και η Νομαρχία Πειραιά,δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, έτσι ώστε να χαρακτηρίσουν όλες τις κατασκευές αυθαίρετες και να προβούν στην άμεση κατεδάφιση αυτών.
Πρόσφατα το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας με το 89/2008 πρακτικό συνεδριάσεώς του καλεί την Διοίκηση να συμμορφωθεί με την 1889/2006 απόφαση της Ολομέλειας και να προβεί στην κατεδάφιση του αυθαίρετου Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ.

Ενημερώνεστε από http://www.pamealliws.blogspot.com/

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα

Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6976 718945 6932 424547 6976 266387
e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.comΠρος τα κινήματα πόλης και τις δημοτικές παρατάξειςΑγαπητοί/ες φίλοι/ες

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα δίνει ένα μεγάλο αγώνα με αίτημα να γίνει ο Ελαιώνας Μητροπολιτικό Πάρκο και όχι VOVO-πολη. Αίτημα στο οποίο έχει θέση η κατασκευή του νέου γηπέδου αλλά με όρους σεβασμού της νομοθεσίας και του Συντάγματος και μη επιβάρυνσης με υπερτιμολογήσεις του δημοτικού προϋπολογισμού.

Η Επιτροπή δίνει το σημαντικό αυτό αγώνα με όλους τους τρόπους και για το λόγο αυτό έχει προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις 19.1.2009 η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε να σταματήσουν προσωρινά οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις οι οποίες θα καθιστούσαν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την κύρια δίκη, η εκδίκαση της οποίας έχει ορισθεί για τις 6.3.2009.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική –όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι ελήφθη κάτω από πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!

Απευθυνόμαστε με την επιστολή μας αυτή στα κινήματα πόλης καθώς και σε δημοτικές παρατάξεις θεωρώντας ότι συμμερίζεστε την πεποίθησή μας για την ανάγκη να προστατευθούν και να διατηρηθούν αδόμητοι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μας.

Ζητάμε τη συμπαράστασή σας και ως προς την ουσία του αγώνα που διεξάγουμε αλλά και ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προστατεύσουν το περιβάλλον, χωρίς να προπηλακίζονται και να λοιδορούνται από δημόσιους λειτουργούς, επιχειρηματίες και ΜΜΕ.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε και να τοποθετηθείτε στις εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα και για τις οποίες θα σας κρατήσουμε ενήμερες/ους.


Η Επιτροπή

πάρκο Κύπρου και Πατησίων


Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Σάββατο 31/1, 20.00, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής.Κυριακή 1/2, 12.00, λαϊκό γλέντι και δεντροφύτευση (φέρτε μαζί σας φαγητό, κρασί, μουσικές).Δευτέρα 2/2, 14.00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο (Πλατεία Κοτζιά).

Επιτροπή Κατοίκων

Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί.

Το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών καλεί τους πολίτες και τα κινήματα πόλης της Αθήνας
σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 2/2, έξω από το δημοτικό συμβούλιο στο παλιό δημαρχείο της πλατείας Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

Αφορμή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αποτελούν το έγκλημα στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων
και οι επιθέσεις που δέχτηκαν η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα και οι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ για το Mall Βωβού στο Βοτανικό.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι η μεγάλη και συντονισμένη επίθεση που δέχεται το περιβάλλον
και οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι με τις ευλογίες κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, δημάρχου και επιχειρηματιών.
Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι. Η παρουσία μας όμως θα κρατήσει ώρες, καθ' όλη τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τις 8 το βράδυ.

Καλούμε όλες τις κινήσεις, ομάδες και πολίτες, άσχετα με το αν συμμετέχουν ή όχι στο Παναττικό δίκτυο,
να έρθουν και να πλαισιώσουν τη διαμαρτυρία.
Mε πανό και πικέτες, για τα θέματα που θέλουν να αναδείξουν, όποια ώρα μπορούν (λόγω του εργάσιμου της ημέρας) .
Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί. Ο αυταρχισμός και τα εργολαβικά συμφέροντα δεν θα περάσουν. Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, από τις 2 μ.μ. μέχρι το βράδυ, όλοι και όλες έξω από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.