Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Κατάχωση ευρημάτων:Τμήμα των Μακρών Τειχών κάτω από τις ράγες

Σε πιλοτές, σε ακάλυπτους χώρους ακινήτων, στον Ταύρο, στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στο νέο Φάληρο και σε 30 συνολικά...


Κατάχωση ευρημάτων:Τμήμα των Μακρών Τειχών κάτω από τις ράγες

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010



Σε πιλοτές, σε ακάλυπτους χώρους ακινήτων, στον Ταύρο, στην Καλλιθέα, στο Μοσχάτο, στο νέο Φάληρο και σε 30 συνολικά σημεία έχουν έρθει στο φως τμήματα των Μακρών Τειχών. Ορισμένα τμήματα είναι μάλιστα ορατά και επισκέψιμα. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, στο μέσον της απόστασης των σταθμών Καλλιθέας–Μοσχάτου του ΗΣΑΠ (το τμήμα Πειραιάς-Καλλιθέα θα παραμείνει κλειστό μέχρι την 1η Απριλίου). Πρόσφατα, οι εργασίες αναβάθμισης της γραμμής του ΗΣΑΠ αποκάλυψαν δύο ακόμα τμήματα των Μακρών Τειχών, από το Νότιο Σκέλος τους, στο Φάληρο και το Μοσχάτο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «φαίνεται ότι το τμήμα του τείχους που αποκαλύφθηκε στο Μοσχάτο χρονολογείται στην εποχή του Κόνωνος (394 π.Χ.), όταν ανακατασκευάζονται τα Μακρά Τείχη». Ενώ για το τμήμα του Φαλήρου, το ΥΠΠΟΤ προσθέτει ότι «ενδεχομένως ανήκει στην πρώτη κατασκευαστική φάση του Νότιου Σκέλους των Μακρών Τειχών που ανάγεται στην εποχή του Περικλέους».

Τα ευρήματα δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν, καθώς βρίσκονται ακριβώς κάτω από το σημείο που περνούν οι ράγες και νέα χάραξη της γραμμής του τρένου δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Ετσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάχωση των ευρημάτων στο Φάληρο, ενώ διαφορετική είναι η περίπτωση του Μοσχάτου. Και εκεί θα καταχωθούν όσες αρχαιότητες βρίσκονται κάτω από τις ράγες. Τα υπόλοιπα ευρήματα (λίθινη κλίμακα, πυλίδα), που βρίσκονται εκτός της τροχιάς του τρένου, θα αναδειχθούν σε συνδυασμό με όσα έρθουν στο φως από την ανασκαφή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο γειτονικό πεζόδρομο της οδού Θεσσαλονίκης (με τη στήριξη του Δήμου Μοσχάτου που παραχωρεί το δρόμο). Οι αρχαιολόγοι αισιοδοξούν ότι θα φέρουν στο φως έναν Πύργο των Μακρών Τειχών.

Τα Μακρά Τείχη, μια ιδέα του Θεμιστοκλή για τη θωράκιση της πόλης, χτίστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και ένωναν την αρχαία Αθήνα με τον Πειραιά. Σήμερα, από το Βόρειο Τείχος που κατασκεύασε ο Κίμων το 460 π.Χ. και βρίσκεται κάτω από την οδό Πειραιώς λίγα τμήματα έχουν αποκαλυφθεί. Από το Νότιο ή Ενδιάμεσο που κατασκεύασε ο Περικλής το 465 π.Χ., παράλληλα με το Βόρειο, υπάρχουν περισσότερα τμήματα που είναι ορατά.



http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=2531&catid=5



Δεν υπάρχουν σχόλια: