Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Αλαλούμ στον έλεγχο του νερού


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-11-07

Αλαλούμ στον έλεγχο του νερού Οκτώ δίκτυα, υπηρεσίες, οργανισμοί ή υπουργεία μοιράζονται την ευθύνη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Του Γιαννη Ελαφρου

Ασωπός, Κηφισός, Αξιός, Κορωπί... Στιγμιότυπα ενός θρίλερ, που θέλει το νερό από πηγή ζωής να μετατρέπεται σε «υγρή χωματερή». Τα σοκ διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι σημερινές καθησυχαστικές δηλώσεις δίνουν τη θέση τους σε οδυνηρές αποκαλύψεις. Η «Κ» με σειρά δημοσιευμάτων (Κορωπί Φεβρουάριος 2006, Ασωπός Μάρτιος 2006, καμπάνια για σωτηρία Κηφισού 2007, παρουσίαση έκθεσης ΙΓΜΕ για Ανατολική Αττική Ιούνιος 2007, έρευνα για ύδατα Αττικής 30 Σεπτεμβρίου 2007) παρακολούθησε συγκεκριμένα μέτωπα.
Τα ερωτήματα «ποιος ελέγχει το νερό, ποιος προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας;» είναι ολοένα και σε περισσότερα χείλη. Το πρόβλημα ξεκινάει από ψηλά. «Με πρόσχημα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα νερά 2000/60/ΕΚ, έγινε μια σκληρή διαμάχη για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο και τη διαχείριση του νερού», λέει στην «Κ» ο ερευνητής του ΙΓΜΕ κ. Χάρης Σμυρνιώτης. Με τον νόμο 3199/2003 προκρίθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δυστυχώς το ενδιαφέρον του φάνηκε να εξαντλείται εκεί. «Συγκροτήθηκε μεν η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά παρά τον βαρύγδουπο τίτλο δεν στελεχώθηκε ανάλογα», σημειώνει ο κ. Σμυρνιώτης. Θεσμοθετήθηκαν αντίστοιχες επιτροπές σε επίπεδο περιφέρειας, με μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκρότησή τους και ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις στο προσωπικό.
Τα οκτώ δίκτυα ελέγχου
Σήμερα εξακολουθεί ένα απίστευτο αλαλούμ, καθώς υπάρχουν οκτώ δίκτυα ελέγχου των νερών, χωρίς όμως ουσιαστική συνεργασία και αποτέλεσμα:
- Το δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που καταγράφει τη βροχή και την εξάτμιση.
- Το δίκτυο παρακολούθησης της νιτρορύπανσης, με ευθύνη της Κεντρικής Υπηρεσίας Νερού.
- Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετράει τις παροχές νερού σε ορισμένα ποτάμια.
- Ποιότητα και παροχές καταγράφει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Η ΔΕΗ μετράει επίσης την παροχή νερού σε ποτάμια όπου βρίσκονται υδροηλεκτρικά φράγματα.
- Το δίκτυο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο ελέγχει τις στάθμες γεωτρήσεων και πηγαδιών, τις παροχές των πηγών, τη ρύπανση και τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων.
- Παρακολουθήσεις των υδάτων πραγματοποιούν η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΘ (για τη Θεσσαλονίκη) και οι διάφορες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης.
- Τέλος, οι υπηρεσίες Υγιεινής των Νομαρχιών ελέγχουν τα νερά για την ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών και βακτηριδίων.
«Με βάση την κοινοτική οδηγία πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο δίκτυο παρακολούθησης, το οποίο θα μετράει καθορισμένες παραμέτρους με συγκεκριμένη συχνότητα και δεν θα προκύψει από τεχνητή συγκόλληση των ήδη υπαρχόντων δικτύων», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, καθηγητής στο ΕΜΠ, ειδικός σε θέματα διαχείρισης υδάτων. «Η οδηγία έχει έξι - εφτά χρόνια ζωής και εμείς έχουμε μείνει τέσσερα χρόνια πίσω. Δεν έχει γίνει η ανάλυση των λεκανών απορροής, ο εντοπισμός των βασικών πιέσεων, ο καθορισμός των υδάτινων σωμάτων, των γεωγραφικών ενοτήτων διαχείρισης δηλαδή». Ο κ. Ανδρεαδάκης υπογραμμίζει ότι «υπάρχει ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων του νερού. Δεν έχει δοθεί η προτεραιότητα που απαιτείται». Εκτός από νερό, ίσως δεν έχουμε και αρκετό μυαλό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: