Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τώρα να εκτρέψει προς το ποτάμι τα νερά δύο άκρως ρυπογόνων ρεμάτων

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_972401_23/12/2007_253412
EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-12-07

Νέα επιβάρυνση για τον Κηφισό
Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τώρα να εκτρέψει προς το ποτάμι τα νερά δύο άκρως ρυπογόνων ρεμάτων

Του Σπυρου Καραλη

Σχέδιο υπήρχε. Να βυθιστούν οι γραμμές του τραμ στις εκβολές των ρεμάτων του φαληρικού όρμου, για να μην πλημμυρίζει η περιοχή. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν και οι γραμμές του τραμ σήμερα λειτουργούν σαν «φράγμα» των όμβριων υδάτων σε έντονες βροχοπτώσεις. Ποια λύση προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ; Ο υπόγειος αγωγός λυμάτων Κυκλοβόρος, τα νερά του Ιλισού και το ρέμα Προφήτη Δανιήλ να χυθούν στον ανοιχτό ανεμπόδιστο προς τη θάλασσα Κηφισό. Τα σχέδια αυτά προκαλούν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτών και ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι κάτοικοι του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου εκφράζουν παράλληλα τον φόβο πως η εκτροπή του Ιλισού θα διευκολύνει τη μετατροπή του σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, απαραίτητη για την εμπορική αξιοποίηση της παραλίας από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Είναι απαράδεκτη η επιπλέον φόρτιση του Κηφισού ποταμού με νερά σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και με επιπλέον μόλυνση. Η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη. Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν υλοποιηθεί βασικοί περιβαλλοντικοί όροι του οδικού έργου, όπως λ.χ. σφράγιση των παρανόμων συνδέσεων απόρριψης λυμάτων, ανάπτυξη πρασίνου, ηχοπετάσματα» σημειώνει ο Σπύρος Πάγκαλος από την Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» και συνεχίζει.
«Η απόρριψη λυμάτων μέσω του Κηφισού στη θάλασσα συνιστά επιπλέον μόλυνση της θαλάσσιας περιοχής Μοσχάτου – Νέου Φαλήρου και του ευρύτερου Σαρωνικού».

Μόλυνση

«Σήμερα η μόλυνση του Κηφισού είναι ήδη αφόρητη.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ποταμό, τόσο από πλευράς υδάτινων φορτίων όσο και από πλευράς ρύπανσης, με την εκτροπή σε αυτόν δύο αποδειγμένα ρυπογόνων ρεμάτων» σημειώνει ο Απόστολος Αλωνιάτης από την Κίνηση Πολιτών «ΚΗΦΙ-SOS» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ποταμό της Αθήνας.
«Πρόκειται για έργα που θα εντείνουν τα προβλήματα των κατοίκων και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω δραματικά την ποιότητα ζωής τους».

Αντίθετη στα αντιπλημμυρικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανίζεται και η νομαρχία Πειραιά. Υστερα από πρόταση του κ. Γιάννη Μίχα, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί το έργο της εκτροπής.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μίχας καταλογίζει στο υπουργείο αδιαφορία και προχειρότητα. «Το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί για το γεγονός ότι η μόλυνση του Κηφισού είναι αφόρητη για τους κατοίκους των όμορων δήμων.
Αδιαφορεί που ο ποταμός έχει μετατραπεί σε ανήλιαγο οχετό αποβλήτων, όπου ευδοκιμούν μικρόβια. Αδιαφορεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αντιπλημμυρική θωράκιση. Οχι όμως με έργα που μετατρέπουν τα ποτάμια σε αγωγούς μόλυνσης και σε λεωφόρους για επιχειρηματικά όνειρα και εργολαβικά κέρδη».

Ο άγνωστος Κυκλοβόρος

Σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ, το 1840, για πρώτη φορά στη νεότερη Αθήνα, έγινε η πρώτη συστηματική κατασκευή παντορροϊκού συστήματος συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων. Το δίκτυο συνέλεγε ακάθαρτα ύδατα από τις οδούς Κολοκοτρώνη, Αιόλου, Ερμού και Αγίου Μάρκου, όπως επίσης και από την οδό Αδριανού ώς το Θησείο και τα έριχνε σε κάποιο ανοικτό ρέμα στην περιοχή Κεραμεικού.
Την ίδια περίοδο (1860) σκεπάστηκε το ρέμα που διέρρεε τη σημερινή οδό Σταδίου, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια. Στη δεκαετία 1860-1870 το δίκτυο στο κέντρο επεκτάθηκε με την κατασκευή έργων στις οδούς Πειραιώς, Ζήνωνος και Δεληγιώργη - τα όμβρια χύνονταν στο ανοιχτό ακόμη τότε ρέμα του Κυκλοβόρου (στις σημερινές οδούς Μάρνη και Καρόλου). Στη δεκαετία 1880-1890 καλύφθηκε το ανοιχτό ρέμα του Κυκλοβόρου με λιθόκτιστο αγωγό διαμέτρου περίπου τριών μέτρων. Ο αγωγός κατασκευάστηκε στις οδούς Μάρνη - Καρόλου - Οδυσσέως και Αχιλλέως. Ξεκινά δίπλα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Μουσείο, και καταλήγει στο Μεταξουργείο.

Την ίδια περίοδο συνδέθηκε ο αγωγός της οδού Ερμού μέσω των οδών Σαλαμίνος, Αχιλλέως και Καβάλας με τον χείμαρρο του Προφ. Δανιήλ. Τα λύματα από αυτό το στοιχειώδες παντορροϊκό δίκτυο απομακρύνονταν προς τη δυτική πλευρά της πόλης και μέσω του κεντρικού αγωγού κατέληγαν στην ύπαιθρο ή και στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ.

Σήμερα ο Κυκλοβόρος παραμένει ο αποδέκτης της απορροής ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της Αθήνας και χύνεται στο ρέμα Προφήτης Δανιήλ στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη εκτροπή, ο Κυκλοβόρος θα ακολουθήσει υπογείως την οδό Κωνσταντινουπόλεως για μήκος τεσσάρων χλμ. και στη συνέχεια, μαζί με το ρέμα Προφήτης Δανιήλ, θα χυθούν στον Κηφισό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: