Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Οι κάτοικοι επί ποδός για τον Κηφισό - Κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης του ποταμού

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-12-07

Οι κάτοικοι επί ποδός για τον Κηφισό Κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης του ποταμού
Του Σπυρου Καραλη
Σοβαρά ερωτήματα για τις δυνατότητες του συστήματος απορροής των ομβρίων υδάτων προκαλεί η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εκτροπή, με συνοπτικές διαδικασίες, στον Κηφισό του υπόγειου αγωγού λυμάτων Κυκλοβόρου, καθώς επίσης του Ιλισού αλλά και του ιδιαίτερα επιβαρυμένου με απόβλητα ρέματος Προφήτη Δανιήλ. Στα σχέδια αντιδρούν έντονα κάτοικοι και φορείς όλων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο Κηφισός, ενώ οι νομαρχίες Πειραιά και Αθήνας απέρριψαν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο φόβος πλημμύρας
«Φοβούνται πλημμύρες σε περίπτωση ακραίων βροχοπτώσεων κι όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιχειρούμενη νέα επιβάρυνση του Κηφισού» σημειώνει στην «Κ» ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών «ΚΗΦΙ-SOS» και προσθέτει: «Ο Κηφισός για μια ακόμη φορά είναι η εύκολη λύση. Απορούμε, όμως, γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ που κόπτεται για την ασφάλεια των πολιτών παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των παραλιακών δήμων που προέβλεπαν την υπογειοποίηση των γραμμών του τραμ. Αναρωτιόμαστε ακόμη πού πήγαν οι δεσμεύσεις για τη διάσωση του ποταμού».
Ενστάσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου εκτροπής εκφράζονται και από τους καθηγητές στον Τομέα Υδραυλικών Πόρων του ΕΜΠ Μανώλη Αυτιά και Δημήτρη Κουτσογιάννη σε γνωμοδοτική έκθεση. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «παραμένει ερώτημα εάν πράγματι είναι θετική η μεταφορά ρύπων ανεπεξέργαστων σε σχετικά μικρή απόσταση από την ακτογραμμή του Φαληρικού όρμου» και υπογραμμίζεται ότι το έργο «δεν αποτελεί μέρος του απαραίτητου στρατηγικού σχεδίου διαχείρισης των απορροών στο Λεκανοπέδιο που παραμένει πάντα ζητούμενο».
Παράνομοι αγωγοί
Οι κάτοικοι Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός και δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τη νέα υποβάθμιση των περιοχών τους, επισημαίνοντας ότι λύματα και σκουπίδια συνεχίζουν να καταλήγουν στον Κηφισό από παράνομους αγωγούς που κρύβονται κάτω από το εγκιβωτισμένο τμήμα της κοίτης του. «Ακόμα και τις βραδινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα που δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες ελέγχου γίνεται παράνομη απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων από βυτιοφόρα και φορτηγά στον Κηφισό, στο κλειστό κομμάτι, από το ύψος του Ρέντη και προς τον κόμβο του Νέου Φαλήρου», τονίζει ο κ. Αλωνιάτης. Την ίδια ώρα, σε έναν ανοιχτό βόθρο στον οποίο καταλήγουν τα ακατέργαστα λύματα από περίπου 2.000 βιοτεχνίες και βιομηχανίες έχει μετατραπεί το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα.
Στο ρέμα του Ελαιώνα
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι σε γεωτρήσεις και πηγάδια της περιοχής κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε θειικά, μαγνήσιο, νιτρικά ιόντα, ακόμη και σε νάτριο Ο κ. Λέκκας είπε ακόμη ότι το ρέμα δημιουργεί μεγάλους κινδύνους στη δημόσια υγεία και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκτροπής του στον Κηφισό θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Για το ίδιο θέμα βουλευτές του ΚΚΕ έχουν καταθέσει επερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι η κατάσταση παίρνει δραματικές διαστάσεις για τις 100 περίπου οικογένειες που ζουν στην περιοχή Μαρκόνι, στην καρδιά του Ελαιώνα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_220424_28/12/2007_253708

Δεν υπάρχουν σχόλια: