Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Διετάχθη προκαταρκτική εξέταση για τον Κηφισό

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_16/04/2009_311350
Hμερομηνία δημοσίευσης: 16-04-09

Διετάχθη προκαταρκτική εξέταση για τον Κηφισό
Γιωργος Λιαλιος
Την παρέμβαση εισαγγελέα για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων στο τελικό τμήμα της λεωφόρου Κηφισού, που χτίστηκε πάνω από τον ομώνυμο ποταμό πέτυχαν οι κάτοικοι της περιοχής. Οπως καταγγέλλουν, η έλλειψη ηχοπετασμάτων, αλλά και τα ρυπαρά στάσιμα νερά στον ποταμό έχουν υποβαθμίσει τις συνθήκες ζωής τους, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ κωφεύει στις εκκλήσεις τους.
Το τελικό τμήμα της λεωφόρου Κηφισού κατασκευάστηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες και παραδόθηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ομως ελάχιστα έχουν γίνει για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», λέει ο κ. Ρουσ. Λειβαδάρος, μέλος δύο τοπικών φορέων που αγωνίζονται για την επίλυση του προβλήματος (Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» και Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου).
Οπως σημειώνει ο κ. Λειβαδάρος, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έπρεπε, παραδίδοντας το έργο, να έχει τοποθετήσει κατάλληλα ηχοπετάσματα, ώστε να μην εκτίθενται σε απαγορευτικές στάθμες θορύβου οι κάτοικοι. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να ανακυκλώνονται τα στάσιμα νερά του ποταμού. Το οποίο βέβαια δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε ανυπόφορες οσμές και κουνούπια όλο το χρόνο. Επίσης δεν έχει αναπτυχθεί το προβλεπόμενο πράσινο, που θα λειτουργούσε σαν φίλτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι φορείς της περιοχής προσέφυγαν στην εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά, που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι δημοπράτησε την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων. «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί η υπόθεση εκκρεμεί χρόνια», σημειώνει ο κ. Λειβαδάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: