Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Οι πλημμύρες του 1961, με 43 νεκρούς, αντιμετωπίστηκαν με fake news και παρακράτος!

 Οι πλημμύρες του 1961, με 43 νεκρούς, αντιμετωπίστηκαν με fake news και παρακράτος!

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Αργά το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου 1961 στην Αττική άρχισε να βρέχει. Ο Κηφισός ξεχείλισε κι έπνιξε Μπουρνάζι και Περιστέρι, Στον Ταύρο, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Ν. Φάληρο, η Νίκαια χτυπήθηκαν σκληρά από την κακοκαιρία που τότε δεν είχε ονόματα, όπως οι σημερινές, αλλά είχε θύματα. Οι νεκροί έφθασαν τους 43, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 300, ενώ ο κρατικός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο.

F 13

Εξήντα χρόνια πριν οι παραπάνω περιοχές δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τις σημερινές. Παράγκες φιλοξενούσαν ανθρώπους του μόχθου. Η επίσημη πολιτεία τους είχε ξεχάσει. Από τη δεκαετία του ΄30 είχαν αρχίσει τα έργα της αποχέτευσης που δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ανανεώσει τη λαϊκή εντολή λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Οκτωβρίου. Ήδη οι πρώτες καταγγελίες για «βία και νοθεία» άρχισαν να βγαίνουν στον αέρα. Αργότερα θα… ξεφύτρωναν και τα δέντρα που ψήφισαν.

F 23
Ο Βασίλης Χριστοδούλου στην «Αθηναϊκή» θύμιζε στους αναγνώστες ότι ο πρωθυπουργός, υπήρξε υπουργός Δημοσίων Έργων. Η απάντηση για το πόσο πετυχημένος ήταν δόθηκε από το πενάκι του.

Τα Επίκαιρα της εποχής έκαναν τη… δουλειά της ΕΡΤ που τότε είχε μόνο ραδιόφωνο, περνούσαν την κυβερνητική γραμμή. Η παραγωγή τους άλλωστε γινόταν από το υπουργείο Προεδρίας, σε αντίθεση με την σημερινή ΕΡΤ που υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό!

Κρατικός μηχανισμός και παρακρατικές οργανώσεις

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Υπήρχε και η άλλη. Διαβάζουμε στο βιβλίο του Σπύρου Λιναρδάτου, «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα» (τόμος Γ’, σελίδα 423) ότι η κυβέρνηση για να αποποιηθεί τις ευθύνες της τραγωδίας επιστράτευσε το Συμβούλιο Μελετών, μια υπηρεσία του υπουργείου Προεδρίας που αργότερα εντάχθηκε στην ΚΥΠ. Εκεί πρόεδρος ήταν ο στρατηγός Νίκος Γωγούσης (στέλεχος του ΙΔΕΑ) και στη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου 1961, μόλις μια μέρα μετά, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέβαινε, αποφασίζεται όλος ο κρατικός μηχανισμός μαζί με τις παρακρατικές οργανώσεις, αλλά και οι ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση σύλλογοι για να:

«καλλιεργηθή και διαδοθή δια της προπαγάνδας του ψιθύρου εις τον λαόν η φήμη ότι τας πλημμύρας προεκάλσαν μετεωρολογικαί μετβολαί και ρεύματα, προελθούσαι εξ αποτόμων μεταβολών της θερμοκρασίας συνεπεία της γενικής διαταράξεως της ατμοσφαίρας από τα ατομικάς εκρήξεις της Σοβιετικής Ενώσεως».

Δηλαδή, οι 43 νεκροί και οι τρομερές καταστροφές οφείλονταν αποκλειστικά στους… κακούς κομμουνιστές που έκαναν πυρηνικές δοκιμές! Το γεγονός ότι αυτές είχαν βάση την Αρκτική ήταν ασήμαντη λεπτομέρεια.

Τότε, δυστυχώς για το Συμβούλιο Μελετών, όπου μετείχε και ο θεωρητικός της χούντας Γιώργος Γεωργαλάς, δεν υπήρχε λίστα Πέτσα και η πρόταση δεν… περπάτησε, αντίθετα σήμερα ακούμε όλο και πιο συχνά ότι για τις φωτιές ή τις πλημμύρες δεν φταίει το ξερό μας το κεφάλι, η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, αλλά, αποκλειστικά, η κλιματική αλλαγή!

F 33

Μέσα σε όλη την τραγωδία η αστυνομία το… χαβά της. Τα έβαλε με ένα δημοσιογράφο, τον Γιώργο Κουκά, τον οποίο έδειρε την ώρα που έκανε ρεπορτάζ. Διαβάστε τι λένε δύο βουλευτές αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης εναντίον του. Οι μέθοδοι θυμίζουν εποχή… Χρυσοχοΐδη. Όχι μόνο τον τραυμάτισαν, αλλά το… τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής!

F 42 F 51

Συνελήφθη ο Λαμπράκης

Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα για τον βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη που πήγε με την ιδιότητα του γιατρού να βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς στα Καμίνια. Μάλιστα συνελήφθη κι όταν διαμαρτυρήθηκε, εισέπραξε την απάντηση του κρατικού οργάνου:

«Για μένα δεν είσαι βουλευτής».
Δύο χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοί του σφύριζαν αδιάφορα την ώρα της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του..

Υπάρχει κι ένα ντοκουμέντο. Ο ίδιος ο βουλευτής έστειλε επιστολή στις εφημερίδες για τα όσα έγιναν.

F 61

4.7kShares
facebook sharing button Share
twitter sharing button Tweet
whatsapp sharing button Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: