Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια!

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-03-07
Στον Κηφισό αντί για την Ψυττάλεια! Δυσοσμία από νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων – Υποφέρουν χιλιάδες κάτοικοι σε Ρέντη, Μοσχάτο, Ν. Φάληρο
Του Σπυρου Καραλη
Συνεχίζουν να νικούν κατά κράτος την πολιτεία οι καταστροφείς του Κηφισού, απτόητοι από τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά περί παραδειγματικής τιμωρίας όσων ρυπαίνουν, περιφρονώντας με τη δράση τους κάθε έννοια νομιμότητας.
Καταγγελίες που κατέφθασαν στην «Κ», καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», έκαναν λόγο για νέες εκτεταμένες απορρίψεις βιομηχανικών λυμάτων στον ποταμό, που «έπνιξαν» στη δυσοσμία τη Μεταμόρφωση, τη Ν. Φιλαδέλφεια, το Ν. Φάληρο και άλλες περιοχές.
Καταγγελίες για μπαζώματα
Την ίδια ώρα ο συντονιστής της «Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής» κ. Παναγιώτης Τσίτουρας καταγγέλλει ευθέως, μιλώντας στην «Κ», ότι στην Ανοιξη και το Κρυονέρι τοπικοί άρχοντες κρύβονται πίσω από τα μπαζώματα ρεμάτων που τις μέρες αυτές σημειώνονται στις περιοχές τους. «Είναι πλέον ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Καταπατητές προχώρησαν στο μπάζωμα πέντε ρεμάτων στις περιοχές αυτές με την ανοχή των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Προσέφυγα ήδη στα δικαστήρια μηνύοντας τον Δήμο Ανοιξης και την κοινότητα Κρυονερίου, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να επέμβει η πολιτεία, να εφαρμοστούν οι νόμοι, καθώς η αυθαιρεσία στον Κηφισό συνεχίζεται. Κάνουν ό,τι θέλουν οι παρανομούντες σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά ουδείς εξ αυτών διώκεται ποινικά», σημειώνει ο κ. Τσίτουρας και προσθέτει. «Η προστασία των ρεμάτων και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αυτών, αλλά και των παραρεμάτιων περιοχών θα έπρεπε να στοχεύει στην ένταξή τους στο ενιαίο δίκτυο των χώρων πρασίνου της Αττικής. Τα αναμενόμενα οφέλη θα ήταν η ανανέωση του αέρα των αστικών περιοχών, ηπιότερο κλίμα των περιοχών απ' όπου διέρχονται, αύξηση της φυτοκάλυψης και σύνδεση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον. Αντ' αυτών, έγιναν οικόπεδα, βιοτεχνίες, πολυτελείς κατοικίες ή βόθροι».
Δεν έχει τέλος η δυσοσμία
«Περιμέναμε ότι μετά την κινητοποίηση των τελευταίων ημερών για τον Κηφισό και τις δεσμεύσεις των αρμοδίων θα σταματούσαν οι παράνομες ρίψεις αποβλήτων. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Αντιθέτως, τις τελευταίες ημέρες, στη Νέα Φιλαδέλφεια η δυσοσμία ήταν πιο έντονη από ποτέ. Το παράδοξο δε είναι ότι αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη μυρωδιά που αναδύει το ποτάμι παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια κι αναρωτιώμαστε όλοι για την αιτία» λέει ο κ. Βασίλης Κακαλής, κάτοικος της Ν. Φιλαδέλφειας. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Σκέφτομαι να πουλήσω το σπίτι μου και να μετακομίσω, διότι έχω μικρά παιδιά». «Το φαινόμενο της δυσοσμίας σχετίζεται με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στη Μεταμόρφωση. Από εκεί αρχίζει το πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς επεκτείνεται σε όλο το μήκος του ποταμού» τονίζει ο κ. Γιάννης Μανίκας, κάτοικος της περιοχής και μέλος της «οικολογικής εξόρμησης» και υπογραμμίζει. «Υποφέρουν χιλιάδες από την κατάσταση αυτή και κανείς εκ των αρμοδίων δεν ενδιαφέρεται να διερευνήσει από πού προέρχεται η δυσοσμία. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες από πολίτες-μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Εισαγγελία Αθηνών για ρίψη αποβλήτων στον Κηφισό, που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν στην Ψυττάλεια. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα, δίχως υπερβολή πάντως, επί δύο χρόνια τηρείται σιγή ιχθύος».
Κωφεύουν οι αρμόδιοι
Η δυσοσμία, όμως, έπληξε και τις περιοχές του Μοσχάτου, καθώς και του Νέου Φαλήρου, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. «Ξυπνήσαμε τη νύχτα από τη μυρωδιά. Αραγε, πόσο τυχαίο είναι ότι η δυσοσμία σχεδόν πάντα αναδύεται τις νυχτερινές ώρες; Κλείσαμε τα πάντα. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου των χειμαρρικών λεκανών απορροής εκφράζονται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο υδροτεχνικά, οικοτεχνικά και διοικητικά μέτρα, όλα σε συνάρτηση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού», λέει η αρχιτέκτων κ. Ελίνα Σταμάτη, κάτοικος Ν. Φαλήρου και συνεχίζει. «Εμείς οι παροικούντες στο τελευταίο τμήμα του Κηφισού διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε. Αντιθέτως, η ποιότητα ζωής μετά την ολοκλήρωση των έργων υποβαθμίστηκε σημαντικά. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι κανείς αρμόδιος δεν συγκινείται. ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ κωφεύουν και διερωτώμαι.. Δεν τους απασχολεί καθόλου ότι χιλιάδες πολίτες από τις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και N. Φαλήρου υποφέρουν από τη μόλυνση του ποταμού; Γιατί συνεχίζουν να αφήνουν εκτεθειμένους τους κατοίκους στη δυσωδία και σε διάφορες ασθένειες; Πότε, επιτέλους, θα αποφασίσουν να κάνουν το καθήκον τους; Να προστατεύσουν δηλαδή άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη...»;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_787889_04/03/2007_218156

Αλλα άρθρα την ίδια ημερομηνία


Τέλος στα λόγια. Ωρα για έργα!
Του Ντινου Λασκαρη *
Ητεράστια αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας, μετά το 1945 και η δραματική μεταβολή των χρήσεων γης (αύξηση αστικού χώρου 287,80%, μείωση γεωργικής γης 93,26%, μείωση δασικών εκτάσεων 30,85%) συνοδεύτηκαν και από κλείσιμο 500 περίπου χιλιομέτρων ρεμάτων. Ο Κηφισός και ιδιαίτερα οι Ζώνες Προστασίας συνολικής έκτασης 12.000 στρεμμάτων, έχουν ιδιαίτερη σημασία για το λεκανοπέδιο της Αθήνας γιατί συνδέουν το περιαστικό πράσινο (Πάρνηθα και Πεντέλη) με το πυκνά δομημένο οικιστικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και ωφελούν το κλίμα της με ευεργετικά ρεύματα αέρα και μείωση των υψηλών θερμοκρασιών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους η υγεία των κατοίκων της πόλης και η προοπτική να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα αναψυχής και περιπάτου στο ποτάμι τους. Καταπατήσεις, ρύπανση και μπαζώματα θα συνεχίζονται όσο ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού που σύστησε το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002, δεν διαθέτει τα μέσα για να επιτελέσει το έργο του.
* Ο κ. Ντ. Λάσκαρης είναι γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης Κηφισού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: