Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Απουσία του Κηφισού από το πρόγραμμα “Αθήνα – Αττική 2014”. Επιστολή του Αρχιτέκτονα Πολεοδόμου και Προέδρου του BGS κ. Βασίλη Ζώτου

Απουσία του Κηφισού από το πρόγραμμα “Αθήνα – Αττική 2014”. Επιστολή του Αρχιτέκτονα Πολεοδόμου και Προέδρου του BGS κ. Βασίλη Ζώτου

Αγαπητοί φίλοι,
Πολλά έχουν γραφτεί και πολλές παρατηρήσεις έχουν γίνει από τις14 Ιουνίου (ημέρα που η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) παρουσίασε το φιλόδοξο πρόγραμμα “ΑΘΗΝΑ – ΑΤΤΙΚΗ 2014” και φυσικά όλοι μας ευχόμαστε και περιμένουμε να δούμε την πραγματοποίηση της υλοποίησης των προτάσεων ‘στο έδαφος’.
Έχει επίσης σχολιαστεί από πολλούς επιστήμονες και φορείς η απόλυτη απουσία του Κηφισού ποταμού στην διαμόρφωση της “πράσινης μητρόπολης του μέλλοντος”,  της ταλαιπωρημένης Αθήνας μας. Μαθαίνουμε ότι έχει  γίνει και επερώτηση στην Βουλή προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ και με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε τις πιθανές ‘εξελίξεις’  επί του θέματος.
Σχετικά με τον ταλαιπωρημένο Κηφισό  συνοπτικά παραθέτω μερικές σημειώσεις:
1.  Μία ομάδα από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων μέλη του “Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων – BGS”, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2007 (και συνεχίζουν ακόμη μέχρι σήμερα) με εθελοντική εργασία (εργασία που γίνεται τα βράδια και αρκετά Σαββατοκύριακα) μια μελέτη περιβαλλοντικής ανάλυσης, δημιουργία στρατηγικού σχεδίου και προτάσεις για την ανάπλαση του Κηφισού.
Αυτό που υπάρχει στο website του  BGS (www.bgs.gr) είναι απλά και μόνο μία μικρή εισαγωγή στη μελέτη και στη όλη εργασία που έχει γίνει και γίνεται.
Αναφέρω δε ότι (προς μεγάλη έκπληξη της μελετητικής ομάδας αλλά και πολλών δημοσιογράφων) δεν υπήρξε καμία ‘πραγματική’ ανταπόκριση ούτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ (της προηγούμενης κυβέρνησης με εξαίρεση τις παραμονές των πρόσφατων εκλογών) αλλά ούτε και από το ΥΠΕΚΑ (της παρούσας κυβέρνησης).
Απεναντίας, χιλιάδες γράμματα, τηλεφωνήματα, κλπ,  από ξένους επιστήμονες της αλλοδαπής (Αγγλία, Τσεχία, Γερμανία, Αμερική,….ακόμη και από την μακρινή Σεούλ) που θέλουν να ‘βοηθήσουν για να γίνει κάτι’, από την Ελληνική ομογένεια, από επιστήμονες, ΜΚΟ, από κατοίκους της Αττικής αλλά και από άλλα διάφορα μέρη της χώρας μας….
2.  Δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία τι ακριβώς θα απαντήσει στη Βουλή  η κυρία Υπουργός ΥΠΕΚΑ στην ερώτηση που έχει κατατεθεί. Το ερώτημα είναι αν η Ελληνική Πολιτεία είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τους καταπατητές γης (ιδιώτες και δημόσιο), με τις παράνομα ρυπαίνουσες βιομηχανίες-βιοτεχνίες, με τις ‘χωματερές’ που υπάρχουν κατά μήκος του ποταμού, κλπ, κλπ.  Διαφορετικά, όπως συνήθως, θα μείνουμε και πάλι στα λόγια.
3.  Ο “Φορέας Διαχείρισης του Κηφισού” υπολειτουργεί σήμερα όπως εξ άλλου υπολειτουργούσε και παλαιότερα, με μία μικρή εξαίρεση στην διάρκεια του 2009. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι αρμοδιότητες έχει ο Φορέας; Έχει πραγματικές εκτελεστικές αρμοδιότητες;  Μπορεί να συγκρουστεί με τα διάφορα συμφέροντα και να φέρει ‘ουσιαστικό αποτέλεσμα’ ή απλά να ‘καταγράφει τα προβλήματα’ για να τα ‘βάζουμε στο αρχείο; Ίσως πρέπει να  δούμε τι κάνουν οι “Φορείς” των διαφόρων ποταμών στην Ευρώπη και όχι μόνον, για να πάρουμε κάποια εμπειρία και να δούμε και εμείς τι θα πρέπει να κάνουμε.
Αυτά τα λίγα από τα πάρα πολλά που θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει για την ‘απουσία’ του Κηφισού από το πρόγραμμα “ΑΘΗΝΑ – ΑΤΤΙΚΗ 2014”.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Βασίλης Ζώτος
Αρχιτέκτων & Πολεοδόμος
Πρόεδρος BGS

http://oikoinfo.wordpress.com/2010/07/10/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: