Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σε βάρος του ΥΠΕΧΩΔΕ δικαιώνει τη Νομαρχία Πειραιά για τον Κηφισό

18.06.2009 Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σε βάρος του ΥΠΕΧΩΔΕ δικαιώνει τη Νομαρχία Πειραιά για τον Κηφισό


Να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων και ενεργειών για το οδικό έργο του Κηφισού, προκειμένου να σταματήσει η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Νέου Φαλήρου, του Ρέντη και του Μοσχάτου, καλεί η Νομαρχία Πειραιά το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά και την έκθεση – κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη που συντάχθηκε με αφορμή έγγραφη αναφορά των κατοίκων της περιοχής.
Η έκθεση της ανεξάρτητης αρχής, που κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντικές οχλήσεις από την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δικαιώνει απόλυτα τις ενέργειες της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία πριν από έναν περίπου χρόνο είχε επιβάλλει το ανώτατο δυνατό σύμφωνα με τη νομοθεσία πρόστιμο στο Υπουργείο ύψους 60.000 € και είχε καταθέσει αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα (είναι στο στάδιο της προανάκρισης) για την μη τήρηση του 22ου περιβαλλοντικού όρου που αφορά στην τοποθέτηση ηχοπετασμάτων.
Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων αποτελεί τεκμήριο παραβίασής τους και αποδεικνύει την παράλειψη προστασίας του περιβάλλοντος με συνέπεια τη σοβαρή ηχορύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του οδικού έργου υπεράνω του Κηφισού ποταμού στις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου».
Ο Συνήγορος του Πολίτη που απευθύνει κρίσιμα ερωτήματα στο Υπουργείο σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το καλεί να τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, κρατώντας ενήμερη την ανεξάρτητη αρχή.
Παράλληλα η Νομαρχία Πειραιά ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει σε μια ευρεία διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου να επικαιροποιηθούν, αφού σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη έχουν λήξει από τις 31-12-2006 και η ανανέωση – παράταση ισχύος τους από το Υπουργείο δεν είναι σύμφωνη με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Ειδικότερα η Νομαρχία Πειραιά επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα και να αντιμετωπιστούν με επάρκεια τα προβλήματα της ηχορύπανσης, της φωτορύπανσης, των μολυσματικών καταστάσεων που ταλαιπωρούν τους κατοίκους ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, των μικροσωματιδιών που εκπέμπονται από την κυκλοφορία των οχημάτων, της βελτίωσης της αισθητικής του τοπίου, της φύτευσης πρασίνου όπου επιδέχεται βλάστηση κλπ.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τονίζει ότι «Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη επιβεβαιώνει την ορθότητα των ενεργειών μας και δίνει την καλύτερη απάντηση στο Υπουργείο που έσπευσε, όταν του επιβάλαμε πρόστιμο, μυωπικά να μας κατηγορήσει για μικροκομματικές συμπεριφορές. Η αλήθεια για τον Κηφισό είναι μία και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το κατ’ εξοχήν αρμόδιο υπουργείο για την τήρησή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περίπτωση του Κηφισού την παραβιάζει συστηματικά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ως πότε όμως οι κάτοικοι του Ρέντη, του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου, θα ζουν σε απαράδεκτα υψηλές στάθμες θορύβου; Ως πότε θα βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να βουλιάζει στον οχετό αποβλήτων, που έχουν μετατρέψει τον Κηφισό; Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά και από αυτή την εξέλιξη οφείλει σήμερα, τώρα, όχι μόνο να εφαρμόσει τους Περιβαλλοντικούς Όρους ως κύριος του έργου, αλλά να τους επικαιροποιήσει εξετάζοντας, πρόσθετα μέτρα και αντισταθμιστικές παροχές προς του κατοίκους, που θα αναιρέσουν κατά το δυνατό την υποβάθμιση της ζωής τους από το οδικό έργο. Η Νομαρχία Πειραιά έχει συγκεκριμένες προτάσεις και μπορεί να συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα από μία ευρεία διαβούλευση και διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς. Αρκεί το ΥΠΕΧΩΔΕ αυτή τη φορά να εφαρμόσει τη νομοθεσία, να σεβαστεί τους κατοίκους και να δείξει στοιχειώδη περιβαλλοντική ευαισθησία».

*Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (.pdf)
*Η απόφαση επιβολής προστίμου της Νομαρχίας Πειραιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ (.pdf)

Δεν υπάρχουν σχόλια: