Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Ο Κηφισός μάς έβγαλε από τη λήθη

Ο Κηφισός μάς έβγαλε από τη λήθη Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσής του – Σήμερα η κορυφαία εκδήλωση της «Κ» και του ΣΚΑΪ στο Ν. Φάληρο
Του Σπυρου Καραλη
Η εκστρατεία της «Κ» και του ΣΚΑΪ για τη διάσωση του πολύπαθου Κηφισού, η οποία κορυφώνεται σήμερα το βράδυ με την ανοιχτή συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην παραλία του Νέου Φαλήρου, κατέδειξε μεν τις τεράστιες ευθύνες των κεντρικών υπηρεσιών και την πολύχρονη αδιαφορία των αρμοδίων, ανέδειξε, ωστόσο, και μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πλευρά. Τη μαζική ενεργοποίηση των πολιτών σε ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής. Αντιθέτως, με τις κυρίαρχες εντυπώσεις που τους θέλουν παθητικούς στον καναπέ, οι πολίτες με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και τα δεκάδες τηλεφωνήματά τους έδειξαν την αγωνία τους, κυρίως όμως τη διάθεσή τους να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα.
Απτή απόδειξη η προσέλευσή τους την περασμένη Κυριακή στις Αδάμες, σε μια ειδυλλιακή παρακηφίσια τοποθεσία που θυμίζει Τέμπη και όχι την εικόνα ενός αποδέκτη αποβλήτων που έχουμε για τον αθηναϊκό ποταμό. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ήλθαν για να βάλουν ένα χεράκι στην απορρύπανση του χώρου.
Ενεργοί πολίτες
Σε μια ελεγχόμενη εκδήλωση για λόγους ασφαλείας λόγω του δύσβατου της περιοχής, ηλικιωμένοι, ζευγάρια με τα παιδιά τους και πολλοί νέοι άνθρωποι τσαλαβούτησαν στα νερά του ποταμού για να καθαρίσουν τις κοίτες από τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί εκεί όλα αυτά τα χρόνια της αδιαφορίας. Δούλεψαν όπως μπορούσαν, κουράστηκαν και η τοποθεσία αποδόθηκε καθαρή από τα πεταμένα πλαστικά και τα λοιπά σκουπίδια.
«Εγινε ένα άλμα από τη λήθη στη συλλογική συμμετοχή. Από την αρχή της εκστρατείας της “Καθημερινής” και του ΣΚΑΪ η κινητοποίηση του κόσμου μάς εξέπληξε και δημιούργησε ελπίδες. Η υπόθεση του Κηφισού δεν είναι χαμένη όταν ασχολούνται με αυτή οι ενεργοί πολίτες. Γι’ αυτό και χαρήκαμε όταν στην εκδήλωση στις Αδάμες διαπιστώσαμε ότι οι Αθηναίοι ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ότι δεν έχουν συμβιβαστεί με την ψευδή ιδέα ότι δεν υπάρχει προοπτική. Τα κοινωνικά προβλήματα, άλλωστε, δεν λύνονται δίχως την πίεση του κόσμου προς τους αρμοδίους», σημειώνει ο γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης κ. Ντίνος Λάσκαρης. «Εχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από την Αττική», λέει ο κ. Βασίλης Ζώτος, αρχιτέκτων- πολεοδόμος και συντονιστής της επιστημονικής ομάδας που παρουσίασε την πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ για την ανάπλαση τμήματος του ποταμού. «Αισθάνθηκα χαρά καθώς διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα ενεργό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που αντιμάχεται την παθητικοποίηση της εποχής, που είναι ανήσυχο και θέλει να αλλάξει τα κακώς κείμενα της πραγματικότητας».
Προτροπές στους πολιτικούς
Στις Αδάμες ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έδειξε να γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά και όλους εκείνους που ευθύνονται για τα εγκλήματα που έχουν γίνει δεκαετίες τώρα σε βάρος του Κηφισού. Γι’ αυτό και πολλοί εκ των βουλευτών, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αλλά και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίστηκαν με ειρωνική διάθεση και πειραχτικά σχόλια («Είδατε κάμερες και ήλθατε για τη δημοσιότητά σας», «Πού ήσασταν όταν κανείς δεν μίλαγε για τον Κηφισό», «Ξεκινήστε έργα τώρα κι αφήστε τα λόγια...»). «Ο κόσμος υπέδειξε στους αρμοδίους τη δουλειά τους. Τους είπε τι πρέπει να κάνουν για την προάσπιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Εμείς που κατοικούμε στους παραλιακούς δήμους και που κυριολεκτικά υποφέρουμε από τη δυσοσμία του εγκιβωτισμένου τμήματος βλέπουμε με ανακούφιση ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει με τον Κηφισό και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οτι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών θα αναγκάσει τελικά τους υπευθύνους να αναλάβουν την αποκτάσταση της ζημιάς που έγινε σε βάρος του ποταμού και να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας», τονίζει η διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου Πειραιά κ. Νένα Μαυρέα.
Σήμερα είναι το μεγάλο ραντεβού για τον Κηφισό. Από τις πέντε το απόγευμα θα γίνει ένας ακόμη καθαρισμός στις εκβολές και αργότερα θα ακολουθήσει η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_484729_13/05/2007_226744

Δεν υπάρχουν σχόλια: