Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Νέο κρούσμα ρύπανσης στον πολύπαθο Κηφισό

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-02-07
Νέο κρούσμα ρύπανσης στον πολύπαθο Κηφισό
Σπυρος Καραλης
Νέα σοβαρή ρύπανση των υδάτων στο κλειστό τμήμα του Κηφισού, στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, σημειώθηκε χθες, κάνοντας για μια ακόμη φορά δύσκολη τη ζωή των κατοίκων από την αφόρητη δυσωδία. Πιο συγκεκριμένα και έπειτα από επιτόπια αυτοψία κλιμακίου ελεγκτών της Νομαρχίας Πειραιά διαπιστώθηκε ότι το χρώμα των υδάτων είχε γίνει σκούρο πράσινο με έντονη θολερότητα και χαρακτηριστική ελαιώδη οσμή, ενώ το ακριβές σημείο της ρύπανσης εντοπίστηκε στο αριστερό τοιχίο αντιστήριξης του ποταμού, στο ύψος των γραμμών των ΗΣΑΠ όπου και εκβάλλει αγωγός από την περιοχή του Μοσχάτου.
«Τα όσα συμβαίνουν στον Κηφισό από την οδό Πειραιώς έως την εκβολή του είναι... άνω ποταμών. Η ρύπανση του Κηφισού εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγάλα ανοικτά περιβαλλοντικά μέτωπα του Λεκανοπεδίου και οι αυθαιρεσίες δεν θα σταματήσουν εάν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τηρηθούν και δεν εφαρμοστούν στο ακέραιο», δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας προσθέτοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να επιβάλονται κυρώσεις στους πολίτες για τη μη συμμόρφωσή τους με περιβαλλοντικούς όρους μικρών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες παραβαίνουν κάθε έννοια ηθικής και χρηστής διοίκησης».
Να σημειωθεί, ότι πριν από ένα χρόνο η Νομαρχία Πειραιά συνέταξε έκθεση για τις σοβαρές αυθαιρεσίες που συντελούνται στην περιοχή, εξαιτίας της απόρριψης υγρών αποβλήτων και η οποία απεστάλη στην Εισαγγελία Πειραιά, ενώ ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ. «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων των όμορων δήμων που υποφέρουν, αλλά και τις δικές μας παρεμβάσεις οι αρμόδιοι κωφεύουν και η αφόρητη κατάσταση συνεχίζεται. Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να διαβεβαιώνει ότι έχει κλείσει όλους τους αγωγούς βιομηχανικών αποβλήτων που καταλήγουν απευθείας στον Κηφισό, η σημερινή όμως εικόνα του ποταμού είναι αδιάψευστος μάρτυρας του συνεχιζομένου, σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, οικολογικού εγκλήματος» τόνισε ο κ. Μίχας.
Ενας σκουπιδότοπος το ρέμα Πικροδάφνης
Την προστασία και την ανάπλαση του ρέματος Πικροδάφνης ζητεί με επερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως σημειώνει, παρά τον χαρακτηρισμό του ρέματος το 1993 ως «χώρο ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», η κατάστασή του είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. «Μπάζα, σκουπίδια, αυθαίρετα κτίσματα και αγωγοί αποχέτευσης μέσα στην κοίτη του ρέματος συνθέτουν εικόνα εγκατάλειψης, ενώ στις παραρεμάτιες περιοχές δεν έχει γίνει κανένα έργο ανάπλασης», σημειώνει ο βουλευτής και επισημαίνει: «Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η πολυδιάσπαση των ευθυνών μεταξύ νομαρχίας, δήμων, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. και το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα η οριοθέτηση του ρέματος και των παραρεμάτιων τμημάτων του. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο προστασίας». Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να πληροφορηθεί ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το ρέμα Πικροδάφνης, αλλά και πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησής του από την ΕΥΔΑΠ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_122721_23/02/2007_217006

Δεν υπάρχουν σχόλια: