Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Κινήματα Πόλης - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ



Δεν ξέρω αν σας αρέσει η κηπουρική. Πάντως αν θέλετε να φυτεύετε δεντράκια κακό του κεφαλιού σας. Ειδικά αν αυτά τα δεντράκια θέλετε να τα βάλετε στο Πεδίον του Άρεως."
της Ν.Δασκαλοπούλου & Ε.Φραντζόγλου
Χρέη χειριστών sonar: ΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΡΑΝΤΖΟΓΛΟΥ
(dida@enet.gr)
Την ψάχνω με νέες μεθόδους, με νέους τρόπους.
Μου λες ότι δεν μοιάζω μ' όλους τους άλλους τους ανθρώπους, δυστυχώς,
επειδή δεν είμαι λογικός.
Τ' όνομά μου γραμμένο σε μαύρες λίστες.
Επικυρηγμένος από τις αρχές κι από φασίστες.
Όχι, δεν έχω σκοπό τον κόσμο να αλλάξω,
αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάτσω
και θ' αράξω με τα χέρια σταυρωμένα.
Καταστρέφω ένα-ένα όλα τα σχέδια τα προκατασκευασμένα,
που γίνανε για το καλό μου, χωρίς να ρωτηθώ από κανένα.

Γιατί δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει.
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση.
Στίχοι:Terror X Crew

Δεν ξέρω αν σας αρέσει η κηπουρική. Πάντως αν θέλετε να φυτεύετε δεντράκια κακό του κεφαλιού σας. Ειδικά αν αυτά τα δεντράκια θέλετε να τα βάλετε στο Πεδίον του Άρεως. Ειδικότερα αν τα έχει προηγουμένως ξεριζώσει ένας μεγαλοεπιχειρηματίας. Τότε δικαίως και τα ΜΑΤ θα σας επιτεθούν και θα σας συλλάβουν και στο κρατητήριο θα περάσετε πολλές χαρούμενες ώρες με άλλους εγκληματίες του επιπέδου σας. Αυτά έγιναν στην μικρή μας πόλη τον Απρίλιο.

Αλλά πάντα η βία ήταν η μαμή της ιστορίας. Την άνοιξη λοιπόν ξεγέννησε ένα ωραιότατο βρέφος. Την πρώτη μέρα ήταν μόλις 10 ακτιβιστές που μαζεύτηκαν στην κατειλημμένη Αγορά της Κυψέλης ώστε να οργανώσουν τη νομική υποστήριξη των συλληφθέντων. Την επομένη της απελευθέρωσής τους μαζεύτηκαν καμιά 60αριά για να το γιορτάσουν. Εκεί έπεσε κι η ιδέα της ίδρυσης μιας μόνιμης δομής που θ’ αντιμετωπίζει ανάλογες καταστάσεις. Ένα μήνα αργότερα, τριακόσιοι ακτιβιστές από σαράντα συλλογικότητες δημιούργησαν το "Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών". Σήμερα οι συνδεδεμένες συλλογικότητες ξεπερνούν τις εκατό και συνεχίζουν ν’ αυξάνονται. Ο Νίκος Μαρτέν της οργανωτικής επιτροπής του δικτύου θα μας πει περισσότερα.

- Τα βάζετε με οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εκτός της συμπάθειας όλων μας, έχετε κερδίσει επί της ουσίας κάποια παρτίδα;
Η παρτίδα θα αργήσει πολύ να τελειώσει. Καθημερινά προστίθενται απ’ τη μεριά των πολιτών καινούριοι παίκτες κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλο κέρδος. Η άλλη πλευρά έχει ήδη χάσει και το ξέρει καλά. Προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι οι κάτοικοι θα κουραστούν και θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι. Η πρακτική τους περνάει συνήθως από τα παρακάτω στάδια: α) κατασυκοφάντηση, β) απόπειρα δωροδοκίας, γ) απειλές κάθε τύπου, δ) παράνομες ή νομιμοφανείς επιθέσεις με συλλήψεις, μηνύσεις, αγωγές.
- Μήπως σας ιντριγκάρει και λίγο το παιχνίδι κλέφτες κι αστυνόμοι;
"Δεν με ερεθίζει καθόλου η ιδέα να φάω μια φυσουνιά peper spray κατάμουτρα ούτε να περάσω μια νύχτα στο κρατητήριο, έστω κι αν πρόκειται να αθωωθώ την επομένη στο Αυτόφωρο. Όποιος μπαίνει σε τέτοιες ιστορίες αναλαμβάνει και ρίσκα. Το πρόβλημα γεννιέται μόνο όταν σε πιάσουν απροετοίμαστο, όταν βρεθούν λάθος άνθρωποι σε λάθος ενέργειες και σε λάθος ώρα".
- Λέγεται ότι είστε το ακτιβιστικό σκέλος του Συνασπισμού. Λοιπόν;
Οι πολίτες που διεκδικούν ένα πάρκο ή μια ελεύθερη παραλία, δεν αποτελούν ομάδα κρούσης κανενός. Οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή άλλος φορέας που τους συμπαραστέκεται είναι καλοδεχούμενο. Βέβαια, η ιδιαίτερη ευαισθησία των ανθρώπων που είναι ενταγμένοι στην Αριστερά, τους οδηγεί να συμμετέχουν ενεργά. Αλλά μέχρις εκεί.
- Λέγεται επίσης ότι φιλοδοξείτε να φτιάξετε ένα κόμμα ως αντίπαλο δέος στο Συνασπισμό...
Αυτό θα 'χε μεγάλη πλάκα. Μπορεί να υπάρχουν και μερικοί που ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα «πάνε Ζάππειο». Συλλογικά δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση. Πολλά όμως κινήματα κατοίκων έχουν εξελιχθεί σε δημοτικές παρατάξεις. Πολλές αποτελούν τη δημοτική αντιπολίτευση και στο Ελληνικό εξέλεξαν και δήμαρχο. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που με ρωτάτε. Όχι δηλαδή να εξελιχθούν τα κινήματα πολιτών σε κόμματα, αλλά τα αριστερά κόμματα να υιοθετήσουν τη δημοκρατική δομή των κινημάτων. Το αριστερό κόμμα του μέλλοντος δεν μπορεί να βασίζεται σε οργανωτικά στερεότυπα του 1907: τις «πυραμιδωτές» δομές, τα ανά 3ετία Συνέδρια, τη «Δημοκρατία αντιπροσώπευσης» και τα υπόλοιπα βαρίδια που ταλανίζουν την Αριστερά.
- Χρηματοδοτείστε από κάποιο δημόσιο φορέα;
Τελικά έχετε ωραίο χιούμορ, αν και κάπως εγγλέζικο. Ο κουμπαράς αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 200 ευρώ που τα μαζέψαμε «δια περιφοράς δίσκου» από τα μέλη μας στην τελευταία γενική συνέλευση.

- Οι κουτσομπόλες γλώσσες λένε ότι οι ηγέτες τέτοιων κινημάτων είναι συνήθως αριστεροί με δεξιά τσέπη.
Οταν αναφέρετε τη λέξη «ηγέτης» μου έρχεται στο μυαλό κάτι μεταξύ Αδόλφου στη χειρότερη και Ευάγγελου Βενιζέλου στην καλύτερη περίπτωση. Πάντως δεν έχω δει ποτέ να έρχεται κάποιος με Πόρσε σε διαδήλωση. Αν παρόλα αυτά ξέρετε κάτι που αγνοώ, σας παρακαλώ να μου το πείτε για να το σφυρίξω στον ταμία μας.
- Πως εξηγείτε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στα κινήματα πόλης είναι πάνω από σαράντα χρονών;
Δεν είναι αλήθεια. Οι σαραντάρηδες πλειοψηφούν μόνο στις συνελεύσεις ρουτίνας. Όταν όμως συμβαίνουν διάφορες «αγριάδες» σπάνια θα δείτε να μπαίνουν μπροστά άνθρωποι άνω των 30 και αυτό το θεωρώ απολύτως φυσικό. Στις Λαϊκές Συνελεύσεις ανταλλάσσουν γνώμες άνθρωποι από 15 ως άνω των 80 ετών.
- Γιατί να ενταχθώ σε ένα κίνημα πόλης κι όχι σε ένα κόμμα ή σε μια δημοτική παράταξη;
Να ενταχτείτε όπου γουστάρετε. Το πρόβλημα θα το έχετε από τη στιγμή που αποφασίσετε να ενταχτείτε μόνο στον καναπέ σας. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που κάτι γύρω σας δε σας αρέσει καθόλου, μην κάτσετε με σταυρωμένα τα χέρια. Κι αν αντιμετωπίσετε τεχνικές δυσκολίες ή αν αισθάνεστε κάπως μόνοι σας, μην ανησυχείτε καθόλου. Για κάτι τέτοια υπάρχει το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης.

Κινήματα Πόλης


* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ SOS
Για τους αρχαίους ήταν ιερός, αναδείχθηκε σε θεότητα και η μορφή του απεικονίστηκε στις μετώπες του Παρθενώνα. Σήμερα το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, ο Κηφισός, κατέληξε οχετός. Στις όχθες του κάνουν πάρτι τα σκουπίδια, οι καταπατήσεις και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Κατά μήκος του υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες επιχειρήσεις.
Όλα αυτά χτύπησαν κόκκινο στον εγκέφαλο μερικών συμπολιτών μας. Το 1995 ήταν καμιά δεκαριά γραφικοί, σήμερα είναι μια δυναμική ομάδα δεκάδων ανθρώπων που δε φοβούνται να τα βάλουν με την κυβέρνηση, τα δημοτικά συμβούλια, τους μεγαλοεργολάβους - κατασκευαστές, τους επιχειρηματίες.
http://khfi-sos.blogspot.com/

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
Όλο και σε κάποιο κανάλι θα έχει πάρει το μάτι σας τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη αγκαζέ με καμιά 20 παρατρεχάμενούς του, να καμαρώνει για το "το πιο φιλόδοξο έργο στην Αθήνα των τελευταίων δεκαετιών". Αυτήν την εικόνα την έχετε δει.
Αυτή που δεν έχετε δει στα κανάλια είναι οι μούντζες που τρώει από τους κατοίκους της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τους αρχιτέκτονες και τους πανεπιστημιακούς. Οχι, δεν τρελάθηκαν και ρίχνουν φάσκελα. Ο λόγος που έχουν εξαγριωθεί είναι η κατεδάφιση του κτιρίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17. Η πολυκατοικία του Κουρεμένου, ένα από τα καλύτερα έργα της αρτ ντεκό, αποχαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κινδυνεύει από μπουλντόζα.
http://areopagitou17.blogspot.com/

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η τελευταία έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων "Cushman & Wakefield" αναφέρει ότι στην ελληνική αγορά προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία σχεδόν 200.000 τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων έως τα τέλη του 2008. Τι έγινε ρε παιδιά; Θα πήξουμε στο MALL;
Ένα από αυτά πρόκειται να ανεγερθεί στο κτήμα Ζωγράφου. Ή, τουλάχιστον έτσι νομίζει η δημοτική αρχή κι οι κληρονόμοι του Ι. Ζωγράφου. Οι δημότες πάντως δεν το βάζουν κάτω. Ζητούν απαλλοτρίωση του κτήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη μετατροπή του σε πάρκο.
http://www.vilazografou.gr

* ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ"
Μεσοποταμία ονομάστηκε η περιοχή μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη - ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος. Εμπνευσμένη από την ιστορική περιοχή, μια κίνηση πολιτών από το Μοσχάτο (με πικρό χιούμορ σίγουρα) αποφάσισε να ονομαστεί Μεσοποταμία, η "αττική Μεσοποταμία". Ο συσχετισμός είναι προφανής: ο δήμος Μοσχάτου οριοθετείται από δύο ποτάμια, τον Κηφισό και τον Ιλισό, που τον χωρίζουν από το Νέο Φάληρο και την Καλλιθέα. Η κίνηση πρωτοστατεί στον αγώνα για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και για να γίνει πάρκο η παραλία Μοσχάτου.
www.mesopotamia.gr

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έκλεισε το 2003. Παρότι είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠ.ΠΟ διατηρητέο κτίριο, αφέθηκε για τα επόμενα τρία χρόνια στην τύχη του. Όταν οι κάτοικοι της περιοχής είδαν πως το κτίριο μετατράπηκε σε στέκι ναρκομανών και σε παράνομο πάρκινγκ αποφάσισαν να καταλάβουν το χώρο. Από το Δεκέμβριο του 2006 η Δημοτική Αγορά είναι ανοικτή σε μια σειρά από πολιτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή κατοίκων, φορέων, μεταναστευτικών κοινοτήτων και θεραπευτικών ομάδων απεξαρτημένων ατόμων της περιοχής.
http://indy.gr/community/agora-tis-kypselis

* ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
"Θέλουμε πάρκο και όχι VOVO-πόλη". Αυτή είναι η βασική επιδίωξη μιας ομάδας κατοίκων της περιοχής που διεκδικεί την διάσωση του Αθηναϊκού Ελαιώνα από τα σχέδια οικοδόμησης. Ζητούν να γίνουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου στον Ελαιώνα, που αφορούν πεντακόσια είκοσι στρέμματα και "κρατάνε" από το 1995.
http://elaionas.wordpress.com

* ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Όταν το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού αποπειράθηκε να περιφράξει το Λόφο του Φιλοπάππου για πρώτη φορά στην ιστορία της Αθήνας οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν. Τα τελευταία πέντε χρόνια γκρεμίζουν κάγκελα, τα βάζουν με το δήμο, αλλά και διάφορους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν ο λόφος να περιφραχθεί και να μπαίνει κανείς ... με εισιτήριο.
http://filopappou.wordpress.com/2007/09/30/hello-world/

* ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Ανεβαίνουν στις ταράτσες και ξηλώνουν τις παράνομες, καμουφλαρισμένες σε θερμοσίφωνες και καμινάδες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι πολλοί, είναι παντού κι έχουν νομικό σύμβουλο. Τα δίνουν όλα για να αλλάξει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και γουστάρουν τρελά να υπερασπίζονται την υγεία όσων αποκοιμούνται κάθε βράδυ μπροστά από την TV. Είναι οι "ταραξίες" του Πολύδωρα και θέλουν καλύτερη ζωή για αυτούς και τα παιδιά τους.
http://indy.gr/community/keraies

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ "ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ"
Είναι καμιά σαρανταριά σύγχρονοι Ρομπέν των δασών. Από το λημέρι τους στη σπηλιά του Νταβέλη κυνηγούν το παπαδαριό της μονής του Αγίου Παντελεήμονα που την έχει δει να καταπατήσει ολόκληρη τη Πεντέλη. Είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση που επέτρεψε να καεί το σύμπαν και ορκίζονται να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να προστατεύσουν το οικοσύστημα του νομού. Το δάσος του Σέργουντ μετακόμισε στην αττική γη και κανείς πια (καταπατητές, επιχειρηματίες και πολιτικοί) δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος.

Απόψεις ακτιβιστών:

"Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και τον υπερασπιζόμαστε όπως ο κάθε ένας υπερασπίζεται την οικογενειακή εστία. Είμαστε το πρόβλημα του «φιλήσυχου» πολίτη; Εμείς λέμε πως το πρόβλημα είναι ο «φιλήσυχος» πολίτης".
ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


"Διεκδικούμε μια αλάνα, δηλαδή το δικαίωμα στην αλληλεγγύη, την αντίσταση και την αξιοπρέπεια. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και μεγάλο πάθος. Μ' αρέσει αυτή η ζωή και δεν θα την άλλαζα με μια πιο “νοικοκυρεμένη”, παρότι κατανοώ και επικοινωνώ θαυμάσια και με “νοικοκυραίους”.
ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ


"Το να θες να αλλάξεις ό,τι συμβαίνει γύρω σου δεν έχει να κάνει με την ηθική σου, είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα. Δράσε τοπικά, σκέψου παγκόσμια!”.
ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

"Μας θέλουν όμηρους στο σπίτι μας για να λυμαίνονται τα έξω. Με απρόσκοπτη αποκομιδή κερδών. Και φυσικά ο λογαριασμός θα έρθει σε μας. Αυτό που έχεις να κερδίσεις από τη συμμετοχή είναι πρώτα από όλα αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, συντροφικότητα. Και λίγους πόντους καλύτερης ζωής".
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

"Εμείς είμαστε οι φιλήσυχοι,οι σώφρονες και οι συνετοί. Μας ταράζουν και μας προκαλούν εκείνοι οι άλλοι που καίνε, καταπατούν, μολύνουν, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και σχεδόν διέλυσαν τη Γη. Είμαστε τα πιο καλά παιδιά (ανήλικα, ενήλικα και τρίτης ηλικίας). Κάποιοι έλεγαν να σώσουν το Α του Κενταύρου, αλλά η Δημοτική Αγορά Κυψέλης πέφτει πιο κοντά".
ΜΗΤΣΙ ΒΡΑΣΙΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

"Δεν είμαστε καλοί άνθρωποι. Είμαστε απλά άνθρωποι. Θέλουμε μια ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη, που απειλείται από τη ζούγκλα του κέρδους και της αγοράς. Δεν έχω ακούσει κανέναν φιλήσυχο πολίτη να διαμαρτύρεται εναντίον μας. Έχω ακούσει τη Vodafone, το Βωβό, τον Σουφλιά, τον Μίνωα Κυριακού, τα κυκλώματα της νύχτας, τον Νικήτα Κακλαμάνη.".
ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

"Σηκωθήκαμε από το καναπέ για να μην μας κάψει το λίπος τον εγκέφαλο. Κερδίσαμε τον εγκέφαλό μας. Είμαστε οι κακοί άνθρωποι που θέλουμε να σώσουμε το πλανήτη. Μην μας βρίζεις. Νοικοκυραίος είσαι και φαίνεσαι".
ΘΕΜΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

"Ο κόσμος πιστεύει ότι θα καθαρίσει ο καθένας μόνος του. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα. Είναι μια ψευδαίσθηση που μας οδηγεί στην αβάσταχτη μοναξιά του καναπέ. Όσο πιο "φιλήσυχοι" είμαστε, το νέφος, η έλλειψη πρασίνου, η κυκλοφοριακή ασφυξία, η άναρχη δόμηση, η ανυπαρξία ελεύθερου χώρου και χρόνου διαλύουν την καθημερινότητά μας".
ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

"Το θέμα είναι να κάθεσαι στον καναπέ και να τον φχαριστιέσαι. Αλλά πόσο να το φχαριστηθείς όταν βλέπεις μόνο τοίχους και κεραίες, μυρίζεις εξατμίσεις και σκουπίδια στους 48 βαθμούς Κελσίου ; Είμαστε κάτοικοι της Αθήνας και θέλουμε να ζούμε σε ανθρώπινη πόλη. Δεν κάνουμε καριέρα στην πολιτική. Όποιος έχει τέτοια χούγια δεν έχει δουλειά μαζί μας. Αράχνες μου θυμίζουν τα κόμματα και κλεισούρα".
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: