Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
ΜΙΑΟΥΛΗ 51 18345 ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΗΛ: 4832191 - 9415100 - 094.243094
Email: aloniati@hol.gr




ΜΟΣΧΑΤΟ 25/7/99



ΠΡΟΣ
ΕΦΗΜ. ……..


Κύριε ……………..

Σε συνεχεία των όσων συζητήσατε με τον κ. ……………. , ήθελα να σας ενημερώσω περισσότερο για το σχετικό θέμα.
Λόγω της δημοσιογραφικής μου εμπειρίας , γνωρίζω ότι πολλά από αυτά που θα σας στείλω και να θέλετε να τα περάσετε στο δημοσίευμα , θα έχετε παρέμβαση «άνωθεν» που λέμε.
Όμως νομίζω ότι είναι καλό να έχετε μια σφαιρική αντίληψη για το θέμα.
Σας στέλνω σήμερα ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου και δεσμεύομαι να σας στείλω και αλλά, όπως για παράδειγμα την θέση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, την προσφυγή στην Ε.Ε. , την εξέλιξη της , τις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ & Β΄ βαθμού κ.λ.π.
Σήμερα σας στέλνω τις θέσεις των καθηγητών Πολυζου και Μαντουβαλου το 1996, και μια παρουσίαση του θέματος στην συνέντευξη τύπου της Συντονιστικής Επιτροπή για την Διάσωση της παράλιας Σαρωνικού, που μαζί με την Επιτροπή Κατοίκων Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό και την Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ - SOS, έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του ποταμού.
Ακόμη θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα επαφές με
1. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής (Μοσχάτο - Πειραιάς)
2. Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς.
3. Το ΥΠΕΧΩΔΕ και σε υπηρεσιακό επίπεδο ,(τους γ.γ. Δημόσιων Έργων και Περιβάλλοντος )
4. Τους σύμβουλους του Πρωθυπουργού για θέματα δημόσιων έργων και ποιότητας ζωής.
Ακόμη βρισκόμαστε σε στενή επαφή με:
1. Το εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.
2. Μέλη και στελέχη των συλλογών Αρχιτεκτόνων και Χωροτακτών.
3. Την ομάδα Περιβάλλοντος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Τέλος πέρα από την Επιτροπή Κατοίκων λειτουργεί παράλληλα και επιστημονική ομάδα από επιστήμονες όλων των εμπλεκομένων κατηγόριων (Πολεοδόμοι, βιολόγοι,
δικηγόροι σχετικοί με τα θέματα περιβάλλοντος και απαλλοτριώσεων , οικονομολόγοι κ.λ.π.)
Νομίζω ότι πέρα από τα στοιχεία που θα σας στείλουμε , είναι καλό να έλθετε σε επαφή και μαζί μας , για μια επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή και μια συζήτηση με τα μέλη της επιτροπής.


Φιλικά


ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ _ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ_SOS
Μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό Μέλος της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπή για την Διάσωση της παράλιας Σαρωνικού



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
12/5/99

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ.


Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να κατασκευάσει , στα πλαίσια του ενδιάμεσου δακτυλίου και του λεγόμενου Ολυμπιακού δακτυλίου, λεωφόρο ταχεία κυκλοφορίας από την Αγ. Αννης έως την παραλιακή λεωφόρο πάνω από τον Κηφισό που θα ενώνει την εθνική οδό με την παραλιακή λεωφόρο.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο το Πολυτεχνείο , όσο και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα έχει ταχθεί ενάντια σε αυτό το έργο , πριν ακόμη το έργο ενταχθεί στον λεγόμενο Ολυμπιακό Δακτύλιο, διατυπώνοντας την θέση ότι η κατασκευή του πρόκειται να αυξήσει τον όγκο των οχημάτων που θα διοχετεύονται στην παραλιακή λεωφόρο επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την αποκοπή της παραλιακής ζώνης από τον αστικό ιστό και κατ επέκταση από τους κάτοικους που θα έπρεπε να είναι οι αποκλειστικοί "χρηστές" του χώρου.
Ακόμη οι πανεπιστημιακοί και οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατασκευή του έργου , λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και μια service root , που θα εξυπηρετεί με βάση το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ 150.000 έως 200.000 αυτοκίνητα ανά κατεύθυνση ημερησίως, πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή τόσο με την αλλαγή του μικροκλίματος όσο και με την επιβάρυνση που θα προκαλέσει ο τεράστιος όγκος οχημάτων που θα περνούν από την περιοχή.
Τονίζουν ότι θεωρούν πέρα και έξω από κάθε επιστημονική λογική το κλείσιμο των εκβολών ενός ποταμού που ας σημειωθεί κι όλος ότι προστατεύεται με νόμο στις πήγες του. (ΦΕΚ 632/27.6.94).
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η περιοχή του ποταμού από την παλαιά παραλιακή έως την γέφυρα του ΗΣΑΠ , όπου υπάρχει νερό , σήμερα «χρησιμοποιείται» από τα αποδημητικά πούλια σαν χώρος ξεκούρασης, φυσική συνεχεία του υγρότοπου του Δέλτα του Ιλισού, και αρκετές είναι οι φορές που περίοικοι αλλά και περαστικοί σταματούν για να απολαύσουν το πέταγμα ενός ερωδιού ή κάποιου αλλού σπάνιου πουλιού.
Το ποτάμι είναι γεμάτο από ψαριά , όταν αυτό δεν ήχοι λύματα από την παράνομη απόρριψη. Χρησιμοποιείται ακόμη από τους ναυταθλητικούς ομίλους της περιοχής σαν χώρος προπόνησης των κωπηλατών.
Στην περιοχή έχει συσταθεί Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό που με ενέργειες της , και την βοήθεια του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και άλλων επιστημόνων έχει τεκμηριώσει θέσεις και εναλλακτικές προτάσεις για να μην κατασκευαστή το έργο και να λυθεί το πρόβλημα του έβαζε το ΥΠΕΧΩΔΕ , της κυκλοφοριακής φόρτισης στην περιοχή Κηφισού - Πειραιώς.
Με ενέργειες της επιτροπής τόσο οι Νομαρχίες Αθηνών - Πειραιώς όσο και οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχή , Δήμοι Πειραιώς - Μοσχάτου ,Γ’ Δημοτικό Διαμερισμό Πειραιώς (Ν. Φάληρο), έχουν ταχθεί με αποφάσεις των οργάνων τους ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό.
Όσο αφορά την τοποθέτηση των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ , πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελεί μνημείο λειτουργίας του ελληνικού κράτους και συνίσταται από μια σειρά αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών θέσεων και αποφάσεων, αλλά και από μια σειρά υποσχέσεων που αποδεικνύονται , σχεδόν αμέσως , αν όχι ανυπόστατες πάντως χωρίς βάση.
Αξίζει να πούμε χαρακτηριστικά ότι έχει κατατεθεί ερώτηση για το θέμα ΤΡΕΙΣ φορές στην ελληνική Βουλή και ο υπεύθυνος υπουργός απαξίωσε να απαντήσει .
Μάλιστα ενώ τόσο ο γ.γ. Δημόσιων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ .Χρυσικόπουλος στις 15/2/98 , ενοποιών κατοίκων και δημοτικών αρχών σε συνάντηση στο γραφείο του όσο ο τότε τέως γ.γ. Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου και κατόπιν υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά κ. Σαράφογλου στις 24/2/98 στο Δημοτικό Συμβουλίου Πειραιά, διαβεβαίωναν ότι θα αρθούν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή και θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις που πρότειναν επιστήμονες, κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός του ίδιου υπουργείου υπέγραφε απόφαση στις 23/2/98 (Δ12/0/30841) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 188 24/3/98 με την οποία γίνονται επίσπευση στο οδικό έργο της κατασκευής της γέφυρας (αρχικός σχεδιασμός) και στις διαδικασίες απαλλοτριώσεις των σπιτιών των κατοίκων της περιοχής.
Σημειώνουμε ακόμη ότι στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ υπογραφής της απόφασης και δημοσίευσης της στην εφημερίδα της κυβέρνησης , ο πρωθυπουργός της χώρας απαντώντας σε επιστολή της Βουλευτού Πειραιώς και Νήσων Στέλλας Αλφιέρη αναφορικά με το θέμα (ΑΠΥ 9/3/98), την διαβεβαίωνε ότι το οδικό έργο θα εξεταστεί από μηδενική βάση και η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει υπόψη της όλες τις εναλλακτικές προτάσεις.
Παρ΄ όλες τις δεσμεύσεις πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Μοσχάτου Ταξιάρχης Παπαντωνης , σε αντίθεση με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι ενάντια στο έργο, προσπάθησε να περάσει από το Δ.Σ. (4/5/99) νέο ρυμοτομικό σχέδιο για την περιοχή στο οποίο ουσιαστικά νομιμοποιείται το οδικό έργο στον Κηφισό, αφού το ρυμοτομικό σχέδιο αυτό ουσιαστικά αποδέχεται την υπερυψωμένη λεωφόρο πάνω από τον Κηφισό και προχωρά σε νομιμοποίηση μέρους των απαλλοτριώσεων.
Σε απάντηση αυτών των σχεδίων οι κάτοικοι του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στις 9/5/99 και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σύσταση νομικού προσώπου (συλλόγου ή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας) που θα αναλάβει την παραπομπή της καταστροφής του Κηφισού στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια και οργανισμούς.
Τέλος πρέπει να πούμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει τον Κηφισό από ποτάμι έτσι ώστε να μην ισχύσει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ποτάμια και τα ρέματα.
Αυτό προκύπτει τόσο από την εισαγωγική έκθεση της περιβαλλοντικής μελέτης για το οδικό έργο , όσο και από απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν προσφυγή κάτοικοι της περιοχή σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή Αλέκο Αλαβανο. (237/96).

ΖΗΤΑΜΕ:
1. Να μην κατασκευαστεί η υπερυψωμένοι λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας στον Κηφισό.
2. Να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτείνουν Επιτροπή Κατοίκων Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου ενάντια στο οδικό έργο στο Κηφισό ,το Εργαστήρι Αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ και οι επιστημονικοί σύμβουλοι της επιτροπής και έχει αποδεχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.
3. Να προστατευθεί το οικοσύστημα του Κηφισού , να καθαριστεί το ποτάμι , και , σε συνδυασμό με το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ Ν. Φαλήρου , να μετατραπεί σε χώρο περίπατου και αναψυχής για τους κάτοικους της περιοχής.
4. Να επανέλθει η ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή στην προ του 1980 θέση , έτσι ώστε να σταματήσει η ομηρία των ιδιοκτητών και των κατοίκων , που διαρκεί 19 χρόνια τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙ - SOS
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ



ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.511
ΗΜΕΡ.18/6/96



Προς Δήμο Πειραιά
Γ¨ Δημοτικό Διαμέρισμα
Τηλ.4820807
FAX.4825810
Αθήνα 18 Ιουνίου 1996

Με αφορμή την πρόσκληση σας για συμμετοχή στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον Κηφισό στην οποία δεν μπορώ να συμμετάσχω λόγω υποχρεώσεων στο Λαύριο, θα ήθελα να σας κάνω γνωστή την αρνητική θέση μου στην προτεινόμενη την κάλυψη του υπόλοιπου τμήματος του ποταμού και την κατασκευή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας. Πιστεύω ότι ο άξονας του Κηφισού σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του παλαιού εργοστάσιου της ΔΕΗ Νέου Φαλήρου έχει την δυνατότητα να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο πράσινου και πολιτισμού , για την περιοχή και τον ευρύτερο Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει σαν πρόσβαση ήπιας κλίμακας των αποκλεισμένων στο εσωτερικό της βιομηχανικής ζώνης, δυτικών συνοικιών των Καμινιών και του Άγιου Ιωάννη Ρέντη προς την θάλασσα.

Ο Αντιπρύτανης
Γ. Πολυζος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΞ.ΕΠΕΙΓΕΙ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ΑΘΗΝΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1996
Γ.Γ.Δ.Ε Αριθ.πρωτ. ΔΜΕΟ/11/1823
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Μ.Ε.Ο. ΠΡΟΣ.Την κ. Πρόεδρο
ΤΜΗΜΑ του Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ
ΤΑΧ.ΔΙΕΥΘ.ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ 23-25 (περιοχή Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ)
ΤΑΧ.ΚΩΔ.10436 ΑΘΗΝΑ του Δήμου ΠΕΙΡΑΙΑ
Πληροφορίες: κ. Δ. Μητροπουλος
Τηλέφωνο: 5249638


ΘΕΜΑ: Δημοπράτηση στις 15,10,96 αντιπλημμυρικού έργου Π. ΚΗΦΙΣΟΥ αναντι της παραλιακής Λεωφ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ και μέχρι τη χ.θ. 0+700 στην περιοχή Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ.
ΣΧΕΤ. α)Η με αρ. 148/11,10,96 γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΠΕΙΡΑΙΑ.
β)Το με αρ. 751/11,10,96 έγγραφο σας , σαν προσωπικό και επείγον προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

Με αφορμή το (β) σχετικό έγγραφο σας ζητήσαμε αμέσως (με την παραλαβή 11 π.μ. σήμερα) και είχαμε μια διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία, προκείμενου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, ώστε να αρθούν οι (παρεμβατικοί και ίσως ανατρεπτικοί) προβληματισμοί σας για την δημοπρασία της 15-10-96, που διατυπώνονται στην τελευταία παράγραφο του έγγραφου σας και έχουν σχέση με την διαστασιολογηση και την αντοχή των θεμελίων και των βάθρων του καθαρά υδραυλικού έργου , που αναφέρεται στο θε.........πέραν αυτών σας δίδουμε και γραπτώς τις ίδιες επεξηγήσεις και αναλαμβάνουμε τις ίδιες δεσμεύσεις, που συνοψίζονται στα ποιο κάτω:
1. Η δημοπρασία της 15.10.96 από την Δ/νση Δ10 περιορίζεται μόνον στην αναδιευθετηση και εκβανθυση του Π. ΚΗΦΙΣΟΥ , από κατάντη και μέχρι τη Χ.Θ 0+700 (περιοχή Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου), σαν καθαρώς υπόγειο υδραυλικό έργο, για την επίλυση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρόχθιων περιοχών, και γίνεται μετά την στο (α) σχετικό γνωμοδότηση του Νομ/κου Συμβουλίου ΠΕΙΡΑΙΩΣ, υπέρ της έγκρισης της Μ.Π.Ε. του ΚΗΦΙΣΣΟΥ και μόνο για το καθαρά υδραυλικό - υπόγειο έργο (που αφορά και τη δημοπράτηση της 15-10-96).
2. Το αντικείμενο του υδραυλικού - υπόγειου έργου, περιλαμβάνει την κατασκευή των θεμελιώσεων και των σωμάτων των δυο ακροβαθρων και του μεσόβαθρου , καθώς και την κατάστρωση (του πυθμένα) με τεχνικούς ογκολίθους.
3. Η διαστασιολογηση και αντοχή των ως άνω υδραυλικών στοιχείων (θεμελίων και βάθρων), γίνεται (όπως θα όφειλε για ένα σοβαρό και μόνιμο τεχνικό έργο), ώστε να καλύπτει την περιβάλλουσα των αξιώσεων αντοχής, για όλες τις ενδεχόμενες κυκλοφοριακές λύσεις ,που θα γίνουν στο εγγύς ή απώτερων μέλλον, για την οδοπο....(οδοποιία) της ίδιας διαδρομής. Σημειώνουμε ότι είναι αδύνατη τεχνικά η μελλοντική αύξηση της αντοχής ( των θεμελίων και των βάθρων),για τον οποίον τελικά και μελλοντικά επιλέγει σχεδιασμό οδοποιίας.
4. Το καθαρά υδραυλικό και υπόγειο έργο, θα κατασκευασθεί με τις απαιτήσεις της αντοχής του (θεμελίων και βάθρων), όπως αυτές καθορίζονται στα τεύχη δημοπράτησης , που θα διεξαχθεί την 15-10-96 από την Δ/νση Δ10 της Γ.Γ.Δ.Ε. του ΥΠΕΧΩΔΕ.
5. Επισημαίνουμε τέλος , ότι η κατασκευή του υπόγειου υδραυλικού έργου (με την περιβάλλουσα αντοχή τους) δεν αποτελεί πρόκρινα , για καμία από τις μελλοντικές επιλογές του οδικού έργου, (π.χ. με ακάλυπτο τον Κηφισό και μόνον παράπλευρους ισόπεδους δρόμους ή ακάλυπτο με υπερυψωμένοι αρτηρία ή με μηδενικό οδικό έργο διαμπερούς κίνησης ή ακόμη ημι/ καλυμμένου με υπερυψωμένοι οδική αρτηρία στην θέση(ή μη ) των παράπλευρων κοινόχρηστων ελευθέρων λωρίδων κ.λ.π.) και τούτο αποτελεί τεχνική δέσμευση, όπως αυτό αναφέρθηκε και στην ηγεσία της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Με την πεποίθηση ότι ,με τις πιο πάνω αναλυτικές διευκρινήσεις και δεσμεύσεις εξουδετερώνονται κάθε επιφύλαξη και προβληματισμός για την δημοπρασία του υδραυλικού- υπόγειου έργου της 15-10-96, που αφορά την συμβατότητα του, για οποιαδήποτε μελλοντική επιλογή οδικού έργου.
Σας στέλνουμε το παρόν με FAX για την αυθημερόν ενημέρωση σας έπ’ αυτών και την απάντηση μας στο (β) σχετικό έγγραφο σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Γρ. κ. Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
2. Γρ. κ.Υφυπουργου Δ.Ε.
3. Γρ. κ. Γραμ. Δ.Ε.
4. Γρ. κ. Νομάρχη ΠΕΙΡΑΙΑ
5. Γρ. συμβουλών κ.κ. Ιακωβιδη και Αιγιδη
6. Γρ. κ.Γεν. Δ/ντου Υδρ. έργων Δ10
7. Δ/ΝΣΗ Δ9 & Δ.Κ.Ε.Ο.
8. Γρ. Δημάρχου Πειραιώς
9. Γρ. Μελ. ¨ΔΡΟΜΟΣ¨ κ.Φ. ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ
ΕΣΩΤ.ΔΙΑΝΟΜΗ
1. Γρ. κ. Δ/ντου Δ.Μ.Ε.Ο.
2. ΧΡΟΝ.Αρχειο και Αρχειο Μελ.ΔΜΕΟ/11
3. κ.Δ. Μητροπουλος


Ο
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΜΕΟ/11
ΜΕΛΕΤΩΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ &
ΤΕΧΝ. ΕΡΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛ/ΚΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ


ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

19/6/1996 Προς την κύρια Κατερίνα Σκλεπαρη,
(ΣΕΛΙΔΕΣ 3) πρόεδρο Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος
Δήμου Πειραιά.

Θέμα: Παρατηρήσεις σχετικά με την προοπτική εφαρμογής της μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κάλυψη του τμήματος από την εκβολής του Κηφισού και κατασκευή της σύνδεσης Εθνικής οδού και λεωφόρου Ποσειδώνος.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ΕΜ Πολυτεχνείο το 1994 (1) , διαπιστώθηκε ότι:
· Η παράλια του Σαρωνικού αλλά και ο θαλάσσιος χώρος αποτελούν για το Λεκανοπέδιο ένα τόπο με μοναδικά χαρακτηριστικά, που με κατάλληλες ρυθμίσεις και προστασία μπορεί να αναδειχθεί σε χώρο επαφής με τη θάλασσα, υπαίθριας αναψυχής και πολιτισμού και να βελτιώσει αποφασιστικά την καθημερινή ζωή των κατοίκων τη Πρωτεύουσας. Ο χώρος αυτός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την Αθήνα αν πάρει κανείς υπ΄οψιν ότι ο Σαρωνικός είναι Θάλασσα καθαρή και ότι ακόμη και περιοχές που σήμερα είναι υποβαθμισμένες , με μικρές σχετικά παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν κατάλληλες για κολύμβηση.
· Για να γίνει δυνατή η λειτουργία αυτή του παρακτίου Χώρου πρέπει πρώτα από όλα να προστατευθεί η οικολογική ποιότητα, που , παρά τις μέχρι σήμερα ατυχείς παρεμβάσεις, διατηρείται αρκετά υψηλή.
· Ένα από τα κυριότερα προβλήματα εμπόδια στην σύνδεση του παρακτίου χώρου του Σαρωνικού με την πόλη είναι η λεωφόρος Ποσειδώνος. Η λεωφόρος ως τμήμα του μεσαίου δακτυλίου, κατέχει υψηλή ιεραρχικά θέση στο κυκλοφοριακό δίκτυο της Αθήνας, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση σ΄αυτην μεγάλης κίνησης ιδιωτικών αυτοκίνητων. Δημιουργείται έτσι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που αποκόπτει την ακτή από τον αστικό ιστό.
Κατανοώντας αυτό το πρόβλημα και προκείμενου να μειώσει τις μετακινήσεις με Ι.Χ. μεσώ της Ποσειδώνος, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προτείνει σε σχετική μελέτη του(2) την κατασκευή γραμμής τραμ κατά μήκος της λεωφόρου.


Σύμφωνα με τα προηγούμενα και αν συνυπολογίσει κανείς την θετική επίπτωση που ο ποταμός Κηφισός έχει στο κλίμα της Αθήνας , το έργο που προτείνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις περιβαλλοντικά και λειτουργικά:
· Με την κάλυψη του υπόλοιπου τμήματος του Κηφισού, καταργείται ένας χώρος , που διατηρεί ακόμη φυσικά χαρακτηριστικά και επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα των περιοχών όπου ακόμη είναι ακάλυπτος.
· Η σύνδεση της εθνικής οδού με την λεωφόρο Ποσειδώνος θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη φόρτιση στην τελευταία, με δυσμενέστατα αποτελέσματα στην ζώνη της παράλιας. Αντιφάσκει δε το έργο αυτό με την πρόταση του Οργανισμού Αθηνάς για κατασκευή τραμ στην παραλιακή και μείωση της κίνησης των αυτοκίνητων.
· Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου τεχνικού έργου σε γειτνίαση με τη θάλασσα και την παράλια του Φαληρικού Όρμου, καταργεί κάθε δυνατότητα για περιβαλλοντική αναβάθμιση αυτής της περιοχής , με ανάδειξη φυσικών στοιχείων και ανάπτυξη χωρών πράσινου που τόση ανάγκη έχει η Πρωτεύουσα.
· Οι περιοχές κατοικίας του Ν. Φαλήρου που γειτνιάζουν με το έργο υποβαθμίζονται οριστικά , αφού η εγγύτητα με την θάλασσα θα ακυρώνεται από τις οχλήσεις που συνεπάγεται το έργο


Μαρία Μαυριδου
επίκουρη καθηγήτρια Ε.Μ.Π.


1. ΕΜΠ. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας (1994).Διερεύνηση μεθόδου διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης παρακτίων μητροπολιτικών περιοχών με εντατική χρήση. Η περίπτωση του Σαρωνικού Ανάθεση ΥΠΕΧΩΔΕ-Οργανισμός Αθήνας(κοινοτικό πρόγραμμα ENVIREG)
2. Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (1995) Θαλάσσιο μέτωπο Πολεοδόμου Συγκροτήματος Αθήνας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ


Πληροφορίες : Αποστόλης Αλωνιάτης 094243094, Φαίδων Γεωργιάδης 8946308, Στέλιος Γκίκας 5239532, Παναγιώτης Κουμουνδούρος 9616540, Ελένη Μαντζαβίνου, 9618958, Γιώργος Μαλικούτης 8949720, Αλέξανδρος Μοζ 9629485, Μαριλένα Ιατρίδου 9828999-9817251, Μάκης Σταύρου 8991297-095261131.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 8.12.98


ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΕΙΤΕ ΧΑΡΙΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΤ, Η ΠΑΡΑΛΙΑ . . . ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το Θαλάσσιο Μέτωπο της Αθήνας απειλείται α) με τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από την εποχή της χούντας β) με την κατάργηση του δημόσιου κοινόχρηστου χαρακτήρα του καθώς τεράστιες εκτάσεις εκποιούνται σε ιδιώτες, με στόχο την εντατική τουριστική ανάπτυξη των μητροπολιτικών ακτών.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2004 θα είναι τελεσίδικα για την οριστική μορφή μιας υπερπολύτιμης έκτασης για την πόλη της Αθήνας και το λεκανοπέδιο.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που παρουσιάζονται από διάφορους φορείς έχουν ως στόχο το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της ή το συμφέρον μιας μικρής ομάδας επενδυτών και μίας κοντόφθαλμης οικονομικής πολιτικής.

Όπως θα αναλύσουμε διεξοδικά παρακάτω έχει ήδη εξαγγελθεί η πλήρης τσιμεντοποίηση και εκποίηση σε ιδιώτες χάριν Ολυμπιακών και παραολυμπιακών εγκαταστάσεων :

α. του χώρου του Ιπποδρόμου
β. του θαλάσσιου μετώπου του Ελληνικού με ταυτόχρονη δημιουργία τεχνητού νησιού και δύο μαρίνων.
γ. των Αστεριών Γλυφάδας

ενώ ο ΕΟΤ εκποιεί προς το παρόν
α. την μαρίνα του Αλίμου
β. τη Β΄ αλίπεδο Βούλας

Η δημιουργία της λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας στον Κηφισό (από Πειραιώς έως Ποσειδώνος) θα επιβαρύνει υπέρμετρα την κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο.

Επίσης θεωρείται πιθανή η ενεργοποίηση του Ν.2160/93 για την παραλία του Φαλήρου ο οποίος προβλέπει νέα μαρίνα και την δόμηση 60.000 τ.μ. σε συνδυασμό με την ανέγερση του ενδεκαόροφου ξενοδοχείου Σέρατον.

Ιδιαίτερη σημασία για το παραλιακό μέτωπο έχει ο νόμος με τον οποίο ο ΕΟΤ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία καθώς δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω και πλέον συνοπτικές και αδιαφανείς εκποιήσεις δημοσίων εκτάσεων που ο ΕΟΤ διαθέτει (το μεγαλύτερο μέρος των παραλιακών εκτάσεων).

Ιδιαίτερη σημασία για το παραλιακό μέτωπο έχει ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο από το τμήμα διακοπών της Βουλής με τον οποίο ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρεία για την διαχείριση της περιουσίας του ΕΟΤ στην οποία περιλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας ζώνης από τον Πειραιά έως την Βάρκιζα. (βάσει κυρίως της Κ συντακτικής του ’68)

Η Εταιρεία αυτή πρόκειται πολύ σύντομα και με πλήρη αδιαφάνεια (καθώς οι διαδικασίες θα γίνονται βάσει εσωτερικού κανονισμού) να εκποιήσει το σύνολο της περιουσίας του ΕΟΤ με την μορφή είτε πωλήσεων είτε πολυετών μισθώσεων. Μάλιστα η ίδια η εταιρεία πρόκειται να εισαχθεί σύντομα στο Χρηματιστήριο.

Ακόμη έχει εξαγγελθεί η ιδιωτικοποίηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) στην οποία επίσης ανήκει μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου.

Για την υλοποίηση των Ολυμπιακών σχεδίων που αναφέραμε εξαγγέλθηκε πρόσφατα η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΡΣΑ) η οποία είναι κατάφορα αντισυνταγματική διότι ανατρέπει τις βασικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος των μητροπολιτικών ακτών . Σύμφωνα με την πρόσφατη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2403/97) «ο νόμος του ΡΣΑ έχει εκδοθεί σε συμμόρφωση προς το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλει αφενός μεν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αφετέρου δε τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας για την επίτευξη των καλύτερων όρων διαβίωσης.

Πως μπορεί λοιπόν να είναι συνταγματική μία τροποποίηση του ΡΣΑ η οποία θεσμοθετεί την τραγική υποβάθμιση του περιβάλλοντος της παράκτιας ζώνης καθόσον υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τα Ολυμπιακά Έργα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης. (προτάσεις Ειδικής Ερευνητικής Ομάδας του ΕΜΠ, πρόταση του Δήμου Ελληνικού κ.α.).

Ακόμη τα Ολυμπιακά σχέδια για την παραλία αντιτίθεται στις προδιαγραφές της ΔΟΕ που επιτάσσουν την ένταξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό ο οποίος στην περίπτωση μας ( μελέτη Envireg του ΕΜΠ, μελέτη του Οργανισμού Αθήνας) προβλέπει την οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας ζώνης και την απόδοση της στον πληθυσμό της Αθήνας.

Αντίθετα τα προωθούμενα σχέδια εντάσσονται σε μία στρατηγική εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης με βασικούς στόχους :

Þ την καταστρατήγηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δημοσίων εκτάσεων και της ελεύθερης χρήσης αυτού του φυσικού πόρου από τους κατοίκους της πόλης
Þ Τον αυξανόμενο έλεγχο αυτών των εκτάσεων από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπου η είσοδος σε αυτές απευθύνονται σε λίγους οικονομικά προνομιούχους
Þ Την υποβάθμιση έως και καταστροφή του θαλάσσιου και των παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων
Þ Την καταστρατήγηση των βασικών αρχών του Ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και των συνταγματικών επιταγών για την προστασία του περιβάλλοντος
Þ Την αδράνεια και την άρνηση της πολιτείας να προχωρήσει σε έργα ανάδειξης του παραλιακού μετώπου για το σύνολο του πληθυσμού και άνετης πρόσβασης του σε αυτό, όπως ακτές κολύμβησης, προστασία φυσικών περιοχών, ενιαία διαδρομή πεζών και ποδηλάτων, το παραθαλάσσιο τραμ.

Πιστεύουμε και στόχος μας είναι ένα παραλιακό μέτωπο προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της πόλης, με διατήρηση και εμπλουτισμό των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, ελκτικό στο ευρύτατο φάσμα των κοινωνικών ομάδων, πεδίο εκτόνωσης αναψυχής, γαλήνης και έμπνευσης. Ένα παραλιακό μέτωπο ενιαίο και προσπελάσιμο σε όλο το μήκος της πόλης και κάθετα συνδεδεμένο με την πόλη.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε μέσω για την διάσωση του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας το οποίο αποτελεί πολύτιμη όαση ήπιας αναψυχής και κολύμβησης για 4 εκατομμύρια Αθηναίους.



ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ

Στόχοι Σχεδιασμού Μητροπολιτικής Περιφέρειας
για μία Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΑΚΤΕΣ)



· Οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας ζώνης (θαλάσσιας και χερσαίας) και εξασφάλιση της απαιτούμενης ισορροπίας, σε μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, που θα διασώζει την μοναδικότητα του φυσικού αυτού πόρου για τις επόμενες γενιές.
· Διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη τοπίων, ιστορικών ή αρχαιολογικών χώρων και περιοχών φυσικού κάλλους.
· Διερεύνηση και ενίσχυση του κοινόχρηστου και δημόσιου χαρακτήρα της ζώνης, για όσο το δυνατόν περισσότερες και πολυπληθέστερες ομάδες χρηστών, με παράλληλη αύξηση της προσπελασιμότητάς της.
· Αποσυμφόρηση της ζώνης από εκτεταμένες εντατικές ή αποκλειστικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις.
· Απομάκρυνση ασύμβατων χρήσεων και δραστηριοτήτων.
· Αξιολόγηση και συντονισμός αναπτυξιακών προγραμμάτων δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών φορέων.

Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας

Μάιος 1996



ΘΑ ΣΩΘΕΙ Ή ΟΧΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
ΚΑΙ Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ


Στις 31 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα γιγαντιαία επικίνδυνα από σεισμική άποψη και εξαιρετικά υψηλού κόστους (λόγω των επιχωματώσεων γήπεδα μπέηζ μπωλ κα σοφτ μπωλ) τα οποία ο φάκελος της Ολυμπιάδας χωροθετούσε στην παραλία Καλλιθέας Μοσχάτου μετακινούνται στον Ασπρόπυργο .

Μάλιστα υπήρξε και μία θετική αντιμετώπιση της βραβευμένης διεθνώς πρότασης «Δελφίνου - Πυλαρινού» η οποία προβλέπει τη δημιουργία «φυσικού πάρκου με προστατευμένο βιότοπο» στις εκβολές του Ιλισού.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι αντιδρούν σε αυτήν την σωστή απόφαση.
Έτσι σε σχετικά έγγραφα η μετακίνηση των γηπέδων εμφανίζεσαι ως πιθανή και όχι ως βέβαιη.
Στην λογική της εμπορευματοποίησης της παράλιας στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φίλιας , πέρα από το αυθαίρετο εκθεσιακό κέντρο , κτίζουν σήμερα , εκτός σχεδίου και χωρίς απαιτούμενη άδεια, κτίριο 1.000 τ.μ. , που κατά πληροφορίες μας θα χρησιμοποιηθεί από το ΣΔΟΕ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να εφαρμοστεί η επιταγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (1515/85), για μετατροπή της περιοχής σε «πόλο μαζικής αναψυχής με ήπιες παρεμβάσεις»
2. Να δημιουργηθεί ζώνη προστασίας 120 στρεμμάτων ένθεν και ένθεν του υγρότοπου του Ιλισού με βάση την μελέτη Δελφίνου- Πυλαρινού.
3. Να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ 31/98) για απομάκρυνση των ολυμπιακών γηπέδων (πλην Μπιτς - Βόλεϊ)
4. Να απομακρυνθούν από την περιοχή όλες οι χρήσεις που δεν είναι συνδεδεμένες με το θαλάσσιο χαρακτήρα της περιοχής.
5. Να μην κατασκευαστούν στην περιοχή ναυταθλητικά κέντρα , αλιευτικά καταφύγια και βάσεις επισκευής σκαφών.



ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ


Ο πολύτιμος για την Αθήνα χώρος του Ιπποδρόμου (250 στρ..) ο οποίος προορίζεται για πράσινο και αναψυχή, με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραχωρείται στα μεγάλα συμφέροντα για πλήρη τσιμεντοποίηση .

Αρχικά ο φάκελος Αθήνα 2004 προέβλεπε την χωροθέτηση 5 Ολυμπιακών γηπέδων συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ. τα οποία θα κατασκευάζονταν με αυτοχρηματοδότηση.

Στη συνέχεια, μετά την δημόσια κατακραυγή, η δόμηση κρίθηκε υπερβολική και υπήρξε επίσημη εξαγγελία ότι ο χώρος θα αποφορτιστεί και θα παραμείνουν μόνο δύο γήπεδα.

Παρόλα αυτά το υπουργικό συμβούλιο στις 31 Ιουλίου αποφάσισε ότι εκτός από τα δύο γήπεδα θα κτισθούν και άλλα κτίρια με εμπορικές κυρίως χρήσεις και η τελική δομημένη επιφάνεια θα ανέλθει σε 45.000 τ.μ. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η δόμηση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κτιρίων γραφείων, καταστημάτων, κέντρου αναψυχής ακόμη και Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο.

Με πρόταση της κ. Βάσως Παπανδρέου προστίθεται και Συνεδριακό Κέντρο.

Είναι προφανές ότι επιχειρείται να μετατραπεί ο χώρος του Ιπποδρόμου σε επενδυτικό πακέτο όσο το δυνατόν πιο προσοδοφόρο για τον επενδυτή.

Φαίνεται όμως πως και το σενάριο αυτό δεν περπατάει. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα (Μέτοχος 4.12.98)η εταιρεία «Άκτωρ» του κ. Μπόμπολα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου στον Ιππόδρομο προϋπ. 12 δισ.

Είναι προφανές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μόνο την πρόφαση για την εκποίηση μιας δημόσιας έκτασης ανυπολόγιστης αξίας για την πόλη.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε κατάφορη αντίθεση με το Ρυθμιστικό της Αθήνας το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή ως χώρο πρασίνου και την εντάσσει στον υπερτοπικό πόλο αναψυχής που προβλέπεται για τον Φαληρικό Όρμο. Σύμφωνα με την πρόσφατη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (υπ.αρ. 2403/97) δεν επιτρέπονται ούτε εμπορικές χρήσεις ούτε υψηλοί Συντελεστές Δόμησης.

Απαιτούμε :

1. Να μην παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα ο πολύτιμος χώρος του Ιπποδρόμου.
2. Να χωροθετηθούν το πολύ δύο ολυμπιακά γήπεδα και το σύνολο του χώρου να αποδωθεί στο πολίτες της Καλλιθέας και της Αθήνας.



ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ.


Το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει να κατασκευάσει , στα πλαίσια του ενδιάμεσου δακτυλίου , λεωφόρο ταχεία κυκλοφορίας από την Αγ. Αννης έως την παραλιακή λεωφόρο πάνω από τον Κηφισό που θα ενώνει την εθνική οδό με την παραλιακή λεωφόρο
Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο το Πολυτεχνείο , όσο και γενικότερα η επιστημονική κοινότητα έχει ταχθεί ενάντια σε αυτό το έργο , πριν ακόμη το έργο ενταχθεί στον λεγόμενο Ολυμπιακό Δακτύλιο, διατυπώνοντας την θέση ότι η κατασκευή του πρόκειται να αυξήσει τον όγκο των οχημάτων που θα διοχετεύονται στην παραλιακή λεωφόρο επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την αποκοπή της παραλιακής ζώνης από τον αστικό ιστό και κατ επέκταση από τους κάτοικους που θα έπρεπε να είναι οι αποκλειστικοί "χρηστές" του χώρου.
Ακόμη οι πανεπιστημιακοί και οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατασκευή του έργου , λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και μια service root , που θα εξυπηρετεί με βάση το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ 150.000 έως 200.000 αυτοκίνητα ανά κατεύθυνση ημερησίως, πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή τόσο με αλλαγή του μικροκλίματος όσο και με την επιβάρυνση που θα προκαλέσει ο τεράστιος όγκος οχημάτων που θα περνούν από την περιοχή.
Ακόμη τονίζουν ότι θεωρούν πέρα για πέρα αντιεπιστημονικό και πέρα και έξω από κάθε επιστημονική λογική το κλείσιμο των εκβολών ενός ποταμού που ας σημειωθεί κι όλος ότι προστατεύεται με νόμο στις πήγες του.(ΦΕΚ 632/27.6.94)
Στην περιοχή έχει συσταθεί Επιτροπή Κατοίκων ενάντια σο οδικό έργο στον Κηφισό που με ενέργειες της , και την βοήθεια του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και άλλων επιστημόνων τεκμηρίωσε θέσεις και εναλλακτικές προτάσεις για να μην κατασκευαστή το έργο και να λυθεί το πρόβλημα του έβαζε το ΥΠΕΧΩΔΕ , της κυκλοφοριακής φόρτισης στην περιοχή Κηφισού - Πειραιώς.
Με ενέργειες της επιτροπής τόσο οι Νομαρχίες Αθηνών - Πειραιώς όσο και οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχή , Δήμοι Πειραιώς - Μοσχάτου ,Γ’ Δημοτικό Διαμερισμό Πειραιώς (Ν. Φάληρο), έχουν ταχθεί με αποφάσεις των οργάνων τους ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό.
Όσο αφορά την τοποθέτηση των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ , πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελείται από μια σειρά αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών θέσεων αλλά και από μια σειρά υποσχέσεων που αποδεικνύονται , σχεδόν αμέσως , αν όχι ανυπόστατες πάντως χωρίς βάση.
Αξίζει να πούμε χαρακτηριστικά ότι έχει κατατεθεί ερώτηση για το θέμα δυο φορές στην ελληνική Βουλή και ο υπεύθυνος υπουργός απαξίωσε να απαντήσει .
Μάλιστα ενώ τόσο ο γ.γ. Δημόσιων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ .Χρυσικόπουλος στις 15/2/98 , ενοποιών κατοίκων και δημοτικών αρχών σε συνάντηση στο γραφείο του όσο ο τότε γ.γ. Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου και κατόπιν υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά κ. Σαράφογλου στις 24/2/98 στο Δημοτικό Συμβουλίου Πειραιά, διαβεβαίωναν ότι θα αρθούν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή και θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις που πρότειναν επιστήμονες κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός του ίδιου υπουργείου υπέγραφε απόφαση στις 23/2/98 (Δ12/0/30841) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 188 24/3/98 με την οποία γίνονται επίσπευση στο οδικό έργο της κατασκευής της γέφυρας (αρχικός σχεδιασμός) και στις διαδικασίες απαλλοτριώσεις των σπιτιών των κατοίκων της περιοχής.
Σημειώνουμε ακόμη ότι στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ υπογραφής της απόφασης και δημοσίευσης της στην εφημερίδα της κυβέρνησης , ο πρωθυπουργός της χώρας απαντώντας σε επιστολή της Βουλευτού Πειραιώς και Νήσων Στέλλας Αλφιέρη αναφορικά με το θέμα (ΑΠΥ 9/3/98), την διαβεβαίωνε ότι το οδικό έργο θα εξεταστεί από μηδενική βάση.
Τέλος πρέπει να πούμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει τον Κηφισό από ποτάμι έτσι ώστε να μην μπόρεση να ισχύσει η νομοθεσία της ΕΟΚ( Ε.Ε) για τα ποτάμια και τα ρέματα.
Αυτό προκύπτει τόσο από την εισαγωγική έκθεση της περιβαλλοντικής μελέτης για το οδικό έργο , όσο και από απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν προσφυγή κάτοικοι της περιοχή (237/96).

ΖΗΤΑΜΕ:
1. Να μην κατασκευαστεί η υπερυψωμένοι λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας στον Κηφισό.
2. Να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτείνουν Επιτροπή Κατοίκων Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου ενάντια στο οδικό έργο στο Κηφισό ,το Εργαστήρι Αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ και οι επιστημονικοί σύμβουλοι της περιοχής και έχει αποδεχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση.
3. Να προστατευθεί το οικοσύστημα του Κηφισού , να καθαριστεί το ποτάμι , και , σε συνδυασμό με το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ Ν. Φαλήρου , να μετατραπεί σε χώρο περίπατου και αναψυχής για τους κάτοικους της περιοχής.




ΝΕΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΦΛΟΙΣΒΟΥ



Παρά τις Κυβερνητικές υποσχέσεις ότι θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις του Ν. 2160/93 για την παραλία του Φλοίσβου το καλοκαίρι που μας πέρασε με αφορμή το νομοσχέδιο για τον ΕΟΤ, έγιναν τροποποιήσεις στον παραπάνω νόμο οι οποίες δείχνουν ότι επίκειται ενεργοποίηση του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος 2160/93 προβλέπει την κατασκευή νέας μαρίνας (τουριστικού λιμένα) στο Φλοίσβο) καθώς και νέου ιδιωτικού πυκνοδομημένου οικισμού 60.000 τ.μ. στην χερσαία ζώνη του λιμένα. Ο νόμος αυτός αποτέλεσε την βάση για την υπόθεση του Καζίνο του Φλοίσβου.

Μάλιστα, στις 16.7.98, κατατέθηκε φωτογραφική τροπολογία που προέβλεπε ΄΄ότι οι τουριστικοί λιμένες που χωροθετούνται με το άρθρο 31 παρ. 7 του Ν.2160/93 ( μεταξύ των οποίων και του Φλοίσβου) μπορούν να παραχωρηθούν στον κύριο ή τον επικαρπωτή παράκτιου ακινήτου που έχει περιληφθεί στη χερσαία ζώνη του λιμένα ή συνέχεται με αυτήν.
Ως γνωστόν με τον τουριστικό λιμένα Φλοίσβου συνέχεται το οικόπεδο της Ριζαρείου για το οποίο προβλέπεται η δόμηση ενδεκαόροφου ξενοδοχείου Σέρατον 35.000 τ.μ.

Η τροπολογία μεν δεν ψηφίστηκε, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να κινηθεί και με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Τις υποψίες ότι κάτι κακό μαγειρεύεται για την παραλία Φλοίσβου ενισχύει το γεγονός ότι δεν εντάσσεται σε κανένα σχέδιο ανάπλασης, παρόλο που αυτό προβλέπεται από τον φάκελο της Ολυμπιάδας.

ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ
ΚΑΡΝΑΓΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ! ! !

Πολύ σύντομα πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα η μαρίνα Αλίμου παρόλο που πρόκειται για την πιο κερδοφόρα μαρίνα του Σαρωνικού (κέρδος 820 εκ. το 1994)

Η εκποίηση συνοδεύεται με επέκταση του θαλάσσιου χώρου και πλήρη τσιμεντοποίηση του χερσαίου χώρου της μαρίνας με ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, εμπορικό κέντρο, εστιατώρια, νυχτερινό κέντρο(Νεράιδα). Πρόκειται να κτίσουν ακόμη και πολυκατάστημα και ολοκληρωμένο κέντρο ψυχαγωγίας. Θα γίνουν επενδύσεις ύψους 15 δις.

Για τον σκοπό αυτό ενεργοποιείται το από 8.11.90 Π.Δ.(ΦΕΚ655/Δ/22.11.90) του κ. Μάνου, το οποίο ο τότε υπεύθυνος περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Λαλιώτης είχε υποσχεθεί να καταργήσει.

Το Π.Δ αφορά την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σε εκτός σχεδίου περιοχή βάσει του άρθρου 26 του Ν.1327/83. Αντίκειται όμως στην πραγματικότητα στον νόμο διότι το άρθρο 26 αφορά την ανέγερση δημόσιων δημοτικών και κτιρίων κοινής ωφελείας, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως σεισμού κ.λ.π. Ενώ το συγκεκριμένο Π.Δ. προβλέπει μονάδα εξυπηρέτησης σκαφών κέντρο διασκέδασης, χρήσεις τουρισμού αναψυχής και εμπορικού κέντρου.

Το δε νέο Π.Δ. που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ πού λίγο διαφέρει από αυτό του κ. Μάνου. Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την παραχώρηση της μαρίνας είναι και η εταιρεία μέλους του Δ.Σ. του ΕΟΤ.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι τεράστιες :

1. Η πόλη επεκτείνεται και πέραν της . Λ.Ποσειδώνος μέχρι την θάλασσα και χάνεται ένας ακόμη παραλιακός χώρος πρασίνου.
2. Η όλη ανάπτυξη θα αποκόψει την πόλη από την θάλασσα και Θα δημιουργήσει τρομακτική όχληση για τους περίοικους
3. Η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η οποία επεκτείνεται συνιστά ιδιαίτερη πηγή ρύπανσης και όχλησης Η μελέτη Enviregτου ΕΜΠ θεωρεί την απομάκρυνση της ζώνης πρώτης προτεραιότητας για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης
4. Θα υπάρξει μεγάλη πρόσθετη κυκλοφοριακή φόρτιση στη Λ.Ποσειδώνος και μάλιστα σε ένα σημείο όπου υπάρχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. (διασταύρωση Ποσειδώνος και Αμφιθέας.


ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 2004
ΠΑΡΑΛΙΑ ή 3004 ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Η παραλία του Δήμου Ελληνικού εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν της έκτασης νοτιοδυτικά του αεροδρομίου. Τα τελευταία 30 χρόνια σχεδόν έχει υποστεί βάναυσες κακοποιήσεις απο την πολιτεία με αρχή τα έργα που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (επι δικτατορίας) για την κατασκευή και πάλι ναυταθλητικών εγκαταστάσεων (κωπηλατοδρομίου τότε). Τα έργα μπάζωσαν και τσιμέντωσαν την φυσική παραλία σε μήκος 2 χλμ χωρίς να λειτουργήσουν ποτέ. Με την αδράνεια της πολιτείας και τους πολίτες της Αθήνας εκτοπισμένους η έκταση αποτέλεσε βορρά ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων με αποκορύφωση το μπάζωμα μέρους του προστατευμένου απο το 1957 προτοελλαδικού οικισμού στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά.

Στο Φάκελο υποψηφιότητας (Φ.Υ.) με τον οποίο η Αθήνα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη παραλία του Ελληνικού εντάχθηκε το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοίας (Ο.Κ.Ι.). Η Αθήνα δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με δημόσια κεφάλαια το έργο και ότι την επόμενη μέρα και στο διηνεκές το έργο θα αποτελούσε Ιστιοπλοϊκό Κέντρο (και όχι λιμένα αναψυχής).

Κέντρο Ιστιοπλοϊας και λιμένας αναψυχής αποτελούν δυο διαφορετικές λειτουργίες. Ο λιμένας αναψυχής αποτελεί απλά ένα χώρο στάθμευσης σκαφών, με σημαντική ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αντίθετα το Κέντρο Ιστιοπλοίας φιλοξενεί κατα κύριο λόγο μικρά σκάφη χωρίς μηχανή όπως το σύνολο των σκαφών που μετέχουν σε Ολυμπιακούς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες.

Στην συνέχεια γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτεία μεθοδεύει την άμεση μετατροπή του Ο.Κ.Ι. σε λιμένα αναψυχής. Ετσι γίνεται κατανοητό ότι το τετραπλάσιο μέγεθος της προτεινόμενης λιμενολεκάνης (για 2.000 σκάφη) στον Φ.Υ. σε σχέση με τον Ολυμπιακό λιμένα της Βαρκελώνης, δεν είχε στόχο την βέλτιστη τέλεση του αγωνίσματος της Ιστιοπλοίας, αλλά την μέγιστη κερδοφορία της μελλοντικής μαρίνας.

Η φετινή ανακάλυψη “ξέρας” στην είσοδο του σχεδιαζόμενου λιμανιού, οι εντολές αυτοχρηματοδότησης του έργου και η “ανάγκη” επιπλέον δημιουργίας μαρίνων στην Αθήνα, οδήγησαν στο δεύτερο σχέδιο.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει το μπάζωμα του συνόλου της ξέρας την κατασκευή ιδιωτικού νησιού (120 στρ.) και την δημιουργία δύο μικροτέρων αντί για μίας μεγάλης μαρίνας ( 90 και 150 στρ. λιμενολεκάνης). Στο σχεδιασμό όμως του έργου οι δύο λιμενολεκάνες εντάσσονται σε μία ευρύτερη έκτασης 450 στρεμμάτων που δύναται άμεσα να μετατραπεί σε μία τεράστια μαρίνα χωρητικότητας 3.000 σκαφών.

Με την προώθηση αυτών στων σχεδίων προκαλείται :
1. Ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον και την θαλάσσια οικολογία της περιοχής
2. Βέβαιη καταστροφή όλων των ακτών κολύμβησης
3. Κίνδυνος θαψίματος ενάλιων προϊστορικών αρχαιοτήτων
4. Αποκλεισμός της μοναδικής διεξόδου του αεροδρομίου προς την θάλασσα
5. Αποκλεισμός της ελεύθερης χρησιμοποίησης των παραθαλάσσιων εκτάσεων
6. Αποκλειστική εκμετάλευση του αιγιαλού απο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες
7. Το έργο αντιβαίνει στις βασικές αρχές του Ρυθμιστικού την νομολογία του Σ.τ.Ε (1995-98) και τις επιταγές του Συντάγματος αλλά και ειδικότερες μελέτες του ΕΜΠ όπως το Envireg (1994) και αυτήν των Εναλλακτικών Χωροθετήσεων (1998).

Τα βασικά επιχειρήματα των σχεδίων που προτείνονται είναι ότι το έργο χρήζει αυτοχρηματοδότησης και ότι ή Αθήνα χρειάζεται μαρίνες.

Όσον αφορά τις μαρίνες, ο ΕΟΤ απεφάνθη το 1981 ότι το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας είναι κορεσμένο. Σήμερα στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας υπάρχουν περισσότερες μαρίνες σε έκταση και μήκος ακτογραμμής απο ότι παραλίες για κολύμπι. Το ίδιο αναδεικνύεται και στην μελέτη του ΥΠΕΘΟ (1994) όπου προτρέπει στην ανάπτυξη περιφερειακών μαρινών. Παράλληλα σημειώνουμε ότι όπως και για τα αυτοκίνητα έτσι και για τα σκάφη όσοι χώροι στάθμευσης δημιουργηθούν εντός της Αθήνας αυτοί θα είναι γεμάτοι. Αρα η ανάγκη είναι αυτή της αποκέντρωσης των μαρινών και όχι της περαιτέρω φόρτισης των ακτών του λεκανοπεδίου. Εξάλλου η μαρίνα του Λαυρίου σήμερα είναι κατα το ήμισυ γεμάτη !

Όσον αφορά τη αυτοχρηματοδότηση, διαφοροποιούμαστε απο την μορφή που λαμβάνει στην περίπτωση του Ελληνικού α) διότι δεν εντάσσεται στον πολεοδομικό σχεδιασμό β) διότι καταργεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα δημόσιων εκτάσεων γ) διότι οδηγεί σε βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος δ) διότι τελικά “θα χρηματοδοτήσει” μιά άκρως κερδοφόρα επιχείρηση που είναι αυτή ενός Ιστιοπλοϊκού Κέντρου που μετατρέπεται στη συνέχεια, σε μαρίνα.

Πιστεύουμε ως Συντονιστική της Παραλίας του Σαρωνικού, ως Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα αλλά και ως Δήμος του Ελληνικού με την μελέτη που έχει εκπονήσει ότι το Ο.Κ.Ι. μπορεί να κατασκευασθεί στην παραλία του Ελληνικού και να ενταχθεί στην οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και παράλληλα να εκτελεσθούν έργα αποκατάστασης της ακτής με έμφαση στους χώρους πρασίνου και στην δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ακτής κολύμβησης.(700 μ.).

Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμμένη μελέτη του Δήμου Ελληνικού που παρουσιάζεται το πώς μπορεί να λειτουργήσει το Ο.Κ.Ι.. και μεταολυμπιακά να αποτελέσει Εθνικό Κέντρο Ναυταθλητισμού καθώς και το σύνολο των αναγκαίων διαμορφώσεων της ακτής με στόχο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του λεκανοπεδίου σε θαλάσσια αναψυχή και κολύμπι. Προβλέπεται δέσμευση έκτασης για την διαδρομή του παραθαλάσσιου τράμ έτσι ώστε οι κάτοικοι της Αθήνας να έχουν τη δυνατότητα άνετης πρόσβασης στο παραθαλάσσιο μέτωπο

Το νερό του Σαρωνικού καθαρίζει συνεχώς με την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλλεια. Το φυσικό χάρισμα αυτής της πόλης, οι ακτές της πρέπει σε αντίθεση με την ίδια την πόλη να διατηρήσουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Πιστεύουμε ότι αυτό έχει ανάγκη αυτή η πόλη και οι κάτοικοι της και ως θεματοφύλακες αυτής της τελευταίας ξεχασμένης παραλίας του Σαρωνικού αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.γιαυτήν.


ΑΣΤΕΡΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Παρόλο που τα Αστερία Γλυφάδας (έκταση 278 στρ.) είναι δασική περιοχή, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ανήκει στην παράκτια ζώνη που προστατεύεται από το Ρυθμιστικό της Αθήνας (1515/85) , η εταιρεία ΕΣΤΡΕΛΙΑ , που έχει νοικιάσει το χώρο από την ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ, προωθεί την υλοποίηση σχεδίων εντατικής τουριστικής εκμετάλλευσης του χώρου προϋπολογισμού 5δις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΜΕΤΟΧΟΣ» στην εταιρεία μετέχουν η οικογένεια Δασκαλοπούλου, ο όμιλος Αλαμανή ο κ. Ν. Χιώνης (όμιλος ΜΕΤΩΝ-ΕΤΕΠ).
Τα σχέδια προβλέπουν τη δόμηση κτισμάτων 35.000 τ.μ. αλλά και την πλήρη τσιμεντοποίηση του συνόλου της έκτασης με διάφορες επιπλέον κατασκευές , καταστρέφοντας το υπάρχον δασός.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
1. Ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 20,000 τ.μ. και 850 κλινών, κυρίως πάνω στην κορυφή του λόφου, όπου πιθανολογείται η ύπαρξη Πρωτοελλαδικού οικισμού. Για το σκοπό αυτό θα κτιστεί νέο διώροφο ξενοδοχείο 17,500 τ.μ.
2. Αποψίλωση όλης της έκτασης ανάμεσα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος και την θάλασσα (180 στρ. Περίπου) και η διαμόρφωση της σε μία γιγαντιαία «Πόλη διασκέδασης» Αμερικανικού τύπου.
Ειδικότερα:
1. Δύο διώροφα συγκροτήματα κτιρίων 6,500 τ.μ. σε έκταση 10 στρεμ.Τα κτίρια αυτά λέγεται ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν Συνεδριακό Κέντρο και χώρος Πολλαπλών Χρήσεων και Θεαμάτων!!!
Δεν διευκρινίζεται αν στις πολλαπλές χρήσεις συμπεριλαμβάνεται και η χρήση ΚΑΖΙΝΟ.
2. Εμπορικό κέντρο με καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3,600 τ.μ.
3. Υδροψυχαγωγικό πάρκο εκτάσεως 30 στρεμ. Με γιγαντιαία πισίνα 10 στρεμ.!!!
4. Δύο μεγάλα συγκροτήματα εστιατορίων επιφανείας 3,652 τ.μ.
5. Health club επιφανείας 1.548 τ.μ. στο χώρο που σήμερα λειτουργεί νυκτερινό κέντρο.
6. Αμφιθέατρο αγνώστου χρήσης έκτασης 2 στρεμ. (Αμφιθέατρο ονομάζεται το νυκτερινό κέντρο που λειτουργεί σήμερα σε αυτό το χώρο ) .
7. Προβλέπονται ακόμη 10,000 τ.μ. ημιυπαίθριοι στεγασμένοι χώροι.
8. Γιγαντιαίο πάρκινγκ 50 στρ. Για 1500 και πλέον αυτοκίνητα.
Το νυκτερινό κέντρο Αστέρια και τα διπλανά κέντρα προς το παρόν παραμένουν ως έχουν. Αργότερα προβλέπεται ενσωμάτωση και ενοποίηση του χώρου.
Παρόλο που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν θα λειτουργήσουν νυκτερινά κέντρα στο χώρο εμείς θεωρούμε βέβαιο το αντίθετο.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των παραπάνω είναι τραγικές:
1. Καταστρέφεται ολοκληρωτικά το πευκοδάσος και όλη η χλωρίδα της περιοχής, στερώντας στους Γλυφαδιώτες το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της παραλίας.
2. Υποβαθμίζεται τραγικά το περιβάλλον της Γλυφάδας και όλης της παραλιακής ζώνης καθώς η πόλη επεκτείνεται μέχρι τη γραμμή παραλίας και το αραιά δομημένο Δάσος αντικαθίσταται από έναν Χώρο με τσιμέντο – άσφαλτο και εντατικές χρήσεις.
3. Σύμφωνα με την εταιρεία η «Πόλη Διασκέδασης » μπορεί να εξυπηρετήσει 6,000 πελάτες και 1,500 αυτοκίνητα Ο χώρος θα δέχεται σε μέρες αιχμής 30,000 πελάτες και 7,500 αυτοκίνητα ημερησίως με υπερφόρτιση του ήδη κορεσμένου οδικού δικτύου.
4. Η καταστροφή αυτή θα επεκταθεί και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η θέση και η ιστορία της περιοχής καθώς και τα μέχρι τώρα ευρήματα την καθιστούν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο , στον οποίο μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές.
Η χερσόνησος των Αστεριών, η οποία είναι απόληξη στη θάλασσα του Αρχαίου Δήμου της Αιξωνής και στη θέση αυτή υπάρχουν οικισμοί της νεολιθικής , πρωτοελλαδικής – Μυκηναϊκής – Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Εντός της περιοχής έχουν ανακαλυφθεί, πρωτοελλαδικός τάφος (στο λόφο) και πρόσφατα αρχαία Λατομεία στην παραλία. Γύρω από τα Αστέρια έχουν ανακαλυφθεί Παλαιοχριστιανική Βασιλική, Κυκλικό κτίριο «Ψαραγοράς» και Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξη πρωτοελλαδικού οικισμού παρομοίου με τον Αγ. Κοσμά.Όλοι η αρχαιολογική θησαυροί των Αστερίων παραδίδονται στο έλεος της μπουλντόζας και του μπετόν.
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Η περιοχή των «Αστεριών Γλυφάδας» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Ρυθμιστικό της Αθήνας (Ν. 1515/85) ως υπερτοπικός πόλος αναψυχής αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών (Άρθρο 15, παρ. 2 3δ, Διαγ. 2), όπου σύμφωνα με τη απόφαση 2403/97 της ολομέλειας του Σ.Τ.Ε. δεν επιτρέπονται τουριστικές και εμπορικές χρήσεις ούτε υψηλοί συντελεστές δόμησης.
Παρόλα αυτά κατά περίεργο τρόπο η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του δήμου Γλυφάδας το 1992 την χαρακτηρίζει ως χώρο «τουρισμού - αναψυχής» την ίδια εποχή που η περιοχή πρωτο ενοικιάζεται σε ιδιώτη.
Η μελέτη του Οργανισμού Αθήνας προβλέπει για τα Αστερία:
«Αποκατάσταση Φυσικού τοπίου και Αττικής χλωρίδας, πανίδας και τουρισμού αναψυχής για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, επιτρέποντας μόνο τη διατήρηση των νόμιμων υφισταμένων τουριστικών κτισμάτων χωρίς δυνατότητα επέκτασης, αλλά μόνο επισκευής».
Παράλληλα υπάρχει γνωμοδότηση του Υ.Π.Π.Ο. Υ.Π.Π.Ο./ΑΡΧ/Α1/Φ.Ο.2/ 28002/1681/15-7-97 όπου χαρακτηρίζεται ο χώρος ως «Αρχαιολογικής αξίας» που χρήζει απολύτως προστασίας.
Ξαφνικά το Υ.Π.Π.Ο. εκδίδει την υπ’ αρ. Υ.Π.Π.Ο./ΑΡΧ/Α1/Φ2/0291/585/27-2-98 με την οποία δίνει το πράσινο φως στα βάρβαρα σχέδια της ΕΣΤΡΕΛΙΑ , ενώ παράλληλα το Υ.Π.Π.Ο. αρνείται να μας χορηγήσει την προαναφερόμενη γνωμοδότηση του 1997, καθώς και κάθε στοιχείο σχετικά με τις αρχαιότητες της περιοχής.
Η εταιρεία ΕΣΤΕΛΙΑ επιδιώκει να συμπεριληφθούν τα σχέδια της στο υπό έκδοση από το ΥΠΕΧΩΔΕ προεδρικό διάταγμα για το θαλάσσιο μέτωπο.
Παρόλα αυτά οι οικοδομικές εργασίες στα Αστερία έχουν ήδη αρχίσει!!!

ΖΗΤΑΜΕ:
1.Το άμεσο σταμάτημα κάθε οικοδομικής εργασίας στο χώρο.
2.Την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του ΥΠΠΟ της 27.2.98.
3.Την άμεση απόσυρση των βαρβάρων σχεδίων.
4.Την άμεση έκδοση του Π.Δ. για την εξειδικεύσει του Ρυθμιστικού , σύμφωνα με την απόφαση της Ε/Ε του ΟΡΣΑ, με επιπλέον απαγόρευση της λειτουργίας νυκτερινών κέντρων.
5.Την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων με διατήρηση μόνο των προ του 55 νόμιμων κτισμάτων.
6.Την απόδοση της περιοχής στην κοινή χρήση.



ΒΟΥΛΑ
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η WATERLAND

AΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΡΙΝΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΥΔΡΟΥΣΑ

Παρά την δημόσια δέσμευση τόσο της Υπουργού Ανάπτυξης κ. Βάσσως Παπανδρέου όσο και του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Κ.Κ. Λαλιώτη ότι δεν πρόκειται να γίνει υδροψυχαγωγικό πάρκο στην Βούλα η υπόθεση επανέρχεται δριμύτερη. Αντίθετα με την αρχική μελέτη του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ) με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του, προβλέπεται η χωροθέτηση θεματικού Πάρκου νερού στο Β’ Αλίπεδο Βούλας με εστιατόρια, αναψυκτήρια., εμπορικά καταστήματα και ελάχιστο πάρκινγκ 7.500 τ.μ.

Ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ΕΟΤ θα προκυρήξει τον επόμενο μήνα νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση του Β’Αλιπέδου παρόλο που ο πρώτος ακυρώθηκε μετά από δυναμική παρέμβαση των κατοίκων.

Ο προϋπολογισμός των προβλεπόμενων προβλεπόμενων έργων ανέρχεται σε3,5 δις γεγονός που αποδεικνύει ΄΄ότι τα έργα δεν θα περιοριστούν σε αυτά που προβλέπει ο ΟΡΣΑ.

Τα παραπάνω έργα αντίκεινται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή ως χώρο αναψυχής και πολιτιστικών λειτουργιών και σύμφωνα με την υπ. αρ. 2403/97 της ολομέλειας του ΣτΕ δεν επιτρέπονται εγκαταστάσεις που αναιρούν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα και τον φυσικό προορισμό των ακτών.

Υποψήφιος ανάδοχος σύμφωνα με την εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ φέρεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ

Σύσσωμοι οι κάτοικοι, οι φορείς και ο Δήμος Βούλας είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή ενός χώρου πρασίνου και κολύμβησης και την μετατροπή του σε γιγαντιαίο συγκρότημα μηχανοκίνητης διασκέδασης αμερικάνικου τύπου.

Παρόλο που οι κάτοικοι και οι φορείς Βούλας με μεγάλους αγώνες απέτρεψαν την δημιουργία λιμανιού αλιευτικού καταφυγίου το 1995 η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ του ΟΡΣΑ προβλέπει την χωροθέτηση του στην παραλία της Βούλας.

Επίσης δρομολογείται η τουριστικοποίηση της νήσου Υδρούσας παρόλο που η αρχική μελέτη του ΟΡΣΑ την χαρακτήριζε ζώνη απολύτου προστασίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι κάτοικοι με τους αγώνες τους το καλοκαίρι του 97 πέτυχαν να κατεδαφιστούν οι παράνομες κατασκευές που υπήρχαν στο νησί.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε δυναμικά τα προβλεπόμενα έργα.


Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ αποτελείται : από τις εξής Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Κινήσεις Πολιτών και Δημοτικές Παρατάξεις :

1. Κίνηση Πολιτών Παραλίας Σαρωνικού
2. Εδώ Δημότες (Πειραιάς)
3. Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS(Μοσχάτο)
4. Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας «Γεώργιος Φιλάρετος»
5. Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαροκόπου Καλλιθέας
6. Φαληρική Οικολογία (Π. Φάληρο)
7. Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Ελληνικού
8. Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού
για την Σωτηρία των χώρων της Παραλίας και του Αεροδρομίου
9. Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Γλυφάδας
10. Σύλλογος για την Προστασία και Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος «Πνοή» Γλυφάδας
11. Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Υμηττού «Ο Υμηττός» Γλυφάδας
12. Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Βούλα)
13. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πηγαδάκια (Βούλα)
14. Οικολογικός Σύλλογος Πολιτεία (Βούλα)
15. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βουλιαγμένης
16. Οι Φίλοι της Λίμνης Βουλιαγμένης
17. Εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας
18. Ανεξάρτητο Forum Πολιτών Βάρης
19. Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας «ο Καποδίστριας»

τις Δημοτικές Παρατάξεις :
1. Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Π.Νικολόπουλος
2. Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Π.Φαλήρου Α.Παπαϊωάννου
3. Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου Α.Θωμόπουλος
4. Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό Χ. Κορτζίδης
5. Προοπτική Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας Θ.Ηλιόπουλος
6. Γλυφάδα, η δική μας πόλη Θ.Δρίκος
7. Δημιουργία Νέα Προοπτική Π. Θανόπουλος


Τις θεσεις της Συντονιστικης Επιτροπης παρουσιασαν οι:
1. Μαριλενα Ιατριδου (Αρχιτεκτων - Δημοτικος Συμβουλος Π. Φαληρου) Γενικες αρχες της Συντονιστικης Επιτροπης και Μαρινα Φλοισβου.
2. Αλωνίατης Αποστολος (Οικονομολογος - Μελετητης) Φαληρικος Ορμος (Παραλια ΣΕΦ - Μοσχατου - Καλλιθέα) και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις , λεωφορο ταχειας κυκλοφοριας Κηφισου, Ιπποδρομος και Ολυμπιακες Εγκαταστασεις.
3. Αριστειδης Θωμοπουλος (Δικηγορος - Δημοτικος Συμβουλος Αλιμου), Παραλια Αλιμου , Μαρινα Αλιμου.
4. Ελενη Ματζαβινου - Αλεξανδρος Μοζ(μελη οικολογικων οργανωσεων) Γλυφαδα - Παραλια - Αστερια
5. Παναγιωτης Κουμουνδουρος (Αρχιτεκτων - Υπευθυνος Τεχνικης Υπηρεσιας Δημου Ελληνικου) - Φαιδων Γεωργιαδης (Πολεοδομος) Μαρινα Ελληνικου
6. Μακης Σταυρου (καθηγητης - μελος οικολογικης οργανωσης) Βουλα - Β΄Αλιπεδο




ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΚΗΦΙΣΟ

Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μετά την εκπόνηση της μελέτης των Ζέκου - Καλουβιώτη , με τον τίτλο «Περιβαλλοντική θεώρηση με συμπληρωματική κυκλοφοριακή διερεύνηση της ζώνης του Κηφισού ποταμού από την Ιερά Οδό έως τη Φαληρική ακτή»(1996), και με βάση αυτή και την τεχνική μελέτη του υδραυλικού έργου , πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για την κατακύρωση του υδραυλικού- αντιπλημμυρικού έργου στης 15/10/96.
Μέχρι τότε είχαν εκδοθεί δυο αποφάσεις από τα Νομαρχιακά Συμβούλια , μια από αυτό του Πειραιά ενάντια στο οδικό έργο (62/69 14.10.96) και μια της Αθηνάς (116/4.10.96) .
Τα όργανα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είχαν ασχοληθεί με το πρόβλημα , πέραν του Γ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιώς, που μαζί με τους κάτοικους και την Επιτροπή Κατοίκων (όταν συστάθηκε) συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες λύσεις του θέματος.
Αργότερα, με την σύσταση της Επιτροπής Κατοίκων, οι δημοτικές αρχές έφεραν στα δημοτικά συμβούλια το θέμα (δυο φορές συζητήθηκε το θέμα σε κάθε δήμο).
Οριστική απόφαση έχουμε από το δήμο Μοσχάτου με το από 25/5/98 ψήφισμα του , ενώ από το δήμο Πειραιώς έχει παρθεί η απόφαση (από την τότε πλειοψηφία) να επανέλθει το θέμα μετά τη 31/5/98 όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ καταθέσει την πρόταση του και τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Κατοίκων , το Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και ανεξάρτητους επιστήμονες- τεχνικούς σύμβουλους της Επιτροπής.
Την απόφαση αυτή υποστήριξε η τότε συμπολίτευση , ενώ οι Χρ. Αγραπίδης, Θεον. Βλασσοπουλου και Παν. Αγγελόπουλος δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της πρότασης του Γ Δημοτικού Διαμερίσματος και κατ επέκταση της Επιτροπής Κατοίκων Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου ενάντια στο οδικό έργο στον Κηφισό.(Απόσπασμα πρακτικών 19ης Συνεδρίασης της 24.2.98)
Στο μεταξύ με παρέμβαση της Επιτροπής Κατοίκων στην Νομαρχία Αθήνας , και μετά από ακροαματική διαδικασία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών , ανέτρεψε την θετική απόφαση που είχε πάρει για το έργο και δέχθηκε τις θέσεις της Επιτροπής.
Σήμερα έχουν αρχίσει ήδη τα υδραυλικά - αντιπλημμυρικά έργα στο Κηφισό από 0 έως 700 χ.θ. , με την κατασκευή μεσόβαθρου που αποτελεί την στήριξη της υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας , και από ότι γνωρίζουμε δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμη το οδικό έργο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μελέτη που έχει εκπονηθεί από τους Ζεκο - Καλουβιωτη και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν παρθεί σαν παραδοχές, δεν έχουν καμία σχέση με το μέχρι στιγμής σχεδιαζόμενο έργο της υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας , τριών λωρίδων ανά κατεύθυνση με βοηθητική λωρίδα κυκλοφορίας και πεζοδρόμιο στην μέση και στα άκρα. Το έργο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από την κλίμακα που έχουν δουλέψει οι μελετητές και ουσιαστικά χρειάζεται άλλη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αυτό το έργο που σχεδιάζεται.
Τέλος σημειώνουμε ότι σε επαφή που είχαμε με τον γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Χρυσικοπουλο στης 9/11/98 , μας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα προκηρύξει άμεσα, τέλος 1998 αρχές 1999 νέα μελέτη του οδικού έργου από Πειραιώς έως παραλιακή, εξετάζοντας και τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν προταθεί.


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η θέση της Επιτροπής Κατοίκων είναι , όπως αναφέρεται και στο υπόμνημα της,
η περάτωση του υδραυλικού έργου και από εκεί και πέρα η δημιουργία , σε συνδυασμό με το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Ν. Φάληρο, ενός τόπου αναψυχής , πολιτισμού και περίπατου στην ευρύτερη περιοχή χωρίς καμία οδική επέμβαση στο ποτάμι.
Σαν εναλλακτικές λύσεις έχουμε προτείνει, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και άλλους επιστήμονες .
Την εκτροπή της κίνησης από την λεωφόρο Πειραιώς και από εκεί τα μεν φορτηγά να διοχετεύονται στο λιμάνι και το Σχιστό μεσώ της Λεωφόρου Τροχιόδρομων και τα Ε.Ι.Χ μεσώ του κόμβου της ΕΛΑΪΣ - Σταδίου Καραϊσκάκη προς Βούλα - Βουλιαγμένη και Πειραιά.
Σαν δεύτερη λύση προτείνουμε την υπογειοποίηση του τμήματος από Πειραιώς έως Παραλιακή , ένθεν και ένθεν του ποταμού είτε με όρυγμα στους παράπλευρους δρόμους που μετά θα κλειστεί (εγκιβωτισμός της λεωφόρου), είτε με υπόγεια σήραγγα στο ίδιο μέρος ή όπου αλλού.
Σημειώνουμε ότι και οι δυο λύσεις είναι τεχνικά εφικτές και μένει μόνο η μελέτη τους από το υπουργείο.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι μετά την διυπουργική απόφαση για αλλαγή της χωροθέτησης των ολυμπιακών έργων και την μεταφορά τους από την παραλιακή ζώνη στον Ασπρόπυργο, δεν ευσταθεί η δικαιολογία για εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού Δακτυλίου , μιας και τα εναπομείναντα έργα εξυπηρετούνται πιο πολύ από το υπάρχον οδικό δίκτυο.
Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει ,και είναι άμεσο πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι δήμοι Πειραιώς και Μοσχάτου, είναι η έναρξη της διαδικασίας για την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου ένθεν και ένθεν του Κηφισού έτσι ώστε να μετακινηθεί η ρυμοτομική γραμμή στην προ του 1980 θέση της. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η άρση των απαλλοτριώσεων, την στιγμή που το υπουργείο υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι αναγκαίες οι απαλλοτριώσεις, και η απαλλαγή των κατοίκων της περιοχής από το άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον της περιούσιας τους που είναι δεσμευμένη δεκαοκτώ χρόνια τώρα.
Στην διάθεση σας για κάθε προσθετή πληροφορία και για την κατάθεση έγγραφων που στηρίζουν τα όσα σας παραθέσαμε .

Με εκτίμηση και την ευχή για μια αγαστή συνεργασία

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ


Οι οικολογικές οργανώσεις που υπογράφουν παρακάτω , καταγελούμε το προωθούμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ έργο , για την μετατροπή του Κηφισού , από την Πειραιώς έως την Ποσειδώνος, σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας.
Το έργο αυτό εντάσσεται σε μια σειρά ιδιαίτερα βλαπτικών για το περιβάλλον μεγάλων έργων, τα οποία ενισχύουν την κυκλοφορία του ιδιωτικού αυτοκίνητου και εντείνουν το γιγαντισμό της Αθήνας.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου θα είναι τραγικές.
· Οι περιοχές κατοικίας του Μοσχάτου και του Ν. Φαλήρου που γειτνιάζουν με το έργο θα υποβαθμιστούν οριστικά.
· Με την οποία κάλυψη του ποταμού θα επηρεαστεί αρνητικά το μικροκλίμα της παραπάνω περιοχής.
· Η σύνδεση της Λ. Ποσειδώνος με την εθνική οδό επιβαρύνει την πρώτη με προσθετό μεγάλο φόρτο οχημάτων.
· Η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου τεχνικού έργου κοντά στην θάλασσα, το οποίο σημειωτέον καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της παράλιας Μοσχάτου, ακυρώνει την προοπτική αναβάθμισης της παράλιας Μοσχάτου - Καλλιθέας.
· Η υποβάθμιση της παράλιας και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Λ. Ποσειδώνος έχουν σαν συνέπεια την περιβαλλοντική υποβάθμιση της συνολικής παραλιακής περιοχής Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου - Καλλιθέας, ενώ αντίθετα η γειτνίαση με την θάλασσα και μια ενδεχόμενη ανάπλαση της παράλιας θα καθιστούσε τις περιοχές αυτές ιδιαίτερα προνομιούχες.
· Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Λ. Ποσειδώνος , έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις σε όλη την παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού, καθώς η παραλιακή λεωφόρος αποτελεί ισχυρό φραγμό που αποκόπτει τις ακτές από τον αστικό ιστό.
Τα παραπάνω επισημαίνει και η ειδική χωροταξική ερευνά του ΕΜΠ για την παράλια του Σαρωνικού , η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος ENVIREG.
Η ερευνά τονίζει ιδιαίτερα την επιτακτική ανάγκη αποφόρτισης της Λ. Ποσειδώνος , προκείμενου να ανακτηθεί η παραλιακή ζώνη , πολύτιμος χώρος ήπιας αναψυχής και επαφής με τη θάλασσα για 5 εκατομμύρια Αθηναίους.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε :
· Ενάντια στο καταστροφικό αυτό έργο
· Για την προστασία του Κηφισού και της Παράλιας της πόλης μας.


1. ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
2. ΦΑΛΗΡΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
3. ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
4. ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
5. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ¨ΕΔΩ ΔΗΜΟΤΕΣ
6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
7. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: