Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Με τεχνάσματα απαντά ο Σουφλιάς στις αιχμές Δήμα

Με τεχνάσματα απαντά ο Σουφλιάς στις αιχμές Δήμα
Του Γιωργου Λιαλιου
Υποβαθμίζοντας τη σταθερά κακή πορεία της Ελλάδας στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παρουσιάζοντας ως πρόγραμμα μέτρων... τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις απάντησε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στην προειδοποίηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος για παραβίαση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πρωτόκολλο του Κιότο. Μιλώντας την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο, ο κ. Σταύρος Δήμας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση έως και 40% στο όριο εκπομπών ρύπων, προτείνοντας τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αφήνει αιχμές ενάντια στον κ. Δήμα και υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι επαρκή, παρότι το σχετικό εθνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζει τα περισσότερα ως αναποτελεσματικά.
Με χθεσινή του ανακοίνωση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς επιχειρεί να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η ομιλία -την προηγούμενη Παρασκευή- του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη Βουλή. Ενημερώνοντας την επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα έως το 2010, το όριο εκπομπής ρύπων θα εκτοξευθεί στο 40% από 25%, που είναι σήμερα, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη χώρα μας. Οπως υποστηρίζει ο κ. Σουφλιάς, το ενδεχόμενο αυτό είναι απλώς «υποθετικό», καθώς «υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική που έχει στόχο την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα από το πρωτόκολλο του Κιότο», σημειώνοντας πως «είμαστε και θα παραμείνουμε συνεπείς στην υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου». Ωστόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει ως δέσμη μέτρων... τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Ε.Ε. (και για την εφαρμογή των οποίων η χώρα δεν έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις).
Αντίθετα με όσα υποστήριξε χθες ο κ. Σουφλιάς, και όπως προκύπτει από το υπό αναθεώρηση εθνικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο στόχος της αύξησης έως 25% των ρύπων του θερμοκηπίου το διάστημα 2008-12 δεν θα επιτευχθεί εξαιτίας της ανεπάρκειας των εφαρμοζόμενων μέτρων και των ανεφάρμοστων υπηρεσιακών σχεδίων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις 9 από τα 25 μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προχωρούν, ακόμα εννέα αποκλίνουν των στόχων τους και τα υπόλοιπα αποδεικνύονται ανεπαρκή (όπως για παράδειγμα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι). Οπως σημείωσε την Παρασκευή ο κ. Δήμας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ξεπεράσει το 40% (αποκλίνοντας σημαντικά από τον εθνικό στόχο), εκτός και εάν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Παρέμβαση νομάρχη για τον Κηφισό
Tην παρέμβαση του πρωθυπουργού και τη συναίνεση όλων των κομμάτων για τη σωτηρία του Κηφισού, ζητεί ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο υπουργείο Ανάπτυξης για τη σημερινή εικόνα του ποταμού. «Πρόκειται για τεράστιο περιβαλλοντικό θέμα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με το νόμο που κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή δίνει όλες τις αρμοδιότητες στο Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης, χωρίς ωστόσο, να έχει δώσει στο φορέα τα αναγκαία χρηματικά ποσά για να προχωρήσει στο έργο για το οποίο έχει συσταθεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κάνει το στοιχειώδες. Να υλοποιήσει, επί εδάφους το τοπογραφικό που καθορίζει τις ζώνες προστασίας του Κηφισού ώστε να είναι ευχερής ο χαρακτηρισμός ορισμένων κτιρίων, ως νόμιμα ή αυθαίρετα» τονίζει ο κ. Σγουρός.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_792317_27/02/2007_217354

Δεν υπάρχουν σχόλια: